OM eist tot 9,5 jaar cel tegen leden 'brutale boevenbende'

“Een brutale boevenbende, een criminele organisatie die gedurende een periode van in ieder geval vier maanden een spoor van ellende heeft achtergelaten. Steeds zijn oudere, kwetsbare mensen het slachtoffer geweest. Een rooftocht.” De officier van justitie was fel tijdens de inhoudelijke zitting in een zaak die draait om mobiel banditisme. Drie Roemeense verdachten (24, 21 en 19 jaar oud) stonden vrijdag terecht voor meer dan twintig berovingen.

De zaak kwam aan het rollen na een groot aantal berovingen van oudere mensen in Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel. De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers was 75 jaar. Vaak werden ze belaagd nadat ze bij het pinnen hun pincode hadden ingetoetst, werden ze opzij geduwd en werd het pinbedrag aangepast. Vaak ging het om bedragen van achthonderd euro. Het leidde alles bij elkaar tot een enorme buit. Dankzij goed recherchewerk van de politie, wist de politie het drietal vorig jaar op te pakken in Deurne, kort na een nieuwe beroving. Ze bleken in wisselende samenstelling te hebben geopereerd.

Rooftocht
De officier van justitie had geen goed woord over voor de wijze waarop de slachtoffers belaagd werden: “Steeds zijn oudere, kwetsbare mensen doelbewust uitgezocht door deze bende. Een nietsontziende en geraffineerde rooftocht met als enig doel: persoonlijke verrijking zonder enig oog te hebben voor de medemens.”

Strafeis
En die hoge strafeisen kwamen er vrijdag: “Het zal duidelijk moeten zijn naar de samenleving als geheel dat dit soort feiten niet wordt geaccepteerd en dat krachtig wordt opgetreden tegen deze vormen van georganiseerde criminaliteit. Richting dit soort criminelen dient de boodschap helder te zijn: als je naar Nederland komt om te roven én je gepakt wordt én er wordt onderzoek gedaan, je vervolgens ook een zeer afschrikwekkende straf krijgt opgelegd. Ook bescherming van de samenleving is een legitiem doel." De officier eiste gevangenisstraffen van 9,5 jaar, 6 jaar en ruim 3 jaar voor de verdachten. De uitspraak in de zaak is over twee weken.

Mobiel banditisme
Mobiel banditisme is een vorm van internationaal georganiseerde criminaliteit. De leden van deze bendes verblijven in Nederland zonder vaste woon- of verblijfplaats. De impact op mensen die slachtoffer worden van deze bendes is bijzonder groot. Ron van Bokhoven is officier van justitie en houdt zich op landelijk niveau bezig met de aanpak van mobiel banditisme. Hij is blij met de flink strafeisen: “Het is een krachtig signaal aan dergelijke criminele groepen dat Nederland deze vorm van georganiseerde, nietsontziende criminaliteit niet lichtzinnig opneemt. Daders komen enkel en alleen naar ons land om stelselmatig en geraffineerd misdrijven te plegen.”