FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 25 juli 2020

Anderson klopt Smith in thriller en bereikt finale World Matchplay

Gary Anderson staat in zijn eerste grote finale sinds november 2018. De Schot schudde in de halve finales van de World Matchplay Michael Smith via een verlenging van zich af: 18-16.

Anderson plaatste de eerste break in de wedstrijd en was in staat om daar vlak voor de tweede break nog een extra break aan toe te voegen. Met die 7-3 voorsprong op zak schakelde de Schot even terug. Smith won vier legs op rij en bracht de achterstand terug naar één leg. Op dat moment ontvouwde zich de wedstrijd waar van tevoren op werd gehoopt. Een 127-finish van Anderson werd opgevolgd door een knappe leg met hoge scores van The Bullyboy, waarop 'Ando' weer een stapje verder ging en ditmaal 128 uitgooide. Dat was op een goed moment, want daarmee pakte hij weer een leg tegen de darts in en ging de Schot met 11-9 aan de leiding.

Na de vierde pauze was het Anderson zijn marge uitbouwde naar 14-9 en zag dat de finale binnen handbereik was. Op dat moment haperde de Schotse motor echter en kon Smith wederom terugkomen. Het werden zes legs op een rij voor Smith en de Engelsman kwam voor het eerst voor in de wedstrijd. Op matchpoint kwam Smith echter niet en dat was te danken aan een ferme eindsprint van Anderson. Hij schrok net op tijd wakker en klopte Smith na verlenging met 18-16.

De 49-jarige Anderson haalde twee jaar geleden ook de eindstrijd van de World Matchplay en won toen van Mensur Suljovic. De 29-jarige Smith bereikte vorig jaar de finale in Blackpool, waarin hij verloor van Rob Cross. In de eindstrijd van de World Matchplay neemt Anderson het op tegen Glen Durrant of Dimitri Van den Bergh. Dit duel is zojuist begonnen. 

De World Matchplay, het grootste dartstoernooi na het WK, verhuisde dit jaar vanwege de coronacrisis eenmalig van Blackpool naar Milton Keynes. Er is geen publiek welkom in de Marshall Arena. Daar werden vorige week ook de Summer Series, het eerste evenement na de hervatting van het darts, georganiseerd.

Viñales op MotoGP-pole, maar toch niet; Marquez stapt af

De kwalificatie voor de Grand Prix van Andalusië in de MotoGP heeft voor flink wat gedoe gezorgd. Er was een poleposition, maar toch niet, en de regerend wereldkampioen hield het al snel voor gezien.

Marc Marquez ging vorige week in Jerez, waar we nu ook weer rijden, vrij hard onderuit en brak zijn bovenarm. Opvallend genoeg zat de kampioen alweer op zijn Honda, maar in de eerste training op zaterdag was al duidelijk dat hij het tempo logischerwijze niet te pakken had. In de kwalificatie werd dat bevestigd: al snel stapte hij af en hield hij het voor gezien, waarna teamgenoot en broertje Alex ook nog eens onderuit ging en naar zijn arm greep.

Een tijdje later had Fabio Quartararo de snelste tijd neergezet op zijn Yamaha, maar Maverick Viñales van het fabrieksteam van dat merk dook er in de slotseconden een tiende onderdoor. Zijn pole was echter al snel weg: Viñales was buiten de baan gekomen en verloor zijn rondetijd, waardoor hij op 0,095 seconden van Quartararo op plek twee bleef staan. Ducati-coureur Francesco Bagnaia (+0,169) completeerde de eerste rij op knappe wijze.

Viñales' teamgenoot Valentino Rossi parkeerde zijn machine op 0,335 seconden op de vierde plek, twee duizendsten voor de Portugese KTM-coureur Miguel Oliveira en met Quartararo's teamgenoot Franco Morbidelli op plek zes. Jack Miller (Ducati), Takaaki Nagakami (Honda) en Brad Binder (KTM) staan op rij drie, rij vier wordt gevormd door Joan Mir (Suzuki), Danilo Petrucci (Ducati) en Pol Espargaro (KTM).

Marco Bezzecchi pakte in zijn tweede jaar in de Moto2 zijn eerste poleposition in de klasse. De Italiaan was de ervaren doch crashgrage Brit Sam Lowes met 0,037 seconden te snel af, Enea Bastianini (+0,117) werkte zich net de eerste startrij op. Jorge Navarro, Luca Marini en Jorge Martin vormen zondag de tweede rij. Bo Bendsneyder vertrekt vanaf de 24e stek.

