FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 7 september 2020

Fenomenale speerworp voor Vetter, Schippers wint 100m

Johannes Vetter heeft tijdens de Kamila Skolimowska Memorial in het Poolse Chorzow geweldig uitgehaald. De Duitse speerwerper, voorafgaand al de nummer twee aller tijden, benaderde het ongenaakbaar geachte wereldrecord van Jan Zelezy, die in 1996 tot 98,48 meter kwam.

In zijn derde poging haalde Vetter gigantisch hard uit, een poging die hij omschreef als 'één seconde waarin je van je tenen tot je borst en je handen voelt dat álles in die worp zit': 97,76 meter, meer dan drie meter verder dan zijn worp in Lucern in 2017, waarmee hij de nummer twee op de eeuwige wereldranglijst werd.

Die worp van 94,44 meter werd nog eens verbeterd in de volgende poging: 94,84 meter, de op vier na beste worp ooit, achter drie worpen van Zelezny en zijn eigen topworp. Dinsdag komt Vetter weer in actie, dan in Dessau.

Aardige bijzaak was de 100 meter bij de vrouwen, waar Dafne Schippers in 11,29 seconden de winst pakte, voor de jonge Poolse Ewa Swoboda (11,34). Kogelstoter Ryan Crouser haalde weer eens hard uit met 22,70 meter, wat voor hem bijna al niet meer bijzonder is.

Vetter's megaworp

Schietincident Rotterdam, vrouw (24) gewond

Rond 22.20u vond een schietincident plaats in Rotterdam. Hierbij raakte een 24 jarige Rotterdamse lichtgewond. Agenten troffen meerdere hulzen aan, en heeft de zaak in onderzoek en vraagt getuigen zich te melden. 

Nederlands elftal niet opgewassen tegen dominant Italië

Het Nederlands elftal heeft zijn tweede duel in de Nations League verloren. Na de 1-0 zege op Polen moest Oranje in Amsterdam hun meerdere erkennen in Italië: 0-1.

Oranje leek met 0-0 de rust te halen, maar in blessuretijd van de eerste helft kwam Italië terecht op een 0-1 voorsprong. Nicolò Barella kopte een voorzet van Ciro Immobile binnen.

Na tien minuten in de tweede helft kreeg Nederland met Donny van de Beek, die in de basis mocht beginnen, de beste kans op de gelijkmaker. De inzet van de middenvelder ging via de Italiaanse keeper over. Even later probeerde Memphis Depay het nog, maar Oranje zou nooit dicht bij de gelijkmaker komen. Italië bleef makkelijk overeind tegen het Nederlands elftal.

Italië gaat door de nipte overwinning op Nederland alleen aan kop in groep 1 van divisie A met vier punten. Nederland volgt samen met Polen op één punt van de Italianen, terwijl Bosnië met het moet doen met één punt na twee wedstrijden.

Bijeenkomst FvD Arnhem stilgelegd wegens veiligheidsissue

Vanwege een nog  onduidelijk 'veiligheidsissue'   is  vanavond een  bijeenkomst van Forum van Democratie stilgelegd. Volgens berichtgeving op Twitter zijn Thiery Baudet en Theo Hiddema in veiligheid gebracht. Politie is aanwezig.

Update 23.05 uur

Hiddema stelde eerder dat er bedreigingen waren  binnengekomen.   De politie meldt nu dat er aanwijzigingen waren dat er personen de bijeenkomst wilden verstoren. Zij zijn uit voorzorg gecontroleerd. ,,Maar tijdens de controle bleek nergens uit dat zij iets kwaads in de zin hadden. Er is niemand aangehouden en de bijeenkomst is weer hervat.” Zo meldt het AD

Livestream via YouTube  

 Berichtgeving van Twitter hieronder.

Puber berooft binnen drie uur vier senioren

Zondagmiddag hebben in Zaandam in circa drie uur tijd drie berovingen plaatsgevonden. Hierbij zijn verschillende ouderen bestolen. Eén van hen is hierbij gewond geraakt. De politie is op zoek naar getuigen.

De eerste twee berovingen vonden plaats in de wijk Hoornseveld, rond 12:00 uur op de fietsbrug tussen de Joachim Kleinsorgstraat en de Panneroodstraat. De tweede vond plaats rond 13:55 uur op de IJdoorn. Bij beide berovingen liepen de slachtoffers met rollators en is de dader weggefietst met een buit. De slachtoffers raakten hierbij niet gewond.

De derde beroving vond rond 15:00 uur plaats in het Vijfhoekpark. Hier fietste de verdachte rond een ouder echtpaar en vroeg hen om geld. Hierna volgde een worsteling waarbij beide slachtoffers ten val zijn gekomen. Eén van hen heeft hierbij een hoofdwond opgelopen. De dader heeft hierdoor de kans gehad weg te komen met een buit.

In alledrie de gevallen is hetzelfde signalement van de dader naar voren gekomen. Het betreft hier een jonge jongen van ongeveer 14 jaar. Hij was ten tijde van de berovingen geheel in het donker gekleed. Het viel op dat hij in de omgevingen van de berovingen al enige tijd rondjes fietste voor hij toesloeg.

De politie is op zoek naar mensen met meer informatie over een of meerdere van deze zaken. Bent u zondagmiddag in de buurt geweest van de Panneroodstraat, IJdoorn of het Vijfhoekpark te Zaandam, en heeft u iets gezien dat verband zou kunnen houden met deze zaken? Dan hoort de politie dit graag. U kunt hiervoor contact opnemen met de recherche Zaanstad via 0900-8844, of via Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000. 

