FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 5 april 2019

Ophef om 'onder de trein'-mode

Een 'modecampagne' van ProRail leidt tot ophef onder spoormedewerkers. Het gaat om nagemaakte kapotte kledingstukken van slachtoffers, bedoeld om jongeren bewust te maken van het gevaar van ongelukken. De NS en vakbonden vinden dat de campagne de plank misslaat.

Machinist Ron Christiaanse, een van de critici, maakte vijf aanrijdingen mee. "Je moet je voorstellen dat als ik bij een overweg langs rijd en iemand steekt nog snel over en redt dat niet, of struikelt bijvoorbeeld, dan duurt het vele honderden meters voordat ik stilsta. Dan krijg je een klap. Je krijgt dat geluid. Je krijgt een knoop in je maag", zegt hij tegen de NOS.

Na de aanrijdingen werd hij geconfronteerd met niet alleen gescheurde kledingstukken maar ook stoffelijke resten aan de trein. De machinist denkt dat de campagne spoormedewerkers, hulpverleners en nabestaanden over het hoofd ziet. "Die hebben een heel ander beeld bij deze kleding."

Bovendien vraagt hij zich af of de jongerendoelgroep de kapotte kleren wel met ongelukken in verband brengt. "Je kan gescheurde kleding kopen in elke kledingwinkel."

Vakbond FNV Spoor zegt telefoontjes te hebben gehad van leden bij wie weer zoveel nare herinneringen naar boven kwamen dat ze er niet van konden slapen.

'Mercedes blijft Verstappen bellen'

Het Formule 1-team van Mercedes blijft behoorlijk trekken aan Max Verstappen. Dat zegt althans Helmut Marko, adviseur van Verstappen's Red Bull-team. Het contract van Valtteri Bottas bij Mercedes loopt na volgend seizoen af, maar ook in 2021 zal er toch iemand in de auto moeten zitten.

"Toto Wolff blijft Max en Jos bellen", aldus Marko, doelend op de teambaas van Mercedes. Volgens de Oostenrijker doet Wolff dat overigens al maanden, maar hij maakt zich geen zorgen. De clausules in het contract van Verstappen zijn goed genoeg en Marko is ervan overtuigd dat de Nederlander blijft als ze hem bij Red Bull een kampioensauto kunnen geven.

Marko liet weten tevreden te zijn over de testsessie in Bahrein, waar volgens hem uit is gebleken dat men meer downforce nodig heeft. Een en ander is aangepast en volgende week moet tijdens de Chinese Grand Prix blijken of het juiste effect bereikt is.

'Ecuador trapt Assange ambassade uit'

Volgens WikiLeaks zit oprichter Julian Assange nu toch écht in de problemen. De beste man zit al sinds 2010 in de ambassade van Ecuador in Londen en al jaren speelt de vraag of en wanneer hij eens uitgeleverd gaat worden.

WikiLeaks zegt nu van een hooggeplaatste bron binnen het Ecuadoriaanse staatsapparaat gehoord te hebben dat het binnen enkele dagen zover gaat zijn. Er zou zelfs al een overeenkomst zijn met de Britten om Assange gelijk na zijn uitzetting te arresteren, hoewel het AP dan juist weer meldt dat een hoge functionaris binnen de Ecuadoriaanse regering ontkende dat er een beslissing is genomen.

Volgens WikiLeaks wordt de uitzetting met name in gang gezet vanwege de INA Papers, waardoor president Lenin Moreno in een corruptiezaak verwikkeld is geraakt.

Veldrijdster Betsema positief getest op anabole steroïden

Denise Betsema heeft op 27 januari na de wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide positief getest op anabole steroïden.

Betsema was de revelatie van het afgelopen veldritseizoen. De Texelse won maar liefst vijftien wedstrijden en was daarmee de veldrijdster met de meeste zeges in het seizoen 2018/2019.