In de Moto3 ging de pole al voor de derde keer in drie races dit jaar naar Tatsuki Suzuki. De Japanner was zijn landgenoot met 0,285 seconden de baas, terwijl de Argentijn Gabriel Rodrigo er met 0,296 seconden maar net achter zat. Raul Fernandez, Tony Arbolino en Albert Arenas starten zondag vanaf rij twee.

De pole in de elektrische MotoE was tot slot voor Dominique Aegerter. De Zwitser met flink wat GP-ervaring bleek een dikke kwart seconde (+0,267) sneller dan de Italiaanse kampioen Matteo Ferrari. Lukas Tulovic (+0,367) uit Duitsland completeert de eerste rij, Eric Granado, Jordi Torres en Alejandro Medina starten op rij twee.

De MotoE trapt de dag zondag wat races betreft af om 10.05 uur, om 11.00 uur gevolgd door de Moto3. Vervolgens is het om 12.20 uur tijd voor de Moto2 en om 14.00 uur knallen de motoren van de MotoGP van hun startplek af.

Fleetwood Mac-gitarist Peter Green overleden

Fleetwood Mac-gitarist Peter Green is overleden.

En dat stemt mij heel droevig. Hij is afgelopen nacht in zijn slaap op 73-jarige leeftijd overleden. De familie vertelde verder dat er de komende dagen een uitgebreidere verklaring volgt.

Peter Green verklaarde zelf dat Eric Clapton een enorme inspiratie voor hem was, en hij was dan ook vereerd toen hij mocht invallen voor Clapton bij John Mayall & The Bluesbrekers. Daar speelden toen ook al Mick Fleetwood en John McVie. Uiteindelijk besloten ze samen zelf een nieuwe band op te richten: Fleetwood Mac of in eerste instantie: 'Peter Greens Fleetwood Mac'.

Hij zou uiteindelijk een aantal wereldhits schrijven in de korte tijd dat hij lid was van de band. 'Albatross', 'Oh Well' en 'Black Magic Woman' zijn de bekendste hits geworden. Helaas liet zijn mentale gezondheid hem in de steek en dat kwam mede door drugsgebruik. Hij besloot in 1970 om de band te verlaten. Mick Fleetwood en John McVie zijn daar tot op de dag van vandaag verdrietig over.

De laatste jaren leefde hij teruggetrokken. Een beetje vissen en wat gitaar spelen voor zijn familie. Meer was het niet. Hij heeft in de loop van de jaren nog wat muziek gemaakt maar dat viel niet echt meer op, mede door zijn gezondheid. 

Verder interesseerde geld hem helemaal niets, hij noemde dat zelfs 'het kwaad'. Toen Carlos Santana zijn nummer 'Black Magic Woman' coverde, gaf hij de royalties weg aan goede doelen.

We verliezen een prachtig muzikant en een geweldig gitarist. Slechts drie jaar bij Fleetwood Mac, maar onvergetelijk.

Ackermann wint tweede etappe Sibiu Cycling Tour

De tweede etappe van de Sibiu Cycling Tour in Roemenië is gewonnen door Pascal Ackermann. De Duitse sprinter van BORA-hansgrohe was vooraf de grote favoriet voor de winst en maakte die rol volledig waar.

Na de koninginnenrit van vrijdag stond vandaag een makkelijkere etappe over ruim 181 kilometer op het programma. Vijf renners, inclusief de Nederlander Meindert Weulink, reed lange tijd aan de leiding. De maximale voorsprong voor de kopgroep was vijf minuten.

Tijdens de laatste beklimming 25 kilometer voor de finish werden de overgebleven vluchters Weulink, Emil Dima en Tomasz Budzinski gegrepen door het peloton. Onder aanvoering van Gregor Mühlberger werd het tempo de hoogte in gejaagd en ontstonden er breuken in het peloton.

Het eerste peloton van zo’n veertig renners ging sprinten voor de zege. Ackermann bleek veruit de snelste en won met overmacht. Achter de renner van BORA-hansgrohe werd de Fransman Rudy Barbier tweede. De derde plaats was voor de Italiaan Riccardo Stacchiotti. Patrick Konrad blijft de leider in het algemeen klassement.

Zwembadterreur begint weer

Een groep van ongeveer twintig 'jongemannen' zijn flink tekeer gegaan in het Driebergse zwembad Laco Sportcentrum. Sommigen gingen zo erg tekeer en maakte de situatie zo intimiderend dat zij een jaar lang het zwembad niet meer in mogen.

Het is niet de eerste keer dat deze groep zich dit jaar in dit zwembad misdraagt en in 2019 was het ook al hommeles. Waar zwembaden over het algemeen badmeesters hebben, heeft dit diverse zwembad inmiddels beveiligers in dienst genomen die orde op zaken moeten stellen. De groep had overigens al een toegangsverbod na een eerder akkefietje.