Jongeren vallen agent aan in Amsterdam

Jongeren hebben vanavond in de Beethovenstraat in Amsterdam-Zuid een wijkagent aangevallen nadat hij een van hen wilde aanhouden. Zo valt op de website van AT5 te lezen, op beelden die AT5 van een omstander kreeg, is te zien dat andere agenten de wijkagent inmiddels te hulp zijn geschoten. Ze houden de rest van de jongeren op afstand. 

Dat gebeurde rond 19.30 uur vanavond. Volgens een omstander zorgde het groepje eerder op de avond voor overlast. De wijkagent vroeg vervolgens of een van hen zich kon identificeren.

Verzet
Omdat de jongen niet wilde meewerken, wilde de agent hem oppakken. Hij verzette zich daarbij. Andere jongeren gaven de agent ondertussen een schop of een klap. Hij riep tijdens de actie het noodsignaal 'assistentie collega', daarbij komen alle agenten in de buurt met spoed erbij om te helpen.

Aangifte
Een woordvoerder van de politie zegt dat de agent morgen aangifte gaat doen. 'Nu gaat alles op papier gezet worden. Mogelijk worden er later meer mensen aangehouden.' De politie hield de straat volgens haar al beter in de gaten omdat er regelmatig overlast door jongeren is gemeld.

Meerdere omstanders hebben de aanhouding en de belaging gefilmd. De politie vraagt hen de beelden op te sturen.

Dumoulin gaat knechten en zichzelf verbeteren

Afgelopen zaterdag voelde Tom Dumoulin dat hij de Tour de France dit jaar niet kan winnen. Hij schikt zich nu in de rol van knecht voor ploegmaat Primoz Roglic die sinds gisteren het geel draagt.

"De kans dat ik in een ontsnapping mee kan zitten,acht ik vrij klein. Normaal gesproken staan de komende twee weken in het teken van het verdedigen het geel.Ik moet de laatste man zijn voor Roglic in de bergen," zo zegt Dumoulin.

De winnaar van de Giro in 2017 heeft nog wel een persoonlijk doel deze Tour. "Ik wil op niveau komen en voelen dat ik weer tot besten van de wereld behoor."

Van Wolfswinkel tekent toch nieuw contract bij FC Basel

Ricky van Wolfswinkel blijft tóch langer bij FC Basel. Hij liet vorige week nog weten dat hij transfervrij zou gaan vertrekken, maar daar is nu alsnog verandering in gekomen. De Nederlander heeft zijn handtekening gezet onder een tweejarig contract. 

"Een vervelend bericht: ik wil jullie laten weten dat mijn tijd bij FC Basel er na de bekerfinale van zondag op zit", zo schreef Van Wolfswinkel zo'n anderhalve week geleden op social media. Het contract van de 31-jarige spits bij de Zwitserse grootmacht liep af en de club wilde dat hij bleef. Echter in korte tijd werd stapte de technisch directeur en de trainer op, waardoor de toekomst onzeker was.Er

Er is alsnog een overeenkomst gesloten. "We blijven een team", zo schrijft de Zwitserse club op de eigen website. "Men zegt dat het voetbal verhalen creëert. En dat is precies wat FCB en Van Wolfswinkel nu hebben gedaan: een verhaal met een mooi einde geschreven." De club beschrijft hoe de situatie de afgelopen dagen veranderd is. "Van Wolfswinkel heeft na zijn vertrek de eerste stap gezet en stelde voor om toch nog eens te praten. Daartoe waren wij zeer bereid. Dat dat gesprek zo positief is verlopen, maakt de club, de speler én trainer Ciriaco Sforza blij."

Van Wolfswinkel is eveneens blij. "Ik voel me verbonden met de club, de leiding, het elftal, de fans en de regio", zo stelt hij. "In het moeilijke jaar dat ik heb gehad, heeft de club me geweldig ondersteund. Daar ben ik zeer dankbaar voor. Des te gelukkiger ben ik, nu ik dat rood-blauwe shirt weer twee jaar mag dragen." Van Wolfswinkel speelde vorig seizoen nauwelijks, nadat hij werd geopereerd aan een hersenaneurysma.

Openingswedstrijd Eredivisie FC Utrecht - AZ uitgesteld vanwege CL-trip naar Kiev

De Eredivisiewedstrijd tussen FC Utrecht – AZ van aankomende zaterdag wordt uitgesteld. Het zou de openingswedstrijd worden van het nieuwe Eredivisieseizoen. Dinsdag 15 september speelt AZ een duel in de derde kwalificatieronde voor de Champions League tegen Dynamo Kiev in Oekraïne. AZ had een uitstelverzoek ingediend en deze is ingewilligd. 

De voorbereidingstijd hiervoor was mede door de reistijd onvoldoende zodat besloten is om het duel tegen FC Utrecht te verplaatsen. De KNVB noemt het een lastige beslissing. De voetbalbond begrijpt dat dit voor FC Utrecht en hun supporters vervelend is op zo’n korte termijn. De KNVB heeft het verzoek van AZ ingewilligd omdat we in het kader van de veranderagenda twee jaar geleden met alle clubs gezamenlijk hebben besloten om Europees spelende clubs zoveel mogelijk voorrang te geven. Het hele Nederlandse voetbal profiteert namelijk van successen in de Champions League en Europa League. Het levert meerdere clubs een financiële bijdrage op én vergroot via de coëfficiëntenranglijst het aantal startplaatsen in deze toernooien.

