Deze week in het Europees Parlement: De Berlijnse Muur en seksuele voorlichting in Polen

De Europese Parlements-leden herdenken deze week de val van de Berlijnse Muur en 30 jaar kinderrechten met het Verdrag van de Rechten van het Kind tijdens de plenaire zitting van 13-14 november in Brussel.

Commissie-hoorzittingen
De openbare hoorzittingen met de drie nieuwe kandidaat-commissarissen Olivér Várhelyi (Nabuurschap en Uitbreiding), Adina-Ioana Vălean (Transport) en Thierry Breton (Interne Markt) zijn voorzien op donderdag 14 november nadat de commissie Juridische zaken de verklaringen van hun financiële belangen onderzocht heeft. Tijdens de hoorzittingen zullen de leden oordelen of ze geschikt en bekwaam zijn om het programma uit te voeren dat de nieuw verkozen Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in juli aan de leden gepresenteerd heeft.

Berlijnse Muur
Op woensdag, tijdens het begin van de plenaire sessie, zullen de parlementsleden de 30ste verjaardag van de val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989 herdenken, een evenement dat Europa herenigd heeft.

Kinderrechten
Europarlementsleden zullen woensdag ook een ander jubileum vieren. Op 20 november is het immers 30 jaar geleden dat het Verdrag van de Rechten van het Kind van kracht werd . De leden zullen zowel de gemaakte vooruitgang bespreken als de uitdagingen die jongeren vandaag tegenkomen.

Migratie-hotspots
Migratie, met name de situatie in Griekenland en Bosnië, staat donderdag op de agenda.

Turkse booractiviteiten
Turkije staat woensdag weer op de agenda. Europarlementsleden zullen de recente Turkse booractiviteiten in de Europese Oostelijke Middellandse zee - en dus EU-territorium - bespreken, die reeds voor heel wat spanningen hebben gezorgd. Tijdens het recente debat over de militaire operatie in Syrië, hebben EP-leden reeds hun bezorgdheid geuit en vroegen zij om maatregelen te nemen tegen Turkije.

Seksuele voorlichting in Polen
Op donderdag zullen Europarlementariërs over een resolutie stemmen die eist dat de Poolse regering het wetsvoorstel intrekt dat seksuele voorlichting strafbaar maakt.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)