FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 13 juli 2019

Buemi wint race één ePrix New York, titel nog niet beslist

Sebastien Buemi heeft voor het eerst sinds Berlijn 2017 weer eens een Formule E-race gewonnen. Tijdens de ePrix van New York, een heuse double header als seizoensafsluiter, was de Zwitser de beste in de eerste race van het weekeinde, de eerste zege voor Nissan.

Polesitter Sebastien Buemi nam bij de start de leiding, Alex Lynn schoof langs Pascal Wehrlein naar de tweede plek en Alexander Sims nam plek vier van Daniel Abt over, waarna hij ook Wehrlein verschalkte. Kampioenschapsleider Jean-Eric Vergne kende vanaf een startplek in het middenveld een simpele opdracht: voor Lucas di Grassi eindigen, die nog wat verder naar achteren begon, en de titel zou binnen zijn.

Zo makkelijk ging het echter niet voor Vergne, want de Fransman kwam al snel in het gedrang terecht en moest een nieuwe neus halen. Techeetah-teamgenoot André Lotterer werd nog harder geraakt en wist zijn auto naar binnen te krijgen om zo ongeveer een nieuw exemplaar van alles te halen. Vergne was zo ver teruggevallen en dus was er een kans voor Di Grassi: de kampioen van twee jaar terug moest in elk geval bij de beste acht eindigen om zondag nog kans te maken op de titel.

Frijns zakte na een dik kwartier ver terug en dat was jammer voor de Limburger, maar de aandacht werd toch echt op de voorste gelederen gericht. Buemi reed daar op kop, maar had Lynn, Sims en Abt volle bak in zijn nek hijgen. Voor Lynn, die nog nooit verder kwam dan plek zes, duurde dat tot halverwege de race, want op dat moment gaf zijn Jaguar met een koelingsprobleem de geest, wat de safety car de baan op bracht.

Bij de herstart schoof Antonio Felix da Costa naar de vierde plek, voor Mitch Evans en de terugvallende Bird. Er werd weer stevig gebeukt en daarbij zakte Abt weg naar plek negen, terwijl Di Grassi zich opwerkte naar de zesde stek. Voorin werkten Evans en Da Costa zich beiden langs Sims, maar Buemi bleef voor iedereen een maatje te groot. Di Grassi pakte ook de vijfde plek over van Bird en met Vergne op plek tien had de Braziliaan zo toch nog een titelkansje.

Buemi reed overtuigend naar de winst, voor Evans, Da Costa, Sims, Di Grassi, Abt en Wehrlein. Rond de tiende plek was het in de slotronde nog even chaos: Vergne en Felipe Massa crashten en vielen nog wat plekken terug.

In de titelstrijd gaat Vergne nog altijd vrij ruim aan de leiding, maar Di Grassi, Evans en Buemi hebben allemaal nog een kans om hem van de titel af te houden. Wel is het zo dat Vergne het uiteraard volledig in eigen hand heeft: bij een plek in de top-6 is hij opnieuw kampioen.

Amsterdamse wethouder wil fastfood rond scholen weren met 'gezonde cirkel'

Volgens de Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim (Zorg) moeten er extra maatregelen tegen overgewicht bij kinderen worden genomen. Ze denkt onder meer aan het weren van een ongezond voedselaanbod in de buurt van scholen.

In 2012 werd vanuit de gemeente Amsterdam de 'Aanpak Gezond Gewicht' in gang gezet. Deze aanpak, waarbij onder meer het voedselaanbod in schoolkantines gezonder werd gemaakt, wierp zijn vruchten af: tussen 2012 en 2015 daalde het aantal kinderen met obesitas van 27.000 naar 24.500. De aanpak kreeg zelfs internationale aandacht en in 2017 werd toenmalig wethouder Eric van der Burg zelfs uitgenodigd om hierover in Engeland te spreken.

Maar de daling in het aantal te zware kinderen is gestagneerd. Het gemiddeld percentage van kinderen tussen de 2 en 17 jaar oud zakte sinds 2012 van 21 procent naar 18 procent, maar blijft daar steken. In sommige stadsdelen is dit percentage zelfs gestegen, zoals in Zuidoost, waar momenteel bijna een kwart van de kinderen te dik is.

Vergunningenstelsel
Volgens Kukenheim zijn verkooppunten in de buurt van scholen die ongezond voedsel verkopen een belangrijke oorzaak van dit probleem. Nadat kinderen gezond hebben gegeten op school, rennen ze weer de snackbar in. Daarom wil de wethouder via een vergunningenstelsel rondom scholen een 'gezonde cirkel' creëren waarin geen ongezond eten te verkrijgen is.

Kukenheim: "Sommige middelbare scholen hebben inmiddels een gezonde kantine, maar leerlingen kunnen in de pauze nog steeds op loopafstand terecht in tien winkels en fastfoodzaken voor spotgoedkope zakken chips, pakken koek, frisdrank en frituur. Daarom is het nu tijd voor een volgende stap."

Hulp
Wel zijn daarvoor 'stevige, nationale maatregelen' nodig, Kukenheim heeft daarom staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) om hulp gevraagd.

Open brief korpschef politie Erik Akerboom over werkklimaat en omgangsvormen

Korpschef Erik Akerboom kreeg een open brief waarin zorgen werden geuit over het werkklimaat en de omgangsvormen in het korps. Hierop beantwoordde hij de schrijver. In een blog voor de politiemedewerkers licht hij zijn reactie toe.

Beste collega’s,

Voor de tweede keer in korte tijd schrijf ik een blog aan jullie. Vandaag is er in de NRC een bericht verschenen over een voormalig ingehuurde coach bij de politie die in een open brief aan mij zijn zorgen uit over het werkklimaat en de omgangsvormen binnen ons korps. Ik ben geschrokken van de persoonlijke verwijten aan mij en aan het hele korps. Dit soort berichtgeving raakt niet alleen mij maar iedereen binnen de politie. Het heeft effect op hoe men ons ziet en op hoe we bejegend worden. Daarom dit bericht.

Ik heb de open brief van deze coach beantwoord en beide brieven vinden jullie bij dit blog. Ik heb dat in de eerste plaats gedaan omdat ik ook signalen als deze, serieus neem. Ongeacht de vorm. Zoals ik in mijn vorige blog schreef: voor ontoelaatbaar en grensoverschrijdend gedrag is binnen de politie geen plaats. Collega’s die daar het slachtoffer van worden en dat (durven te) melden verdienen de steun van iedereen in het korps. Leidinggevenden voorop. Maar ik heb ook gereageerd omdat de brief weerwoord verdient. Er werken meer dan 60.000 mensen in ons korps. Mensen die bij de politie werken - en dat hoef ik jullie niet te vertellen - doen dat werk uit overtuiging en met toewijding en er mag dus geen beeld ontstaan van politiemensen waar discriminatie en uitsluiting gemeengoed zouden zijn, of dat overal sprake is van grensoverschrijdend gedrag. Dat is niet zo en tegen dat beeld verzet ik me. Onze collegialiteit is een groot goed. Ik hoop dan ook dat dit soort berichtgeving niet ten koste zal gaan van onze saamhorigheid. Ook daarom dus mijn antwoord.

Binnen het korps is helaas nog niet overal sprake van de veilige en inclusieve werkcultuur die nodig is. Er is genoeg te doen, daar schreef ik de vorige keer al over. Maar er is ook al veel gedaan en dat mag niet ondersneeuwen. Bij de instroom van nieuwe collega’s wordt vol ingezet op diversiteit. Qua achtergrond, opleiding en cultuur. En op het gebied van vrouwelijk leiderschap. 42% van de politietop is vrouw, dit jaar is 54,5% van de nieuw benoemde sectorhoofden vrouw en voor benoemingen van teamchefs is dat 53,8%. Een resultaat van de beweging die we als voltallig korps maken is dat zowel uit eigen onderzoek als uit cijfers van het CBS blijkt dat het vertrouwen in politiemensen stijgt. Dat is een compliment aan alle collega’s.

Naar aanleiding van mijn vorige bericht heb ik veel reacties ontvangen. Daarvoor wil ik jullie bedanken en iedereen die reageerde krijgt persoonlijk bericht (van of namens mij). In mijn antwoordbrief heb ik geschreven dat voor iedereen in het korps, ook oud-collega’s, mijn (digitale) deur open staat. Ik wil dat collega’s zich vrij en gesteund voelen om ontoelaatbaar en grensoverschrijdend gedrag te melden. Bij direct leidinggevenden, bij het vertrouwenswerk of bij mij. De discussie over hoe wij met vraagstukken als inclusiviteit en een veilige werkomgeving omgaan voeren we al een tijd – onlangs nog met de korpsleiding en politiechefs samen naar aanleiding van mijn blog. En dat blijven we doen, ook al schuurt het. Met respect voor elkaar en voor elkaars mening en met een heldere lijn.

Ik wil van het wekelijks bloggen geen gewoonte maken, maar ik vind het wel belangrijk om alle collega’s te laten weten hoe ik op deze kritiek heb gereageerd. Mijn reactie is in ieder geval heel duidelijk. Ik sta voor de integriteit van het korps en voor al mijn mensen. En ik sta voor een korps waar iedereen gewaardeerd wordt, zich veilig voelt en onderdeel van is.

Goede en veilige dienst,

Erik Akerboom

korpschef

Europese titels BMX'ers Smulders en Kimmann

Laura Smulders en Niek Kimmann hebben in het Letse Valmiera de Europese titels op de BMX gegrepen. Zowel bij mannen als de vrouwen werd het een oranje feestje.

