FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 13 juni 2020

Zwarte Piet geweerd van Black Lives Matter bijeenkomst

Bij een bijeenkomst van de Nederlandse tak van de Black Lives Matter-beweging werd één iemand de toegang geweigerd. Zwarte Piet wilde komen kijken, maar mocht niet naar binnen.

Het bordje 'Zwarte Piet Lives Matters' mocht niet helpen. Sommige demonstranten reageerden nogal gepikeerd op deze geste van verzoening.

Opstoker Jerry Afriyie wist weer eens lekker de juiste snaar te raken met een ongefundeerde sneer naar burgemeester van Leeuwarden, Sybrand Buma. "Burgemeester Sybrand Buma geeft geen moer om zwarte levens. Hij heeft gezegd dat Leeuwarden als laatste Zwarte Piet zal afschaffen. Zijn jullie het daarmee eens?"

Buma hield wijselijk zijn mond, maar de aanwezigen konden deugpunten scoren door keihard 'Neeeee!' te roepen, al ware zij naar een poppenkast aan het kijken waar Jan Klaasen vroeg om iets stouts te doen.

Ook gaven de zij blijk van steun aan de nazaat van Ghanese slavenhandelaren Akwasi, die bij eenzelfde bijeenkomst op de Amsterdamse Dam zei dat hij 'elke Zwarte Piet in het gezicht zou trappen’. "Wij staan achter onze broeder Akwasi. Pers, dit mogen jullie filmen. Vuisten omhoog!"

Bloederig: gezichten van MMA-vechters voor en na gevecht

Sporten is gezond! De ene sport lijkt wat gezonder te zijn dan de andere, maar over het algemeen worden sporters als 'gezond' gezien. De laatste jaren is het Mixed Martial Arts (MMA) in opmars. Begonnen als een ruwe mix van vechtstijlen, om te bepalen welke vechtsport het dominanst is, is deze sport inmiddels geëvolueerd tot een volwaardige sport, die wereldwijd vele beoefenaars kent.

Een harde sport en dat is wat de komende fotoserie duidelijk maakt. MMA is niet voor mietjes. We beginnen met Nederlands meest succesvolle vechtsporter, de nog steeds actieve legende Alistair Overeem.


Alistair Overeem voor (Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC/Zuffa LLC via Getty Images)

Damsel is terug in Vampire: the Masquerade - Bloodlines 2

We hadden wellicht wat meer verwacht tijdens de Paradox Insider-show over Bloodlines 2: misschien meer gameplay, of zelfs al een releasedatum. Geen van die verwachtingen kwam uit, maar we kregen wel een langere trailer met de terugkeer van een oude bekend: de Brujah Damsel.

Damsel zat ook in het eerste deel van Bloodlines, waarin ze een belangrijke rol speelde binnen de Anarchs van Nines Rodriguez. Paradox heeft ook aangekondigd wat we kunnen verwachten van de collector's edition van Bloodlines 2: naast de game krijg je een kaart van Seattle, een steelbook, een vinyl van de soundtrack, het regelboek van de tabletop waar de game op gebaseerd is, DLC en een figurine van de Tremere Elif.

Bouw je eigen Alcatraz in Prison Architect: Island Bound

Paradox Interactive heeft tijdens de Paradox Insider-show een nieuwe trailer voor Island Bound getoond, de nieuwste uitbreiding voor gevangenissimulator Prison Architect. In de uitbreiding kun je je gevangenis verplaatsen naar eilanden waar je gevangenen en hulpmiddelen per boot of per helikopter moet aanvoeren.

Prison Architect: Island Bound komt op 11 Juni uit voor pc, PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch. 

Zirkzee scoort voor Bayern, dat nog maar een zege nodig had voor nieuwe titel

Bayern München heeft dankzij een late goal van Leon Goretzka gewonnen van Borussia Mönchengladbach met 2-1. Als Bayern München dinsdag weet te winnen van Weder Bremen is het voor de achtste keer op rij kampioen in de Bundesliga. In totaal zou dat de dertigste titel betekenen.

Bayern München moest het vandaag doen zonder topscorer Robert Lewandowski en Thomas Müller, de man van de assist. Na een kwartier leek de 'Rekordmeister' tegen een achterstand aan te lopen na een schot van Jonas Hofmann, maar de speler van Gladbach stond buitenspel.

Daarna kreeg Gladbach nog een goede kans om op voorsprong te komen via Breel Embolo, maar het was Bayern dat op voorsprong kwam. Nadat eerder op de dag de Nederlandse spitsen Bas Dost en Wout Weghorst trefzeker waren was het nu de beurt aan Joshua Zirkzee. De 19-jarige spits, stand-in voor Lewandowski, kreeg de bal in de voeten aangespeeld door Gladbach-doelman Yann Sommer, waarna de spits direct raak schoot en zijn vierde goal van het seizoen maakte.

Toch kwam Borussia Mönchengladbach voor rust op gelijke hoogte met Bayern en dat was te danken aan een eigen doelpunt van Benjamin Pavard. Lange tijd in de tweede helft leek de 1-1 ook de eindstand te worden, maar vijf minuten voor tijd tikte Leon Goretzka een voorzet van Pavard binnen, waardoor de 'Rekordmeister' nog maar één zege nodig heeft voor de dertigste titel in de clubgeschiedenis en de achtste titel op rij.

Klaver: 'Rutte, maak excuses voor slavernijverleden'

Met de komende verkiezingen en de huidige anti-racisme-hausse die door Nederland giert misschien wel in het achterhoofd, vindt GroenLinks-leider Jesse Klaver dat premier Mark Rutte tot het eind van de maand juni heeft om namens de Nederlandse regering excuses te maken voor het slavernijverleden. 1 Juli is de dag van Keti Koti, het feest ter viering van de afschaffing van de slavernij.

"Je kan alleen verder met de toekomst als wij ons verleden erkennen", zei de Nederlandse Barack Obama op het onlinecongres van zijn partij. "Een sorry voor toen is zoveel meer dan een excuus. Het is de krachtige erkenning van de pijn van velen. Het zegt tegen iedereen die nu in actie komt tegen racisme: ik zie je."

Klaver werd op het partijcongres met een 'Saddam Hoessein-achtige' 92 procent van de stemmen herkozen als partijleider. Alhoewel hij de enige kandidaat was stemde acht procent toch niet op hem.

Hij wil dolgraag regeren met een linkse coalitie. De coronacrisis zou daarbij als leidraad moeten gelden. "We kunnen niet terug naar bezuinigen op de zorg, de politie en het onderwijs, cultuur, niet terug naar ongeremd de wereld over vliegen, niet terug naar bedrijven die in goede tijden alle winst houden en in slechte tijden de rekening bij gewone mensen neerleggen."

Alhoewel Klaver duidelijk achter de Black Lives Matter-beweging staat is het gelukkig duidelijk dat hij niet wil bezuinigen op het politie-apparaat.

