Vijf jaar gevangenisstraf geëist tegen hardnekkige oplichter

Maar liefst 160 mensen deden in het voorjaar 2018 bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting aangifte tegen de webwinkel abcwinkel.nl. Ze hadden via deze site goederen besteld en betaald, maar kregen niets geleverd. Na onderzoek kwam de politie een 43-jarige man uit Blaricum op het spoor. De officier van justitie eiste op 27 mei een gevangenisstraf van vijf jaar tegen hem.

De oplichtingen vonden plaats tussen 21 februari en 2 juni 2018. De gedupeerden kochten witgoed, zonneschermen, jacuzzi’s en schoonmaakproducten. Toen ze hun spullen niet kregen, zochten ze contact met de webwinkel en als dit al lukte, dan werden ze aan het lijntje gehouden. Via een ander bedrijf kwamen daar nog eens veertien gedupeerden bij die in de periode van 27 juni tot 2 juli 2018 op gelijke wijze werden opgelicht.

Het onderzoek van de politie leidde naar het bedrijf ABC Facilitaire Diensten, en naar het woonadres van de verdachte. De webwinkel zelf stond bij de Kamer van Koophandel ingeschreven op naam van een katvanger. Door de handtekening van deze katvanger te vervalsen, veranderde de verdachte het adres van het bedrijf in een poging zelf buiten beeld te blijven. Ook maakte hij een vals contract op zodat het leek dat de katvanger een bedrijfspand van hem huurde. Bovendien deed de verdachte betalingen uit naam van de katvanger. Op enig moment besloot de katvanger het bedrijf uit te schrijven bij de Kamer van Koophandel waardoor de verdachte niet meer bij de bankrekening kon.

Met de gegevens van een ander persoon, een van de werknemers van ABC Facilitaire Diensten, bestelde de verdachte producten en richtte hij een nieuwe webshop op, waterpretoutlet. Dit werd ontdekt nadat de webwinkel failliet was gegaan, op 5 juni 2018.

Naar aanleiding van het faillissement deed de curator in januari 2019 aangifte van bedrieglijke bankbreuk. De verdachte had zijn administratie direct en volledig moeten overhandigen aan de curator. In plaats daarvan had hij een van zijn medewerkers een doos met documenten gegeven met de opdracht deze te verbranden. Daarnaast heeft hij het bedrijfspand, waar beslag op was gelegd, leeg gehaald.

Dit alles maakt dat de officier van justitie vindt dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan oplichting van de klanten van de webwinkels; identiteitsfraude door gegevens van een ander te gebruiken om een onderneming op te richten en goederen te bestellen; valsheid in geschrift door een contract vals op te maken; en faillissementsfraude door de administratie niet volledig over te dragen en de boedel uit het faillissement te halen.

De officier van justitie sprak van hardnekkige recidive. In het verleden is de verdachte veroordeeld tot veertig maanden gevangenisstraf voor soortgelijke oplichtingspraktijken. Ook in de media is hij met name door John van den Heuvel beschreven als ‘meesteroplichter’. “Dit alles heeft u er niet van weerhouden opnieuw uw dagtaak te maken van grootschalige oplichting en uzelf te verrijken ten koste van honderden mensen”. Gezien het strafblad, de ontkennende houding van de verdachte, de ernst van het feitencomplex en het grote aantal gedupeerden, eiste de officier van justitie een gevangenisstraf voor de duur van vijf jaar.