Bij de dames greep Smulders de titel voor haar landgenote Judy Baauw en de Deense Simone Tetschen Christensen. De vierde plek was voor zusje Merel Smulders. Laura Smulders: "Ik maakte een fout op een sprong, waardoor ik mijn positie verloor. Gelukkig kon ik hen nog op de finish passeren. Dat het zo lastig ging in de finale, maakt deze overwinning nog mooier."

Bij de mannen was er zelfs een volledig Nederlands podium. De titel ging daar naar Niek Kiemmann. Hij klopte in de finale Twan van Gendt en Dave van der Burg. Kiemmann: "Op de een of andere manier had ik het altijd lastig op het EK. Ook vandaag had ik heel lang niet het goede gevoel. Na een gesprek met mijn moeder realiseerde ik me dat ik mezelf misschien wel te veel druk opleg. Ik doe dit omdat ik het leuk vind. Nu heb ik eindelijk deze titel. Het truitje van de Europese kampioen was het enige dat ik nog niet had."

Ghiotto boekt indrukwekkende F2-zege op Silverstone, De Vries 6e

Luca Ghiotto heeft op het circuit van Silverstone de hoofdrace in de Formule 2 gewonnen. De Italiaanse Virtuosi-coureur deed dat op indrukwekkende wijze, nadat hij in het begin nog een stevig duel uit moest vechten.

Ghiotto kende een sterke start en nam vanaf plek twee gelijk de leiding over van polesitter Zhou Guanyu. Nyck de Vries vertrok redelijk, maar na een ronde lag hij nog altijd op de zevende stek. Zhou werd gevolgd door teamgenoten Nicholas Latifi en Sergio Sette Camara, met daarachter ook twee teamgenoten: Louis Deletraz en Nobuharu Matsushita.

In de zevende ronde kwamen de eerste mannen binnen voor de pitstop: Latifi passeerde Zhou daarbij, Deletraz en De Vries kwamen ook binnen. Ghiotto, Sette Camara en Matsushita kwamen een rondje later nieuwe banden halen en zo ontstond een fraai duel om de virtuele leiding tussen Ghiotto en Latifi, waarbij de Italiaan zich staande wist te houden...tot Latifi een rondje later alsnog voorbij kwam.

Niet veel later sloeg Ghiotto terug, terwijl Zhou het van een seconde of anderhalf afstand in de gaten hield, wellicht niet onverstandig. De Vries was via zijn pitstop voorbij Deletraz en Matsushita gekomen en lag inmiddels vijfde, met alleen Jack Aitken achter hem in zijn buurt. Daar ontstond drie ronden voor het einde een duel en het was de Brit die daar vrij makkelijk als winnaar uit de bus kwam.

Ghiotto's zege kwam niet meer in gevaar, net als de tweede en derde plek van Latifi en Zhou. Sette Camara finishte als vierde, voor Aitken en De Vries, die Deletraz nog maar nét achter zich wist te houden. Callum Ilott werd achtste en start zondag om 11:00 uur dus vanaf poleposition.

We fappen het milieu kapot

De Franse denktank The Shift Project heeft onderzoek gedaan naar de uitstoot van broeikasgassen in combinatie met het online streamen van video en de uitkomst is niet zo best: we fappen en Netflixen het milieu aan gort.

Het streamen van videos genereert jaarlijks zo'n 300 miljoen ton CO2, ongeveer één procent van de wereldwijde uitstoot. Aanbieders als Netflix zorgen voor ongeveer één derde daarvan, net als online porno. Dat is schijnbaar bijzonder populair, hoewel uw redacteur geen flauw idee heeft waar het te vinden zou zijn.

Dit alles betekent dat we met z'n allen door het kijken naar online porno net zoveel CO2 genereren als ontwikkelingslanden als Nigeria, Bangladesh en België doen. Voor meer details over het onderzoek verwijzen we graag door naar New Scientist, maar het komt erop neer dat men een schatting heeft gemaakt met behulp van de rapporten van techbedrijven als Cisco en Sandvine.

16-jarige messentrekker gepakt door burgers na winkeldiefstal

De politie heeft gisteren een winkeldief aangehouden nadat twee alerte burgers de verdachte wisten te stoppen tijdens zijn vluchtpoging. In een winkel aan het Stadhuisplein in Tilburg werd vrijdag 12 juni rond 17:00 uur een diefstal gepleegd.

De 16-jarige verdachte rende de winkel uit met een duur paar schoenen waarvoor hij niet had betaald. De eigenaar van de winkel zette de achtervolging in richting de Piusstraat. Twee oplettende fietsers zagen daar in tegemoetkomende richting de verdachte en de eigenaar van de winkel aan komen rennen.

Zij sloten de winkeldief in en wisten hem tegen te houden. Op dat moment gooide de knul de schoenen weg en trok hij een mes tevoorschijn. Een van de fietsers overmeesterde de jongen en wist het mes van hem af te pakken. De politie kwam niet heel veel later ter plaatse en kon de winkeldief aanhouden. Hij is meegenomen naar het bureau voor verder onderzoek.

De Gendt wint op een fantastische manier achtste etappe in Tour de France

Thomas De Gendt heeft de achste rit in de Tour de France gewonnen. De rasaanvaller van Lotto Soudal vertrok vlak na de start en maakte het met een indrukwekkende solo af. Thibaut Pinot en Julian Alaphilippe kwamen vlak achter De Gendt, waardoor Alaphilippe de leiderstrui overneemt van Giulio Ciccone. 

De tweehonderd kilometer lange zware etappe in het Centraal Massief werd vooraf gezien als een voor de vroege vluchters, maar slechts vier man zaten mee in de kopgroep: Niki Terpstra (Total-Direct Energie), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Benjamin King (Dimension Data) en even later sloot ook Alessandro De Marchi (CCC) aan.

De voorsprong van de kopgroep liep op naar de vijf minuten, waarna Bora-Hansgrohe en Sunweb de achtervolging leidden in het peloton. De voorsprong liep terug, maar nog altijd had de kopgroep een mooie voorsprong van drie minuten en dertig seconden. Daarna nam Astana de kop over in het peloton en liep de voorsprong langzaam terug, waar de kopgroep nog maar bestond uit De Gendt en De Marchi. Terpstra en King moesten op de vele klimmetjes afhaken.

Education First ging zich ook bemoeien met de achtervolging, waarna de voorsprong behoorlijk terugliep. Het tempo was zo hoog dat verschillende renners moesten lossen, waaronder de nummer drie van het klassement Dylan Teuns. Ook verschillende snelle mannen moesten passen en in het peloton bleef nog maar een groep van vijftig man over.

Op de laatste beklimming liet De Gendt ook De Marchi achter en had hij nog een voorsprong van één minuut op het peloton, waar even daarvoor Geraint Thomas ten val kwam. De Tour de France-winnaar kon op het laatste klimmetje wel weer de aansluiting vinden met het peloton, maar had geen antwoord toen Julian Alaphilippe zijn versnelling inzette, alleen Thibaut Pinot kon volgen. De twee Fransen bleven lange tijd hangen op twintig seconden, terwijl het peloton een achterstand had van dertig seconden op De Gendt. Op het laatste knikje in de voorlaatste kilometer kwam Alaphilippe samen met Pinot tot op tien seconden, maar dichterbij kwamen ze niet, waardoor De Gendt Lotto Soudal de eerste zege gunde deze Tour de France.

De Gendt wint op een fantastische manier achtste etappe in Tour de France (Pro Shots / Action Images)
De Gendt wint op een fantastische manier achtste etappe in Tour de France (Pro Shots / Action Images)

In het algemeen klassement mag Alaphilippe morgen starten in het geel op de Franse nationale feestdag Quatorze juillet. Ook Pinot deed goede zaken in het klassement door naar de derde plaats te springen. Hij heeft een achterstand van 53 seconden op zijn landgenoot, terwijl de voormalige geletruidrager Giulio Ciccone een achterstand heeft van 23 seconden.

F1: Bottas klopt Hamilton in kwalificatie

Valtteri Bottas heeft de poleposition voor de Grand Prix van Groot-Brittannië gepakt. De Mercedes-coureur was met een tijd van 1.25,093 nipt sneller dan teamgenoot Lewis Hamilton. Charles Leclerc kwam met de Ferrari tot de derde tijd, voor Max Verstappen.

In Q1 was het opvallend dat Ferrari op de mediumbanden naar buiten ging, terwijl de rest op softs reed. Vooraan was het gat net als in de afgelopen kwalificaties klein, terwijl achteraan Williams het tempo niet bij kon houden. Dat gold ook voor Lance Stroll die opnieuw zag dat teamgenoot Sergio Perez sneller was en wel doorging naar Q2. Ook Daniil Kvyat en Kevin Magnussen konden het tempo niet bijbenen. Sebastian Vettel had een tweede run nodig om door te gaan.

In deel twee gingen de Mercedessen en de Red Bulls op de mediums naar buiten, evenals Leclerc. Zij bezetten de eerste vijf plaatsen, terwijl Vettel opnieuw worstelde met de Ferrari. In een tweede run zetten de beide Ferrari's hun snelste tijden op de softs neer. Antonio Giovinazzi, Kimi Räikkönen, Carlos Sainz, Perez en Romain Grosjean haakten af.

