Gaudu wint elfde etappe Vuelta, favorieten houden zich rustig in bergetappe

David Gaudu heeft de bergrit met aankomst bovenop de Alto de la Farrapona gewonnen. De Fransman was van Groupama - FDJ was te sterk voor Marc Soler, met wie hij in de slotfase was weggereden. De favorieten hielden zich rustig in de eerste bergrit in Asturië. Primoz Roglic blijft daardoor aan de leiding in het algemeen klassement.

Tim Wellens was de eerste aanvaller van de dag. De Belg, die eerder deze Vuelta al één etappe wist te winnen, kwam als eerste boven op de eerste klim van de dag. Later wisten nog een zevental renners zich aan te sluiten bij Wellens en kregen we een kopgroep van acht. Cofidis zag in Wellens een bedreiging voor de bergtrui van Guillaume Martin en zette zich op kop van het peloton en dat zorgde ervoor dat de voorsprong van de kopgroep nooit boven de minuut kwam.

Op de tweede klim van de dag maakte Martin de sprong naar voren, al wist hij daar nog geen bergpunten te pakken. Ook Wellens kon daar geen bergpunten pakken en op de derde klim van de dag, de Cobertoria, moest Wellens afhaken uit de kopgroep, terwijl Martin de volle buit pakte op de klim van de eerste categorie en daarmee zijn leidersplek verstevigde in het bergklassement. Even daarvoor had Marc Soler vanuit het peloton de oversteek gemaakt naar de kopgroep.

De Spanjaard van Movistar kon een mooie sprong in het klassement maken. Soler begon samen met de kopgroep aan de laatste klim met een voorsprong van drie minuten op het peloton, waar Jumbo-Visma het tempo bepaalde. De Nederlandse ploeg zou het tempo onderhouden, maar zou nooit meer naar de kopgroep toerijden, waardoor de winnaar vooraan zat.

Op vijf kilometer van de top versnelde Soler, waar alleen David Gaudu een antwoord op had. De jonge Fransman sprong naar de Spanjaard toe en tot aan de laatste kilometer bleven Gaudu en Soler goed samenwerken. In een sprint met twee was Gaudu duidelijk sterker dan Soler, die wel een sprong in het klassement maakte, van de tiende naar de zesde plaats.

Tussen de klassementsrenners bleef het tot en met de laatste kilometer rustig. Primoz Roglic en Richard Carapaz hielden elkaar goed in de gaten en kwamen dan ook in het wiel over de streep, waardoor Roglic nog steeds leider is in het algemeen klassement. Zondag staat de rit naar de Alto de l'Angliru op het programma.