De KNVB komt zo snel mogelijk met een nieuwe speeldatum voor FC Utrecht – AZ. FC Utrecht zegt in een reactie "enorm teleurgesteld" te zijn over het besluitvormingsproces. "Dat de KNVB zo kort voor deze wedstrijd, vijf dagen voor de aftrap, besluit tot uitstel over te gaan is voor ons onbegrijpelijk en teleurstellend. Zeker in deze tijd, waarop zoveel voorbereidingen getroffen moeten worden in het kader van de Covid-19 protocollen", zegt algemeen directeur Thijs van Es.

Van Es zegt dat Utrecht uiteraard alle ruimte gunt aan AZ om zich optimaal voor te bereiden op de wedstrijd in Oekraïne, maar hij verbaast zich erover dat dit scenario niet al drie weken eerder is bedacht. "Dat er nu besloten wordt om de wedstrijd van aanstaande zaterdag uit te stellen, laat ons verbijsterd achter."

Van Velzen naar Velsen

Telstar heeft zich per direct versterkt met Gyliano van Velzen. De aanvaller uit Amsterdam tekende maandag een contract voor twee jaar. Van Velzen stond voor het laatst onder contract bij Crawley Town dat uitkomt in de Engelse League Two.

“Ja natuurlijk ben ik enorm blij”,  vertelt trainer en technisch directeur Andries Jonker. “Met Gyliano halen we naast kwaliteit ook veel ervaring binnen. Hij heeft als jeugdspeler van Ajax en Manchester United en speler van onder andere Roda JC en FC Volendam een flinke bagage aan ervaring opgedaan. Ik denk dat hij met zijn kwaliteiten en ervaring een welkome aanvulling is op onze selectie”.

In 2012 maakte Van Velzen zijn debuut namens Royal Antwerp waarna hij neerstreek bij FC Utrecht. Na zijn periode bij FC Utrecht vertrok hij naar FC Volendam. Daar maakte hij grote indruk en kwam hij tot 59 wedstrijden waarin hij zeven keer scoorde en twintig assists maakte. In 2016 volgende de beloning in de vorm van een transfer naar Eredivisionist Roda JC. In Kerkrade kwam van Velzen tussen 2016 en 2019 tot 70 wedstrijden in de hoofdmacht waarin hij 8 keer doel wist te treffen. In 2019 maakte hij de overstap naar het Engelse Crawley Town. In Engeland kwam van Velzen tot 5 wedstrijden bij Crawley Town wat hem daarna verhuurde aan Aldershot Town. Bij laatstgenoemde club speelde van Velzen slechts vier duels. 

Van Velzen naar Velsen-Zuid dus. Eigenlijk liep het contract in Engeland nog één jaar door, maar in onderling overleg is besloten de verbintenis voortijdig te beëindigen. Vanaf het moment dat Van Velzen transfervrij was, nam zijn zaakwaarnemer Romano Denneboom contact op met Telstar-trainer Andries Jonker. Vervolgens was de overgang snel geregeld. Al moest de voetballer wel flink wat salaris inleveren. "We voetballen niet alleen voor het geld he? Minuten maken is het leukste."

Random Pics van de Dag #96

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Tennisser Koolhof in halve finales US Open, Schuurs onderuit

Tennisser Wesley Koolhof staat voor het eerst in de halve finales van een Grand Slam-toernooi. Samen met de Kroaat Nikola Mektic is de Nederlander als achtste geplaatst in New York, waar de kwartfinales geen problemen opleverden: de Belgen Sander Gillé en Joran Vliegen werden met 7-6 (6), 6-3 verslagen.

Voor Demi Schuurs en de Tsjechische veterane Kveta Peschke is het toernooi voorbij. Het als vierde geplaatste duo was niet opgewassen tegen de jonge Russinnen Anna Blinkova en Veronika Kudermetova, die samen nog een jaar jonger zijn dan de 45-jarige Peschke: 6-4, 6-2.

Osaka naar kwartfinales US Open, Kvitova onderuit

Tennisser Naomi Osaka heeft zonder overdreven moeite de kwartfinales van de US Open bereikt. De Japanse winnares van 2018, als vierde geplaatst, stuurde de Estse Anett Kontaveit (14) met 6-3, 6-4 vrij simpel naar huis.

Voor Petra Kvitova is het toernooi klaar. De tweevoudig Wimbledon-winnares, als zesde geplaatst, was niet opgewassen tegen de Amerikaanse Shelby Rogers, die nog net in de top-100 van de wereld staat. Met een 7-6 (5), 3-6, 7-6 (6) zege plaatste Rogers zich voor het eerst voor de kwartfinales in New York.

Ook Petra Martic kan wat anders gaan doen: de als achtste geplaatste Kroatische sneuvelde met 3-6, 6-2, 4-6 tegen Yulia Putintseva (23) uit Kazachstan. De als 28e geplaatste Jennifer Brady haalde tot slot voor het eerst de laatste acht op een Grand Slam-toernooi, door oud-winnares Angelique Kerber (17) met 6-1, 6-4 naar huis te sturen.

Shapovalov tikt Goffin uit US Open

Tennisser David Goffin is in de achtste finales van de US Open uitgeschakeld. De als zevende geplaatste Belg begon nog aardig tegen Denis Shapovalov, maar de jonge als twaalfde geplaatste Canadees nam het daarna over: 6-7 (0), 6-3, 6-4, 6-3.