"Bij een uitzetting is het pas gebeurd dat een grote groep mannen met andere vrienden voor de ingang van het zwembad hing. Er stonden mensen bij die niet in het zwembad zijn geweest. Mijn medewerkers voelen zich inmiddels zeker geïntimideerd. Jongeren zijn het zeker niet. Er zijn er bij van 15, 16 jaar, maar ook 18-plus, soms 25, 26 jaar", aldus manager Theo Stokman.

Discriminatie
"Ik maak geen onderscheid tussen onze gasten’’, zegt hij. "We proberen iedereen gelijk te behandelen. Degenen die we aanspreken, verwijten ons dat we dat niet doen. Dat is een gotspe. Want wie roepen altijd dat ze gediscrimineerd worden? Ze zijn in beeld bij de politie. De agenten kennen de meeste mannen. Ze komen uit Doorn, Driebergen, Wijk bij Duurstede, Zeist en Utrecht”, gaat Stokman verder, die inmiddels een kort lijntje heeft met de lokale politie. 

Hij hoopt dat het huidige verbod gaat helpen, zeker gezien de huidige coronaperikelen. "Want één ding is duidelijk: het moet hier vrolijk en veilig blijven. Je moet kunnen komen, omdat je het leuk vindt. Het is hier nu heel gezellig. Ook met anderhalve meter."

De burgemeester van Driebergen, Frits Naafs, is persoonlijk betrokken bij dit fenomeen van zwembadterreur. "We gaan maandag bekijken hoe we de manager kunnen helpen bij een verbod. De overlast is nu minder. Maar ik wil ook niet dat deze groep door de regio gaat rondzwemmen in andere baden. Daar ga ik ook over praten met de politie."

Debiele BLM-aanhanger houdt 2-jarige blank kind in George Floyd-houding

Het is inmiddels al weer een aantal dagen geleden, maar dat maakt de actie van de 20-jarige Isaiah Jackson niet minder schokkend. Met zijn knie in de nek van een 2-jarig blank jongetje, waarbij een maatje van Jackson de armen van het huilende kind achter zijn rug bijeenhoudt.

"Zwarte levens doen ertoe, klootzakken", zo zette hij bij de foto, die inmiddels massaal via sociale media wordt gedeeld.

Jackson zit inmiddels in de gevangenis en het kind is voor de zekerheid naar het ziekenhuis overgebracht, maar hij blijkt geen lichamelijk letsel over gehouden te hebben aan deze grap.

De moeder van het kind en de vriendin van Jackson wist niks van deze foto, totdat ze door kennissen werd gewaarschuwd. Inmiddels was de politie al onderweg naar haar huis. Echter werden WhatsApp-berichten gedeeld waaruit bleek dat ze het eigenlijk helemaal niet zo erg vond, Jackson deed het kind volgens haar geen pijn.

De boze oma meldt dat het kind inmiddels veilig weer bij zijn vader is en daarbij gaf ze Jackson nog een waarschuwing. "Zodra je uit de gevangenis komt, kan je maar beter uit de buurt van een aantal mensen blijven."

Zwarte leraar Brian Papin wilde nog wel even reageren op de foto. "Nogmaals! Je doet het verkeerd! Je moet een knie in de nek leggen en de ander op de rug, dan net zolang naar voren leunen totdat hij stikt." Begrijpelijkerwijs is deze leraar op non-actief gesteld.

Komt allen: vanavond Black Pride-protest op Museumplein

Op het Museumplein in Amsterdam is vanavond het Black Pride-protest tegen politiegeweld en racisme. Het protest wordt georganiseerd door Black Queer & Trans Resistance NL. Het protest begint om 18.00 uur. Daar zullen meerdere speeches worden gehouden.

De Black Queer & Trans Resistance NL laat weten dat zich met dit protest uitspreken tegen politiegeweld, institutioneel racisme en discriminatie van de Nederlandse overheid. Daarnaast worden ook de vorige generaties herdacht die onderdrukt zijn geweest. 

"We zullen de opoffering en strijd herdenken van al onze voorouders die alle historische Zwarte opstanden, revoluties en bevrijdingsbewegingen hebben geïnspireerd, geleid, aan deelgenomen en/of gesteund", schrijft de organisatie op Facebook.

Verder pleit de organisatie onder meer voor volledige en gelijke toegang tot (daklozen-)opvang voor LHBTQI+ mensen en beschikbaarheid van veilige asielzoekerscentra voor LHBTQI+ migranten.

De speeches op het Museumplein zijn voor iedereen toegankelijk, mits de coronamaatregelen worden nageleefd.

