Nederlands elftal 'met setwinst' in eerste helft langs Chili

Het Nederlands elftal heeft met flinke cijfers gewonnen van Chili. De voetbalsters van Oranje wonnen met 7-0 van Chili. In Alkmaar stond er na de eerste helft al 6-0 op het bord.

Voor bondscoach Sarina Wiegman was het oefenduel met Chili niet alleen een volgende stap op weg naar het WK, maar het was ook de laatste wedstrijd voor de laatste schifting van de selectie. Woensdag zal Wiegman aan de 23 speelsters bekend maken wie er meegaan naar Frankrijk in de jacht op de wereldtitel. Aan de wedstrijd tegen Chili zal ze echter niet veel hebben gehad. De tegenstand was simpelweg te mager om conclusies te kunnen trekken uit de vriendschappelijke wedstrijd.

Goalie Loes Geurts, die met Sari van Veenendaal strijdt om de plaats onder de lat, werd nauwelijks op de proef gesteld. Pas halverwege de eerste helft moest ze een keer redding brengen. Aan de andere kant kon Oranje zich uitleven. Na negentig seconden was de ban al gebroken door Daniëlle van de Donk, die na een steekpass van Vivianne Miedema de Chileense keeper Christiane Endler omspeelde en de 1-0 aantekende. Zeven minuten later stond de 2-0 al op het Alkmaarse scorebord. Lieke Martens was het die de marge van dichtbij verdubbelde.

De Oranje-aanval denderde na de goede start gewoon door. Van de Donk maakte, na een goede aanval met de inbreng van Miedema en Martens, met twee goals haar hattrick compleet. In de veertigste minuut tekende Miedema voor een persoonlijk hoogtepunt. Haar treffer was haar honderdste in vertegenwoordigende teams. Shanice van de Sanden zorgde voor winst in de eerste helft door de 6-0 binnen te schieten.

Een monsterscore bleef echter uit. Mede door het wisselen van onder anderen Martens duurde het tot in de 84se minuut voor er nog een treffer kon worden begroet. Met een fraaie kopbal bekroonde Van de Donk haar topavond in Alkmaar en bepaalde ze de eindstand op 7-0.

Het Nederlands elftal speelt op 1 juni haar laatste oefenwedstrijd in de aanloop naar het WK. Australië is tien dagen voor de start tegen Nieuw-Zeeland in Eindhoven de opponent in de uitzwaaiwedstrijd.

Nederlands elftal zonder problemen langs Chili. (PRO SHOTS/Remko Kool)