Tsjechen plaatsen zich voor EK, Ronaldo neemt twijfels Portugal weg

Engeland en Tsjechië hebben zich donderdagavond geplaatst voor het EK voetbal van volgend jaar. The Three Lions wonnen op eigen bodem met maar liefst 7-0 van Montenegro en gaan daardoor aan kop in groep A. Tsjechië was op zijn beurt in Plzen te sterk voor directe concurrent Kosovo, dat met nog een wedstrijd te gaan nu op een achterstand van vier punten is gezet en via de play-offs plaatsing af moeten zien te dwingen.

Engeland - Montenegro 7-0
Engeland schoot op Wembley uit de startblokken en na 24 minuten spelen was er al een 3-0 voorsprong voor de thuisploeg, waarbij alle drie de doelpunten werden voorbereid door Ben Chilwell. De linksback vond met elf minuten op de klok Alex Oxlade-Chamberlain aan de rechterkant van het strafschopgebied, waarna de middenvelder raak schoot. Een vrije trap van Chilwell werd niet veel later binnengekopt door aanvoerder Harry Kane, die uit een corner ook de 3-0 voor zijn rekening nam.

Via Marcus Rashford werd het na een halfuur spelen vervolgens 4-0, voordat Kane uit een voorzet van Trent Alexander-Arnold in de 37e minuut zijn hattrick volmaakte. Tien minuten na de rust leek Mason Mount de voorsprong verder uit te breiden, maar zijn doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Aleksandar Sofranac nam vervolgens met een ongelukkig eigen doelpunt de 6-0 voor zijn rekening en zes minuten voor tijd verzorgde Tammy Abraham het slotakkoord.

Tsjechië - Kosovo 2-1
De Tsjechen wisten dat zij bij een overwinning zeker zouden zijn van deelname aan het EK, maar de thuisploeg keek ondanks een aantal goede kansen in de eerste helft vijf minuten na de rust toch tegen een achterstand aan. Een kopbal van Atdhe Nuhiu leverde Kosovo namelijk een verrassende voorsprong op.

Tsjechië zette daarna echter aan en een eerste gelijkmaker van Tomas Soucek werd nog afgekeurd wegens een overtreding op doelman Arijanet Muric. Vlak daarna was een schot van Alex Kral de sluitpost echter te machtig en Kosovo ontsnapte in de minuten daarna dankzij twee ballen op de lat aan een achterstand. Tien minuten voor tijd was het echter toch nog raak via Ondrej Celustka en zijn doelpunt bezorgt de Tsjechen een plek op het EK.

Groep B
De kaarten in groep B van de EK-kwalificatiecyclus zijn nog niet helemaal geschud. Portugal en Servië strijden om de tweede plaats achter Oekraïne. De Portugezen wonnen mede dankzij een hattrick van een ontketende Cristiano Ronaldo met 6-0 van Litouwen, terwijl Dusan Tadic een assist leverde bij Servië in de 3-2 overwinning op Luxemburg.

Portugal - Litouwen 6-0
Het was al snel duidelijk dat het in het in het Estádio Algarve in Almancil de avond van Cristiano Ronaldo kon worden. De aanvaller van Juventus werd na zeven minuten spelen in het strafschopgebied gevloerd, waarna de bal op de stip ging. Ronaldo schoot de openingstreffer tegen de touwen en verdubbelde na 22 minuten de marge. Gonçalo Paciência zette hem vrij op de rand van het strafschopgebied, waarna hij met een uiterst bekeken schot de Litouwse doelman Ernestas Setkus kansloos liet. Na rust nam Portugal definitief afstand van de bezoekers.

Pizzi was al vroeg in de tweede helft het eindstation van een fraaie aanval. Nadat Paciência en Bernardo Silva de score verder hadden uitgebouwd, tekende Ronaldo voor zijn derde treffer van de avond. Na de 6-0 nam Portugal wat gas terug, waardoor de score in de laatste 25 minuten niet verder werd uitgebouwd. De Portugezen zijn nog niet zeker van deelname aan het EK, omdat Servië ook wist te winnen. Op de laatste speeldag van de EK-kwalificatiecyclus kan de regerend Europees kampioen zich in Luxemburg verzekeren van een EK-ticket.

Servië - Luxemburg 3-2
Met Dusan Tadic aan de aftrap stond Servië al binnen elf minuten op voorsprong tegen Luxemburg. Een afgemeten voorzet van Tadic vond het hoofd van Alexander Mitrovic, die Anthony Moris kansloos liet. De spits van Fulham verdubbelde op slag van rust de marge, met een geweldig doelpunt. Kort na rust bracht Gerson Rodrigues, voormalig speler van Telstar, de spanning terug in de wedstrijd. De 3-1 van Nemanja Radonjic leek de definitieve beslissing te brengen, maar een doelpunt van David Turpel volgde er nog een spannend laatste kwartier.

Servië sleepte de overwinning over de streep en heeft nog een kans op directe plaatsing voor het EK, als een duel met het al geplaatste Oekraïne op het programma staat.