Brazilië start WK-kwalificatie met ruime zege op Bolivia

Brazilië is de kwalificatiereeks voor het wereldkampioenschap voetbal van 2022 in Qatar begonnen met een eenvoudige overwinning op Bolivia. In São Paulo zegevierde de Seleção met 5-0. Colombia won in Barranquilla met 3-0 van Venezuela.

Zuid-Amerikaans kampioen Brazilië, met sterspeler Neymar ondanks een rugkwetsuur in de basis, had in de lege Neo Quimica Arena, het stadion van Corinthians, weinig moeite met het zwakke Bolivia. De ploeg van bondscoach Tite leidde bij rust al comfortabel met 2-0.

Na een kwartier speln kopte centrale verdediger Marquinhos een afgemeten voorzet van rechtsachter Danilo achter de Boliviaanse doelman Lampe. Vijftien minuten later zorgde Roberto Firmino voor de tweede Braziliaanse goal, door een voorzet van de opgekomen linksback Renan Lodi binnen te tikken.

Firmino’s tweede treffer, kort na rust, brak het Boliviaanse verzet definitief. Neymar speelde zich aan de linkerkant vrij en de spits van Liverpool hoefde diens voorzet alleen maar binnen te lopen: 3-0. Het werd prijsschieten. Een eigen doelpunt van verdediger Carrasco, die een voorzet van Philippe Coutinho verkeerd verwerkte, betekende halverwege de tweede helft de 4-0. Kort daarop zorgde de middenvelder van FC Barcelona voor de vijfde Braziliaanse goal, door een voorzet van Neymar binnen te koppen.

Colombia had eerder op de dag in het eigen Barranquilla geen kind aan Venezuela. De 3-0 eindstand was al bij rust bereikt door twee treffers van Luis Muriel en één van Duvan Zapata. Toch was er ook slecht nieuws voor de Colombianen. Oud-PSV’er Santiago Arias liep een zware blessure op aan zijn linkerenkel en werd op een brancard van het veld gedragen. De vrees bestaat dat hij voor geruime tijd is uitgeschakeld.

Dinsdagnacht (Nederlandse tijd) is de tweede speelronde. De wedstrijden zijn: Bolivia - Argentinië, Equador - Uruguay, Venezuela - Paraguay, Peru - Brazilië en Chili - Colombia.