Kurt Cobain 25 jaar dood

Precies een kwart eeuw geleden maakte Nirvana-zanger Kurt Cobain een einde aan zijn leven door zichzelf door het hoofd te schieten. Het gebeurde slechts tweeëneenhalf jaar nadat hij met Nirvana het album Nevermind uitbracht, waarmee de band wereldwijd doorbrak.

De rauwe sound van de grungegroep luidde een breuk in met de plastic pop van de jaren tachtig en vroege jaren negentig, maar ook met de gepolijste rock van destijds. Critici prezen de band dan ook als 'redders van de rock & roll'.

Naar verluidt kon de Nirvana-voorman niet omgaan met het succes, maar drummer Dave Grohl zei dat hij eerder al het gevoel had gehad dat Cobain niet oud zou worden. "Soms kun je iemand gewoon niet van zichzelf redden", aldus Grohl tegen muziekblad NME.

Cobain werd 27, een schijnbaar riskante leeftijd voor muzikanten, gezien ook onder meer Jim Morrison, Jimi Hendrix, Janis Joplin en Amy Winehouse op die leeftijd het leven lieten. In Cobains lichaam werden sporen van heroïne en kalmeringsmiddelen aangetroffen.

Omdat 25 jaar best lang geleden is, staat hieronder het nummer In Bloom, want de video ziet er ook uit alsof die van lang geleden is. Maar ook omdat de song gaat over het doorsnee publiek dat plotseling op de alternatieve plekken verscheen waar de band optrad. Volgens Cobain begrepen die mensen de muziek helemaal niet.

In 2015 kwam de goed ontvangen documentairefilm Kurt Cobain: Montage of Heck uit, samengesteld uit materiaal uit het familiearchief. Deze ontstond uit een idee van Cobains weduwe Courtney Love, en werd geproduceerd door zijn dochter Frances Bean.