Nederlanders op dreef in de Bundesliga

De Nederlanders hebben zich goed laten zien in de Bundesliga. Voor Werder Bremen scoorde Davy Klaassen twee keer in de degradatiekraker tussen Paderborn in de met 1-5 gewonnen wedstrijd. Ook Wout Weghorst vond namens Wolfsburg twee keer het net tegen Freiburg (2-2) en Bas Dost was eenmaal trefzeker in een 1-4 zege van Eintracht Frankfurt bij Hertha BSC.

Voor Klaassen was het de eerste keer sinds augustus 2016 dat hij twee keer scoorde in een wedstrijd. De middenvelder had daarin een belangrijk aandeel in de met 1-5 gewonnen wedstrijd tegen Paderborn. Door de zege komt de club van Klaassen nu qua punten op gelijke hoogte met Fortuna Düsseldorf, de nummer zestien in de bundesliga. Die plaatst geeft recht op een promotie-degradatieduel met een ploeg uit de 2. Bundesliga. De onderste twee degraderen rechtstreeks en dat lijkt het lot te zijn van Paderborn.

Ook Weghorst was met twee treffers trefzeker voor zijn ploeg VfL Wolfsburg. Binnen het half uur had de Nederlandse spits zijn ploeg op een 2-0 voorsprong gezet en ze leken op weg naar een makkelijke overwinning, maar Freiburg wist vlak voor rust als net na de pauze te scoren, waardoor de eindstand 2--2.

Een andere Nederlandse spits was vandaag ook trefzeker. Bas Dost scoorde voor Eintracht Frankfurt de 1-1 tegen Hertha BSC, waar Javairô Dilrosun ontbrak met een blessure. In de tweede helft liep de ploeg van Dost uit naar een 1-4 zege.

Dortmund
Borussia Dortmund zorgde ervoor dat Bayern München dit weekend nog geen kampioen zal worden van de Bundesliga. In een moeilijke wedstrijd tegen Fortuna Düsseldorf leek het lang erop dat het een doelpuntloos gelijkspel zou worden, maar diep in blessuretijd kopte invaller Erling Braut Haaland de winnende 0-1 binnen.

99 automobilisten hebben schijt aan rode kruizen op A12

Bijna 100 automobilisten zorgden zaterdagochtend 13 juni voor levensgevaarlijke situaties op de A12 toen zij de rode kruizen op de matrixborden boven de weg negeerden. Zij ontvangen binnenkort een boete in de brievenbus.

Rond 9.00 uur in de ochtend waren agenten aanwezig bij een verkeersongeval op de A12 bij Gouda. Om een veilige situatie te creëren voor de hulpverleners werden de oprit en afrit van Gouda afgezet door middel van rode kruizen boven de rijstrook. Een rood kruis boven de weg, betekent dat er geen gebruik meer van gemaakt mag worden.

Automobilisten negeerden in groten getale de rode kruizen en namen toch de afrit. De aanwezige agenten konden de kentekens fotografen, 99 bestuurders ontvangen binnenkort een bekeuring. Het Openbaar Ministerie bepaalt de hoogte van het boetebedrag.

De afrit is daarop fysiek afgesloten met pionnen. Een automobilist heeft naast de rode kruizen ook de fysieke afzetting genegeerd en om de pionnen heen gereden. Deze automobilist is staande gehouden en zal aangemeld worden bij het CBR voor de Educatieve Maatregel Gedrag (EMG)

Negeren rood kruis = bekeuring (afbeelding: Politie)
Negeren rood kruis = bekeuring (afbeelding: Politie)

Ook de Vierdaagse gaat digitaal

Hoewel er geen officiële koninklijke onderscheiding wacht aan het einde, is het dit jaar toch mogelijk om mee te doen aan de Vierdaagse. En wel in je eigen omgeving. De Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) lanceert voor deelname op 21-24 juli een nieuwe Wandel.nl-app, met een speciale routefunctie die in heel Nederland gebruikt kan worden. Op die manier kunnen niet alleen de 45.000 Vierdaagse-deelnemers meedoen, maar kan iedereen dit jaar de uitdaging aangaan en een unieke beloning verdienen.

Een wandelaar kiest ervoor om de officiële Vierdaagse-afstand van 30,40 of 50 km per dag te lopen, óf de speciaal voor De Alternatieve Vierdaagse toegevoegde opties 10 of 20 kilometer. Deelnemers moeten bij de keuze van hun afstand rekening houden met het feit dat er bij De Alternatieve Vierdaagse geen verzorgingsposten onderweg worden gefaciliteerd. De organisatie raadt met klem aan om routes in de eigen omgeving uit te zoeken en om niet alsnog het officiele parcours te gaan lopen. Ook mogen mensen met maximaal twee mensen naast elkaar lopen, en mogen er in colonne niet meer dan dertig mensen in een groep samenlopen. 

Deelnemers die de échte Vierdaagse zouden lopen ontvangen gratis een speciaal aandenken, mensen die niet mee zouden of konden lopen maar nu wel meedoen, kunnen het aandenken tegen betaling in hun bezit krijgen. 

Inschrijven voor de Alternatieve Vierdaagse doe je hier! 

NASCAR: Martin wint 'Under the Lights' in Martinsville

We keren nog even terug in de tijd, want doordeweeks werd er weer geracet in de NASCAR Cup Series - geen lekkere timing voor hen die daar ook nog eens een verslag over willen schrijven. Enfin, er werd gereden op The Paperclip, het piepkleine baantje in Martinsville, waar voor het eerst in de bijzonder lange geschiedenis aldaar een heuse avondrace op het programma stond.

De vijfhonderd ronden op The Paperclip gingen van start met Ryan Blaney die de poleposition via loting toegewezen kreeg, Aric Almirola startte naast hem en pakte bij de start de leiding. Austin Dillon startte als 22e en reed na een handvol korte rondjes al 38e: hij bleek een klapband te hebben. Geen lekkere start voor Dillon, die mogelijk gedurende de race weggebeld zou worden om zijn hoogzwangere vrouw bij te staan, waardoor AJ Allmendinger als reservecoureur klaar stond om eventueel in zijn auto te stappen.

Op weg naar de competition caution deden Almirola en Blaney het bepaald niet lekker, de dominante leider Joey Logano zette de twee zelfs op een rondje achterstand. Een korte caution zorgde in de slotfase van stage één voor pitstops, waar Bubba Wallace door twee banden te halen zowaar voorbij ging aan leiders Logano en Clint Bowyer. Mindere god Corey LaJoie maakte zelfs helemaal geen stop en nam de leiding, maar die stond hij snel af. Logano en Bowyer waren toch weer te snel en Logano won de eerste stage overtuigend.

Herrie op Martinsville

Die twee begonnen ook op de eerste rij aan stage twee, hoewel Jimmie Johnson gedurende de stage de leiding in handen pakte, wat hem een overtuigende stagewinst opleverde. Hij behield de eerste plek bij de pitstops en begon dus als leider, met Blaney naast zich, aan de tweede helft van de race. Die ging hem, net als Logano, wel snel voorbij en Johnson viel zelfs verder terug achter Kevin Harvick, Chase Elliott en Brad Keselowski. Na een dikke driehonderd ronden volgde dan de eerste échte caution: Erik Jones tikte mindere god David Starr de muur in.

