Marquez met overmacht naar MotoGP-pole op nat Brno

MotoGP-coureur Marc Marquez start zondag vanaf poleposition tijdens de Grand Prix van Tsjechië. Op het circuit van Brno was de Spaanse wereldkampioen op zijn Honda ongenaakbaar op de natte baan.

Het was nat in Brno, maar gedurende de kwalificatie begon de baan op te drogen. Marquez timede zijn snelste ronde perfect en niet zo'n beetje ook: hij was uiteindelijk meer dan 2,5 seconden sneller dan de rest.

De enige serieuze bedreiging kwam nog van Jack Miller, maar de Australiër schoof zijn Ducati uiteraard weer in het grind en op 2,524 seconden eindigde hij als tweede. De eerste startrij werd gecompleteerd door Johann Zarco, die KTM op 2,598 tellen de beste startpositie ooit bezorgde.

Op de tweede startrij zien we Ducati-coureur Andrea Dovizioso, met de KTM van Pol Espargaro ernaast, gevolgd door Alex Rins' Suzuki. Valentino Rossi, Danilo Petrucci en Maverick Viñales nemen zondag de derde startrij in beslag.

In de Moto2 ging de poleposition ook naar Marquez: broertje Alex was op de lastige omstandigheden véél sneller dan de rest. De ietwat instabiele Brit Sam Lowes was 2,018 tellen langzamer, Lorenzo Baldassarri maakte de eerste startrij compleet op maar liefst 3,979 seconden. Bo Bendsneyder kwam tot de achtste tijd (+6,053), veruit zijn beste kwalificatie van het jaar.

De pole in de Moto3 was voor Tony Arbolino. De Italiaan was 0,400 tellen sneller dan de Brit John McPhee, terwijl Niccolo Antonelli op 0,802 seconden de eerste startrij compleet maakte.

Zoals gebruikelijk wordt de racedag om 11.00 uur geopend door de Moto3. De Moto2 volgt om 12.20 uur en om 14.00 uur is het de beurt aan de MotoGP-coureurs.