WK rallycross trapt af na vertrek alle wereldkampioenen

Op het circuit van Abu Dhabi is het zesde seizoen van het WK rallycross begonnen. Dat gebeurde wel zonder iedereen die ooit wereldkampioen werd: de teams van Petter Solberg (2014, 2015), Mattias Ekström (2016) en Johan Kristoffersson (2017, 2018) hielden er allemaal mee op en net als Sébastien Loeb keerde het drietal niet terug.

Het werd dus een behoorlijk andere finale, want in voorgaande jaren waren de deelnemers daarvan toch grotendeels hetzelfde. De zes finalisten kwamen uit zes landen en reden met vijf verschillende merken: de Fin Niclas Grönholm (Hyundai i20), de Zweed Kevin Hansen (Peugeot 208), de Brit Liam Doran en Krisztian Szabo uit Hongarije (Audi S1), de Duitser Timo Scheider (SEAT Ibiza) en tot slot de Let Janis Baumanis (Ford Fiesta).

Op Hansen en Grönholm na stond iedereen voor het eerst in de finale en die twee duelleerden dan ook om de winst. Hansen had de holeshot en hield de leiding vast, maar de Fin tikte hem in de vierde van zes ronden bijna in de rondte en Grönholm kon er simpel langs, waarna hij zijn leidende positie niet meer uit handen gaf.

Grönholm boekte zo zijn eerste zege, voor Hansen en Doran, die voor het eerst het podium mocht beklimmen. Dat was echter nog even buiten de stewards gerekend: Grönholm werd bestraft voor zijn move op Hansen en werd achter de Zweed gezet, waardoor Hansen niet alleen zijn eerste podium, maar ook gelijk zijn eerste zege mocht vieren.

De finale in Abu Dhabi (Bron: YouTube)