Kwartfinales Wimbledon: Williams voor haar 8e?

Op Wimbledon zijn we aanbeland bij de kwartfinales, die door de dames dinsdag afgewerkt worden. Zoals meestal het geval is op Grand Slam-toernooien plaatsen we daarom even een overzicht, wat we dinsdag ook voor de mannen zullen doen.

Alison Riske (USA) - Serena Williams (USA, 11)
Eén keer schopte Riske het op een Grand Slam tot de vierde ronde, de US Open 2013, nu staat ze in de kwartfinales van Wimbledon. De Amerikaanse won van Donna Vekic en Ivana Jorovic, waarna Belinda Bencic (13) eraan moest geloven. Dat was knap, maar ze stoomde pas echt door nadat ze de mondiale nummer één, Ashleigh Barty, in de achtste finales uitschakelde.

Williams zal geen onbekende zijn. Ze won Wimbledon al zeven keer en hoopt Helen Wills Moody te evenaren, waarna de negen titels van Martina Navratilova binnen bereik komen. Williams won van qualifiers Giulia Gatto-Monticone en Kaja Juvan, de 18-jarige Sloveense die haar als enige een set afpakte. Julia Görges en Carla Suarez Navarro kwamen daar niet bij in de buurt, dus Williams is op dreef.

Williams soepel door naar kwartfinale (Foto: Pro Shots/Panoramic)
Williams soepel door naar kwartfinale (Foto: Pro Shots/Panoramic)

Barbora Strycova (CZE) - Johanna Konta (GBR, 19)
Strycova stond in 2014 al eens in de kwartfinales en nu is de ervaren Tsjechische voor de tweede keer van de partij bij de laatste acht op een Grand Slam. Ze stuurde Lesia Tsurenko en Laura Siegemund naar huis, waarna 'onze' Kiki Bertens er genadeloos vanaf werd gespeeld. Ook de Belgische Elise Mertens (21) kon Strycova niet stoppen, dus een eerste halve finale is goed mogelijk.

In 2017 speelde Konta zich de halve finales in, net als op Roland Garros dit jaar. Dit keer begon de Britse thuisheldin met winst op qualifier Ana Bogdan, waarna de jonge Katerina Siniakova sneuvelde. Konta was 'on fire', want in haar volgende twee duels stuurde ze top-10-speelsters naar huis: Sloane Stephens (9) was de eerste, tweevoudig oud-winnares Petra Kvitova (6) ging er ook aan.

Elina Svitolina (UKR, 8) - Karolina Muchova (CZE)
Vier keer stond Svitolina in de kwartfinales van een Grand Slam-toernooi, nooit eerder op Wimbledon. Dankzij zeges op Daria Gavrilova en Margarita Gasparyan begon ze nu goed, Maria Sakkari werd ook aan de kant geschoven en in de achtste finales kon de Kroatische Petra Martic eigenlijk nauwelijks serieuze tegenstand bieden.

Muchova kwam nog nooit voorbij de derde ronde, ze is met haar 22 jaar dan ook nog vrij jong. Aleksandra Krunic en Madison Brengle werden haar eerste slachtoffers, vervolgens moest de Estse Anett Kontaveit (20) eraan geloven. Tegen landgenote en nummer drie van de wereld Karolina Pliskova werd het een ware thriller, maar na een indrukwekkende partij zegevierde Muchova met 13-11 in de laatste set.

Muchova verrast Pliskova op Wimbledon (Foto: Pro Shots/Action Images)
Muchova verrast Pliskova op Wimbledon (Foto: Pro Shots/Action Images)

Simona Halep (ROU, 7) - Zhang Shuai (CHN)
Halep stond al drie keer eerder in de kwartfinales en haalde in 2014 de halve finales. Aliaksandra Sasnovich verloor in de eerste ronde, vervolgens klopte ze landgenote Mihaela Buzarnescu met wat moeite. Oud-wereldtopper Victoria Azarenka maakte het Halep dan weer niet zo moeilijk, waarna de Roemeense een einde maakte aan het sprookje van de pas 15-jarige sensatie Cori Gauff.

Zhang is net als op de Australian Open 2016 bezig met een enorme uitschieter. Destijds haalde ze de kwartfinales, op Wimbledon won ze tot nu nooit een partij in het hoofdschema. Caroline Garcia en Yanina Wickmayer boden veel te weinig tegenstand, zelfs Caroline Wozniacki leverde geen problemen op. Dayana Yastremska deed dat op zich wel, maar Zhang kon het aan en plaatste zich voor de kwartfinales.