NASCAR: Hamlin pakte vijfde zege, harde crash Preece

Voor de NASCAR-liefhebbers keren we nog even een dagje of anderhalf terug: donderdagavond - tot vrijdagochtend onze tijd - werd weer gereden in de Cup Series en wel op de anderhalve mijl lange oval in Kansas. Dit weekeinde staat er geen race op het programma, zondag 2 augustus gaan we weer verder.

Met Kevin Harvick en Joey Logano op de eerste rij werd het groen gezwaaid, maar Ryan Blaney reed zich al snel voorbij Harvick. Tijdens de geplande competition caution nam Kyle Busch de leiding over en ook Martin Truex Jr kwam naar voren. Busch won de verder niet al te spannende eerste stage, waardoor de regerend kampioen in de negentiende (!) race van het seizoen éindelijk zijn eerste stagewinst pakte.

Denny Hamlin kwam tijdens de pitstops naar voren en had de leiding bij de herstart, tot Bubba Wallace de boel met een spin weer even stil liet leggen. Hamlin kende daarna niet zo'n beste herstart, met name Truex en Brad Keselowski kwamen er voorbij. Een spin van Chris Buescher zorgde voor de volgende caution, waarna een deel van de coureurs twee en een deel vier banden haalde.

Blaney en Hamlin reden voorin, Jimmie Johnson kwam zich er ook melden, maar Keselowski reed ze allemaal voorbij en pakte de stagewinst. Met Hamlin, Blaney en dit keer op Chase Elliott voorop konden we weer door, waarbij Kyle Busch ook weer naar voren kwam. Dit keer werd de volgende onderbreking veroorzaakt door een duw- en trekpartij tussen Wallace en veteraan Matt Kenseth.

Ook nu zat Hamlin er goed bij, Elliott en Kyle Busch volgden, maar langer dan een bocht duurde het groen niet: Logano raakte de controle kwijt en tikte de muur in, waardoor achter hem Johnson en Austin Dillon elkaar raakten en Matt DiBenedetto het hardst de muur in klapte. Zo volgde weer een herstart, nu met Hamlin, Elliott en Blaney vooraan...tot het bijna gelijk weer behoorlijk fout ging.

Rookie Christopher Bell en veteraan Ryan Newman raakten elkaar, waardoor de opvallend sterk rijdende Ryan Preece met een noodgang richting de muur getorpedeerd werd - het mag gerust een wondertje heten dat hij, nadat hij even op adem was gekomen, zonder hulp uit de auto stapte. Na een onderbreking volgde weer een herstart, met wederom Hamlin voorop en nu Truex, Blaney en ook Erik Jones erachter.

DiBenedetto crasht

Een spin van Newman zorgde voor een korte caution, waarna William Byron - door geen banden te halen - naar de leiding kwam. Byron hield het vooraan meer dan uitstekend vol en op het moment dat Corey LaJoie voor een caution zorgde kon hij profiteren door onder geel broodnodige nieuwe banden te halen om daarmee dan de race uit te kunnen rijden. Toch haalde hij maar twee nieuwe banden, net als Alex Bowman, terwijl de rest er vier pakte.

Bowman en Byron reden bij de herstart voorop, daarachter was het bijzonder druk, tot John Hunter Nemechek nog in dezelfde ronde voor een nieuwe caution zorgde. Ook bij de volgende herstart was het weer dringen, dit keer kwam Harvick overal langs. Hamlin ging er achteraan en kreeg Keselowski mee, Bowman en Byron moesten op hun oude banden toch afhaken. Harvick hield niet vol en zakte weg, Hamlin kreeg Keselowski achter zich aan.

In de slotfase kwam Keselowski, met Truex in zijn kielzog, nog knap in de buurt, maar Hamlin sloeg de aanval af en boekte alweer zijn vijfde overwinning van het seizoen.

Preece knalt de muur in

Charlize Theron was érg beledigd over seksisme op set Italian Job

Actrice Charlize Theron is 'erg beledigd' geweest op de set van de film The Italian Job zo'n 17 jaar geleden. Ze werd naar eigen zeggen namelijk anders behandeld dan haar mannelijke collega's.

"The Italian Job was een geweldige ervaring, vooral omdat ik me realiseerde dat er nog steeds veel vooroordelen waren over vrouwen in het actiegenre”, aldus de actrice tijdens Comic-con.

De film draait vooral om autostunts en Charlize herinnert zich nog als de dag van gisteren dat ze in haar rooster zag dat ze zes weken langer rijtraining zou krijgen dan haar collega's Edward Norton en Mark Wahlberg, en dat vond ze 17 jaar later érg beledigend.

"Maar het gaf me ook een schop onder mijn kont. Ik dacht: oké, willen jullie het zo spelen? Dan doen we dat. Ik maakte het mijn doel om al die gasten eruit te rijden."