De nummer 27 van de plaatsingslijst, de Kroaat Borna Coric, staat voor het eerst in de kwartfinales van een Grand Slam-toernooi. Hij had het niet al te moeilijk met de Australische nummer 63 van de wereld, Jordan Thompson: 7-5, 6-1, 6-3.

Krijgsmachteenheden werken samen boven Marnewaard

Jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht, mariniers en landmachtmilitairen zijn vanmorgen begonnen aan oefeningen. Zij voeren deze de hele werkweek uit boven de Marnewaard en het gebied tussen Dokkum en Winsum.

Joint Terminal Attack Controllers (JTAC’ers) van de Koninklijke Landmacht en Korps Mariniers worden de hele week opgeleid in het waarnemen en zichzelf positioneren ten opzichte van de doelen. Jachtvliegers schakelen vervolgens op aanwijzingen van de JTAC’ers gesimuleerd de gronddoelen uit.

Volgens een ervaren F-16-vlieger ligt het accent sterk op samenwerkingen tussen verschillende eenheden. “We hebben de afgelopen jaren als Luchtmacht veel ervaring opgedaan in conflictgebieden zoals Afghanistan, Irak en Syrië. Het is essentieel voor onze jongere collega-vliegers en JTAC’ers dat we deze ervaringen door kunnen geven.”

Close Air Support-missies
Tot en met donderdag duren de vliegbewegingen van 10.00 uur tot 17.00 uur. Vrijdag gebeurt dat tot 12.00 uur. De oefeningen zijn vanwege de JTAC-opleidingen, waarbij getraind wordt voor zogenoemde Close Air Support-missies.

Tijdens de oefeningen kunnen de straaljagers soms lager vliegen dan mensen gewend zijn. Het oefengebied wordt het hele jaar gebruikt voor verschillende soorten trainingen.

Kijk voor vragen, opmerkingen of klachten op www.luchtmacht.nl/vliegbewegingen.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Ackermann net te snel voor Gaviria in openingsrit Tirreno-Adriatico

Pascal Ackermann heeft de openingsrit in de Tirreno-Adriatico gewonnen. De snelle Duitser van Bora-hansgrohe was in de massasprint net iets sneller dan Fernando Gaviria. Door de winst is Ackermann ook de eerste leider in de Italiaanse rittenkoers.

Waar de Tirreno-Adriatico normaal gesproken met een ploegentijdrit in Lido de Camaiore begint besloot de organisatie dit jaar met een vlakke openingsrit, wel met start en aankomstplaats in Lido de Camaiore.

Zeven renners reden in de openingsrit lange tijd voorop, maar in de laatste plaatselijke ronde werd de vroege kopgroep weer ingelopen, waarna de sprinters zich konden opmaken voor de eerste massasprint in de Tirreno-Adriatico.

In de massasprint leek Gaviria naar de overwininning te sprinten, maar dat was zonder Ackermann gerekend. De Duitse sprinter zag een klein gaatje langs de boarding en dook daarin, en met succes. Hij won nipt voor Gaviria en Magnus Cort.

Dirt 5 uitgesteld tot november

Codemasters heeft aangekondigd dat Dirt 5 wordt uitgesteld. Gelukkig voor de fans is het uitstel niet enorm. De game zou eigenlijk beschikbaar komen in oktober, maar verschijnt nu op 6 november.

De early-access toegang gaat van start op 3 november. Een reden voor het uitstel is door Codemasters niet gegeven. De PlayStation 5- en Xbox Series X-versies van de game verschijnen nog gewoon dit jaar, Stadia ontvangt de game volgend jaar pas.

Pozzovivo niet meer van start in Tour

Domenico Pozzovivo zal morgen niet meer van start gaan in de Tour de France. De Italiaan van NTT Pro Cycling heeft een blessure aan zijn elleboog die hij in de eerste etappe al opliep.

"Ik heb gezien hoe hij elke dag heeft geleden en ben tot de conclusie gekomen dat het beter voor hem is om te stoppen”, zei teambaas Bjarne Riis. "We willen dat hij naar huis gaat, zich op zijn herstel richt en zich gaat voorbereiden op de Giro d’Italia.”

Trentin naar UAE Team Emirates

Matteo Trentin rijdt vanaf volgend seizoen voor UAE Team Emirates. De Italiaanse sprinter komt over van de CCC-ploeg en tekent voor twee jaar bij de ploeg van kopman Tadej Pogacar. CCC stopt dit jaar als sponsor van de gelijknamige wielerploeg.

Trentin wist etappes in alle drie de grote rondes te winnen waaronder drie in de Tour de France. Hij doet dit jaar ook weer mee aan de Tour maar is nog niet succesvol.

15-jarige Belg neergestoken tijdens bruiloftsfeestje

Een 15-jarige Belgische jongen is zondagavond nabij een horecabedrijf op de Bredaseweg in Rijsbergen met een mes gestoken. Hij werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De politie arresteerde op de Meirseweg in Zundert, twee mannen uit Lokeren (B) die verdacht worden van betrokkenheid bij het steekincident.

De politie kreeg omstreeks 22.15 uur een melding dat er een vechtpartij was voor een horecabedrijf aan de Bredaseweg. Binnen was een bruiloft gaande. Agenten die als eerste ter plaatse kwamen, zagen dat er niet (meer) gevochten werd, wel was de sfeer erg gespannen. Een 15-jarige jongen bleek met een mes gestoken te zijn, hij had een bloedende wond die door een omstander met een doek werd dichtgehouden. Hij werd met een ambulance naar een ziekenhuis in Antwerpen vervoerd.

