Meesterscout Bruins Slot (73) overleden

Tonny Bruins Slot is overleden. De voetbaltrainer, bekend om zijn analyses van wedstrijden en tegenstanders, werd vooral bekend als rechterhand van Johan Cruijff. Later werkte hij ook lang samen met Ronald Koeman.

Bruins Slot was als voetballer actief bij DWS, FC Zaanstreek, AZ'67 en Blauw Wit, waarna hij in 1972 scout werd bij FC Amsterdam. Nadat in 1982 de club ophield werd Bruins Slot assistent bij Ajax. In 1985 was hij vijf wedstrijden lang hoofdtrainer nadat Aad de Mos was opgestapt na een conflict met het bestuur. Bruins Slot slaagde erin de Amsterdammers in die korte periode de landstitel te pakken.

Na de landstitel werd Bruins Slot weer assistent bij Ajax onder Cruijff, met wie Ajax in 1987 de Europa Cup II won. Het duo kende een succesvolle samenwerking en geprezen analist vertrok samen met Cruijff naar Barcelona. Ook daar behaalde Bruins Slot onder leiding van Cruijff succes. In de periode bij Barcelona wonnen vier landstitels en in 1992 de Champions League, dankzij een doelpunt van Ronald Koeman.

In 1996 werd Bruins Slot hoofd jeugdopleiding bij PSV en vanaf 1999 toch weer assistent-trainer bij Ajax. Daar kwam hij Ronald Koeman weer tegen als hoofdtrainer. Ook die samenwerking was succesvol en Koeman bleef lang gebruik maken van de diensten van Bruins Slot. Bij Benfica, PSV, Valencia en AZ werkte Koeman samen met hem.

In 2011 keerde Bruins Slot toch weer terug bij Ajax, waar hij onder de trainers Frank de Boer, Peter Bosz, Marcel Keizer en Erik ten Hag de wedstrijdanalyses maakte van de tegenstanders. De wedstrijd tegen Liverpool, van twee weken geleden, was zijn laatste analyse.

Tonny Bruins Slot is 73 jaar geworden.