In Q3 zette Bottas meteen een snelle tijd neer waarmee hij de rest onder druk zette. Hamilton maakte een foutje en kwam tekort, terwijl Verstappen aanvankelijk sneller was dan de Ferrari's. In de tweede run verbeterde Bottas zijn tijd niet, terwijl Hamilton zes duizendste tekort kwam op de poletijd. Leclerc snoepte Verstappen de derde tijd af, terwijl Gasly aansloot op plek vijf, voor Vettel. Daniel Ricciardo kwam tot de zevende tijd, voor Lando Norris, Alexander Albon en Nico Hülkenberg.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 V. Bottas Mercedes 1:25.750 1:25.672 1:25.093 21
2 L. Hamilton Mercedes 1:25.513 1:25.840 1:25.099 17
3 C. Leclerc Ferrari 1:25.533 1:25.546 1:25.172 18
4 M. Verstappen Red Bull 1:25.700 1:25.848 1:25.276 21
5 P. Gasly Red Bull 1:26.273 1:26.038 1:25.590 21
6 S. Vettel Ferrari 1:25.898 1:26.023 1:25.787 19
7 D. Ricciardo Renault 1:26.428 1:26.283 1:26.182 21
8 L. Norris McLaren 1:26.079 1:26.385 1:26.224 21
9 A. Albon Toro Rosso 1:26.482 1:26.403 1:26.345 24
10 N. Hulkenberg Renault 1:26.568 1:26.397 1:26.386 21
11 A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:26.449 1:26.519   18
12 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:26.558 1:26.546   18
13 C. Sainz Jr. McLaren 1:26.203 1:26.578   15
14 R. Grosjean Haas 1:26.347 1:26.757   17
15 S. Pérez Racing Point 1:26.649 1:26.928   14
16 K. Magnussen Haas 1:26.662     9
17 D. Kvyat Toro Rosso 1:26.721     10
18 L. Stroll Racing Point 1:26.762     9
19 G. Russell Williams 1:27.789     9
20 R. Kubica Williams 1:28.257     10

Openwaterzwemmer Smits niet in de buurt van WK-medaille, Rasovzky pakt goud

In het Zuid-Koreaanse Gwangju zijn de eerste medailles van het wereldkampioenschap in de watersporten vergeven. In het Yeosu Expo Ocean Park vochten de heren om de medailles op de 5 kilometer in het openwaterzwemmen.

Lange tijd bleef een grote groep samen, met daarin onder meer ook de enige Nederlandse deelnemer, Pepijn Smits. Naarmate de wedstrijd vorderde draaide Kristof Rasovszky de gashendel open en langzaam maar zeker moest iedereen lossen bij de Hongaar.

De grote groep slaagde er niet meer in Rasovszky bij te halen en de 22-jarige Hongaar ging er na ruim 53 minuten met het goud vandoor. Zilver was er voor de nog twee jaar jongere Fransman Logan Fontaine, de Canadees Eric Hedlin pakte na zilver in 2013 nu brons op twee tienden van Fontaine. Smits eindigde tien seconden achter Fontaine als 21e.

Opnieuw Nederlands succes in Giro Rosa

Na zeges voor Marianne Vos en Annemiek van Vleuten was er zaterdag opnieuw Nederlands succes in de Giro Rosa. In de negende etappe versloeg Anna van der Breggen in een sprint bergop Annemiek van Vleuten. Met nog één etappe te gaan is de eindzege bijna binnen voor Van Vleuten.

Een kopgroep met onder andere Maaike Boogaard en Nicole Steigenga werd voor de slotklim ingerekend door het peloton. Tijdens de klim bleven vijf rensters over: Van der Breggen, Van Vleuten, Lucinda Brand, Amanda Spratt en Ashleigh Moolman.

Enkele kilometers van de top ging Van Vleuten in de aanval maar Van der Breggen gaf niet op en wist op een kilometer van de finish weer aan te sluiten bij de renster van Mitchelton-Scott. In de sprint was Van der Breggen de meerdere van haar medevluchtster. Op de derde plaats eindigde Moolman.

Halep wint grastoernooi Wimbledon

Simon Halep heeft het grastoernooi van Wimbledon op haar naam geschreven. In de finale versloeg de Roemeense Serena Williams met 6-2 en 6-1.

Williams speelde haar 32e grandslamfinale, waarvan ze er 23 won. Voor Halep was het haar vijfde, maar ze had geen last van zenuwen. In de eerste vier games was het juist Williams die er last van leek te hebben.

Williams herstelde zich vervolgens, maar de dubbele break achterstand maakte ze niet meer goed. Williams begon goed aan de tweede set, maar Halep was niet van haar stuk te brengen. De Roemeense pakte wederom een dubbele break voorsprong, waarna ze de wedstrijd vervolgens uitserveerde met een lovegame.

Halep wint Wimbledon. (PRO SHOTS/SIPA USA)
Halep wint Wimbledon. (PRO SHOTS/SIPA USA)

Paralympiër zwemt IJsselmeer over: "Alles doet pijn"

Paralympisch triatleet Geert Schipper heeft voor een bijzondere prestatie gezorgd. De Spanbroeker heeft vrijdag als eerste sporter met een beperking het IJsselmeer al zwemmend overgestoken.

Bij aankomst was Schipper blij: "Het is gelukt, maar alles doet pijn. Drie kwartier later en ik had het niet af kunnen maken", aldus de triatleet, doelend op het weer. Hij finishte in 5 uur en 38 minuten en niet veel later barstte het noodweer los.

Schipper liep in 2004 een incomplete dwarslaesie op bij een vliegtuigongeluk. Inmiddels wilde hij de uitdaging aangaan, hoewel hij er wat over twijfelde: "Soms heeft een mens wel eens een kronkel in de hersens, dan vraag je je af waarom je het ook alweer doet", zegt Schipper, die hier uitgebreider reageerde.

Stieren verwonden mensen tijdens stierenrennen Pamplona

In Pamplona in Spanje is het weer tijd voor het San Fermin-festival. Dat zegt niet iedereen evenveel, maar een van de belangrijkste onderdelen is wel vrij bekend: het stierenrennen.

Eerder in de week vielen er al een paar gewonden, zaterdag zijn de stieren erin geslaagd zeker vijf mensen te verwonden, hoewel niemand er ernstiger aan toe lijkt te zijn dan wat schrammen en hersenschuddingen.

Dat kan van de stieren niet gezegd worden: de zes beesten kwamen zoals gewoonlijk weliswaar min of meer in goede gezondheid bij de arena aan, maar daar worden ze later op de dag kansloos afgemaakt na een 'gevecht', want dat hoort.

Politie bewaakt supermarktijs tegen likkers

Internet is raar en mensen op internet zijn nog raarder, zo is maar weer gebleken. Allerlei achterlijke challenges passeren de revue en we hebben weer een nieuwe: de #IceCreamChallenge.

Nee, het is niet de bedoeling om lekker een ijsje te eten, was het maar zo'n feest. De 'bedoeling' van de challenge is om in de supermarkt een bak ijs open te trekken, eraan te likken en het ijs weer terug te zetten. De ransbakken filmen het uiteraard en zetten het op social media, want anders hoor je er niet bij.

Inmiddels hebben diverse supermarkten in de VS het vriesvak op slot gedaan, met de mededeling erbij dat je maar een medewerker moet vragen als je ijs wilt. In Texas heeft de lokale politie een foto online gezet waarop twee agenten een vriesvak bewaken, waarbij we mogen hopen dat dat enigszins satirisch bedoeld is. Aan de andere kant, het is 'Murica, dus je weet het niet.

Voor de nodige voorbeelden verwijzen we naar deze site, die hebben het al mooi op een rijtje gezet.

Ferrari bovenaan in derde training Groot-Brittannië

Ferrari heeft zich bovenaan gemeld in de derde vrije training voor de Grand Prix van Groot-Brittannië. Charles Leclerc was op het circuit van Silverstone met een tijd van 1.25,905 nipt sneller dan teamgenoot Sebastian Vettel, terwijl vlak hierachter Lewis Hamilton met de Mercedes de derde tijd klokte. Max Verstappen kwam achter Red Bull-teamgenoot Pierre Gasly tot de vijfde stek.

Het was vochtig in het begin van de training, waardoor niet veel coureurs naar buiten gingen. Een aantal maakte een installatieronde op de intermediates en kwam tot de conclusie dat het te droog voor deze band was. Halverwege werden de zachte banden uit de kast getrokken en gingen het rap sneller. Ferrari meldde zich uiteindelijk bovenaan, terwijl de rijen gesloten werden door Racing Point en Williams.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 C. Leclerc Ferrari 1:25.905 17
2 S. Vettel Ferrari 1:25.931 16
3 L. Hamilton Mercedes 1:25.954 21
4 P. Gasly Red Bull 1:26.118 15
5 M. Verstappen Red Bull 1:26.440 14
6 V. Bottas Mercedes 1:26.456 20
7 L. Norris McLaren 1:26.689 15
8 N. Hulkenberg Renault 1:26.945 16
9 D. Ricciardo Renault 1:26.965 15
10 A. Albon Toro Rosso 1:26.976 17
11 A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:27.036 16
12 C. Sainz Jr. McLaren 1:27.106 15
13 D. Kvyat Toro Rosso 1:27.108 18
14 R. Grosjean Haas 1:27.110 16
15 K. Magnussen Haas 1:27.275 16
16 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:27.424 15
17 L. Stroll Racing Point 1:27.544 14
18 S. Pérez Racing Point 1:27.598 12
19 G. Russell Williams 1:29.065 22
20 R. Kubica Williams 1:29.450 19

Frank de Boer ziet keerzijde van 'American Dream': "Dat raakt me best wel"

Frank de Boer is bezig aan zijn eerste seizoen als trainer van Atlanta United. Na een moeizame start lijkt de trainer zijn zaakjes goed op orde te hebben bij de club uit de Major League Soccer. In een interview met De Telegraaf vertelt de ex-trainer van onder meer Ajax en Internazionale dat het voor hem een grote omschakeling was toen hij van Nederland naar Atlanta verhuisde.

