Ganna nadert magische grens op achtervolging, Wild in WK-problemen

De vrijdagmiddagsessie op het wereldkampioenschap baanwielrennen in Berlijn heeft gemengde resultaten opgeleverd voor Nederland. Belangrijker nog, er werd een indrukwekkend nieuw wereldrecord gereden en dat zou er 's avonds nog wel eens aan kunnen gaan.

Omnium vrouwen
Zoals gewoonlijk opende het omnium met de scratch, waar oud-wereldkampioene Laura Kenny bij een flinke valpartij betrokken raakte - gelukkig stond de Britse wel weer op haar benen. De Japanse Yumi Kajihara pakte verrassend de winst, tweevoudig regerend wereldkampioene Kirsten Wild begon met een tweede plek, voor haar Amerikaanse concurrente Jennifer Valente.

Daar leek het echter op, tot de officiële uitslag online werd gezet - vreemd genoeg zendt de UCI niks uit van de middagsessies, dus echt duidelijk is het allemaal niet. Wild werd teruggezet naar de laatste plaats en vijf dames finishten niet, wat weinig te raden over laat: Wild zal een forse valpartij veroorzaakt hebben.

Op de tempokoers wist Wild zich niet echt in de strijd te mengen, ze won slechts twee sprints. Valente pakte er zes, net als Kajihara, maar Tatsiana Sharakova won de koers. Ze opende vroeg de aanval, won de eerste zeven sprints en pakte ook nog een ronde voorsprong. Kajihara eindigde als tweede, voor de Deense Amalie Dideriksen.

In het klassement gaat Kajihara uiteraard aan de leiding, voor Valente en de Poolse Daria Pikulik. Wild staat op de dertiende plek, met vrijdagavond nog de afvalkoers en puntenkoers te gaan.

Kilometer mannen - kwalificatie
Sam Ligtlee was met 59,590 seconden indrukwekkend snel en moest alleen de Franse wereldkampioen Quentin Lafargue (59,324) voor zich dulden. Ook Lafargue's landgenoot Michael d'Almeida reed met 59,974 nog binnen de minuut, Theo Bos noteerde met 1:00,033 de vijfde tijd, kort achter de Canadese oud-schaatser Vincent de Haitre. De top-8 van de kwalificatie komt vrijdagavond om 20.00 uur in actie in de finale.

Individuele achtervolging mannen - kwalificatie
Nederlanders deden er niet mee, maar daar ging het in Berlijn ook niet om. Het ging wél om Filippo Ganna, die in november in Minsk met 4:02,647 kilometer een fenomenaal wereldrecord reed op de vier kilometer. Dat deed hij in Berlijn in de kwalificatie alvast dunnetjes over: de Italiaan begon nog sneller, hield het tempo weer ongekend hoog en finishte in 4:01,934 minuten. In de finale reed Ganna vrijdagavond tegen de Amerikaan Ashton Lambie, die met 4:03,640 eveneens grote indruk maakte.