Schachmann wint openingstijdrit Ronde van Baskenland

Maximilian Schachmann heeft de openingstijdrit in de Ronde van het Baskenland gewonnen is daarmee de eerste leider in het Baskenland. De De Duitser van BORA-hansgrohe was de snelste op het elf kilometer lange parcours met daarin een stevige helling. Hij won met negen seconden voorsprong op de Colombiaan Daniel Martínez. Michal Kwiatkowski werd op tien seconden derde.

Voor het eerst in de geschiedenis van de Ronde van het Baskenland werd er gestart met een tijdrit. In en rondom Zumarraga moesten de renners een tijdrit van 11,3 kilometer afleggen met daarin de beklimming van La Antigua van 2,3 kilometer aan 9,7%, met daarin een maximumpercentage van 21%.

Halverwege de tijdrit had Enric Mas de snelste tijd staan. De Spanjaard van Deceuninck - Quick Step zette zijn tijd wel neer onder regenachtige omstandigheden. Naar mate de tijdrit op het einde kwam droogde het wegdek steeds meer op en daar konden de latere starters van profiteren.

Patrick Konrad was de eerste die onder de tijd van Mas ging. Hij was vijf seconden sneller dan de Spanjaard en klokte een tijd van zeventien minuten en 29 seconden. Wereldkampioen tijdrijden Rohan Dennis en Tourwinnaar Geraint Thomas kwamen niet aan de tijd van de Oostenrijker. Dat deed wel zijn Duitse teamgenoot Schachmann wel. De Duitser was maar liefst negentien seconden sneller.

De tijd bleek uiteindelijk ook de winnende tijd te zijn. Niemand van de late starters kwam in de beurt van de Duitser. Martinez kwam nog het dichts, maar hij moest ook al negen seconden toegeven op de renner van BORA-hansgrohe. Kwiatkowski, Julian Alaphilippe en Adam Yates reden ook een goede tijd, maar werden respectievelijk derde, vierde en vijfde.