Twijfels over commissie die Amsterdamse rol slavernijverleden onderzoekt

Meerdere oppositiepartijen uiten vandaag hun twijfels over de commissie die onderzoek doet naar de rol van Amsterdam in het slavernijverleden. De leden daarvan zouden 'vooringenomen' zijn.

Aan de hand van de uitkomsten bepaalt het stadsbestuur uiteindelijk of er excuses komen voor de rol van Amsterdam in de slavernij. Toch lijkt het er volgens Marianne Poot (VVD) op alsof daar al een keuze over is gemaakt.

"Sommige partijen twitteren al dat Amsterdam excuses gaat maken. Onze grote zorg is dat de verwachtingen van verschillende partijen en hun achterban uit elkaar gaan lopen", stelt ze. "Wacht nou eerst de resultaten van het onderzoek af."

Samenstelling
Bovendien zet Poot vraagtekens bij de samenstelling van de commissie. Ze stelt dat commissielid Gloria Wekker al uitspraken zou hebben gedaan over het onderzoek tijdens een politieke bijeenkomst van haar partij: Bij1.

Daarbij zou Wekker hebben gezegd dat Amsterdam "allang kan weten waarvoor er excuses aangeboden moeten worden". Poot vindt dat de deelname van Wekker heroverwogen moet worden vanwege deze 'premature uitspraken'.

Volgens de VVD'er gaat het hierdoor namelijk "meer lijken op een onderzoek dat de tekst invult voor excuses, dan een onderzoek naar de rol die Amsterdam bij de slavernij heeft gespeeld."

'Vooringenomen clubje'
"Het lijkt me een vrij vooringenomen clubje. Het is vrij duidelijk hoe ze erover denken. Voorzitter Andrée van Es heeft jaren geleden al gezegd dat er excuses moeten komen", valt Annabel Nanninga (FvD) haar bij. Wel zegt ze blij te zijn dat "een excuses namens alle Amsterdammers niet het plan is".

"Het gaat uitdrukkelijk over de rol van het Amsterdamse college in het verleden", beaamt verantwoordelijk wethouder Groot Wassink. "Dit wordt onderzocht door gerenommeerde wetenschappers, daar heb ik geen enkele twijfel over. Of zij zelf een opvatting hebben over het maken van excuses, is niet relevant."

Communicatie
Toch zegt Groot Wassink de zorgen van de oppositieleden enigszins te begrijpen. "Maar in alle eerlijkheid, wij bepalen natuurlijk niet hoe partijen communiceren. We gaan er hoogstens over of er excuses worden gemaakt en op welke manier. Maar niet over de communicatie vooraf."

De wethouder is dan ook niet van plan om de motie aan te nemen. "Ik sta pal voor de commissie."