"We zijn nu gesetteld, maar het heeft wel even geduurd voordat alles was geregeld", zegt De Boer met een lach. "Ik moest hier godsamme ook opnieuw mijn rijbewijs halen. Dat zijn de regels als je hier komt wonen. Eerst een theorie-examen met veertig vragen en daarna rijden met een examinator naast je. Net als vroeger. Beetje inparkeren, goed op de verkeersborden letten. Tjongejonge. Gelukkig slaagde ik in één keer. Maar daar waren wel twee studiedagen voor nodig..."

Het opnieuw behalen van zijn rijbewijs was niet het enige waar De Boer van opkeek. Hij moest ook wennen aan de hoge fooien die worden verwacht in de Amerikaanse restaurants, de hoge verzekeringstarieven, de lange afstanden en de vele zwervers op straat. "Als je ziet hoeveel dakloze mensen hier in Amerika rondlopen, dat is echt bizar. Dat raakt me best wel", aldus De Boer. "Een groot deel van het leven draait hier om presteren en geld verdienen. Als je niet kunt meekomen, dan heb je vaak een probleem. Enerzijds zie je de American Dream, anderzijds compleet het tegenovergestelde. Kei- en keihard. Dan besef je weer hoe relatief goed we het in Nederland hebben."

De Boer doet met Atlanta United mee om de bovenste plaatsen en hoopt de komende jaren zo goed mogelijk te presteren in de MLS. Zijn ervaringen in Nederland, Italië en Engeland (Crystal Palace) komen nu goed van pas. "Ik weet zeker dat het bij een club als Inter was gaan lopen als ze wat geduldiger waren geweest. Iets in mij baalt er nog steeds van dat ik daar niet heb kunnen laten zien wat ik daadwerkelijk kan. Het voelt alsof er iets van je wordt afgepakt. Ik wil dolgraag nog een keer bewijzen dat ik ook succesvol kan zijn in een Europese topcompetitie", aldus De Boer, die een terugkeer naar Europa voor zich uit schuift. "De komende jaren zitten we hier uitstekend bij Atlanta United. We kunnen hier fantastisch werken en ik ben dolblij dat ik voor deze club heb gekozen."

Politie zoekt hongerige overvallers in Landgraaf

Twee onbekende gemaskerde mannen hebben afgelopen nacht in Landgraaf rond 04:00 uur een shoarmabezorger van een nog onbekend geldbedrag beroofd alsmede van het eten dat hij bij zich had.

Een en ander gebeurde op de Leenderkapelweg. De verdachten vluchtten daarna in een grijze Citroen station waarvan het kenteken begint met SD-48-?. Getuigen worden verzocht zich te melden bij de politie. Dat kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Man opgepakt voor steekpartij Breda

De politie heeft vanochtend rond 04:30 uur een 31-jarige man aangehouden voor een steekincident aan de Haven in Breda.  Bij dit conflict is een 28-jarige man uit Breda ernstig gewond geraakt. Het slachtoffer is per ambulance met steekwonden naar het ziekenhuis gebracht. De politie heeft vrijwel direct een 31-jarige man aangehouden.

Forensische en tactische rechercheurs hebben vanochtend uitgebreid onderzoek gedaan op de plek van het incident. Getuigen zijn gehoord en beelden vanuit de omgeving zijn veilig gesteld. Ook komen er in de loop van de dag duikers ter plaatse om in het water te zoeken naar het steekwapen.

Halsema: entrada's voortaan alleen op Arenapark en zonder vuurwerk

Burgemeester Halsema wil entrada's, sfeeracties voorafgaand aan belangrijke wedstrijden van Ajax, voortaan toestaan, maar dan zonder het traditionele vuurwerk en alleen op het Arenapark. Dit om problemen zoals bij de entrada voorafgaand aan Ajax-Juventus, waar supporters en agenten gewond raakten, te voorkomen. Dat zegt Halsema in het Gesprek met de Burgemeester op AT5.

Tijdens de sfeeractie werden toen twee waterkanonnen ingezet, waardoor supporters, kinderen en mensen in rolstoelen werden geraakt die niets met de ongeregeldheden te maken hadden. Ook werden er straatklinkers en putdeksels naar de politie gegooid, waarbij acht agenten gewond raakten. Uiteindelijk werden bij de Arena 75 aanhoudingen verricht.

Verkeerde instructies
Het instituut voor veiligheids- en crisismanagement (COT) deed onderzoek naar hoe het zo mis heeft kunnen gaan. Volgens Halsema had de politie weinig keuze om anders op te treden door de instructies die vooraf door de driehoek (burgemeester, hoofdcommissaris en hoofdofficier) waren meegegeven. "De driehoek had beter moeten nadenken, met elkaar moeten doorleven, wat het betekent om een waterwerper in te zetten en om te zeggen: de entrada mag niet plaats vinden. Want als je dat zegt, en je geeft die opdracht aan de politie, dan treedt de politie ook op."

Falende communicatie
Toen de waterkanonnen werden ingezet op die plek, de Arenaboulevard vlakbij het stadion, konden supporters op gegeven moment geen kant meer op. Halsema: "Op die plek is van twee kanten politie geweest, daar is het één en ander misgegaan, en dat heeft ook met falende communicatie te maken gehad. Maar het begint ermee dat, en dat is een verantwoordelijk die gewoon bij ons ligt, dat de driehoek een eenduidige, en ook werkelijk deëscalerende opdracht meegeeft aan de politie." De locatie droeg volgens haar daaraan bij. "Hier ontstond een situatie van chaos, waar én supporters waren die zich misdroegen, maar ook gewone Ajaxfans en families, en dat liep door elkaar."

Entrada's toestaan
Halsema wil dergelijke sfeeracties in de toekomst toestaan, maar dan wel anders van opzet dan die bij Ajax-Juventus. "Wij erkennen dat entrada's ook echt feestelijk kunnen zijn, en dat het ook magisch kan zijn, maar dan op het Arenapark en zonder vuurwerk." Bij de wedstrijd Tottenham Hotspur-Ajax was ook een entrada, die verliep toen zonder problemen.

Halsema: "Vuurwerk is niet alleen gevaarlijk voor de supporters; als er bijna 10.000 mensen opeengepakt staan, en die zijn enorm zichzelf aan het opzwepen, als daarbinnen vuurwerk wordt afgestoken, en dat vuurwerk raakt anderen, dan kunnen er ongelukken gebeuren, en kunnen politie en ambulances er heel slecht bij."

Cricketfinale WK eerste free-to-air wedstrijd in GB sinds 2005

Zondag is de GP op Silverstone, de finale op Wimbledon, maar ook de WK-cricketfinale tussen Engeland en Nieuw-Zeeland. Het is voor het eerst sinds 2005 dat het Engelse cricketteam in Groot-Brittannië weer free-to-air te zien is. 

De Engelse cricketers drie keer eerder in een WK-finale gestaan om hebben drie keer verloren. De laatste keer was in 1992 toen het Pakistan van Imran Khan, ’s lands huidige president, te sterk bleek. Nieuw-Zeeland bereikte na 2015 voor de tweede keer de eindstrijd. Deze natie van vijf miljoen inwoners staat vooral bekend om haar rugby, des te opvallender was eerder deze week de zege op India, waar cricket de grote sport is.

Er kijkt echter geen hond naar. Reden? Het zit verstopt achter de decoder. Liefst 11,7 miljoen Engelsen stemden af op de BBC om de voetbalsters in de halve finales te zien verliezen van de Verenigde Staten. De groepswedstrijden van de cricketers steken daar schril bij af: gemiddeld zo'n 450.000 kijkers. Naar de halve finale tussen Engeland en Australië keken 1,7 miljoen mensen. Na de onvergetelijke cricketzomer van 2005, toen Engeland na 18 jaar The Ashes heroverde op Australië, heeft de cricketbond gekozen voor het grote geld en de sport ‘verkocht’ aan Rupert Murdochs Sky.

Het legde de sport geen windeieren. Dankzij de tv-rechten - en de opkomst van India als sportieve en financiële grootmacht - klotst het geld bij de Engelse en internationale cricketbond inmiddels welig tegen de plinten. De sporters profiteerden volop mee. Net als voetballers kunnen topcricketers tegenwoordig hun pensioen en dat van hun kinderen in een paar jaar veiligstellen.

De stadions zaten dit toernooi vol, maar de kijkcijfers bleven achter. De gemiddelde leeftijd van de mensen die wel keken, was ook nog eens zorgwekkend hoog. In een tijd waarin het cricket vanwege bezuinigingen ook nauwelijks meer op scholen wordt beoefend, dreigt de meest Engelse van alle Engelse sporten het contact met de jeugd verliezen.