Bij Blaney's pitstop ging het fout: een monteur sprong te vroeg over de muur en Blaney kon achteraan aansluiten. Met Logano, Keselowski, Johnson en Elliott voorop konden we door, maar het was Martin Truex die uiteindelijk de leiding nam. Met ruim honderd ronden te gaan kwam Quin Houff in beeld en dan weten we hoe laat het is: caution. Truex behield de leiding wel en kreeg Logano en Elliott achter zich aan, terwijl Austin Dillon afhaakte: hij leek bevangen door de hitte en werd door meerdere monteurs uit zijn auto gehesen.

Truex was in de slotfase geen moment meer te achterhalen voor de concurrentie en met zijn nieuwe, Australische crew chief James Small kon hij gelijk een nieuwe zege vieren. Dat betekende ook dat hij thuis een plekje moest zoeken: de winnaar in Martinsville krijgt een grote staande klok als prijs.

Lichtshow voor Truex

Mogelijk coronavaccin voor Europa gecontracteerd

De vaccinalliantie, bestaande uit Nederland, Italië, Frankrijk en Duitsland, heeft vandaag afspraken gemaakt met farmaceut AstraZeneca over de levering van een coronavaccin. Als de ontwikkeling van het betreffende vaccin goed verloopt, komen vanaf eind 2020 stapsgewijs in totaal 300 tot 400 miljoen vaccins voor Europa beschikbaar. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (VWS) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. 

Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië bundelden eerder deze maand hun krachten in de zogeheten ‘Inclusieve Vaccin Alliantie’ om te zorgen voor een sterke onderhandelingspositie in de zoektocht naar een coronavaccin. De samenwerking stelt hen in staat om nu snel resultaat te bereiken in de gesprekken met belangrijke spelers in de farmaceutische industrie over veelbelovende vaccininitiatieven.

De contractafspraken met AstraZeneca zijn de eerste afspraken van de alliantie om te zorgen dat een potentieel coronavaccin voor Europa snel beschikbaar kan komen. Het gaat initieel om 300 miljoen vaccins, mogelijk op een later moment uit te breiden naar 400 miljoen.

De EU-lidstaten krijgen allen de mogelijkheid om onder dezelfde voorwaarden mee te doen in deze door de kopgroep gemaakte afspraak. Mocht het vaccin beschikbaar komen dan is de afspraak dat het vaccin wordt verdeeld op basis van het aantal inwoners per land. Dat betekent dat eind 2020 de eerste vaccins voor Nederland beschikbaar kunnen komen.

Minister De Jonge: “Heel belangrijk dat we vandaag deze stap kunnen zetten. Een vaccin is cruciaal in de strijd tegen het virus. Totdat het vaccin er is, zal het virus onder ons zijn en zal het zijn kop opsteken. Aan een vaccin wordt dan ook met man en macht gewerkt. Wij willen daarbij samenwerken en wedden op meerdere paarden tegelijk, omdat je vantevoren niet weet wie de race gaat winnen.”

De onderzoekers van AstraZeneca werken op dit moment aan een grootschalig klinisch onderzoek, waarbij het vaccin op ruim 10.000 mensen zal worden getest. Aanvullend onderzoek zal later deze maand plaatsvinden met nog eens 30.000 deelnemers.

De vaccins worden tegen de kostprijs ingekocht. Hoeveel precies voor het potentiële vaccin is betaald, wordt vanwege de onderhandelingspositie niet bekendgemaakt. Of het vaccin daadwerkelijk in productie kan worden genomen, is helaas met veel onzekerheden omkleed. De kans op mislukking is in elk van de ontwikkelfasen tot het einde aanwezig. De alliantie verkent daarom gezamenlijk diverse kansrijke initiatieven, is in gesprek met verschillende andere farmaceutische bedrijven, en beoogt in te zetten op meerdere initiatieven. Hierover vindt momenteel ook overleg met de Europese Commissie plaats, om zoveel mogelijk gezamenlijk op te trekken.

De komende dagen en weken gaan de landen in overleg met geïnteresseerde andere lidstaten en de Europese Commissie hoe zij kunnen aansluiten. De alliantie heeft als belangrijke doelstelling dat alle EU-lidstaten kunnen aansluiten. Ook kijken we naar welke aanvullende inzet voor kwetsbare landen, zoals in Afrika, mogelijk is.

Kinderserie Paw Patrol onder vuur wegens 'verheerlijken politiegeweld'

De gewelddadige dood van de zwarte Amerikaan George Floyd heeft een hoop losgemaakt. Niet alleen worden er wereldwijd 'Black Live Matters' protesten georganiseerd, ook liggen diverse tv-programma's en films onder vuur omdat er mogelijk racisme in voor komt. 

Netflix heeft bijvoorbeeld 'Little Britain' offline gehaald omwille van de vele blackface-sketches en de film 'Gone with the Wind' wordt niet langer uitgezonden door HBO. De BBC heeft besloten om een aflevering uit de serie Fawlty Towers te schrappen. 

Lees ook: Ook Fawlty Towers valt ten prooi aan deugbrigade, Cleese reageert

 Kennelijk gaat dit alles nog niet ver genoeg en moeten ook de kinderseries er aan geloven. De ontzettend populaire serie Paw Patrol bijvoorbeeld, die draait om een reddingsteam bestaand uit zes jonge puppy's. Hoewel het officiële Twitteraccount van de serie besloot om enkele dagen op zwart te gaan, uit compassie en om ruimte te geven aan de BLM-beweging, klinken er geluiden uit de maatschappij dat de serie aangepast moet worden. 

De klagers zijn van mening dat de serie er op gericht is om kinderen te brainwashen en ze te doen denken dat wethandshaving iets nobels is. Er wordt opgeroepen om onder meer Chase uit de serie te schrijven. 

OM eist 22 jaar cel voor kille liquidatie Delft

'Wat doe je nou, klootzak?!' Schijnbaar vanuit het niets wordt de 60-jarige Karel Pronk op 7 augustus 2018 midden op de dag doodgeschoten in Delft. Hij had net een broodje gegeten in een koffiehuis aan het Kalverbos. De verdachte, Errol J., had al die tijd op het terras gezeten. Bij binnenkomst hadden ze elkaar zelfs nog vriendelijk begroet; 'Hallo!'

Karel was die ochtend een stukje gaan rijden met de motor, met een vriendin achterop. Rond 11.15 uur stoppen ze voor een broodje bij een koffiehuis aan het Kalverbos in Delft. Op het terras zit dan al een opvallende verschijning, de 53-jarige Errol. Om zijn blote bovenlijf hangt alleen een mouwloos leren hesje van de Hells Angels. Zijn gezicht en hoofd worden getekend door tatoeages.

Als het slachtoffer en zijn vriendin via het terras de zaak in lopen, begroeten de twee mannen elkaar met een kort 'Hallo'. Verder worden er geen woorden gewisseld, en zou je zelfs op basis van de korte groet nog niet kunnen zeggen of ze elkaar kenden. Maar wanneer het tweetal rond 11.35 uur weer naar buiten komt en richting hun motor loopt, volgt de verdachte hen. Hij grijpt het slachtoffer vast. Dan klinken er schoten. 'Wat doe je nou, klootzak?!' hoort de vriendin het slachtoffer nog roepen.