Een getuige meldde dat er na de vechtpartij twee auto’s waren weggereden die mogelijk met het steekincident te maken hadden. Door het Operationeel Centrum werden direct surveillance-auto’s naar de uitvalswegen richting België gedirigeerd omdat het vermoeden was dat de dader(s) die richting zou(den) gaan.

Een van de bedoelde auto’s met daarin twee mannen werd door een surveillance eenheid op de Meirseweg in Zundert gelokaliseerd. De automobilist voldeed aan het stopteken. De inzittenden kwamen inderdaad van de bruiloft af. De bestuurder voldeed aan het signalement van de persoon die met het mes gestoken zou hebben. Hierna zijn beide mannen als verdachten van betrokkenheid bij het steekincident aangehouden. De recherche stelt een onderzoek in naar de toedracht.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Man bewusteloos geslagen bij verkeersruzie

Een 48-jarige man uit Nieuwegein is zondagavond bij een verkeersruzie op de A16 fors mishandeld. De dader, de bestuurder van een auto met Frans kenteken is nog spoorloos. Het slachtoffer werd met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De recherche stelt een nader onderzoek in naar het geweldsincident.

Het slachtoffer heeft aangifte gedaan. Hij vertelde dat hij op de A58 op de linkerrijstrook reed. Hij zag dat achter hem een personenauto met Frans kenteken meerdere malen knipperde met zijn koplampen. Hij ging vervolgens naar de rechterrijstrook. Hij zag dat het Franse voertuig hem links inhaalde . Hij voelde dat die auto tegen zijn linkerachterwiel aanreed. Hij reed daarna richting het knooppunt Galder en sloeg rechts af richting Rotterdam. Hij zag dat die Franse auto hem volgde. Hij besloot daarom op de vluchtstrook ter hoogte van de afslag Breda/Rijsbergen te stoppen. Hij zag dat de Fransman achter hem ook stopte. Hij stapte uit en zag dat de andere bestuurder zijn voorbeeld volgde. Hij hoorde dat de Franse bestuurder hem luidkeels in het Engels en Frans uitschold.

Hierna is de aangever een stuk van het verhaal kwijt. Hij werd vervolgens door een getuige bewusteloos met een opgezwollen gezicht naast zijn auto aangetroffen, bovendien waren enkele tanden uit zijn mond geslagen. Ook was zijn mobiele telefoons uit de auto gestolen. De Franse automobilist was spoorloos verdwenen. 

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Dwarsliggers van hergebruikt plastic en zwavelbeton het meest duurzaam

Dwarsliggers van hergebruikt plastic en van zwavelbeton zijn het meest duurzaam voor het milieu. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat in opdracht van spoorbeheerder Prorail is uitgevoerd.

Elk jaar vervangt Prorail 200.000 dwarsliggers, de haaks onder de spoorstaven liggende delen van het spoor. Om de CO2 uitstoot en het gebruik van schadelijke stoffen te minimaliseren, zoekt de railbeheerder naar mogelijkheden om andere dwarsliggers te gebruiken dan de huidige cementbetonnen exemplaren.

Daartoe zijn zes verschillende typen dwarsliggers vergeleken met betonnen exemplaren. Gekeken is naar duurzaamheid (in hoeverre komen er bijvoorbeeld broeikassen vrij) en naar veiligheid voor het milieu (in hoeverre komen er verontreinigende stoffen vrij). Waar dwarsliggers van gerecycled plastic en zwavelbeton het meest duurzaam blijken te zijn, lijken de verschillende typen dwarsliggers alle ongeveer even veilig voor het milieu.

Onderzochte materialen
Onderzocht zijn dwarsliggers van met koper behandeld hout, onbehandeld hout, gerecycled plastic, plastic dat met staal is versterkt, plastic dat met glasvezel is versterkt (composiet) en beton op basis van zwavel (in plaats van cement).

Duurzaamheid en veiligheid voor het milieu
Bij de duurzaamheidsbeoordeling is gekeken in hoeverre er broeikasgassen vrijkomen bij de productie. Ook is gekeken hoeveel land nodig is om het benodigde materiaal te winnen. Voor houten dwarsliggers is het landgebruik groter dan voor de andere soorten, maar bij de productie komen de minste broeikasgassen vrij.

Bij de veiligheidsbeoordeling gaat het erom of er verontreinigende stoffen in de dwarsliggers zitten en in welke mate zij eruit vrijkomen. Vrijgekomen stoffen kunnen namelijk tijdens het gebruik van de dwarsliggers in bodem en grondwater terechtkomen.

Betonnen en houten dwarsliggers
De tegenwoordig gebruikte cementbetonnen dwarsliggers moesten de houten dwarsliggers vervangen, die in de vorm van houten bielzen in de vorige eeuw veel werden gebruikt. Houten dwarsliggers zijn destijds bewerkt met zogeheten creosoten om verwering te voorkomen. Creosoten bevatten Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS zeer zorgwekkende stoffen ). Inmiddels is echter duidelijk dat ook betonnen exemplaren bezwaren oplevert: bij de productie daarvan komt meer CO2 vrij dan bij houten dwarsliggers. Prorail wil dat bij de productie van nieuwe dwarsliggers minder CO2 vrij komt dan bij de huidige betonnen dwarsliggers .

