Sportscholen overhandigen petitie via videoverbinding aan Kamerleden

Vanmiddag  zal sportschooleigenaresse Roxanne van Berkel via een videoverbinding een petitie aan Tweede Kamerleden van de commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport aanbieden. De petitie is 121.215 keer ondertekend door sportschooleigenaren, sporters en burgers. Met de petitie vragen zij de Tweede Kamer om er bij de regering op aan te dringen de sportscholen direct te mogen openen. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer zal aan de petitieaanbieding via een videoverbinding deelnemen.

De petitieaanbieding op afstand is een initiatief van de Beroepsvereniging voor Public Affairs (BvPA), Open State Foundation en Stichting Petities.nl. Sinds 15 maart hanteert de Tweede Kamer een beperkt vergaderregime en is het niet meer mogelijk om een petitie fysiek aan volksvertegenwoordigers aan te bieden. Het 15e-eeuwse publieke petitierecht heeft plaatsgemaakt voor het sturen van een e-mailbericht.

Oliver van Loo, initiatiefnemer en BvPA-lid: "door de overhandiging per video keren het openbare karakter van een petitie-overhandiging en het directe contact tussen burgers en de volksvertegenwoordiging terug. Dat is juist in tijden van crisis van vitaal belang."

De mogelijkheid om virtueel petities aan te bieden helpt burgers en hun organisaties om hun zorgen, uitdagingen en oplossingen op een persoonlijke manier met het parlement te delen. De Tweede Kamer faciliteert het op afstand overhandigen van petities echter niet, ondanks het versoepelde vergaderregime dat sinds 18 mei jongstleden van kracht is.

De initiatiefnemers hebben geen inhoudelijk oordeel over of betrokkenheid bij de petities die worden ingestuurd en aangeboden en bieden deze mogelijk aan totdat de Tweede Kamer fysiek of via video petities officieel in ontvangst zal nemen.