Zes schoten
Zes hulzen worden er gevonden op en rond de plek waar het gebeurde. Drie kogels hebben het slachtoffer geraakt, waarvan een op zeer korte afstand (10 tot 50 centimeter) in de borst. Een vierde zou zijn hoofd hebben doorboord als hij niet al zijn helm op had gehad. De Hells Angel stapt na het schieten op zijn eigen motor en rijdt weg. Thuis laat hij nog kalmpjes zijn hond uit. Daarna verdwijnt hij.

Opvallend
In Spanje wordt door de politie op 25 juni 2019 een man op een motor gecontroleerd voor twee kleine verkeersovertredingen. Als blijkt dat hij een wapen bij zich heeft, wordt hij aangehouden. Op het bureau ontdekt de Spaanse politie dat ze zojuist een van de meest gezochte personen van Nederland naar binnen hebben getrokken. Het is de verdachte met de opvallende tatoeages in het gezicht en over het hele hoofd, die wordt gezocht voor de schietpartij in Delft een klein jaar eerder.

Lees ook: Verdachte Delftse liquidatie op Nationale opsporingslijst geplaatst

Uit onderzoek is gebleken dat J., na het rondje met zijn hond, is vertrokken naar Friesland. Daar heeft hij een aantal dagen verbleven in een clubhuis van de Hells Angels. Vervolgens straalt zijn telefoon aan bij een clubhuis in België. En uit de telefoon die in Spanje in beslag wordt genomen blijkt dat hij ook in Spanje bij een clubhuis van de Hells Angels heeft verbleven.

Zonder een woord
Dat verdachte degene is geweest die het slachtoffer heeft doodgeschoten staat volgens het OM wel vast. Er zijn meerdere getuigen die dat verklaren en op hulzen wordt zijn DNA aangetroffen. Ook uit een paar laatste sms'jes aan zijn vriendin blijkt dat hij op de vlucht is geslagen. Ze vraagt waarom hij zegt dat hij niet meer terugkomt, waarop hij antwoordt: 'Kijk internet, je bent toch niet gek'. Op dat moment is in de media volop aandacht voor de zaak. Ook schrijft hij dat hij zich niet heeft geschoren en dat zijn make-up uitloopt. Die gebruikt hij om zijn tatoeages een beetje weg te werken.

Volgens het OM heeft verdachte van meet af aan de intentie gehad om het slachtoffer dood te schieten. Het lijkt erop dat hij op het terras is blijven wachten op het slachtoffer. Vervolgens heeft hij het pistool gepakt, waarschijnlijk uit de stuurtas van zijn motor. Daarna is hij achter het slachtoffer aangelopen en heeft hij hem neergeschoten zonder ook maar een woord te zeggen. Toen het slachtoffer na het eerste schot in de borst probeerde weg te komen is verdachte nog achter hem aan gelopen en is het slachtoffer nog in de rug en achter in de helm geschoten. Het OM acht daarom een vooropgezet plan en dus moord bewezen.

Motief onduidelijk
Waarom de 60-jarige Delftenaar dood moest, is onduidelijk gebleven. De verdachte is tot in de rechtszaal blijven zwijgen. Uit het onderzoek zijn geen aanwijzingen gekomen. Het slachtoffer was een bekende crimineel, de verdachte een Hells Angel. Maar van enig verband is niets gebleken. Daarom vindt het OM dat niet is vast te stellen dat van een liquidatie kan geworden gesproken.

Ook van een persoonlijk motief is niets gebleken. In het dossier zitten geruchten dat verdachte en slachtoffer een paar dagen eerder of eerder die maand een keer ruzie zouden hebben gehad. Maar niemand was daar zelf bij. Iedereen die het vertelt, heeft het via via of uit de lokale tamtam.

Schuwt geen geweld
Het lijkt in eerste instantie misschien ondoordacht, maar tegelijk is het een zeer verontrustend element in deze zaak: verdachte heeft de moord gepleegd op een plek waar hij zelf dagelijks komt, waar iedereen hem kent en heeft geen enkele poging gedaan zijn opvallende uiterlijk te verbergen. Waarschijnlijk heeft hij erop gerekend dat hij onderdak en bescherming van de Hells Angels zou krijgen. Het past bij de brutale wijze waarop in het criminele milieu op mensen wordt geschoten, misschien zelfs om een statement te maken.

Errol heeft een flink strafblad met gewelds- en wapenmisdrijven. Ook bij zijn aanhouding in Spanje beschikte hij al weer over een wapen. En op zijn lijf had hij al tatoeages waaruit blijkt dat hij geweld voor de club niet schuwt. Zelfs bereid zou zijn moorden te plegen.

Het Openbaar Ministerie vindt daarom dat de maatschappij zo lang mogelijk tegen deze verdachte beschermd moet worden. Het OM heeft de rechtbank gevraagd een gevangenisstraf van 22 jaar op te leggen. Over twee weken is de uitspraak.

Inbreker verstopt zich in kast, op vlucht achterhaald door buurtbewoners

Een 38-jarige Tilburger is vrijdagavond omstreeks 21.25 uur door de politie op het Kamillehof aangehouden ter zake inbraak in een berging aan de Europalaan in Tilburg. Hij was bij de inbraak betrapt. De eigenaresse vond hem, hij had zich verstopt in een kast. Hij sloeg op de vlucht maar werd door buurtbewoners achterhaald en overgedragen aan de politie.

Een 61-jarige vrouw deed aangifte van poging diefstal uit haar berging. Ze vertelde dat ze van een buurtbewoner hoorde dat een dronken man haar berging was binnen gegaan. Ze zag de deur openstond. Samen met drie andere bewoners is ze naar binnen gegaan. Ze zag dat de ruimte doorzocht was. Een TV en fiets met in de mand een stofzuiger stonden klaar om mee te nemen.

Ze openden de kast en zagen dat daarin een man verstopt zat met een onverzorgd uiterlijk. De dief ging er vandoor achtervolgd door de bewoners. De inbreker werd op het Kamillehof achterhaald en naar de grond gewerkt. Agenten hebben hem van de buurtbewoners overgenomen en aangehouden. Het gaat om een bekende veelpleger. Hij is ingesloten.

4 jaar cel voor 29-jarige pedo in Enschede

Voor het plegen van ontucht met 2 minderjarige kinderen uit een gezin uit Enschede en het maken en bezitten van kinderporno is een 29-jarige man vrijdag veroordeeld tot een celstraf van 4 jaar, waarvan 2 jaar voorwaardelijk met een proeftijd van 5 jaar en bijzondere voorwaarden. Hij is vrijgesproken van ontucht met een derde kind uit het gezin. De man werd door het gezin als vriend gezien.