Of dat ook gelukt is zullen we nooit weten. Wel vind ze het goed nieuws dat het genre voor vrouwen nu is veranderd. "Ik denk dat er genoeg bewijs is waardoor we ons niet langer achter onwetendheid kunnen verschuilen. Het publiek is dol op die films."

In huidige actiefilms spelen vrouwen steeds vaker de hoofdrol en zijn tenger gebouwde dames in staat een stevig gebouwde, afgetrainde kerel relatief eenvoudig van zich af te slaan.

Gaybars lijden ook onder coronacrisis: darkrooms gesloten

De bars gaan open, maar de darkrooms in Eagle Amsterdam, The Web, The Cuckoo's Nest en Dirty Dicks in Amsterdam blijven gesloten. Dat hebben de eigenaren samen besloten. Zij vinden dat zij niet de veiligheid van medewerkers en bezoekers kunnen garanderen met betrekking tot het coronavirus. Ze hopen dat méér ondernemers zelf hun verantwoordelijkheid nemen als handhaving van coronamaatregelen lastig is, zo melden zij op de site van AT5.


Licht in de duisternis (Bron: YouTube/AT5)

Het is nu eigenlijk precies het tegenovergestelde van wat een darkroom zou moeten zijn: het licht schijnt fel en er is niemand te bekennen. De vier grootste gaybars met darkrooms zijn pas net weer open óf gaan dat volgende week, maar dus zonder de seksruimtes. De bar blijft wel open.

De beslissing was lastig te maken, omdat de ruimtes het 'selling point' van de bars zijn. "Heeft het dan wel zin om open te gaan? Houden mensen zich er wel aan? Komen er nog wel mensen? Maar we doen het wel", vertelt medewerker van Eagle Amsterdam, Erik Philips. 


Ook de eigenaar van The Web en The Cuckoo's Nest, Arjan Kroner, vond het een 'duivels dilemma'. Het antwoord was voor hem wel snel gevonden: "De veiligheid. Het is investeren in morgen."
 
Voor Eagle Amsterdam is het dubbel pech: hun 'labyrinth' was nét nieuw. "Het is dus nog niet eens gebruikt. We denken er nu aan om alles weg te halen, zodat we dan toch tien man extra in de zaak kwijt kunnen", vertelt Philips. 
 
De eigenaren hopen dat méér ondernemers zélf ingrijpen wanneer ze merken dat handhaven van de coronaregels lastig is. Ook al gaat dat ten koste van de inkomsten. Volgens hen hebben meer horecazaken moeite met de anderhalve meter afstand en drukte, maar ingrijpen wordt vaak niet gedaan. "Wat willen we dan? Dat we over drie weken weer helemaal dicht moeten? Dan hebben we helemaal niets meer", aldus Philips.


Corona-editie Pride van start: 'We missen de zichtbaarheid'

De 24-jarige JoJo Pors zag in april met lede ogen aan hoe het coronavirus een streep zette door de officiële 25ste editie van Pride Amsterdam. Als alternatief werd de 'corona-editie' georganiseerd, maar dat is er een zonder de beroemde botenparade, massale Pride Walk of uitbundige feesten in de stad.


CoronaPride 2020 (Bron: YouTube/AT5)

Het contrast met voorgaande jaren is enorm in de Reguliersdwarsstraat, waar het altijd bomvol is tijdens de Pride. Het feit dat er hier voor het eerst in 25 jaar geen uitbundige feesten plaatsvinden is flink balen volgens Dennis. "Ik had er echt naar uitgekeken om deze zomer los te gaan".

Uitsluitend tijdens de Pride heeft Dennis het gevoel dat hij echt zichzelf kan zijn door de hele stad. "Normaal gesproken heb ik dat alleen in clubs, als ik uitga. Dan kan ik mezelf helemaal opmaken en losgaan. Tijdens Pride-week kan ik dat bijna overal doen en heb ik niet het gevoel dat ik raar wordt aangekeken", vertelt hij.

Niet kunnen feesten is voor Junior een mindere zorg. Het grootste gemis voor hem is de zichtbaarheid op straat die tijdens deze Pride aanzienlijk minder is.

"Waar we momenteel staan, is dat het nog steeds niet veilig is. Niet in Amsterdam en niet in de rest van de wereld", aldus Junior, die denkt dat een zichtbare Pride een belangrijke bijdrage levert aan het verhelpen van dit probleem.

Hoewel de grote feesten en massale evenementen van de baan zijn, heeft de organisatie van Pride zich wel ingezet om toch een programma te organiseren. Zo kan er individueel een Pride Walk worden gelopen, vindt er op zaterdag 1 augustus een demonstratie plaats op de Dam en worden er negen dagen lang Pride TV- uitzendingen gemaakt die live zijn te volgen via de website van AT5.

