Amazone gaat er sneller dan ooit aan

Het gaat niet best met de Amazone, dat mag geen verrassing zijn. Sinds dit jaar is de president in Brazilië echter ene Jair Bolsonaro en daardoor gaat het allemaal nóg slechter: meneer is ernstig voorstander van meer mijnen, meer landbouw en meer bedrijven, hoeveel bos er ook voor moet wijken.

Uit satellietcijfers van het nationale ruimtevaartinstituut van Brazilië, INPE, is gebleken dat de ontbossing van de Amazone in juli 2019 met een vrij bizarre 278 procent gegroeid is ten opzichte van juli vorig jaar, wat neerkomt op de verwoesting van 2253 vierkante kilometer aan waardevol regenwoud. In dat tempo duurt het overigens nog een jaar of tweehonderd, dan is de Amazone weg - en daarmee zo'n twintig procent van de mondiale zuurstofvoorziening.

Nooit eerder is zo'n enorme groei in de ontbossing gemeten door INPE, hoewel uiteraard duidelijk is dat het al jaren steeds sneller gaat. Door het vrijgeven van de data komen er ook gelijk weer banen in gevaar bij INPE: vorige week werd het hoofd van de organisatie, Ricardo Galvão, ontslagen. INPE had het namelijk aangedurfd om te melden dat de ontbossing in juni van dit jaar met 88 procent gestegen was ten opzichte van vorig jaar en de ietwat extremistische Bolsonaro schoot dat in het verkeerde keelgat: hij noemde de data een leugen, beschuldigde Galvão van allerlei verborgen agenda's en trapte hem eruit.

Tot overmaat van ramp heeft de overheid van Bolsonaro laten weten een privébedrijf in te zullen huren om de ontbossing in de gaten te gaan houden, in plaats van het meer neutrale INPE. Galvão reageerde op zijn ontslag door de beslissing van Bolsonaro 'een schande' te noemen, hoewel het nauwelijks verrassend was: de president is al zeven maanden lang bezig om er allerlei wetgeving doorheen te jagen waarmee de rijke Braziliaanse natuur - inclusief de inheemse stammen - steeds minder beschermd wordt, ten faveure van grote bedrijven.