Utrecht, Cambuur en De Graafschap staken strijd; AZ zonder afmelding afwezig bij vergadering BVO's

FC Utrecht, Cambuur Leeuwarden en De Graafschap hebben zich neergelegd bij de besluiten die eerder zijn genomen door de KNVB. De clubs krijgen compensatie vanwege het mislopen van respectievelijk de Bekerfinale en promotie naar de Eredivisie. 

De UEFA oordeelde woensdag dat de keuze om het KNVB-bekertoernooi te beëindigen een nationale zaak was. Daarmee werd FC Utrecht, dat hoopte dat de Europese voetbalbond het besluit zou afwijzen, teleurgesteld. De club zou nog naar het internationale sporttribunaal CAS kunnen stappen, maar doet dat niet. Donderdag was de algemene vergadering van het betaald voetbal, waar de BVO's onder meer moesten stemmen over een mogelijke coronabijdrage. FC Utrecht krijgt zeshonderdduizend euro. 

Ook gaat Cambuur akkoord met de financiële compensatie van de KNVB en onderneemt geen verdere juridische vervolgstappen meer. "We zijn niet natuurlijk blij met deze uitkomst”, reageert Ard de Graaf, algemeen directeur van Cambuur. "We hadden weliswaar door kunnen vechten. Dat ligt misschien wel het meest dicht bij je gevoel. Maar het is zeer ongewis, of een nieuwe gang naar de rechtbank deze keer wél succes oplevert. Bovenal vinden wij dat we rust moeten creëren rondom de club. Daarom zijn we akkoord gegaan met het voorstel van de KNVB.” Cambuur ontvangt voor de misgelopen promotie een bedrag van 425.000 euro van de KNVB.

Ook De Graafschap gaat akkoord met de ‘coronacompensatie’ van de KNVB. De Doetinchemse club ontvangt 375.000 euro als tegemoetkoming voor de gemiste promotie naar de eredivisie. "Wij zetten een streep onder alles wat er afgelopen seizoen is gebeurd”, zegt Hans Martijn Ostendorp, algemeen directeur van De Graafschap. "Of wij tevreden zijn met de tegemoetkoming? Het bedrag had misschien hoger kunnen of moeten zijn. Maar het is wel een substantieel bedrag. Het is te weinig om alle schade weg te poetsen en echt blij van te worden, maar ook te veel om zomaar aan de kant te schuiven.”

AZ was donderdag de grote afwezige bij de algemene ledenvergadering van de KNVB. De 34 betaaldvoetbalvereningen waren uitgenodigd in Zeist, maar alleen AZ liet verstek gaan. Algemeen directeur Robert Eenhoorn 'kon niet aanwezig zijn', luidt de verklaring van de club.

Bij de KNVB werd met enige verbazing gereageerd op de afwezigheid: "AZ had ook geen machtiging afgegeven”, liet directeur betaald voetbal Eric Gudde na afloop weten. TOP Oss en MVV ontbraken eveneens met een vertegenwoordiger in Zeist, maar hadden wel een machtiging verstrekt. "Waarom AZ er niet was? Ik heb geen idee. Dat zou je aan AZ moeten vragen”, reageerde Gudde.

AZ ging na het stopzetten van het seizoen vanwege de coronacrisis niet akkoord met de wijze waarop de KNVB de Europese tickets had verdeeld. De Alkmaarse club had met koploper Ajax evenveel punten, maar een minder doelsaldo. AZ wist in de afgebroken competitie wel twee keer van de Amsterdamse ploeg te winnen. De KNVB wuifde eerder het protest van AZ resoluut weg. De Alkmaarse club schakelde daarop de UEFA in. Een woordvoerder van de Europese voetbalbond liet woensdag weten dat het bestuur zich voor de deadline van 3 augustus nog een keer over de zaak zal buigen. Hij kon AZ echter weinig hoop meer bieden.