Bokser Russell verslaat King Tug en verdedigt wereldtitel, 49-jarige geen kampioen

Op deze wat rustige woensdagavond kijken we nog even terug naar het weekeinde, want er werd hier en daar weer flink gebokst. Van Duitsland tot de VS en tussenin nog het Verenigde Koninkrijk, overal stonden titels op het spel.

Gary Allen Russell Jr (30-1, 18 KO's) - Tugstsogt Nyambayar (11-0, 9 KO's)
In 2015 won Mr Russell Jr de WBC-wereldtitel in het vedergewicht (-57,2kg) en in Allentown, Pennsylvania mocht hij die voor alweer de zesde keer verdedigen. Zijn tegenstander was King Tug uit Mongolië, die nog ongeslagen was en ook regerend IBO-wereldkampioen is - die titel stond niet op het spel.

In het begin ging het nog wel even gelijk op, maar uiteindelijk was helaas toch wel duidelijk dat het niet echt spannend zou worden. Russell Jr was gewoon een maatje te groot voor zijn minder ervaren opponent, die nog even zal moeten wachten voor hij een volgende kans krijgt. Drie juryleden waren allemaal duidelijk meer onder de indruk van de Amerikaan, die dus nog altijd de wereldkampioen is.

Guillermo Rigondeaux (19-1, 13 KO's) - Liborio Solis (30-5, 14 KO's)
De WBA-wereldtitel in het bantamgewicht (-53,5kg) kwam in 2018 in handen van de Japanse geweldenaar Naoya Inoue, maar was inmiddels weer vacant en dus moest er gewoon om gevochten worden. In 2013 was Solis korte tijd wereldkampioen in het supervlieggewicht, in 2016 en 2017 vocht hij tegen Jamie McDonnell om de titel die nu op het spel stond, zonder succes.

De legendarische Cubaan Rigondeaux, olympisch kampioen in 2000 en 2004, was vier jaar lang meervoudig wereldkampioen in het superbantamgewicht, maar verloor in 2017 van Vasyl Lomachenko - dat kan gebeuren. Nu kreeg hij nog een kans op een titel en na een wat moeizaam begin domineerde de ruim tien jaar geleden vanuit Cuba gedeserteerde en nu 39-jarige veteraan, die uiteindelijk door twee van de drie juryleden aangewezen werd als de nieuwe wereldkampioen.

Hoogtepunten uit Allentown

Terri Harper (9-0) - Eva Wahlström (23-1)
In het Engelse Sheffield nam thuisheldin Harper het op tegen de Finse Wahlström, al sinds 2015 de WBC-wereldkampioene in het supervedergewicht (-59,0kg). Die probeerde ze te verdedigen tegen Harper, de IBO-wereldkampioene in datzelfde gewicht, maar dat zat er niet in. Harper zorgde voor een knockdown in de zevende ronde en was verder gewoon beter: alle juryleden wezen haar aan als de nieuwe dubbele wereldkampioene.

Kell Brook (38-2, 26 KO's) - Mark DeLuca (24-1, 13 KO's)
Voor The Special One Brook en Mark The Bazooka DeLuca stond de vacante intercontinentale WBO-titel in het superweltergewicht (-69,9kg) op het spel. Dat was uiteindelijk niet zo spannend: DeLuca kon het tempo van de thuisheld simpelweg niet aan en in de zevende ronde, nadat hij al eens eerder neer was gegaan, moest de Amerikaan er definitief de brui aan geven - de scheidsrechter beëindigde het gevecht.

Brook - DeLuca

Kid Galahad (26-1, 16 KO's) - Claudio Marrero (24-3, 17 KO's)
Vorig jaar vocht Marrero nog om een wereldtitel in het vedergewicht (-57,2kg), maar dat leverde geen succes op. Dat gold ook voor Galahad en dus probeerden beide heren te laten zien dat ze nog eens een kans verdienen. Dat wist Marrero niet voor elkaar te krijgen, maar Galahad overtuigde zeker wel. Hij had de touwtjes acht ronden lang stevig in handen en daarna besloot de hoek van Marrero dat het klaar was.

Firat Arslan (47-8, 32 KO's) - Kevin Lerena (24-1, 12 KO's)
Met zijn 49 jaar (!) mogen we Arslan gerust een veteraan noemen. In 2008 was de Duitser voor het laatst wereldkampioen bij een grote bond, hoewel hij vorig jaar nog wel een wereldtitel pakte bij de vooral op Duitsland gerichte Global Boxing Union. Tegen de Zuid-Afrikaanse IBO-wereldkampioen Kevin Lerena mocht hij het weer eens proberen in het cruisergewicht (-90,7kg), maar de 22 jaar jongere Zuid-Afrikaan was gewoon te snel, te sterk en te goed. In de zesde ronde ging Arslan naar het canvas en voor de bijna-vijftiger was het daarmee gedaan.