Scouting
De rechtbank rekent hem deze feiten zwaar aan. De man lijdt aan een pedofiele stoornis en hoewel hij wist dat hij zich seksueel aangetrokken voelde tot minderjarige kinderen zocht hij hier geen hulp voor. Ondanks zijn jarenlange sluimerende pedoseksuele gevoelens werd de man leider bij de scouting en was hij van plan om op een buitenschoolse opvang te gaan werken. Uiteindelijk zette hij zijn gedachten om in ernstige strafbare feiten.

Berekenend
De man liet zich leiden door zijn lusten en ging daarbij zeer berekenend te werk. Hij verwierf een plek in een kwetsbaar Enschedees gezin waar de jonge kinderen gedeeltelijk aan zijn zorg werden toevertrouwd. Terwijl hij wist dat hij op een moment de verleiding niet zou kunnen weerstaan en dat zijn handelingen strafbaar waren. Het al kwetsbare gezin is door hem in grotere problemen gekomen en zal nog langdurig geconfronteerd blijven met de gevolgen.

Gedrag veranderen
Om ervoor te zorgen dat de man niet nog eens in de fout gaat is een lange voorwaardelijke celstraf op zijn plaats. Om zijn gedrag te veranderen zijn daar de nodige bijzondere voorwaarden aan gekoppeld zoals een behandeling, begeleid wonen en een verbod om met minderjarigen seksueel getint te communiceren.

Vorderingen in kort geding burgemeester Weert afgewezen

Burgemeester J. Heijmans van Weert heeft tegen de gemeente Weert een kort geding aangespannen. In opdracht van het college van B&W is de mailbox en agenda in Outlook van de burgemeester veilig gesteld. Dit is gedaan in het kader van een integriteitsonderzoek en naar aanleiding van een verzoek van Dagblad De Limburger op grond van de Wet openbaarheid van bestuur. De burgemeester vordert dat het veilig stellen van de gegevens wordt teruggedraaid. Gisteren heeft de kort gedingrechter van de rechtbank Limburg uitspraak gedaan. De vorderingen van de oud-burgemeester zijn om met name formele redenen afgewezen.

Als privépersoon geen belang
De rechter heeft vastgesteld dat de vordering is ingesteld door een natuurlijke persoon die burgemeester is. Dat betekent echter niet dat de belangen van het ambt van burgemeester ook zijn eigen, persoonlijke belangen zijn. Op die belangen van de burgemeester kan Heijmans als natuurlijke persoon geen eigen vordering baseren, aldus de rechter.

Bestuursrechter
Voor zover in deze kwestie wel sprake is van eigen, persoonlijke belangen moet de kortgedingrechter (als civiele rechter) plaatsmaken voor de bestuursrechter. De bestuursrechter kan in dit geval ook voldoende rechtsbescherming bieden waar het gaat om de privacy-aspecten. Dit kan in de al lopende procedure op grond van de Wet openbaarheid van bestuur.

Bedreiging
Het andere persoonlijke belang dat Heijmans heeft aangevoerd, is dat er gevaar is voor zijn veiligheid. Er zijn echter geen concrete aanwijzingen dat de veiligheid van de burgemeester in het geding is doordat de gegevens zijn veiliggesteld. Het is volgens de kort gedingrechter ook niet duidelijk geworden dat er meer of andere veiligheidsrisico’s zijn nu de informatie op een andere plek binnen de gemeente wordt bewaard.

Het voorgaande betekent dat de kort gedingrechter in dit geval inhoudelijk niet oordeelt over het handelen van de betrokken gemeentelijke organen en dat hij ook niet ingrijpt in de gang van zaken.

COVID-19: 179 nieuwe besmettingen en 4 doden, totaal 48.640 en 6.057

Tot en met 13 juni 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 48.640 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, dat is een toename van 179 ten opzichte van gisteren. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.822 (+9) opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 4 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6.057 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19 patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Politie treft ruim 800.000 euro cash aan in twee woningen

De politie heeft in een lopend onderzoek in woningen aan de Turnerstraat en Krooswijkhof in Amsterdam-Zuid in totaal meer dan 800.000 euro aangetroffen. Het geld is in beslag genomen. Er zijn twee verdachten aangehouden, een man van 48 jaar en een vrouw van 70 jaar, beiden uit Amsterdam. Ze worden verdacht van witwassen.

De aanhoudingen zijn het resultaat van een al langer lopend onderzoek naar witwassen en verdovende middelen door de recherche in Amsterdam Zuid. Op dinsdagochtend 9 juni 2020 zijn de woningen van de aangehouden verdachten doorzocht onder leiding van de rechter commissaris. Daarbij werd in een woning op de Krooswijkhof ruim 300.000 euro aangetroffen. In een woning aan Turnerstraat werd meer dan een half miljoen euro aangetroffen. De twee aangehouden verdachten zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris die ze voor een periode van veertien dagen in bewaring heeft gesteld.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

OM eist tot 9,5 jaar cel tegen leden 'brutale boevenbende'

“Een brutale boevenbende, een criminele organisatie die gedurende een periode van in ieder geval vier maanden een spoor van ellende heeft achtergelaten. Steeds zijn oudere, kwetsbare mensen het slachtoffer geweest. Een rooftocht.” De officier van justitie was fel tijdens de inhoudelijke zitting in een zaak die draait om mobiel banditisme. Drie Roemeense verdachten (24, 21 en 19 jaar oud) stonden vrijdag terecht voor meer dan twintig berovingen.

De zaak kwam aan het rollen na een groot aantal berovingen van oudere mensen in Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel. De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers was 75 jaar. Vaak werden ze belaagd nadat ze bij het pinnen hun pincode hadden ingetoetst, werden ze opzij geduwd en werd het pinbedrag aangepast. Vaak ging het om bedragen van achthonderd euro. Het leidde alles bij elkaar tot een enorme buit. Dankzij goed recherchewerk van de politie, wist de politie het drietal vorig jaar op te pakken in Deurne, kort na een nieuwe beroving. Ze bleken in wisselende samenstelling te hebben geopereerd.

Rooftocht
De officier van justitie had geen goed woord over voor de wijze waarop de slachtoffers belaagd werden: “Steeds zijn oudere, kwetsbare mensen doelbewust uitgezocht door deze bende. Een nietsontziende en geraffineerde rooftocht met als enig doel: persoonlijke verrijking zonder enig oog te hebben voor de medemens.”

Strafeis
En die hoge strafeisen kwamen er vrijdag: “Het zal duidelijk moeten zijn naar de samenleving als geheel dat dit soort feiten niet wordt geaccepteerd en dat krachtig wordt opgetreden tegen deze vormen van georganiseerde criminaliteit. Richting dit soort criminelen dient de boodschap helder te zijn: als je naar Nederland komt om te roven én je gepakt wordt én er wordt onderzoek gedaan, je vervolgens ook een zeer afschrikwekkende straf krijgt opgelegd. Ook bescherming van de samenleving is een legitiem doel." De officier eiste gevangenisstraffen van 9,5 jaar, 6 jaar en ruim 3 jaar voor de verdachten. De uitspraak in de zaak is over twee weken.

