Quartararo wint GP van CataloniŽ, Rossi crasht van het podium

Fabio Quartararo heeft in Barcelona de Grand Prix van Catalonië gewonnen. De jonge Fransman was overtuigend de beste, met name in het tweede deel van de race.

Franco Morbidelli vertrok voor het eerst in zijn loopbaan vanaf poleposition, met Petronas Yamaha-teamgenoot Fabio Quartararo en Yamaha-merkgenoot Valentino Rossi ernaast. Morbidelli behield de leiding, Jack Miller knalde naar de tweede plek en in het middenveld ging het fout: Johann Zarco schoof na een move van Danilo Petrucci onderuit en nam WK-leider Andrea Dovizioso, het hele weekeinde al teleurstellend, mee het grind in.

Rossi en Quartararo pakten Miller rap terug, waardoor er drie Yamaha's voorop reden. Hun merkgenoot deed het beduidend minder: Maverick Viñales zakte van de vijfde naar de vijftiende stek in één ronde. Na negen ronden opende Quartararo vanaf inmiddels de tweede plek de aanval op Morbidelli, met succes, terwijl Miller probeerde om bij Rossi's derde plek in de buurt te komen - Joan Mir reed daar op zijn Suzuki een seconde achter.

Halverwege de race schoof Pol Espargaro vanaf plek zeven met zijn KTM het grind in, terwijl Morbidelli een flink moment kende. Hij bleef wel overeind, maar zag Rossi langszij gaan en kon er niet bij blijven. Toch kreeg Morbidelli zijn tweede plek al rap weer terug: net als een week eerder in Misano ging Rossi de fout in en wederom gleed de veelvoudig wereldkampioen het grind in.

Quartararo reed alsmaar verder weg bij Morbidelli, die Mir juist steeds dichter in zijn buurt zag komen. Miller kreeg Rins in zijn nek en zag de Spanjaard langszij gaan, waardoor de plekken twee tot en met vijf ineens nog dicht bij elkaar lagen. Bij het ingaan van de voorlaatste ronde zette Mir zijn Suzuki voorbij Morbidelli, die ook gelijk uit moest gaan kijken voor de snel naar voren stormende Rins.

Nog geen ronde later draaide Rins zijn machine langs de Yamaha van Morbidelli. Quartararo's voorsprong op de twee Suzuki's werd langzaam kleiner, maar de Fransman pakte zijn derde zege én nam de WK-leiding terug in handen. Mir en Rins completeerden het podium, voor Morbidelli, Miller en diens teamgenoot Francesco Bagnaia en de Japanner Takaaki Nakagami. Viñales eindigde als negende en redde zo nog een paar puntjes.