Sky heeft in al haar wijsheid besloten deze wedstrijd voor iedereen toegangelijk te maken. Het duel zal ook op Channel 4 te zien zijn. Vanaf volgend jaar zal ook de BBC weer live cricket uitzenden. Ze hebben liverechten om wedstrijden uit een nieuwe Twenty20-competitie uit te zenden. Bovendien zal de BBC ook twee T20-duels van de Engelse ploeg vertonen. Cricket zal weer een klein beetje te zien in Engeland. Of er dat voor zorgt dat er in het hele land weer cricket gespeeld gaat worden is een tweede. 

Vips pakt Formule 3-zege op Silverstone

Jüri Vips heeft op het circuit van Silverstone de eerste van twee Formule 3-races gewonnen. De Est van Hitech Grand Prix pakte zo zijn tweede zege van het jaar. 

Polesitter Vips behield de leiding bij de start, nummer twee Marcus Armstrong zakte een paar plekken weg. Jehan Daruvala schoof zo op naar de tweede stek, voor Christian Lundgaard, die Armstrong na zes ronden weer langszij zag komen.

Federico Malvestiti viel op het rechte stuk stil en zorgde zo voor een virtual safety car, nadat het groen weer werd gezwaaid opende Daruvala de aanval op Vips, waarbij de Indiër teamgenoot Armstrong juist in zijn nek kreeg hijgen. Raoul Hyman schoof niet veel later de baan af en daardoor kwam de echte safety car de baan op.

Na de herstart moest Vips wel constant opletten, maar de Est kwam eigenlijk niet meer écht in de problemen en pakte de winst, vlak voor Daruvala en Armstrong, terwijl Leonardo Pulcini zich naar een prima vierde plek reed. Liam Lawson eindigde als achtste en start zondagochtend vanaf poleposition, Richard Verschoor (17e) en Bent Viscaal (22e) reden in de achterhoede.

Politie zoekt getuigen van vechtpartij

Vrijdagavond 12 juli rond 20:10 uur vond er op de Zusterstraat in Goes een vechtpartij plaats. Daarbij raakte een 33-jarige man uit Middelburg dusdanig gewond dat hij is overgebracht naar het ziekenhuis. Later op de avond is een 17-jarige jongen uit Kapelle aangehouden. Zijn rol in de zaak wordt nog onderzocht.

De politie kreeg een melding van een vechtpartij op straat waarbij meerdere personen betrokken waren. Toen agenten ter plaatse kwamen troffen ze het 33-jarige slachtoffer aan. Die is naar het ziekenhuis vervoerd om behandeld te worden aan zijn verwondingen. Er werden verschillende getuigen gehoord en videobeelden bekeken. Onderzoek leidde naar de 17-jarige verdachte. Deze is op last van de officier van justitie buiten heterdaad opgepakt in zijn woning in Kapelle.

De politie doet verder onderzoek naar de zaak en vraagt getuigen zich te melden. Dat kan via 0900-8844. 

Van Gerwen en Van Barneveld direct uitgeschakeld op German Darts Masters

Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld zijn in de eerste ronde van de German Darts Masters uitgeschakeld. Van Gerwen gaf een 5-1 voorsprong weg en Van Barneveld had weinig in te brengen tegen Gabriel Clemens. 

Van Gerwen verloor na een zwak optreden met 6-5 van Martin Schindler. De wereldkampioen gaf tegen Schindler een 5-1 voorsprong uit handen. De nummer één van de wereld begon uitstekend aan het duel en won de eerste drie legs met een gemiddelde van 106. Mighty Mike werd slordiger en vond minder vaak de triples. Met een negentiendarter kon Schindler terugkomen tot 5-3, waarna de Brabander niet in vijf beurten uit was in zijn eigen leg. Zijn Duitse opponent raakte tops voor 5-4 en trok de stand vervolgens gelijk met een dertiendarter. Hoewel Van Gerwen mocht beginnen was de Duitser met 140 en 180 direct weg om de partij in veertien partijen uit te maken. 

Van Gerwen gooide met 91.75 gemiddeld voor de elfde keer op rij een moyenne van onder de honderd. Recentelijk leed Mighty Mike ook nederlagen tegen Keegan Brown en Michael Smith na op een voorsprong te hebben gestaan.

Doordat Van Barneveld in het begin van de partij niet  binnen vijftien pijlen uit was, kwam Clemens 2-0 voor. Met een knappe twaalfdarter maakte de Duitser daar vervolgens 3-0 van. Deze voorsprong bleef staan. Van Barneveld verkleinde de achterstand nog tot 5-3, alvorens Clemens de wedstrijd in het slot gooide met een 77-finish.

Zaterdag gaat het toernooi verder zonder Nederlanders. Ze beginnen met de kwartfinales, waarna ook de halve finales en finale gespeeld gaan worden. 

2019 German Darts Masters - uitslagen eerste ronde 
James Wade 6-2 Kevin Munch
Nico Kurz 6-4 Gary Anderson
Daryl Gurney 6-2 Christian Bunse
Peter Wright 6-4 Robert Marijanovic
Gabriel Clemens 6-3 Raymond van Barneveld
Mensur Suljovic 6-2 Maik Langendorf
Martin Schindler 6-5 Michael van Gerwen
Rob Cross 6-4 Max Hopp

Kwartfinales zaterdag - vanaf 20.00 uur
Peter Wright v Nico Kurz
Daryl Gurney v James Wade
Martin Schindler v Mensur Suljovic
Rob Cross v Gabriel Clemens

Halve finales
Wright/Kurz v Gurney/Wade
Schindler/Suljovic v Cross/Clemens

Tour: Etappe 8 - Tweehonderd kilometer heuvels

Het is misschien wel de meest Nederlandse Tour in jaren, wat etappezeges betreft. Mike Teunissen in het geel, Jumbo-Visma wint de ploegentijdrit en gisteren sprintte Dylan Groenewegen naar alweer de vierde etappewinst in zijn carrière. Vandaag komt dat er niet van, want we gaan de heuvels in.

Zoals we in de wederom uitmuntende voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier lezen gaan de heren vandaag van Mâcon naar Saint-Étienne, een rit over tweehonderd kilometer. In de eerste paar kilometers valt het nog mee, maar daarna is het werkelijk geen moment vlak, de godganse dag gaat het óf omhoog óf omlaag, met in de slotfase de nadruk op omlaag...en een beetje omhoog.

Voor de toeristische informatie en een uitgebreide kijk op de beklimmingen verwijzen we graag door naar de genoemde voorbeschouwing, hier houden we het praktisch: de rit gaat om 12.10 uur van start met de neutralisatie, een kwartier later gevolgd door de échte start. De Eurosport Player is gelijk live, Sporza volgt weer om 14.10 uur. De finish staat grofweg tussen vijf uur en kwart voor zes op de planning, lekker ruim.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

Bevolkingskeuzes Japan; beter of niet?

Kwam weer eens een filmpje tegen op het net betreffende een onderwerp waar ikzelf ook al langer mee worstel: is de huidige bevolkingspolitiek die er in 'het westen' plaatsvindt wel de juiste?

In het filmpje gaat 'Black Pigeon', een Canadees/Amerikaanse YouTuber en expat in Japan, in op de bevolkingspolitiek die door Japan wordt toegepast. Een zeer rigide toelating van emigranten, nauwelijks kans op toelating als vluchteling en een, door laag geboortecijifer (1.44 per vrouw, lager als het getal benodigd om het bevolkingscijfer stabiel te houden) vergrijzende bevolking. Wat doet 'Het Land van de Rijzende Zon' om toch een prettige toekomst te verzekeren voor haar bevolking?

Dat doet ze dus niet door de sluizen vol open te zetten. Je kunt in Nippon komen werken maar slechts voor een bepaalde tijd. Je blijvend vestigen is bijkans onmogelijk. Het verkrijgen van een vluchtelingenstatus is een opgave waarvoor Heracles nog zou zijn teruggeschrokken; 27 in totaal toegelaten asielzoekers in het vorige jaar: https://nos.nl/artikel/2082629-vluchtelingen-nauwelijks-welkom-in-japan.html

Japan, en haar bevolking, wenst duidelijk niet op te gaan in een multi-culturele smeltkroes zoals dat in het westen gebeurd. Zij zoekt haar oplossing in automatisering en het gelimiteerd geven van werkvergunningen voor bepaalde tijd. Wie heeft het uiteindelijk bij het rechte eind? Een land, trots op haar cultuur en verworvenheden en bereid om voor het voortbestaan daarvan te knokken, of het westen, een onbepaalde groep landen waar men steeds meer lijkt te streven naar het verder vervlakken van enige nationale cultuur en onderlinge verschillen tussen die landen.

Rodrigues maakt gevoelige stap naar Fenerbahçe

Garry Rodrigues keert definitief terug in de Turkse Süper Lig. De 28-jarige aanvaller was overbodig geworden bij Al-Ittihad en maakt op huurbasis de overstap naar Fenerbahçe. De ex-speler van Galatasaray wordt voor twee jaar gehuurd van de club uit Saudi-Arabië, zo meldt de club uit Istanbul. In de huurdeal is een optie tot koop opgenomen.

Rodrigues maakte aan het begin van dit kalenderjaar voor circa negen miljoen euro de overstap van Galatasaray naar Al-Ittihad, waar hij tekende tot medio 2023. Een groot succes werd zijn periode in Saudi-Arabië niet, want na een half jaar mag hij alweer vertrekken. Trainer José Luis Sierra maakt liever gebruik van zijn eigen spelers, waardor er geen toekomst meer is voor Rodrigues bij de club.