Mobiel banditisme
Mobiel banditisme is een vorm van internationaal georganiseerde criminaliteit. De leden van deze bendes verblijven in Nederland zonder vaste woon- of verblijfplaats. De impact op mensen die slachtoffer worden van deze bendes is bijzonder groot. Ron van Bokhoven is officier van justitie en houdt zich op landelijk niveau bezig met de aanpak van mobiel banditisme. Hij is blij met de flink strafeisen: “Het is een krachtig signaal aan dergelijke criminele groepen dat Nederland deze vorm van georganiseerde, nietsontziende criminaliteit niet lichtzinnig opneemt. Daders komen enkel en alleen naar ons land om stelselmatig en geraffineerd misdrijven te plegen.”

Achtergelaten telefoon leidt naar verdachten woningovervallen

Een mobiele telefoon die was achtergebleven bij een woningoverval in Ammerzoden bracht de politie op het spoor van de zes verdachten die vrijdag 12 juni en maandag 15 juni terecht staan voor de rechtbank in Arnhem. De zes zouden in wisselende samenstelling meerdere woningovervallen en bedrijfsinbraken hebben gepleegd.

Het gaat om woningovervallen in Ooij, Nijmegen en Ammerzoden en om bedrijfsinbraken in Nijmegen, Wijchen en Escharen. Bij de overvallen stonden de slachtoffers oog in oog met de verdachten. De bewoners van de woning aan de Kerkstraat in Nijmegen werden na de beroving opgesloten in hun woning - een voorbijganger heeft hun na een uur bevrijd. De bewoner van de Rietvoornstraat in Ooij werd vast getapet.

De verdachten komen uit Nijmegen, Druten en Cuijk en zijn tussen de 21 en 30 jaar. In de loop van juni 2019 zijn de mannen aangehouden.

Vrijdag 12 juni eiste de officier van justitie tegen de eerste drie verdachten, twee mannen uit Nijmegen (26 en 30 jaar) en een 25-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats respectievelijk celstraffen van 10, 8 en 4 jaar voor hun aandeel. Maandag volgen de strafeisen voor de overige drie verdachten.

De overvallen, gepleegd in februari en maart 2019, vertoonden veel overeenkomsten. De manier waarop de overvallers de woning binnendrongen, de kleding die zij droegen en de wapens die zij gebruikten, kwamen overeen, aldus de officier van justitie. Onderzoek wees uit dat de groep ook bedrijfsinbraken zou hebben gepleegd in de regio (in een restaurant en café in Nijmegen en een scoutingpand in Wijchen).

Voor betrokkenheid van de verdachten bij een of meerdere overvallen is voldoende wettig en overtuigend bewijs, vindt de officier. Zo zijn er telefoongegevens waaruit blijkt dat een aantal van hen telkens in de buurt is van de woningen die zijn overvallen. Een van de verdachten, een 26-jarige man uit Druten, heeft verklaard dat hij de mannen in wisselende samenstelling naar de drie woningen heeft gebracht.

De bij een overval achtergebleven telefoon bleek te zijn van een 25-jarige man uit Cuijk. Zijn DNA zat op het toestel. Het DNA van een 30-jarige verdachte uit Nijmegen zat in een afgescheurd vingertopje van een handschoen dat was achtergebleven op een hek tijdens de vlucht na de overval in Ammerzoden. Ook op de tape dat bij de overval in Ooij is gebruikt, is DNA van een van de verdachten aangetroffen.

In de auto waarin drie van de zes mannen zaten toen ze werden gearresteerd, zijn spullen gevonden waarmee een overval en/of inbraak kan worden gepleegd - hamer, breekijzer, bivakmuts, handschoenen en gaspistool. Ook lag er een deel van de buit van de overval in Ammerzoden.

Voor de betrokkenheid van de verdachten bij een bedrijfsinbraak in Escharen is wel te weinig bewijs, aldus de officier Voor dat feit vroeg hij vrijspraak.

Warner Bros. stelt releases van Tenet en Wonder Woman 1984 uit

Maandenlang hielden de studio en regisseur Christopher Nolan (Inception, Dunkirk) voet bij stuk. Tenet zou ondanks alle sluitingen van bioscopen wereldwijd gewoon uitkomen op 17 juli. Helaas is men er toch van terug moeten komen. De film komt nu twee weken later uit, op 31 juli. 

Een precieze reden voor de vertraging is niet gegeven. Wel zal Inception, 10 jaar na dato, weer even in de bios terug komen. Dit zal tevens betekenen dat Mulan op 24 juli vooralsnog de eerste grote blockbuster release van deze zomer zal zijn.

Waar Tenet over gaat is nog niemand duidelijk. Iets met tijd en het voorkomen van de Derde Wereldoorlog. Mysterie alom en een film om naar vooruit te kijken! 

Ook Wonder Woman 1984, de vierde film met Gal Gadot als de DC-superheld en het vervolg op haar solofilm uit 2017, wordt opnieuw uitgesteld. De film zou oorspronkelijk vorig jaar november uitkomen, maar werd uitgesteld naar vorige week, en door de coronacrisis weer verschoven naar augustus. De film komt in plaats daarvan uit op 1 oktober, zo meldt Gadot zelf op haar social media. "Het zal het wachten waard zijn," verzekert ze haar fans.

Pillenfabriek opgerold na bestuurlijke controle

Ruim 100 kilo MDMA, in poedervorm en als pillen, een tabletteermachine, vuurwapens én een verdachte. Dat waren de resultaten donderdagmiddag nadat de politie mee ging met een bestuurlijke controle.

De instap in het pand aan de Grote Heide in Nistelrode stond onder leiding van het Maasland Interventie Team (MIT). Een team waarin verschillende partners samenwerken en dat zich richt op de aanpak van ingewikkelde handhavings- en ondermijningsproblematiek in Bernheze en Oss. Het doel was een bestuurlijke controle, met name gericht op zaken als bouw, milieu- en brandvergunningen.

De politie ging mee als de sterke arm, maar tijdens de controle werd een tabletteermachine aangetroffen. Het is bekend dat deze worden gebruikt om XTC-pillen te produceren. Daarop is door de politie een uitgebreid onderzoek opgestart op de locatie. Er werd in totaal ruim 100 kilo MDMA, de werkzame stof in XTC, gevonden. Een deel daarvan was reeds verwerkt in gedrukte pillen. Een ander deel was in poedervorm en moest vermoedelijk nog tot een pil worden verwerkt.

Ook in het woonhuis dat bij de loods hoort werd een doorzoeking gedaan. Daar werden twee vuurwapens met munitie gevonden en een stroomstootwapen. De apparatuur en de vuurwapens zijn in beslag genomen. Na het noodzakelijke onderzoek zijn de drugs direct vernietigd.

In de loods waar de tabletteermachine stond was tijdens de instap een 52-jarige man uit Vlijmen aanwezig. Hij is aangehouden. Hij is in verzekering gesteld voor verder onderzoek.

