Coronavirus: nu ook in ItaliŽ, wereldwijd ruim 9100 besmettingen

Vandaag zijn er weer nieuwe cijfers naar buiten gebracht over het aantal besmettingen met het 2019 nCov-coronavirus. Ruim 7800 mensen zijn besmet en het dodental is gestegen naar 170. Ook is het eerste geval van besmetting in Tibet gemeld, daarmee is er nu in elke Chinese regio een besmetting gemeld.

In Japan zijn er 5 nieuwe besmettingen vastgesteld, het gaat om 3 mensen die uit de Wuhan regio in China waren geëvacueerd. Het aantal besmettingen in Japan komt daarmee op 11. Ook is er in Maleisië een nieuw geval vastgesteld en komt het totaal nu op 8 besmettingen te staan.

Update 17:30 uur
Om half zeven debatteert het Europees Parlement over de situatie. Het debat is live te volgen. 

The Wuhan virus - thebaselab
The Wuhan virus - thebaselab

Update 20.15 uur:
Het aantal besmettingen is gestegen naar ruim 8200 waarvan het overgrote deel in China, met name de Zhejiang provincie blijft hard stijgen naast het epicentrum van Hubei. Ook eerst de eerste mens-op-mens besmetting in de Verenigde Staten gemeld. Dit is niet het eerste geval, afgelopen week werd er al een dergelijke besmetting in Duitsland vastgesteld.

In India is vandaag ook het eerste geval van besmetting vastgesteld, het zou gaan om een student die uit Wuhan is gekomen. Eerder werd al bekend dat een 23-jarige Indiër aan het virus is overleden in Maleisië. Verder zijn er vandaag nieuwe besmetting gemeld in onder andere Australië, Zuid-Korea, Vietnam, Filippijnen en Japan. Rusland heeft nog geen besmettingen gemeld en heeft uit voorzorg vandaag de grenzen met China gesloten.

Frankrijk meldt vanavond haar 6e besmetting, het is nog niet bekend of het om een nieuwe besmetting gaat of dat de besmetting afkomstig van de eerdere gevallen.

Update 20.45 uur:
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft zojuist in een persconferentie bekend gemaakt het coronavirus uit te roepen tot een internationale noodsituatie (PHEIC). Eerder deze week achtte de WHO het nog niet noodzakelijk om een noodsituatie uit te roepen.

Update 00.00 uur:
Er zijn weer nieuwe cijfers binnen uit China, het aantal doden is weer gestegen en staat nu op 213 slachtoffers. Ook het aantal besmettingen is gegroeid tot ruim 9100, in de afgelopen 24 uur zijn er in het epicentrum Hubei zelfs 1220 besmettingen gemeld.

Er is ook weer een nieuw land getroffen door het virus, in Italië zijn de eerste twee gevallen gemeld. Het betreft passagiers van het cruiseschip dat eerder vandaag was afgesloten vanwege vermoedens van besmetting. Duitsland meldt ook een nieuwe besmetting, het gaat om een mens-op-mens besmetting en is de vijfde besmetting in het land.