Oranje verliest beslissend dubbel tegen Wit-Rusland in Fed Cup

Kiki Bertens heeft Nederland op een 2-1 voorsprong gezet in het Fed Cup-duel tegen Wit-Rusland. De 28-jarige Nederlandse won met twee keer 6-4 van de Wit-Russische Aryna Sabalenka.

Tot halverwege de eerste set ging het gelijk op tussen Bertens en Sabalenka. In de zevende game van de openingsset kreeg Bertens, de nummer acht van de wereld, de eerste breakkansen van de wedstrijd en ze sloeg meteen toe. Bertens serveerde vervolgens zonder problemen de set uit.

In de tweede set nam Sabalenka, de nummer dertien op de wereldranglijst, direct een break voorsprong, maar in de volgende servicebeurt leverde ze die weer direct in. Nadat ze op 3-3 opnieuw de opslag van Sabalenka brak kwam de overwinning niet meer in gevaar voor Bertens.

Later op de dag komt Arantxa Rus op de baan voor een wedstrijd tegen Aliaksandra Sasnovich. Later staat ook nog een dubbelspel op het programma in de Fed-Cup ontmoeting tussen Nederland en Wit-Rusland.

Update 17.25

De beslissing in de Fed Cup-ontmoeting tussen Nederland en Wit-Rusland moet vallen in het dubbelspel. Arantxa Rus verloor zaterdag in drie sets (6-0, 5-7, 2-6) van Aliaksandra Sasnovich en daardoor moet het dubbelspel de beslissing brengen in deze ontmoeting.

Rus begon uitstekend aan de wedstrijd, al kwam dat mede doordat Sasnovich veel fouten maakte in de openingsset tegen de Nederlandse. Vanaf de tweede set kwam de Wit-Russische steeds beter in haar spel en won uiteindelijk in drie sets van de Nederlandse.

Het dubbelspel moet de beslissing brengen. Voor Nederland komen Kiki Bertens en Demi Schuurs. Mocht het dubbelspel gewonnen worden dan plaatst Nederland zich voor de Fed Cup Finals. Dat toernooi voor de beste twaalf landen van de wereld vindt in april plaats in Hongarije.

Update 20.59

Het Nederlands Fed Cup-team heeft het niet gered. In het beslissende dubbelspel verloor Kiki Bertens/Demi Schuurs in de tiebreak van de derde set van Wit-Rusland.

Het Nederlandse koppel won de eerste set overtuigend en in de tweede set kwam het op een break voorsprong, maar die wisten de Nederlandse dames niet te behouden. Uiteindelijk ging de tweede set naar Wit-Rusland.

In de derde set ging het alle kanten op. Nederland verloor direct de eerste servicegame, maar herstelde zich knap en kwam op een 3-1 voorsprong. Oranje leek op weg naar de winst. Drie games later was het opeens Wit-Rusland dat de voorsprong had te pakken, alleen wist Nederland weer terug te knokken. Bij 5-4 (30-30) en 6-5 (0-30) was Bertens/Schuurs twee punten van de overwinning af, maar Wit-Rusland wist een tiebreak af te dwingen en daarin was Wit-Rusland de sterkste. Op het vierde wedstrijdpunt was het raak voor Wit-Rusland en gaan de Wit-Russische tennissters naar de Fed Cup-finals.