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Meer mensen laten zich testen bij klachten, thuisblijven blijft lastig

Sinds de recente opleving van het nieuwe coronavirus, ervaren meer mensen het virus als bedreigend. Tegelijk is het draagvlak voor de maatregelen toegenomen en houden mensen zich beter aan de gedragsadviezen. Het meest opvallend is de toename in testen: 32% van de mensen met klachten die op een COVID-19 besmetting kunnen wijzen, laat zich testen. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van juli. Wel gaan veel mensen met klachten nog naar buiten. Dat blijkt uit de zesde ronde van het gedragsonderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten, afgenomen tussen 19 en 23 augustus.

Thuis blijven en testen
Van de onderzoeksdeelnemers meldt 26% dat zij in de achterliggende 6 weken klachten hebben ervaren die kunnen passen bij COVID-19. Ruim de helft (54%) denkt dat dit komt door een onderliggende aandoening, zoals astma of allergie. Toch liet 21% van deze mensen zich voor de zekerheid testen. Van de mensen met nieuwe klachten, geeft zelfs 45% aan zich in de afgelopen 6 weken getest te hebben. 85% van de mensen zegt zich binnen 4 dagen na het begin van de klachten getest te hebben en 59% zelfs binnen 2 dagen.

Mensen met klachten (of ze deze nu toeschrijven aan een onderliggende aandoening of niet) gaan echter onverminderd vaak naar buiten: 90% doet boodschappen, 43% gaat naar het werk, 64% bezoekt familie of vrienden, en 41% gaat naar de horeca. Ondanks dat mensen zich uitspreken voor thuisblijven bij klachten (84% steunt dit beleid), lijkt het dat veel mensen zich daar niet aan houden.

Draagvlak, verwachtingen tweede golf en meer
Natuurlijk valt er over dit onderzoek nog veel meer te vertellen. Kijk daarvoor op de onderzoekspagina. Met gegevens over het toegenomen draagvlak voor de coronamaatregelen, hoe waarschijnlijk men een tweede golf acht, het welzijn van de respondenten, de verwachtingen over de app Coronamelder en meer.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Bevestiging besmettingen COVID-19 bij twee nertsenbedrijven

Bij een nertsenbedrijf in Deurne en een nertsenbedrijf in Wilbertoord (gemeente Mill en Sint Hubert) zijn besmettingen met SARS-CoV-2 vastgesteld. Beide bedrijven hebben ongeveer 3.000 moederdieren.

De besmettingen zijn aan het licht gekomen uit de early warning, het monitoringssysteem waarbij wekelijks dieren getest worden op het virus. De bedrijven worden zo spoedig mogelijk geruimd. In totaal zijn nu 50 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Verkeerscampagne MONO weer van start

De campagne MONO gaat weer van start. Via televisie, radio, social media en op verschillende plekken langs de weg worden automobilisten en fietsers gewezen op de risico’s van afleiding in het verkeer. De campagne die loopt tot half december is een samenwerking van onder andere het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, provincies, gemeenten, ANWB, TeamAlert en Veilig Verkeer Nederland.

Minister Van Nieuwenhuizen: "We gaan weer meer op pad. En we zijn nu misschien nog wel meer online dan voorheen. Maar social media en het verkeer gaan niet samen. Neem het risico niet. Rij MONO, fiets MONO."

Het risico op een verkeersongeluk is zes keer zo groot als je achter het stuur een berichtje op je telefoon leest. MONO geeft bestuurders verschillende tips om de aandacht bij het verkeer te houden. Ook wordt anderen gevraagd te wachten met het versturen van een bericht naar een bekende die achter het stuur of op de fiets zit.

Niet storen
In de campagne die vandaag start, wordt extra aandacht gevraagd voor de ‘niet-storen’ functie op de telefoon. Met dit systeem ontvang je tijdelijk geen berichtjes als je onderweg bent. Met een automatisch antwoord kun je de afzender laten weten dat je achter het stuur zit. Bij de instellingen van de iPhone zit een ‘niet-storen tijdens het autorijden’ optie. Voor Android zijn verschillende apps te vinden in de Playstore. Andere manieren om afleiding in het verkeer te voorkomen zijn bijvoorbeeld het opbergen van de telefoon in een tas of het dashboard. En het toestel op stil zetten.

MONO zakelijk
Ruim 1 op de 3 werkgevers in ons land heeft geen regels voor de medewerkers over het smartphonegebruik in de auto. Op www.monozakelijk.nl kunnen werkgevers campagnemateriaal en tips vinden om te zorgen dat hun werknemers MONO kunnen rijden. De nieuwe MONO-zakelijk campagne start in oktober.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Grootste huurstijging in zes jaar

De woninghuren zijn in juli 2020 met gemiddeld 2,9 procent omhoog gegaan ten opzichte van een jaar eerder. Dat is de grootste stijging na 2014 en meer dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar (2,7 procent). In juli 2019 stegen de huren met 2,5 procent. De grotere stijging dit jaar is vooral het gevolg van de hogere inflatie. Ruim 42 procent van alle woningen zijn huurwoningen. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De huren van sociale huurwoningen bij woningcorporaties stegen in juli 2020 gemiddeld met 2,7 procent. De huren van de sociale huurwoningen bij overige verhuurders gingen met 3,4 procent omhoog en de huren van de vrijesectorwoningen met 3,0 procent.

