COVID-19: 23 bevestigde besmettingen, reisadvies ItaliŽ aangescherpt

COVID-19 heeft mogelijk ook zijn intrede gedaan in Alkmaar. Dat meldden anonieme bronnen aan FOK!

In een mail die aan de ouders van een basisschool in Alkmaar Noord is verstuurd, en die door FOK! is ingezien, blijkt dat een gezin met twee kinderen in de voorjaarsvakantie in Noord-Italië is geweest. Zij verbleven in een regio die toen nog niet, maar inmiddels wel op een zwarte lijst staat. Het oudste kind, een meisje, heeft koorts en is verkouden. De zoon vertoont geen ziekteverschijnselen. 

Het gezin moet in quarantaine en wordt de komende dagen getest, op dit moment is het volgens de school in kwestie niet zeker of de dochter het virus heeft en hoeven ouders zich verder nog geen zorgen te maken, aangezien het meisje niet op school is geweest na haar vakantie.

Het RIVM meldt dat er gisteren zes nieuwe besmettingen zijn bevestigd, waarmee het officiële aantal op 24 uitkomt.

Update 16:35 uur
Stichting AAP heeft besloten om alle geplande rondleidingen in de maand maart te annuleren. Dit om het risico op besmetting met het nieuwe coronavirus zo klein mogelijk te houden voor de dieren. Of rondleidingen vanaf april weer door zullen gaan zal later besloten worden. Ook al is nog niet aangetoond dat de dieren vatbaar zijn voor het virus, wil AAP geen enkel risico nemen met de vaak extra kwetsbare dieren. De dierverzorgers houden zich tijdens hun werk met de dieren strikt aan hygiëneregels: vaak de handen wassen, goede hoesthygiene, en bij verkoudheid een mondkapje op of voldoende uit de buurt blijven.

Het is nog niet duidelijk welke exotische dieren vatbaar zouden zijn voor SARS-CoV-2, zoals het coronavirus heet dat de besmettelijke luchtwegaandoening COVID-19 bij mensen veroorzaakt. Omdat andere bekende coronavirussen (denk aan het normale verkoudheidsvirus) wel degelijk flinke verkoudheid bij apen veroorzaakt, houden dierverzorgers altijd zeer goede hygiëne aan bij het werken met de dieren. Dit is een standaardprocedure bij AAP, want elke winter liggen verkoudheid en griep op de loer. 

Update 20:08 uur
Eén van de besmette kinderen in Diemen blijkt toch niet besmet te zijn zo meldt het RIVM. Daarmee komt het aantal officiële besmettingen nu op 23 te liggen. 

Daarnaast heeft de rijksoverheid het reisadvies voor Noord-Italië aangescherpt. Het advies luidt om alleen naar de regio af te reizen indien dit echt noodzakelijk is.