GroenLinks Amsterdam wil rechtszaken gaan voeren om groei Schiphol te stoppen

GroenLinks wil dat het college van burgemeester en wethouders in Amsterdam onderzoekt of het mogelijk is om juridische stappen te zetten om de groei van Schiphol tegen te houden. Verantwoordelijk wethouder Udo Kock vindt het 'echt heel onverstandig'.

GroenLinks-raadslid in Amsterdam Imane Nadif maakte de wens om juridische stappen te zetten vandaag bekend in de gemeenteraad. De gemeente heeft 20,02 procent van de aandelen van Schiphol in handen. "Om verdere groei te voorkomen moet het college wat GroenLinks betreft nu écht werk maken van activistisch aandeelhouderschap."

Concurrentiepositie
Een verdere groei van Schiphol is zeer tegen de wens van het college dat juist wil dat de luchthaven pas op de plaats maakt. Als het aan de hoofdstad ligt mag de luchthaven tot 2023 niet groeien. Dit is ook afgesproken in het Amsterdamse coalitieakkoord. Maar het kabinet in Den Haag wil de groei niet tegenhouden.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat zei eerder tegen De Volkskrant dat Schiphol na 2020 gaat groeien, omdat anders de Nederlandse concurrentiepositie een groot gevaar loopt. GroenLinks wil dit voorkomen en daarom heeft zij verantwoordelijk wethouder Udo Kock gevraagd om te onderzoeken welke mogelijkheiden de gemeente kan inzetten om de groei tegen te houden. "Het plafond is bereikt", aldus Nadif.

'Onwenselijk dreigement'
Volgens Kock is het beginnen van rechtszaken niet de goede richting. "Dat lijkt mij een onwenselijk dreigement. Maar onderzoeken is altijd natuurlijk prima, als mevrouw Nadif daar ambtelijk capaciteit voor wil dan krijgt ze die, want daar heeft de raad recht op. Alleen van mij uit al de waarschuwing: dat lijkt mij een buitengewoon onverstandige richting om op te gaan."

"Potjandorie", zo toonde de wethouder zich geïrriteerd. "Dan gaan we eindelijk sinds lange tijd, misschien veel te langzaam en te voorzichtig, de goede kant op in die discussie over de luchtvaart in Nederland. Het bewustzijn dringt toe dat de luchtvaart en ongebreidelde groei een waanzinnig slecht idee is. Dat besef is ook doorgedrongen bij Schiphol en de luchtvaartsector. (..) En wat gaan wij als Amsterdam dan doen? Dreigen met rechtszaken. Ik vind het echt heel onverstandig."