Sterkere huurstijging door hogere inflatie
Voor gereguleerde huurwoningen is de maximale huurverhoging de inflatie in het voorgaande jaar plus een inkomensafhankelijke toeslag. Als de inflatie omhoog gaat, mogen de huren dus harder meestijgen. In 2020 is deze maximale huurstijging 5,1 of 6,6 procent, afhankelijk van het inkomen van de huurder. Het inflatiecijfer waarop deze maximale huurstijging is gebaseerd, steeg van 1,6 procent (de basis voor 2019) naar 2,6 procent (de basis voor 2020).

De reële huurstijging (gecorrigeerd voor de inflatie van vorig jaar) is dit jaar 0,3 procent. Vorig jaar was deze nog 0,8 procent. De reële huurstijging piekte in 2013 en is sinds 2009 niet zo laag geweest.

Grotere huurstijging vooral bij woningcorporaties
Bijna 70 procent van alle huurwoningen is in het bezit van woningcorporaties. De gemiddelde huurverhoging per 1 juli van sociale huurwoningen bij corporaties is dit jaar duidelijk hoger dan vorig jaar: 2,7 procent nu tegen 2,0 procent in 2019. Dit komt vooral door de hogere inflatie. In ruim 30 procent van de gevallen verhoogden de woningcorporaties de huren met het inflatiepercentage. Volgens het huurbeleid mogen de totale huurinkomsten van een corporatie in een kalenderjaar maar beperkt stijgen. Voor 2020 is de maximale toename 2,6 procent. Hierbij tellen onder meer huurstijgingen bij bewonerswisseling niet mee, waardoor de gemiddelde huurstijging bij corporaties toch iets hoger kan uitvallen.

De gemiddelde huurverhoging bij corporaties kan dit jaar nog iets hoger uitkomen. Een klein deel van de corporaties kiest ervoor om de huurverhoging uit te stellen naar later dit jaar. Dit betreft ongeveer 100 duizend van de 2,3 miljoen woningen die de corporaties in hun bezit hebben.

De huurstijging van de vrijesectorwoningen is dit jaar juist lager: 3,0 procent nu tegen 3,3 procent in 2019. Bij bijna 18 procent van de vrijesectorwoningen bleven de huren dit jaar gelijk, vorig jaar was dit bij ruim 7 procent. De huurstijging van sociale huurwoningen bij overige verhuurders ligt nu vrijwel op hetzelfde niveau als vorig jaar.

Gemiddeld 9,5 procent verhoging bij bewonerswisseling
De huurverhoging bij bewonerswisseling was dit jaar ook groter dan in 2019. De gemiddelde verhoging bij wisseling van huurders was dit jaar 9,5 procent. Vorig jaar was dit nog 8,2 procent. Verhuurders zijn niet gebonden aan de maximale huurverhoging als een nieuwe huurder in de woning trekt. Voor huurders die niet verhuizen was de gemiddelde huurverhoging 2,4 procent.

Grootste huurstijging in Rotterdam en Den Haag
Voor het eerst sinds jaren stegen de huren niet het meest in Amsterdam, maar in Rotterdam. Daar gaan de huren met 4,1 procent omhoog en in Amsterdam met 3,5 procent. Dit jaar stijgen de huren ook in Den Haag sterker dan in Amsterdam: 3,6 procent. In Utrecht gingen de huren minder hard omhoog dan het landelijk gemiddelde: 2,6 procent.

De relatief sterke huurstijging in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag draagt er ook aan bij dat Noord- en Zuid-Holland de provincies zijn met de sterkste huurstijgingen. Drenthe heeft al jaren de laagste huurstijging van Nederland, maar is dit jaar na Noord- en Zuid-Holland de provincie met de grootste huurstijging: 3,0 procent, net zoveel als de provincie Groningen.

De regionale verschillen worden voor een belangrijk deel veroorzaakt door verschillen in huurstijging bij bewonerswisselingen. De invloed van de hogere huurverhoging bij bewonerswisseling bedraagt 1,3 procentpunt in Rotterdam, maar is 0,4 procentpunt in de stad Utrecht.

Zwaargewonde na frontale botsing

Bij een frontale aanrijding op de Zevenkampse Ring in Rotterdam raakte zondagavond rond 19.45 uur een 33-jarige Rotterdammer zwaargewond. De twee inzittenden van het andere betrokken voertuig zijn aangehouden. Team opsporing Verkeer zoekt mensen die getuige zijn geweest van het ongeval of de situatie die daaraan vooraf is gegaan.

De bestuurder van de auto raakte bij de aanrijding bekneld in zijn auto. De brandweer schoot te hulp om hem eruit te knippen. Toen hij naar het ziekenhuis werd gebracht was hij wel aanspreekbaar. De twee mannen in het andere betrokken voertuig, een witte bestelbus, raakten niet zichtbaar gewond. Een van hen is voor controle naar het ziekenhuis gebracht. Beiden waren onder invloed. Omdat onduidelijk is wie achter het stuur zat ten tijde van de aanrijding, zijn ze allebei aangehouden op verdenking van rijden onder invloed en gevaarlijk rijgedrag. Het gaat om een 33-jarige Leerdammer en een 48-jarig man uit Leiden. Zij worden gehoord.

Meer informatie of (dashcam)beelden?
Het team verkeersongevallenanalyse (VOA) en team opsporing Verkeer doen onderzoek naar het ongeval. De rechercheurs komen graag in contact met mensen die meer informatie hebben, de bestelbus en de auto voorafgaand aan het ongeval zijn opgevallen, of getuige waren van het ongeval. Ook mensen met bewakingscamera’s langs de route of dashcams waar mogelijk iets relevants op staat worden opgeroepen om hun beelden te delen. Dat is mogelijk via het tipformulier. Contact opnemen met de politie is mogelijk via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

FOK! Wat een weer: noorden droger

Bonjour!  