Pillenfabriek in Nistelrode (Afbeelding: Politie)
Pillenfabriek in Nistelrode (Afbeelding: Politie)

Special Olympics Nationale Spelen Den Haag van 11 t/m 13 juni 2021

Den Haag had dit weekend het toneel moeten zijn voor ruim 2.000 Nederlandse sporters met een verstandelijke beperking. Vanwege de COVID-19 maatregelen zijn de Special Olympics Nationale Spelen Den Haag 2020 dit jaar helaas afgelast. De Nationale Spelen zijn nu officieel verplaatst naar 11 tot en met 13 juni 2021, als de maatregelen van het kabinet dat tegen die tijd ook toelaten. Dat maakte Sportwethouder Hilbert Bredemeijer vrijdagavond bekend tijdens de eerste online editie van Unified Moves van Special Olympics Nederland.

Vooralsnog geldt nog een landelijk verbod op vergunningsplichtige sportevenementen tot 1 september. Hilbert Bredemeijer: “Als we één ding hebben geleerd de afgelopen maanden, dan is het wel dat we in deze uitzonderlijke tijd nooit 100% zekerheid hebben. Veiligheid en volksgezondheid staat immers altijd voorop. Samen hopen we natuurlijk dat de Nationale Spelen volgend jaar gewoon doorgaan. En met deze nieuwe datum kan de organisatie aan de slag om voorbereidingen te treffen en kunnen sporters en supporters dit prachtige evenement weer groots in hun agenda’s zetten. Samen met de stad kijken we ernaar uit.”

De afgelasting van de Nationale Spelen in 2020 betekende een enorme teleurstelling voor iedereen die bij het evenement betrokken is. Dat geldt met name voor de meer dan tweeduizend deelnemers met een verstandelijke beperking, die zich allemaal verheugd hadden op een onvergetelijk weekend in Den Haag.

“Het was een behoorlijke domper dat de Nationale Spelen dit jaar niet door konden gaan. Het genieten van sport en beweging, juist in deze moeilijke periode met tal van extra beperkingen, is lastiger dan ooit. Zeker voor onze sporters! Na de afgelasting zijn wij gelijk gaan onderzoeken of de Nationale Spelen volgend jaar in Den Haag gehouden konden worden. Met de steun van al onze partners inclusief Gemeente Den Haag zijn we trots dat we de Nationale Spelen volgend jaar alsnog kunnen organiseren”, aldus Anja Overhoff, voorzitter Stichting Special Olympics Nationale Spelen Den Haag 2020.

Unified Moves: alsnog een podium voor sporters
Unified Moves is de eerste editie van Special Olympics Online Spelen in Nederland en wordt georganiseerd voor alle sporters, coaches, vrijwilligers, scholieren, familieleden en uiteraard alle Unified-partners. De sporters krijgen hiermee ondanks de geldende maatregelen toch een podium om op te stralen. Na de spetterende feestavond gaat Unified Moves het weekend sportief door met de Sport en Health BINGO. Alle sporters worden uitgedaagd mee te doen en op die manier thuis fit en gezond te blijven. 

Special Olympics Nationale Spelen Den Haag 2021
De Special Olympics Nationale Spelen is het grootste multi-sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland. Tijdens de Nationale Spelen wordt Den Haag bezocht door ruim 2.000 sporters en 750 begeleiders. Drie dagen lang worden in Sportcampus Zuiderpark, het Hofbad, Sporthal Ockenburgh en andere Haagse sportaccommodaties wedstrijden georganiseerd in maar liefst achttien takken van sport. De Special Olympics Nationale Spelen Den Haag 2021 vindt plaats van 11, 12, 13 juni 2021. 

FOK! Wat een weer: onweer of geen onweer?

In het noordoosten zijn er opklaringen. Elders is meer bewolking aanwezig en komen enkele buien voor, in het noordoosten ook vergezeld van onweer. Deze buien trekken noordwestwaarts weg en komt op veel plaatsen de zon tevoorschijn. Overdag zijn er flinke perioden met zon. In de loop van de dag ontstaan er weer stapelwolken die in het (uiterste) noordoosten kunnen doorgroeien tot enkele onweersbuien. Hierbij is kans op hagel, windstoten en veel regen in korte tijd. De maxima lopen uiteen van 25°C aan de kust tot lokaal 29 °C in het oosten. De wind is zwak tot matig en komt uit richtingen tussen zuidwest en zuidoost. In de middag gaat aan de kust de wind naar noord draaien, later ook elders.

In de nacht naar zondag zijn er opklaringen. In het noordoosten is er meer bewolking en daar is nog steeds een kans op een enkele regen- of onweersbui. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 16°C. De zwakke wind komt hoofdzakelijk uit een noordelijke richting.

Zondag overdag is er af en toe zon met vooral in het noordoosten enkele regen- en onweersbuien. De middagtemperatuur loopt uiteen van 19°C aan de kust tot 25°C in het oosten van het land. De wind komt uit richtingen tussen west en noordwest en is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Uitlopers buien (Foto: Interpretatie)
Uitlopers van buien boven het zuidwesten. (Foto: interpretatie. (Zonder hoofdletter. )

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Verdachte van aanranding opgepakt omdat getuige kenteken opschreef

Door kordaat optreden van een getuige hebben agenten donderdagavond 11 juni een 28-jarige inwoner uit Middelharnis aangehouden voor aanranding van een 20-jarige dame. De dame, fietsend over de Oostendensedijk in Goeree-Overflakkee, werd donderdagmiddag rond kwart voor twee aangesproken door een automobilist. Hij vroeg haar de weg, maar voordat zij kon antwoorden pakte de man haar vast.

Het slachtoffer kon zich losrukken en viel. Een passerende automobilist zag dit en noteerde het kenteken. Na overleg met de Officier van Justitie werd de man korte tijd later in zijn woning in Middelharnis aangehouden. Hij is ingesloten. Agenten van het team Zeden onderzoeken of de afgelopen weken meer soortgelijke incidenten hebben plaatsgevonden.

Getuigen en/of slachtoffers die nog geen contact met de politie hebben gehad kunnen bellen met 0900-8844. 

Cillessen kan diep in blessuretijd gelijkmaker niet voorkomen

De derby van Valencia heeft vrijdagavond geen winnaar opgeleverd. In een leeg Mestalla leek Valencia een late winst te pakken tegen Levante, maar in de diepe blessuretijd wist de uitploeg met een late penalty alsnog langszij te komen.

Valencia, waar Jasper Cillessen sinds lange tijd weer een basisplaats, kwam pas één minuut voor de reguliere speeltijd op voorsprong. Rodrigo tikte een voorzet van Gayá prima binnen.

Valencia leek de competitie te hervatten met de winst, maar in blessuretijd kreeg Levante een strafschop na een overtreding van Diakhaby. Gonzalo Melero mocht aanleggen vanaf elf meter en deed dat perfect. Hij stuurde Cillessen naar de verkeerde hoek en zo hield Levante toch nog een puntje over aan de derby van Valencia.

Liesbeth Huyzer nieuwe plaatsvervangend korpschef

Minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie heeft Liesbeth Huyzer aangewezen tot plaatsvervangend korpschef bij de Politie. Zij is sinds 2017 lid van de korpsleiding en volgt hiermee korpschef Henk van Essen op, die eerder deze functie bekleedde.