"De emancipatie van onze community is zo belangrijk", legt Pride-directeur Lucien Spee uit. "We hebben dit jaar toch weer een aantal incidenten meegemaakt. Onzichtbaarheid en een jaartje overslaan konden we niet accepteren. Daarom hebben we toch een programma georganiseerd."

Een stapje terug
Volgens Junior en Dennis is het voor een jaar moeten missen van de echte Pride niet uitsluitend negatief. "Ik denk dat iedereen een stapje terug moet doen en moet nagaan wat echt belangrijk is", zegt Junior. Dennis: "In mijn ogen werd Pride een soort Koningsdag. En er wordt nu misschien niet gefeest, maar ik denk dat daardoor wel online duidelijker naar voren gaat komen wat echt Pride is."

Lichamen omgekomen militairen aangekomen in Nederland

De KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht met daarin de lichamen van Erwin Warnies en Christine Martens is zojuist aangekomen op Vliegbasis Eindhoven. Beide militiaren kwamen 19 juli nabij Aruba om het leven bij een crash met NH90 helikopter. 

Na een korte militaire ceremonie zullen de lichamen overgedragen worden aan de families. Namens het kabinet zijn minister van Defensie Ank Bijleveld en staatssecretaris van Defensie Barbara Visser aanwezig. 

Waardoor de NH90 in de Caribische Zee stortte, is nog onduidelijk. De zwarte doos van het toestel is inmiddels geborgen. Die wordt gebruikt bij het onderzoek naar de toedracht van de crash.

Erwin Warnies en Christine Martens (Foto: Ministerie van Defensie)
Erwin Warnies en Christine Martens (Foto: Ministerie van Defensie)

Internationale politie-inzet na achtervolging, verdachte wisselt kleding en ontsnapt

Nadat er vrijdagavond 24 juli 2020 een aantal gemaskerde mannen werden gezien bij een woning aan de Hornstraat in Tilburg, volgde er een achtervolging richting België. Met behulp van de Belgische en Nederlandse politie werden, na een crash in het plaatsje Ravels, drie verdachten aangehouden.

Een melder belde die avond rond 20.45 uur naar de meldkamer toen hij bij een woning een aantal gemaskerde personen zag. Hierop reden er meerdere agenten naar het desbetreffende huis.

Daar troffen agenten de mannen aan, waarop er pepperspray werd gebruikt. Uiteindelijk wisten twee van de drie verdachten in een vluchtauto met een bestuurder te stappen, waarna deze zilvergrijze BMW met valse buitenlandse kentekenplaten vluchtte. Na een lange achtervolging met hoge snelheden, crashte het voertuig in het plaatsje Ravels in België.

De drie inzittenden renden weg in de omgeving van vliegveld Weelde. Zowel door de Nederlandse als Belgische agenten werd de omgeving afgezet en zochten twee politiehelikopters uit beide landen naar de verdachten. Met resultaat, want even later werden de drie mannen aangehouden. Naar de identiteit van de verdachten doet de politie nog onderzoek.

Vierde verdachte
Voor de zoektocht naar de achtergebleven verdachte werd de hulp van omwonenden ingeschakeld met behulp van Burgernet. Een blanke, stevige man met een lengte van rond de 1.80m zou mogelijk weggerend zijn richting winkelcentrum Heyhoef.

Hoewel de man eerst een donkere broek met zwarte sportschoenen en een grijs vest met een petje op zijn hoofd droeg, is uit onderzoek gebleken dat hij zijn kleding tijdens zijn vluchtpoging wisselde.

Hij kocht bij een supermarkt andere kleding en vluchtte vervolgens verder met een felrood shirt aan. De achtergebleven kledingstukken werden in de omgeving aangetroffen en zijn in beslag genomen. De verdachte is tot op heden nog niet gevonden.

PSG wint Franse beker na harde finale, maar ziet Mbappé uitvallen

Paris Saint-Germain heeft voor dertiende keer de Coupe de France gewonnen. In een spijkerharde finale, de eerste voetbalwedstrijd in Frankrijk sinds de coronapauze, werd AS Saint-Étienne met 1-0 verslagen. Bij PSG had de Nederlander Mitchel Bakker een basisplaats.

Het was het eerste officiële duel in Frankrijk in vijf maanden en het werd spijkerhard duel en dan vooral aan de kant van AS Saint-Étienne. De nummer zeventien in de competitie moest in de eerste helft al met tien man verder na een harde tackle op sterspeler Kylian Mbappé. De aanvaller van PSG blesseerde zich daarbij en ging even later in tranen van het veld. Toen stond zijn elftal al met 1-0 voor, dankzij een benutte rebound van Neymar.