Rodrigues vloog onlangs naar Istanbul en doorstond met succes de medische keuring. De international van Kaapverdië doorliep de jeugdopleiding van Feyenoord, maar brak uiteindelijk nooit door in De Kuip. Hij speelde voor onder meer FC Dordrecht, Levski Sofia en PAOK Saloniki, alvorens hij in januari 2017 neerstreek bij Galatasaray. Met Cim Bom won hij onder meer tweemaal de Turkse landstitel.

MLB: Angels gooien no-hitter in eerste thuiswedstrijd sinds overlijden pitcher Skaggs

Na de Homerun Derby en de All-Star Game eerder deze week stond was er vannacht in de MLB weer een volledig programma, waarin alle ploegen in actie kwamen. Vooraf sprongen er twee wedstrijden er bovenuit met de Boston Red Sox tegen de Los Angeles Dodgers, de finale van het vorige seizoen, en de wedstrijd tussen de Los Angeles Angels en de Seatlle Mariniers, de eerste thuiswedstrijd sinds het overlijden van pitcher Tyler Skaggs op 1 juli.

De wedstrijd tussen de Los Angeles Angels en de Seatlle Mariniers stond in het teken van het overlijden van Skaggs. Zijn moeder, Debbie, gooide een perfecte ceremoniële eerste bal en dat zette de toon voor een onvergetelijke avond in Los Angeles. Taylor Cole, de startende werper voor de Angels gooide twee perfecte innings, waarna die werd afgelost door Felix Pena. De werper uit de Dominicaanse Republiek gaf alleen in de vijfde inning een vrije loop op, maar Pena kreeg in zeven innings geen honkslag geven. Het is voor het eerst sinds zeven jaar dat de Angels nog een no-hitter noteerde. Toen was het Jered Weaver die dat lukte voor de Angels.

Na afloop van de met 13-0 gewonnen wedstrijd tegen de Mariniers legde alle spelers van de Angels hun shirt op de heuvel met het rugnummer 45, het nummer van Skaggs, waarmee de spelers van de Los Angels Angels speelde. Mike Trout, die in hetzelfde jaar als Skaggs werd gedraft door de Angels, was goed voor zes binnengeslagen punten.

 

No-hitter voor de Angels voor het eerst sinds zeven jaar (Bron: Youtube.com)

De andere wedstrijd die de aandacht trok was tussen de Boston Red Sox en en de Los Angeles Dodgers, de finale in de World Series van vorig jaar. Het was voor het eerst sinds de World Series dat de twee ploegen nog eens tegen elkaar speelde, maar net zoals als vorig jaar trokken de Red Sox aan het langste eind. De ploeg uit Boston won maar liefst met 8-1 en dat was onder meer te danken aan een drie run-homerun van Xander Bogaerts, die vorige week nog als enige Nederlander actief was in de All-Star Game.

Uitslagen MLB vrijdag:
Chicago Cubs - Pittsburgh Pirates 4-3
Philadelphia Phillies - Washington Nationals 0-5
Baltimore Orioles - Tampa Bay Rays 4-16
New York Yankees - Toronto Blue Jays 4-0
Boston Red Sox - Los Angeles Dodgers 8-1
Cleveland Indians - Minnesota Twins 3-5
Miami Marlins - New York Mets 8-4
Texas Rangers - Houston Astros 9-8
Milwaukee Brewers -San Francisco Giants 7-10
Kansas City Royals - Detroit Tigers 8-5
St. Louis Cardinals - Arizona Diamondbacks 2-4
Colorado Rockies - Cincinnati Reds 3-2
Los Angeles Angels - Seatlle Mariniers 13-0
Oakland Athletics - Chicago White Sox 5-1
San Diego Padres - Atlanta Braves 3-5

Aanpak voor veiligere jaarwisseling

Het gevaarlijkste consumentenvuurwerk moet vanaf de jaarwisseling 2020-2021 verboden zijn. Het kabinet gaat in het najaar een voorstel doen om categorie F3-vuurwerk te verbieden. Dat zijn de zwaardere singleshots (enkelschotsbuizen) en grotere knalstrengen (ratelbanden, Chinese rollen). De komende jaarwisseling wordt de levering van veiligheidsbrillen en lonten verplicht bij de verkoop van consumentenvuurwerk om vuurwerkletsel zo veel mogelijk te voorkomen. En nog dit jaar wordt het Vuurwerkbesluit aangepast zodat gemeenten voor aankomende jaarwisseling een vuurwerkverbod binnen hun grenzen kunnen afkondigen.

Verder blijven politie en OM stevig inzetten op het in beslag nemen van illegaal vuurwerk, en wordt er gewerkt aan het verhalen van deze kosten op de daders. Deze nieuwe maatregelen moeten bovenop de bestaande aanpak bijdragen aan een meer veilige en feestelijke jaarwisseling voor iedereen. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten op voorstel van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat.

Traditie jaarwisseling behouden, gevaarlijkste vuurwerk verbieden
Het kabinet wil de traditie van de jaarwisseling zoveel mogelijk behouden. Daarom blijft het minder gevaarlijke vuurwerk beschikbaar voor consumenten. Dit is het zogenaamde F1- en F2-vuurwerk, zoals siervuurwerk, knalvuurwerk en vuurpijlen. Het kabinet blijft de jaarwisseling monitoren. Als het aantal en de aard van de incidenten tijdens de komende jaarwisseling(en) niet past in de dalende trend in de afgelopen jaren van het aantal incidenten, de aard van de incidenten en het aantal geweldsdelicten tegen hulpverleners, worden diverse aanvullende maatregelen niet uitgesloten. De laatste jaarwisseling was een uitzondering op die dalende trend.

Gemeenten ervaren jaarwisseling wisselend: lokaal vuurwerkverbod wettelijk verankerd
Gemeenten hebben een wisselend beeld bij de jaarwisseling. De G4 gemeenten geven aan dat ze geen daling zien in de hoeveelheid meldingen, incidenten en schade. De G40 steden zijn positiever, zeggen dat de genomen maatregelen hun vruchten afwerpen en noemen de jaarwisseling ’rustig’ en een ‘feest’. Mede hierom is het belangrijk dat gemeenten zelf kunnen bepalen of zij een lokaal vuurwerkverbod willen instellen, wanneer zij oordelen dat dit nodig is om gevaar, schade of overlast te voorkomen. Het lokaal vuurwerkverbod wordt daarom wettelijk verankerd in het Vuurwerkbesluit. Hierdoor ontstaat minder twijfel over de mogelijkheid die gemeenten hebben om hun hele gemeente als vuurwerkvrije zone aan te wijzen.

Normloosheid en raddraaiers aanpakken
Overlast, letsel en geweld tijdens de jaarwisseling wordt veroorzaakt door vuurwerk, maar ook door alcohol en groepsgedrag waarbij een zekere mate van normloosheid lijkt te bestaan. Tijdens gesprekken met brandweerlieden, ambulancepersoneel, politiemensen en boa’s hoorde minister Grapperhaus wat zij voor afschuwelijke en onacceptabele incidenten meemaken. Hulpverleners pleiten al langer voor een (gedeeltelijk) vuurwerkverbod en hebben dat uitdrukkelijk herhaald tijdens de bijeenkomsten en in de media. In aanvulling op al genomen maatregelen om geweld tegen functionarissen met een publieke taak aan te pakken, heeft Grapperhaus ook recentelijk aangekondigd te werken aan een taakstrafverbod bij geweld tegen functionarissen met een publieke taak. Het wetsvoorstel waarin het hinderen van hulpverleners strafbaar wordt gesteld, ligt inmiddels in de Eerste Kamer.

Het OM gaat verder de mogelijkheid raddraaiers een gebiedsverbod - al of niet in combinatie met een meldplicht - op te leggen nadrukkelijk onder de aandacht brengen, zodat zij de komende jaarwisseling niet opnieuw kunnen verstoren. En ook de komende jaarwisseling zal de politie gebruik maken van bodycams; agenten die bodycams dragen krijgen minder vaak te maken met bedreigingen en lichamelijke agressie.

Blijven inzetten op aanpak illegaal vuurwerk
De afgelopen jaarwisseling vielen twee doden door illegaal vuurwerk. In de afgelopen jaren heeft de politie met haar partners steeds meer ingezet op het terugdringen van illegaal vuurwerk, met een recordhoeveelheid van 56.000 kilo in beslag genomen illegaal vuurwerk in 2018 tot gevolg. Politie en OM zullen hier ook dit jaar weer stevig op inzetten. Daarnaast is recentelijk een wetsvoorstel in consultatie gebracht waardoor onder meer de kosten voor inbeslagneming van illegaal vuurwerk straks verhaald kunnen worden op de dader.

Kabinet past familierecht aan

Het kabinet neemt maatregelen om het familierecht beter te laten aansluiten bij ontwikkelingen in de samenleving. Er komt een procedure voor draagmoederschap, een register met informatie over de biologische afstamming van kinderen en een regeling voor deelgezag voor opvoeders. Zo wordt ingespeeld op nieuwe gezinsvormen op een manier die pragmatisch is, bescherming biedt en die problemen voorkomt.

Dit blijkt uit een brief die minister Dekker voor Rechtsbescherming en minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap namens het kabinet aan Eerste en Tweede Kamer hebben gestuurd. Minister Dekker: "Er is veel veranderd de afgelopen jaren. Kijk maar naar de samenstelling van gezinnen, de situaties waarin kinderen opgroeien en de mogelijkheden om een kind te kunnen krijgen. Als overheid moeten we steeds oog hebben voor de positie en het belang van het kind. Het is onze taak om de wetgeving daarop aanpassen." Minister Van Engelshoven: "Hiermee komen we tegemoet aan de belangen van kinderen en de behoeften van ouders. Ik vind het belangrijk dat het voor iedereen mogelijk is om samen een gezin te vormen."

