Petitie vuurwerkverbod massaal ondertekend

Een onlinepetitie die zich uitspreekt voor een verbod op consumentenvuurwerk is in het nieuwe jaar al meer dan 50.000 maal ondertekend. Voor de jaarwisseling stond de teller al op 190.000 handtekeningen, maar in de eerste dagen van 2020 loopt het storm, met meer dan 10.000 handtekeningen per dag.

Naast een aantal traumachirurgen heeft nu ook de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie zich aangesloten bij het dringende verzoek aan de politiek om een verbod op consumentenvuurwerk.

"We zien echt een omslag in het denken over vuurwerk, ook door de brand in Arnhem die twee mensen het leven kostte. Ook hulpverleners doen nu hun mond open", aldus woordvoerder Maaike van Zuilen.

Dat het merendeel van het letsel tijdens de jaarwisseling wordt veroorzaakt door illegaal vuurwerk, klopt volgens het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap niet. Bijna 70 procent van alle brandwonden en oogletsel, opgelopen tijdens de overgang naar 2020, is veroorzaakt door legaal vuurwerk.

Meer slachtoffers
Tevens vielen tijdens het eindejaarsfeest meer slachtoffers dan ooit, met 385 slachtoffers die zich in de twee dagen meldden bij de Spoedeisende Hulp. Daarnaast meldden 900 mensen zich bij de huisartsenposten.

"Het is verontrustend dat de maatregelen dus niet hebben geleid tot een daling van het aantal vuurwerkslachtoffers”, aldus Birgitte Blatter van Onderzoek bij VeiligheidNLexpert op het gebied van onderzoek en effectieve programma's om veilig gedrag te stimuleren.

De initiatiefnemers van het vuurwerkmanifest willen overigens niet al het vuurwerk verbieden. Zij zien liever grote professionele vuurwerkshows.

Teken de petitie hier.