In de tweede helft was het wachten op het tweede doelpunt van PSG, maar die kwam er niet en dat was vooral te danken an Jessy Moulin, die een puike partij keepte.

Het bleef 1-0 en Saint-Étienne wist er zelfs een slotoffensief uit te persen, waardoor het nog even spannend was. Maar dicht bij de gelijkmaker is het tiental niet geweest.

Volgende week speelt PSG opnieuw voor een prijs. Dan neemt de ploeg van Thomas Tuchel het op tegen Olympique Lyonnais in de strijd om de Coupe de la Ligue, de ploeg van Memphis Depay.

Definitief geen F-35's voor Turkije

Door Turkije bestelde F-35's gaan definitief niet naar de Turkse luchtmacht. Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft bekendgemaakt dat zestien van de voor Turkije bedoelde toestellen zullen worden aangekocht door de Amerikaanse luchtmacht.

Acht F-35's stonden al een jaar in een opslag doordat de aankoop stil kwam te liggen nadat Turkije Russische S-400 luchtdoelraketten aankocht. De acht andere toestellen worden nu gemaakt. 

Turkije had plannen om honderd F-35's aan te kopen maar kreeg het deksel op de neus nadat het land de waarschuwingen van de Verenigde Staten om het S-400 systeem niet aan te kopen negeerde. Hierop is Turkije uit het F-35 project gezet. 

Russiche media geven aan dat Turkije en Rusland nu samen kijken naar de mogelijkheid om een eigen vijfde generatie gevechtsvliegtuig te gaan ontwikkelen. 

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Gregorius slaat direct homerun bij debuut Phillies

Didi Gregorius heeft in zijn eerste wedstrijd voor de Philadelphia Phillies direct een homerun geslagen. Daarnaast was de Nederlandse kortestop, die deze winter overkwam van de New York Yankees, ook goed voor een tweede run voor de Phillies, maar uiteindelijk verloor de ploeg van Gregorius met 5-2 van de Miami Marlins.

In de wedstrijd tussen de Oakland Athletics en de Los Angeles Angels werd voor het eerst gebruik gemaakt van de nieuwe regel in MLB. Na negen innings is de nieuwe extra-inning-regel ingevoerd(loper op het tweede honk vanaf de tiende inning) een experiment in een poging wedstrijden in te korten. Matt Olsen van de A's zorgde in eerste instantie dat Shohei Ohtani, die begon op de het tweede honk voor de Angels uit werd getikt, waarna de eerste honkman in de tweede helft van de tiende inning, nadat alle honken waren volgelopen een homerun sloeg. Goed voor de eerste grandslam-homerun van het jaar.

Bij de Cleveland Indians ging Shane Bieber ijzersterk van start. De pitcher gooide in zes innings maar liefst veertien drie slag en evenaarde het clubrecord voor strikeouts op Opening Day. Het was de eerste keer dat een Major League-werper minstens 14 drie slag gooide sinds Randy Johnson. Johnson had in 1996 destijds daar wel zeven innings voor nodig.

Uitslagen MLB zaterdag:
New York Mets - Atlanta Braves 1-0
Cincinnati Reds - Detroit Tigers 7-1
Tampa Bay Rays- Toronto Blue Jays 4-6
Philadelphia Phillies - Miami Marlins 2-5
Cleveland Indians - Kansas City Royals 2-0
Chicago Cubs - Milwaukee Brewers 3-0
Boston Red Sox - Baltimore Orioles 13-2
Texas Rangers - Colorado Rockies 1-0
Chicago White Sox - Minnesota Twins 5-10
St. Louis Cardinals - Pittsburgh Pirates 5-4
San Diego Padres - Arizona Diamondbacks 7-2
Houston Astros - Seattle Mariners 8-2
Los Angeles Dodgers - San Francisco Giants 9-1
Oakland Athletics - Los Angeles Angels 7-3 (tiende inning)

Pearl Jam afsluiter 51e editie van Pinkpop

Pearl Jam komt in 2021 naar de 51e editie van Pinkpop. Op zondag 20 juni sluit de band het festival af. Eerder kondigde Pinkpop al aan dat zowel Red Hot Chili Peppers als Twenty One Pilots volgend jaar naar Landgraaf komen. En niet veel later voegde de organisatie daar een mooi rijtje Nederlandse acts aan toe: Kensington, Danny Vera, Frenna Deluxe, The Kik met orkest, Joost, Ares, Nona, Ten Times A Million en Nu of Nooit winnaar Elle Hollis. Guns N' Roses komt helaas niet meer naar de 51e editie van Pinkpop.