Draagmoederschap
Het krijgen van een kind via een draagmoeder is vaak een laatste redmiddel voor stellen waarvan bijvoorbeeld de vrouw geen kind kan dragen en voor homostellen. De draagmoeder kan een bekende zijn, maar ook iemand met wie het stel nog geen band heeft. Op dit moment is er geen regeling voor draagmoederschap waardoor er veel onzekerheid is. Mensen wijken uit naar het buitenland waardoor zij te maken kunnen krijgen met misstanden.

Er komt een regeling die bescherming biedt aan het kind, de draagmoeder en toekomstige ouders. Straks zijn de wensouders vanaf de geboorte van het kind de juridische ouders. Nu is dat nog de draagmoeder. Onder de nieuwe regeling bekijkt de rechter vooraf of aan alle voorwaarden voor draagmoederschap is voldaan. Dit biedt zekerheid over bijvoorbeeld naam en nationaliteit vanaf de geboorte, en op bescherming tegen verkoop van het kind. Ook komen er duidelijkere regels over hoe met buitenlands draagmoederschap wordt omgegaan.

Register
Ieder kind moet kunnen weten waar hij of zij vandaan komt, van wie hij of zij biologisch afstamt. Dat is van belang voor de ontwikkeling van de identiteit van het kind. Of het kind nu is geadopteerd, geboren uit een draagmoeder of verwekt met donorzaad. Deze informatie moet altijd makkelijk te vinden zijn, juist om problemen voor kinderen te voorkomen. Nu zijn deze gegevens soms onvolledig en moeilijk te achterhalen. Daarom komt er één loket waar alle beschikbare informatie over oorsprong op te vragen is.

Deelgezag
Steeds meer kinderen groeien op in nieuwe gezinsvormen, met meer dan twee ouders die voor hen zorgen. Zoals in een samengesteld gezin of een meeroudergezin. Nu is het voor buitenstaanders niet altijd duidelijk wie voor het kind zorgen en wie welke beslissingen mogen nemen. Terwijl dat erg belangrijk is in de jaren dat het kind opgroeit.

Dekker: "Zo is het bijvoorbeeld voor een stiefouder soms lastig om informatie van de school te krijgen. Of om met het kind naar de huisarts te gaan. Dit is niet in het belang van het kind. Daarom gaan we deelgezag mogelijk maken voor personen die een belangrijke rol spelen in de verzorging en opvoeding van het kind. Dit biedt een pragmatische oplossing en meer zekerheid voor de band tussen kind en verzorger."

Campagne tegen kindersekstoerisme opnieuw van start

De campagne Don’t look Away in de strijd tegen kindersekstoerisme is vandaag opnieuw gelanceerd nu de zomervakantie weer voor veel mensen is aangebroken. De campagne is bedoeld om reizigers bewust te maken van het fenomeen kindersekstoerisme, zodat ze daarvan melding kunnen maken op www.meldkindersekstoerisme.nl. Vakantiegangers, zakenreizigers en mensen die werken in de reisbranche zijn in het buitenland belangrijke extra ‘ogen en oren’ voor politie en Openbaar Ministerie (OM) in de opsporing van verdachten van seksueel misbruik van vaak kwetsbare kinderen in het buitenland.

De campagne Don’t look Away duurt tot 1 september 2019 en wordt gecoördineerd door Defence for Childeren-ECPAT. Bij de campagne zijn verder betrokken reisbranche-organisatie ANVR, verschillende touroperators, andere kinderrechtenorganisatie (Terre des Hommes, Plan Nederland en Free a Girl), de politie, het OM, de Koninklijke Marechaussee, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen kinderen en het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Liaisons tegen kindersekstoerisme
Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft eerder deze maand aan de Tweede Kamer geschreven dat de bestrijding van kindersekstoerisme opnieuw tegen het licht is gehouden. Gezien internationale ontwikkelingen is het zaak om flexibel te zijn in de aanpak. Dit betekent dat er nu in Manilla, de hoofdstad van de Filipijnen, een liaison van de politie is geplaatst met als taakaccent aanpak kindersekstoerisme in de regio van zes landen in Zuidoost-Azië. Daarnaast zal een strategische liaison vanuit Zoetermeer gaan werken om bij te dragen aan de ontwikkeling van de aanpak in zogeheten opkomende landen. Dat zijn vooral landen in Afrika en Zuid-Amerika waar kindersekstoerisme steeds meer opduikt.

Het (lokale) netwerk van liaisons heeft al eerder geleid tot identificeren en ontzetten van slachtoffers. In de bestrijding van kindersekstoerisme is voor de politie en het OM de samenwerking met buitenlandse partners en (lokale) NGO’s van belang. De inzet van liaisons leidt praktisch tot een soepeler en meer voortvarende internationale informatie-uitwisseling en meer lokale bewustwording voor de aanpak van kindersekstoerisme.

Crash Team Racing: Nitro Fueled

Vroeger ging elke franchise met elkaar aan de haal. Wie is er niet groot geworden met South Park Rally, Asterix Smash ‘n’ Bash Racing of Lego Kart? Het leek erop dat in de jaren ’90 elke franchise wel een kart-game moest hebben. Maar de afgelopen tien jaar was het stil. De beste Mario Kart kloon is terug om het gat op te vullen dat er de afgelopen jaren ontstaan is. Maar is het iets waar je nu nog op zit te wachten?

Man zwaait met vuurwapen en wordt opgepakt

Een 50-jarige man uit Grootebroek is vrijdagavond aangehouden na een conflict in Enkhuizen. De verdachte had rond 20:45 uur bij een ruzie op Spoorstraat in Enkhuizen lopen zwaaien met iets wat leek op een vuurwapen.

Daarna was de man er vandoor gegaan. De agenten stelden een onderzoek in en achterhaalden de identiteit van de verdachte. De man is bij zijn woning in Grootebroek door agenten aangehouden. Enige tijd vloog daarvoor een helikopter boven de woonwijk. De verdachte is voor verhoor en onderzoek meegenomen naar het politiebureau.

Getuigen of mensen met informatie over het incident worden verzocht contact op te nemen met de politie. Dat kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Het is bij de redactie niet bekend of er inderdaad een vuurwapen is aangetroffen. 

Dinsdag gedeeltelijke maansverduistering

Komende dinsdagavond is bij voldoende opklaringen vanuit Nederland een gedeeltelijke maansverduistering te zien. Tussen 22:00 uur en 2:00 uur komt de maan deels in de schaduw van de aarde terecht. Zoals het er nu naar uitziet trekken dinsdag vrij veel wolkenvelden over het land, maar in de avond neemt de kans op opklaringen toe. Er zal dus wat geluk nodig zijn om de maansverduistering te kunnen zien.

Doordat de aarde tussen de zon en de maan schuift wordt de maan gedeeltelijk verduisterd. Dit keer werpt de aarde een schaduw op 66% van het maanoppervlak. Het begin van de verduistering vindt plaats als de maan bij ons nog niet op is. Iets na 22:00 uur komt de maan op aan de zuidoostelijke horizon.

Om 23:31 is de verduistering maximaal. De maan staat dan laag op een hoogte van 10 graden ten opzichte van de horizon. Hou hier rekening mee bij het kijken. In dorpen en steden zullen gebouwen het zicht op de maan ontnemen. Het is dus belangrijk om het buitengebied in te trekken met een vrij zicht op de zuidoostelijke horizon.

Leuk detail: het is dinsdag bijna 50 jaar geleden dat Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan zette (20 juli 1969).

Maan lijkt extra groot door lage stand
Doordat de maan laag aan de horizon staat lijkt ze extra groot. Dat de maan juist bij opkomst groter lijkt, komt door een optische illusie. Wanneer de maan laag aan de horizon staat, schijnt de maan door de bomen, tussen gebouwen en andere objecten door. Onze hersenen willen het beeld van de maan vergelijken met al die andere voorwerpen. In werkelijkheid staat de maan veel verder weg, waardoor onze hersenen de maan extra groot laten lijken. Ditzelfde effect zien we bij zonsopkomst en zonsondergang.

Hap uit de maan
Er zal tijdens deze maansverduistering een hap uit de maan te zien zijn, maar van een duidelijke roodkleuring is geen sprake. Roodkleuring treedt alleen op bij een totale maansverduistering, zoals op 21 januari van dit jaar. Een gedeeltelijke bloedmaan bestaat dus niet.

De volgende gedeeltelijke maansverduistering vindt plaats op vrijdagochtend 19 november 2021. 98 procent van de maan is dan verduisterd. Bij ons zal de verduistering alleen aan het begin te volgen zijn, omdat de maan al snel ondergaat. De volgende totale maansverduistering die voor een deel te zien zal zijn vanuit ons land, vindt pas plaats op 16 mei 2022. Het maximum van de verduistering met de roodkleuring zal niet te zien zijn, omdat de maan bij ons dan al onder is. De eerstvolgende kans om in Nederland een bloedmaan te zien dient zich pas aan op 7 september 2025.

Verduisteringen alleen bij volle maan
Een maansverduistering kan alleen plaatsvinden bij volle maan. De maan moet namelijk aan de andere kant van de aarde staan dan de zon. Hierbij bestaat de mogelijkheid dat de aardschaduw precies op de maan valt. Wanneer de maan niet vol is missen we het stuk dat niet beschenen wordt door de zon. Bij nieuwe maan wordt de kant van de maan die naar de aarde gericht is niet beschenen en zien we de maan helemaal niet. De zon en de maan staan dan aan dezelfde kant ten opzichte van de aarde.

