Openingswedstrijd Eredivisie FC Utrecht - AZ uitgesteld vanwege CL-trip naar Kiev

De Eredivisiewedstrijd tussen FC Utrecht – AZ van aankomende zaterdag wordt uitgesteld. Het zou de openingswedstrijd worden van het nieuwe Eredivisieseizoen. Dinsdag 15 september speelt AZ een duel in de derde kwalificatieronde voor de Champions League tegen Dynamo Kiev in Oekraïne. AZ had een uitstelverzoek ingediend en deze is ingewilligd. 

De voorbereidingstijd hiervoor was mede door de reistijd onvoldoende zodat besloten is om het duel tegen FC Utrecht te verplaatsen. De KNVB noemt het een lastige beslissing. De voetbalbond begrijpt dat dit voor FC Utrecht en hun supporters vervelend is op zo’n korte termijn. De KNVB heeft het verzoek van AZ ingewilligd omdat we in het kader van de veranderagenda twee jaar geleden met alle clubs gezamenlijk hebben besloten om Europees spelende clubs zoveel mogelijk voorrang te geven. Het hele Nederlandse voetbal profiteert namelijk van successen in de Champions League en Europa League. Het levert meerdere clubs een financiële bijdrage op én vergroot via de coëfficiëntenranglijst het aantal startplaatsen in deze toernooien.

De KNVB komt zo snel mogelijk met een nieuwe speeldatum voor FC Utrecht – AZ. FC Utrecht zegt in een reactie "enorm teleurgesteld" te zijn over het besluitvormingsproces. "Dat de KNVB zo kort voor deze wedstrijd, vijf dagen voor de aftrap, besluit tot uitstel over te gaan is voor ons onbegrijpelijk en teleurstellend. Zeker in deze tijd, waarop zoveel voorbereidingen getroffen moeten worden in het kader van de Covid-19 protocollen", zegt algemeen directeur Thijs van Es.

Van Es zegt dat Utrecht uiteraard alle ruimte gunt aan AZ om zich optimaal voor te bereiden op de wedstrijd in Oekraïne, maar hij verbaast zich erover dat dit scenario niet al drie weken eerder is bedacht. "Dat er nu besloten wordt om de wedstrijd van aanstaande zaterdag uit te stellen, laat ons verbijsterd achter."