Reeds gekochte tickets voor Pinkpop 2020 blijven geldig voor Pinkpop in 2021. De kaartverkoop voor de 51e editie van Pinkpop wordt hervat op vrijdag 18 september aanstaande om 10.00 uur, via www.ticketmaster.nl. 

Het is de vierde keer dat Eddie Vedder en de zijnen op Pinkpop een rockfeest komen bouwen zonder weerga. Het eerste optreden van Pearl Jam in Landgraaf, in de regen in 1992, was van een ongekende intensiteit. De publieksduik van Eddie bezorgde de groep eeuwige Pinkpoproem. De grunge had Nederland vanaf dat moment een paar jaar stevig in zijn greep. Pearl Jam groeide op onder het vergrootglas van fans en critici en wist zich tot veler verrassing te ontwikkelen tot een waardevolle, standvastige en eigengereide rockband. Oneindig veel ouder en wijzer leken Eddie en zijn kompanen toen ze in 2000 het Pinkpoppodium opstapten. Zonovergoten ditmaal, zette de groep uit Seattle een strakke, uiterst professionele set neer. Zes studioalbums hadden ze inmiddels op hun naam, en het Pinkpop-optreden werd vereeuwigd als nummer 13 van de eerste 72 Official Bootlegs. Het zou vervolgens niet acht maar achttien jaar duren voor Pearl Jam opnieuw naar Pinkpop trok. Op vrijdag 15 juni 2018 bezorgde de band 70.000 man publiek de mooiste zonsondergang denkbaar. De Volkskrant schreef over Eddie’s “ongeveinsde bezieling” – en die zal er in 2021 niet minder om zijn! Van de klassiekers van debuut Ten tot de songs van het eind maart 2020 verschenen Gigaton, je krijgt ze allemaal te horen als Pearl Jam op Pinkpopzondag de headliner is. Wie Eddie, Stone, Mike, Jeff en Matt maar een beetje kent, weet dat ze er alles aan doen om het festivalweekend vol vuur af te sluiten!

Bevestigd tot nu toe:
Vrijdag 18 juni: Red Hot Chili Peppers, Twenty One Pilots, Kensington, Frenna Deluxe, Ten Times A Million, Elle Hollis
Zaterdag 19 juni: Danny Vera, Joost, Nona
Zondag 20 juni: Pearl Jam, The Kik met orkest, Ares

FOK! Wat een weer: lokaal wat regen, in de avond overal

Welkom!  

Er trok gisteren een storing over ons land heen waar ik eerder over vertelde. Nu vraag ik me bij mijzelf af: wat voor storing? Ik heb niets gemerkt. Dat kan ook, want in de kustprovincies waren het maar een paar wolkjes en bleef het droog. Voordat we goed en wel de koffie op hadden was het alweer opgeklaard en werd het een zonnige dag. 

In het binnenland was er echter meer bewolking en vielen er een aantal buien. Heel opvallend was een zéér actieve bui boven de Achterhoek. Er zijn meldingen uit die regio van plaatselijk 30 mm of iets meer. Dat was maar lokaal, want op de meeste plaatsen viel er 5 mm of minder. En zoals ik in de inleiding al zei in Haarlem viel er 0.0 mm met 10 uur zon. We doen het er maar weer mee. Bij die grote bui kwam overigens geen onweer voor. Dit gebeurde alleen net ten oosten van Twente in Duitsland.

Inmiddels zijn de meeste buien verdwenen en klaart het overal op. Later in de nacht neemt de bewolking langzaam weer toe. Het is met minima tussen de 13 en 15 graden niet koud.

Vandaag  is er ook bij mij meer bewolking en die bewolking trekt in de loop van de dag over het hele land heen. In het zuiden en oosten kan de zon nog even schijnen. Ook kan er uit de bewolking plaatselijk een beetje regen vallen. De maxima liggen tussen de 21 graden in Den Helder tot nog net een zomerse waarde van 25 graden in Brabant en Limburg. De wind is zuidwest en neemt toe naar matig in het binnenland tot vrij krachtig aan zee.

In de avond komt er dan een actieve storing naderbij en dan gaat het enige tijd flink regenen. Volgens de prognoses kan er met name in de nacht naar zondag zo'n 10 tot 15 mm vallen. Dat is prima voor de plantjes, want het is hier alweer aardig droog de laatste 10 dagen.

In de loop van de avond regent het overal.

Fijn weekend!

Meer weer op FOK!

Het boerenland van Zeeland (Foto: Scherpschutter)
Mooi weer vandaag in Zeeland.Een paar wolkjes, maar vooral zon. (Foto:Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.