Korpschef Henk van Essen is blij met de aanwijzing van Liesbeth: “De afgelopen jaren heb ik haar ervaren als een gedreven collega, die zich inzet voor een politie die tot in de haarvaten van de samenleving aanwezig is. Zij zet zich in om collega’s hun eigen talenten te kunnen laten ontwikkelen. Liesbeth kent het politiek bestuurlijke speelveld zeer goed, heeft een breed netwerk en is gericht op samenwerking, binnen en buiten de politie. Kortom, een waardevolle aanwijzing.”

Eervol
‘Bijzonder eervol’, zo noemt Liesbeth haar aanwijzing tot plaatsvervanger van de korpschef. ‘Trots ben ik op al die collega’s die iedere dag opnieuw klaar staan om de samenleving te dienen. We zijn lokaal verankerd en verbonden. Maar we weten dat dit geen vanzelfsprekend is. Daarom blijf ik me in de komende jaren graag inzetten voor een politie, waar je wordt gewaardeerd om wie je bent en wat je bijdraagt, waar het vakmanschap voorop staat en medewerkersparticipatie een vanzelfsprekendheid is. Maar ook voor een politie die in beweging blijft, luistert naar de noden van de samenleving en telkens bereid is zich daarop aan te passen. Dat doe ik graag samen met jullie allemaal!’

Loopbaan
Liesbeth Huyzer (1961) startte haar loopbaan in 1984 als juridisch beleidsmedewerker bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij, waar zij opklom tot sectorhoofd binnen de Directie Juridische Zaken. In 1998 switchte zij naar het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waar zij onder meer plaatsvervangend directeur Politie was. Als hoofd Professionalisering en Opsporing trad Liesbeth in 2005 toe tot de korpsleiding van Amsterdam-Amstelland. In 2011 startte zij als kwartiermaker en twee jaar later als politiechef van de Eenheid Noord-Holland. In maart 2017 werd Liesbeth lid van de korpsleiding.

Juventus ondanks gemiste strafschop van Ronaldo naar finale Coppa Italia

Na een minuut stilte voor de coronaslachtoffers is het Italiaanse voetbal vrijdag in Turijn weer op gang gekomen. Met Matthijs de Ligt in de basis moest Juventus het in de halve finale van de Coppa Italia opnemen tegen AC Milan. Door een 0-0 gelijkspel gaat Juve naar de finale omdat de eerste wedstrijd in 1-1 was geëindigd.

Na vijftien minuten spelen kreeg Cristiano Ronaldo de kans om de score te openen. De Portugees mocht aanleggen vanaf elf meter na hands van Davide Calabria. Dit buitenkansje was echter niet aan Ronaldo besteed.

Meteen na de misser van de 35-jarige Portugees ging Ante Rebic in de fout. De AC Milan-aanvaller deelde een karatetrap uit aan Danilo en moest met de rode kaart het veld verlaten.

In het vervolg van de wedstrijd kon AC Milaan met tien man geen gevaar stichten voor het doel van Juventus, waardoor de ploeg uit Turijn naar de finale gaat van de Coppa Italia. Daarin speelt Juventus tegen de winnaar van de andere halve finale tussen Napoli en Internazionale.

Olmo helpt RB Leipzig langs Hoffenheim

Het verrassende ontslag van trainer Alfred Schreuder heeft Hoffenheim niet geholpen. In de wedstrijd tegen RB Leipzig, de ploeg van voormalig Hoffenheim-coach Julian Nagelsmann, ging de thuisploeg met 0-2 onderuit. Leipzig verstevigde zo de derde plaats in de Bundesliga. Hoffenheim is de nummer zeven.

In een open wedstrijd, waarbij beide ploegen handenvol kansen kregen, dacht Hoffenheim in de openingsfase een goede kans te krijgen om de score te openen. Leipzig-doelman Peter Gulacsi bracht de doorgebroken Hoffenheim-spits Munas Dabbur ten val in de zestien en een strafschop was het gevolg. Maar na lang beraad werd de beslissing door de VAR uiteindelijk teruggedraaid omdat in de aanval hands was gemaakt.

RD Leipzig sloeg direct daarna toe. Daniel Olmo tikte één minuut na het terugdraaien van de strafschop de 0-1 binnen en twee minuten later wist de Spanjaard opnieuw te scoren. In het vervolg van de wedstrijd kreeg beide ploegen nog voldoende kansen om iets te doen aan de 0-2 stand, maar beide teams wisten hun kansen niet af te maken, waardoor de 0-2 op het bord bleef staan.

Politie zoekt getuigen van beroving 16-jarig meisje

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de beroving van een 16-jarig meisje uit Zaandam en is op zoek naar getuigen. Donderdagmiddag rond 12.10 uur werd het meisje in het Burg. in ’t Veldpark beroofd van haar smartphone door twee onbekende jongens. Beide jongens waren donker gekleed en vermoedelijk in de leeftijd van 16-17 jaar. De beroving gebeurde ter hoogte van de schommels bij de speelplaats.

De politie heeft na de melding onderzoek gedaan en mensen gesproken. De recherche is echter nog op zoek naar mensen die mogelijk meer informatie hebben over deze straatroof donderdagmiddag in ’t Veldpark en die nog niet met de politie hebben gesproken. Zij worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Zorgaanbieders krijgen langer compensatie voor omzetverlies door corona

Zorgaanbieders die door de coronacrisis minder omzet draaien, krijgen daarvoor langer een financiële compensatie. Daarover informeerde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) vrijdag de Tweede Kamer. Zorgorganisaties maken tijdens de coronacrisis in sommige gevallen minder omzet doordat niet alle plekken bezet zijn. Hiervoor werden ze al gecompenseerd voor de periode van 1 maart tot 1 juli 2020. Deze periode is nu voor een groot deel van de zorgaanbieders verlengd, namelijk tot 1 augustus voor de instellingen voor gehandicaptenzorg en tot 1 september voor verpleeghuizen.

De genoemde termijnen geven aanbieders tijd om het ‘nieuwe normaal’ te organiseren, nieuwe cliënten te verwelkomen en wachtlijsten te verminderen. Dit past bij de routekaart voor personen met een kwetsbare gezondheid. De compensatie bedraagt het verschil tussen de verwachte omzet in een situatie zonder corona en hoeveel zorg er daadwerkelijk is verleend tijdens de coronacrisis. Zorgaanbieders die extra kosten maken vanwege Corona kunnen deze gecompenseerd krijgen tot het eind van het jaar.

Toon eens wat coronacompassie

12 maart zou ik voorlopig de laatste etappe van het Westerborkpad lopen. Het weekend erop kwam mijn dochter tijdelijk over. Eind maart werd bekend dat de accijns op tabak verhoogd zou worden, en dus nam ik het besluit om te stoppen met roken. Dat was half april. We leven nu halverwege juni. De maatschappij wordt langzaam weer opgestart, kinderen gaan weer naar school. De horeca heeft zijn deuren weer geopend en vrijwel iedereen is ingesteld op de anderhalvemetereconomie.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.