Bouwexpert waarschuwde over onveilige constructie AZ-dak

Ynso Suurenbroek keek er niet helemaal van op dat zaterdag het dak van het AFAS Stadion van AZ deels instortte. De bouw- en brandexpert hield de bouwvergunning tegen het licht toen de thuishaven van AZ in 2005 en 2006 werd gebouwd. Hij had destijds al vragen bij de gekozen dakconstructie. Suurenbroek stelde voor om een dikkere staalconstructie te gebruiken, maar dat vond de gemeente Alkmaar niet nodig.

In gesprek met het Algemeen Dagblad spreekt het buitengewoon lid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over een 'spaghetticonstructie'. "Met de extra belasting van de zonnepanelen die een paar jaar geleden aangebracht zijn en harde wind vanuit een bepaalde hoek met onderdruk en bovendruk krijg je dit. Maar dat gebeurt alleen als de constructie vanaf het begin te zwak is."

Suurenbroek stelt verder dat Dirk Scheringa, toenmalig voorzitter van de Alkmaarse club, een bedenkelijke rol speelde bij de bouwplannen en besluitvorming van de gemeente. "Als hij sprak, stopten de ambtenaren met werken en ze luisterden. Scheringa huurde allerlei aannemers in."

"Onderaannemers gingen failliet en moesten ook een skybox kopen voor ze überhaupt aan het werk mochten. Wat doe je als het niks mag kosten en je niet verdienen kunt met minder uren werk? Dan zoek je het in het materiaal. Dunner, lichter, goedkoper, minder kwaliteit. Er gingen zelfs geruchten over partijen afgekeurd staal."