Rechtbank: Benaouf A. moet vier jaar langer zitten

De Amsterdamse crimineel Benaouf A. komt voorlopig nog niet vrij. De rechtbank heeft hem ruim vier jaar extra celstraf opgelegd vanwege de verijdelde poging per helikopter te ontsnappen uit de gevangenis in Roermond.

A. werd in 2016 in hoger beroep veroordeeld tot 12 jaar cel voor witwassen en de betrokkenheid bij de liquidatie van een andere Amsterdamse crimineel Najeb Bouhbouh in Antwerpen.

A. zit sinds zijn arrestatie in 2013 vast en zou in principe volgend jaar, na het uitzitten van twee derde van zijn straf, vrijkomen. Maar daar komt nu nog ruim vier jaar bovenop, omdat de rechtbank ervan overtuigd is dat hij zelf verantwoordelijkheid droeg voor de groots opgezette bevrijdingsactie uit de gevangenis in Roermond in 2017.

Een Colombiaanse piloot was gestrikt voor de bevrijding en de bedoeling was om A. met een gekaapte helikopter op te pikken van de luchtplaats van de gevangenis. Na een tip van een oplettende medewerker van het helikopterverhuurbedrijf greep de politie in. Arrestatieteams wisten de ontsnappingspoging te verijdelen.

Na zijn arrestatie op de luchtplaats bleek dat A. een telefoon bij zich droeg waarmee hij enkele momenten daarvoor nog had gecommuniceerd met een van de bevrijders. Ook werd in zijn cel een plattegrond van de luchtplaats gevonden samen met een notitieblok met telefoonnummers van de criminelen die hem moesten bevrijden.

Vanwege deze ontsnappingspoging wilde het Openbaar Ministerie (OM) absoluut voorkomen dat A. volgend jaar vrij zou komen. De rechtbank oordeelde vrijdag in het voordeel van het OM.

Twee aanhoudingen na 'spannende achtervolging' in Amsterdam

Een groot aantal politiewagens is vrijdagavond ingezet na een vermoedelijke inbraak op de Nassaukade in Amsterdam West.

De politie kreeg rond 20:45 uur een melding dat er in de straat een inbraak plaatsvond. Twee verdachten gingen er daarna op een scooter vandoor.

"Het was een spannende achtervolging", zegt een getuige. "De scooterrijder racete de Nassaukade over en bij de kruising met de Rozengracht werd hij opgepakt." Ook de tweede verdachte, die achterop de scooter zat, werd aangehouden. 

De twee zijn overgebracht naar het politiebureau. De scooter is door de politie in beslag genomen. "Er wordt nog onderzocht of er daadwerkelijk is geprobeerd in te breken", laat een politiewoordvoerder weten.

FOK! Wat een weer: vreugde en verdriet!

Goedemorgen,

Het was gisteren een dag waarop van alles gebeurde.

Wat was er aan de hand? We zaten gisteren in warme en vochtige lucht. Tegelijkertijd lag het koufront dichtbij, maar dat ging samen met een hoogtetrog. Door het gebrek aan wind en stroming hogerop werd de lucht zeer onstabiel. Hier moesten wel moeilijkheden van komen. En inderdaad. Vanochtend vielen er in het zuidwesten al de eerste donderbuien, en daar viel ook al vrij veel neerslag uit. Deze trokken toen geleidelijk naar het oosten toe. 

We moesten onze blik eerder op het westen werpen, want VOOR het front uit ontstonden er ook spontaan fikse onweersbuien. En het eigenlijke front zelf lag nog op zee, maar had ook weinig haast. Dat was nog niet alles, want in de warme lucht ontstond er boven het noorden van het land een heel zware onweerslijn. Maar, dan kijken we weer naar het zuiden, want ook boven Belgie onstonden er fikse buien. Deze exemplaren deden het zuiden van ons land aan.

Laten we eens wat cijfers doornemen.  Rondom Hilversum viel er rond de 80 mm aan regen, wat daar voor veel overlast zorgde. Die tweede onweershaard zorgde voor ruim 60 mm in Gytsjerk in Friesland. Leeuwarden boekte daar ook ruim 40 mm. Wat ook opviel was dat de aan het front gekoppelde buienlijn stil bleef hangen boven de Kop van Noord-Holland. Daar viel gisteren ook al heel veel. Hoogkarspel kwam met een som van 51 mm op de proppen. Echt opvallend is dat er ook in Den Helder weer 24 mm naar beneden kwam. Op ons landelijke station in De Bilt viel 29 mm.

Zo kunnen we eigenlijk nog wel even doorgaan, want ook op de Veluwe viel ruim 30 mm en in het zuiden waren er ook losse, maar zeer actieve cellen actief.

En dan het verdriet. Er zijn altijd plaatsen die naast de prijzen grijpen. U raad het al, uw weerman was één van de grootste pechvogels van de dag. Het heeft te Haarlem wel geregend maar 7 mm in 2,5 uur is nu niet dat je zegt 'spectaculair'. Met grote frustratie zag ik aan hoe alle neerslaghoeveelheden binnen kwamen in de loop van de dag. Het kon echter nog erger. In Zelhem viel bij Erwin Klein maar 2,8 mm. Voor een weerliefhebber was het absoluut een boeiende dag, dat moet gezegd worden. En vreugde en verdriet liggen dan dicht bij elkaar.

Vandaag is het allemaal wat rustiger en kalmer. Er kan lokaal nog wat regen vallen, maar ik denk dat het in de middag op de meeste plaatsen droog is. Ook kan het dan wat gaan opklaren. De noordwestenwind voert nog wel koele lucht aan met maxima tussen de 17 en 22 graden. 

Morgenochtend zijn er wolkenvelden maar in de loop van de dag komt er wat meer ruimte voor de zon. Het blijft op de meeste plaatsen droog en de maximumtemperatuur komt uit op ongeveer 19°C.

Fijne dag!  

Windstil in Eemnes (Foto: KlapMongeaul)
Wat een prachtig plaatje weer van de polder van Eemnes. Met wat Stratocumulus. (Foto:KlapMongeaul)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Rolstoeltennissters De Groot en Van Koot in Wimbledonfinale met én tegen elkaar

Rolstoeltennissters Diede de Groot en Aniek van Koot hebben zich voor twee Wimbledonfinales geplaatst. In het enkelspel zitten ze in de eindstrijd tegenover elkaar, in het dubbelspel spelen ze samen de finale.

De Groot speelde in de halve finales tegen de Zuid-Afrikaanse Kgothatso Montjane, die in het dubbelspel al veertien Grand Slam-finales haalde en ze allemaal verloor. Heel spannend was het niet: de tegenwoordig toch vrij oppermachtige De Groot won met 6-3, 6-2.

Van Koot, verliezend finaliste van vorig jaar, speelde tegen de Japanse meervoudig Grand Slam-winnares Yui Kamiji en wist haar met 6-3, 6-4 naar huis te sturen. Van Koot mag zo spelen om na de Australian Open en US Open van 2013 haar derde Grand Slam-titel in het enkelspel te pakken, de pas 22-jarige De Groot heeft er al zes.

De vorige vijf Grand Slams in het damesdubbel werden gewonnen door De Groot, twee keer met Kamiji en drie keer met Van Koot, waaronder de Australian Open en Roland Garros dit jaar. Samen speelden ze tegen Kamiji en de Britse Jordanne Whiley, die in 2014 alle vier titels pakten, en dat werd tot de laatste set een prima duel: 3-6, 7-6 (2), 6-1.

In de finale zitten De Groot en Van Koot tegenover landgenote Marjolein Buis, goed voor vijf dubbeltitels en 25 (!) verloren dubbelfinales. Op de vorige 32 Grand Slam-toernooien, alles vanaf 2011, haalde Buis alleen op Wimbledon 2014 en 2015 de dubbelfinale niet. Nu speelt ze samen met de Italiaanse Guilia Capocci, die haar eerste finale gaat spelen.

Matige F2-kwalificatie De Vries op Silverstone

Nyck de Vries heeft zich op het circuit van Silverstone niet echt lekker gekwalificeerd in de Formule 2. De Nederlander kwam vrijdag niet verder dan de zevende startplek voor de hoofdrace van zaterdag, die om 16:45 uur van start gaat.

Kampioenschapsleider De Vries ziet zijn drie voornaamste concurrenten voor zich staan: Nicholas Latifi start als vierde, naast Sergio Sette Camara. Luca Ghiotto vertrekt vanaf de tweede plek en staat vooraan naast Virtuosi-teamgenoot en polesitter Zhou Guanyu uit China, die ruim vier tienden sneller was dan De Vries.

De hoofdrace in de Formule 3, die om 10:25 uur start, kent de Est Jüri Vips als polesitter. De Hitech-coureur heeft Marcus Armstrong van Prema naast zich staan, met op de tweede startrij Jehan Daruvala en Christian Lundgaard. De Nederlanders Richard Verschoor en Bent Viscaal kenden geen geweldige kwalificatie en vertrekken als 18e en 25e.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #108
review
The Outer Worlds: Peril on Gorgon
special
Random Pics van de Dag #107
special
VrijMiBabes #19 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #19
review
Microsoft Flight Simulator
©FOK.nl e.a.