Ik las gisteren bij de meeste weerberichten: 'enkele buien in het noorden'. Laat dat enkele maar weg, want dat waren er veel meer. In een strook vanaf Den Helder naar Emmen toe was het werkelijk een komen en gaan van buien. Gek genoeg is daarbij vrijwel geen onweer waargenomen. Dat komt denk ik omdat de toppen van de buienwolken te laag waren. Toch kan er dan alsnog een hele plens water vallen. Lokaal is er meer dan 20 mm gevallen. 

Vandaag is er nog een bui mogelijk. Met name in het noorden kunnen de buien nog steeds vrij actief blijven. In het grootste deel van het land blijft het echter droog. Het moet het dan ook in de noordelijke provincies een stuk droger zijn. Een enkel buitje is nog wel mogelijk, maar dat stelt weinig voor. Verder schijnt de zon geregeld. De maxima liggen tussen de 18 en 21 graden. Er staat een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind.

De komende week verloopt meestal droog. Alleen op woensdag kan er wat regen vallen.

Fijne Zolder(kamer) Werk-week! "  

Meer weer op FOK!

Regenboog na bui in Purmerend (Foto: Pukeko)
Fraaie regenboog van een tijdje terug in Purmerend. (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

'Skip de AH kip' klinkt nu op de radio

Wakker Dier roept vanaf vandaag alle Nederlanders in een radiospot op om geen AH kip meer te kopen. Deze kip leeft namelijk in een overvolle stal, met zestien kippen per vierkante meter. “Met deze kip wil Albert Heijn klanten weglokken bij andere supermarkten. Het is onethisch om de kip te laten opdraaien voor deze concurrentiestrijd”, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Rotleven
De keurmerkloze AH kip gaat bij Albert Heijn het meest langs de kassa. De kippen leven in volle stallen met zestien kippen per vierkante meter en zien geen daglicht. Ze hebben daardoor een rotleven, raken gestrest, lopen over elkaar heen en verwonden elkaar.

Laagste eisen
De meeste kipproducten in supermarkten hebben nog geen dierenwelzijnskeurmerk. Voor deze keurmerkloze kip hanteert iedere supermarkt zijn eigen welzijnseisen. Veel merken en bedrijven geven hun kip meer ruimte dan de AH kip krijgt bij Albert Heijn. Van alle supermarkten, doet Albert Heijn de keurmerkloze kip ook nog eens het vaakst in de aanbieding. Hierdoor stimuleren zij de verkoop van ‘de slechtste kip’.

Minimaal één Beter Leven-ster
Wakker Dier wil dat alle kipproducten in supermarkten ten minste voldoen aan de welzijnscriteria van het één ster Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. De kippen zijn dan van een gezonder ras, leven langer, krijgen meer ruimte en een overdekte uitloop. De pijlen van Wakker Dier zijn momenteel op Albert Heijn gericht, omdat deze supermarkt de laagste eisen stelt en dit leed het vaakst in de aanbieding gooit.

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Koning opent centrum voor opleiding luchtverkeersleiders Polaris

Koning Willem-Alexander heeft vrijdag op Schiphol-Oost het nieuwe centrum voor opleidingen en trainingen van luchtverkeersleiders geopend. In Polaris worden verkeersleiders voor zowel burgerluchtvaart als militair luchtverkeer getraind.

De komst van de accommodatie van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), vernoemd naar de poolster, is de eerste stap naar een samenvoeging tot 1 Air Traffic Management Unit. Die moet in 2023 zijn voltooid.

Bij de opening werd de koning bijgestaan door Michiel van Dorst, CEO van LVNL, en Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt. Die laatste noemde de komst van Polaris “een belangrijke stap naar verdere integratie van het Air Traffic Management met het LVNL”.

3D en 360 graden verkeerstoren- en radarsimulator
Een van de parels van Polaris is de Air Traffic Control Radar and Tower Simulation (ACT-sim). Dit is een 3D en 360 graden verkeerstoren- en radarsimulator waarin de aspirant-luchtverkeersleiders hun opleiding krijgen. Ieder vliegveld is daar onder alle (weers)omstandigheden na te bootsen. JIVC, het IT-bedrijf van Defensie, begeleidde de verhuizing naar én herinrichting van deze simulator.

In 2017 zijn de luchtverkeersleiders van Defensie al naar Schiphol-Oost verhuisd. Met de opening van Polaris gaat dus nu behalve de ACT-sim ook de opleiding voor militaire luchtverkeersleiders over van het Air Operations Control Station (AOCS) in Nieuw Milligen naar het 711 luchtverkeersleidingssquadron bij LVNL.

Het vliegverkeer in het Nederlandse luchtruim wordt begeleid door de burgerluchtverkeersleiding (LVNL), de militaire luchtverkeersleiding (Commando Luchtstrijdkrachten, CLSK) en de luchtverkeersleiding voor het hogere luchtruim (Maastricht Upper Area Control, MUAC).

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Laatste reviews en specials
review
Microsoft Flight Simulator
special
Random Pics van de Dag #105
review
Marvel's Avengers
special
Random Pics van de Dag #104
review
Super Mario 3D All-Stars
special
Random Pics van de Dag #103
©FOK.nl e.a.