Buemi wint race één ePrix New York, titel nog niet beslist

Sebastien Buemi heeft voor het eerst sinds Berlijn 2017 weer eens een Formule E-race gewonnen. Tijdens de ePrix van New York, een heuse double header als seizoensafsluiter, was de Zwitser de beste in de eerste race van het weekeinde, de eerste zege voor Nissan.

Polesitter Sebastien Buemi nam bij de start de leiding, Alex Lynn schoof langs Pascal Wehrlein naar de tweede plek en Alexander Sims nam plek vier van Daniel Abt over, waarna hij ook Wehrlein verschalkte. Kampioenschapsleider Jean-Eric Vergne kende vanaf een startplek in het middenveld een simpele opdracht: voor Lucas di Grassi eindigen, die nog wat verder naar achteren begon, en de titel zou binnen zijn.

Zo makkelijk ging het echter niet voor Vergne, want de Fransman kwam al snel in het gedrang terecht en moest een nieuwe neus halen. Techeetah-teamgenoot André Lotterer werd nog harder geraakt en wist zijn auto naar binnen te krijgen om zo ongeveer een nieuw exemplaar van alles te halen. Vergne was zo ver teruggevallen en dus was er een kans voor Di Grassi: de kampioen van twee jaar terug moest in elk geval bij de beste acht eindigen om zondag nog kans te maken op de titel.

Frijns zakte na een dik kwartier ver terug en dat was jammer voor de Limburger, maar de aandacht werd toch echt op de voorste gelederen gericht. Buemi reed daar op kop, maar had Lynn, Sims en Abt volle bak in zijn nek hijgen. Voor Lynn, die nog nooit verder kwam dan plek zes, duurde dat tot halverwege de race, want op dat moment gaf zijn Jaguar met een koelingsprobleem de geest, wat de safety car de baan op bracht.

Bij de herstart schoof Antonio Felix da Costa naar de vierde plek, voor Mitch Evans en de terugvallende Bird. Er werd weer stevig gebeukt en daarbij zakte Abt weg naar plek negen, terwijl Di Grassi zich opwerkte naar de zesde stek. Voorin werkten Evans en Da Costa zich beiden langs Sims, maar Buemi bleef voor iedereen een maatje te groot. Di Grassi pakte ook de vijfde plek over van Bird en met Vergne op plek tien had de Braziliaan zo toch nog een titelkansje.

Buemi reed overtuigend naar de winst, voor Evans, Da Costa, Sims, Di Grassi, Abt en Wehrlein. Rond de tiende plek was het in de slotronde nog even chaos: Vergne en Felipe Massa crashten en vielen nog wat plekken terug.

In de titelstrijd gaat Vergne nog altijd vrij ruim aan de leiding, maar Di Grassi, Evans en Buemi hebben allemaal nog een kans om hem van de titel af te houden. Wel is het zo dat Vergne het uiteraard volledig in eigen hand heeft: bij een plek in de top-6 is hij opnieuw kampioen.