Bij een dopingcontrole na afloop van de wedstrijd in Hoogerheide heeft ze positief getest op het spierversterkende middel. De 26-jarige renster heeft laten weten een contra-expertise aan te vragen.

“Ik ben ontgoocheld, want ik ben absoluut onschuldig. Ik zal dit aanvechten en een contra-expertise aanvragen”, aldus Betsema tegen de NOS.

Update 22.35 uur
Reactie van Betsema op haar Instagram-account: "Wat een nachtmerrie is dit. Zoals vele al hebben gehoord is mijn dopingtest van de Wereldbeker in Hoogerheide positief bevonden (anabolen steroïden). Om gelijk met de deur in huis te vallen: ik heb nooit verboden middelen gebruikt en ben het gehele jaar verder nooit positief getest. We zijn echt verbijsterd en in schok. Wat vreselijk om dit nieuws te krijgen terwijl ik met ziel en zaligheid bezig ben met de sport. Het voelt dat ik schuldig ben bevonden, voordat de hele procedure is afgerond. Er is nooit een haar op mijn hoofd geweest die eraan denkt vals te spelen, en al helemaal niet om verboden middelen te gebruiken. Het doet me dan ook onwijs veel pijn dat mijn naam in verband wordt gebracht met praktijken waar ik zelf zo'n afkeer voor heb. Dit moet een oorzaak hebben, maar die ken ik momenteel nog niet. Daar gaan we nu naar op zoek. Ik wil iedereen bedanken die me nu de kans geeft om mijn onschuld te bewijzen en achter mij staan. Ik zal er alles aan doen om mijn naam zo snel mogelijk weer te zuiveren."

Opnieuw verlies voor koploper Twente; doelpuntenfestijn in IJmuiden

FC Twente verloor maandag voor het eerst sinds november een competitiewedstrijd. Vrijdagavond verloor de ploeg uit Enschede opnieuw, dit keer was FC Dordrecht met 1-0 te sterk. Naaste belager Sparta kwam uit bij FC Den Bosch niet verder dan een 1-1 gelijkspel. De wedstrijd tussen Telstar en Cambuur was een waar doelpuntenfestijn. Na 90 minuten was de eindstand in IJmuiden 4-2.

Overige uitslagen Keuken Kampioen Divisie vrijdag
FC Den Bosch - Sparta Rotterdam 1-1
FC Twente - FC Dordrecht 0-1
Go Ahead Eagles - Jong AZ 1-0
Helmond Sport - Jong Ajax 1-3
Jong FC Utrecht - Almere City FC 0-2
MVV Maastricht - FC Eindhoven 1-1
Roda JC Kerkrade - RKC Waalwijk 0-0
TOP Oss - FC Volendam 0-0
Telstar - SC Cambuur 4-2

Netflixruzie: vrouw steekt vriend neer

Een vrouw heeft in Haaksbergen haar vriend neergestoken. De twee hadden ruzie en wel om Netflix: "Ik wilde niet voor de derde keer dezelfde film kijken", aldus de jongedame, die door de rechter naar het Pieter Baan Centrum is gestuurd.

Het gaat overigens om het koppel 'Björn en Derya' en als bij die naam een belletje gaat rinkelen: dat kan heel goed kloppen. Een kleine twee jaar geleden werd hun vriend Joey Hoffmann dood gevonden in de Turkse bergen, waar hij als timmerman zou helpen met het bouwen van een huis voor het stel. De twee waren wekenlang verdacht, maar uiteindelijk bleek dat Joey door uitdroging om het leven is gekomen en dat er van een misdrijf geen sprake was.

Bij het slachtoffer zijn vijf pezen in zijn arm doorgesneden bij het incident. Een en ander vond in december plaats, maar is nu naar buiten gekomen.

Politie zoekt getuigen liquidatie Eindhoven

De politie zoekt mogelijke getuigen van een schietincident op vrijdagmorgen 5 april aan de Beukenlaan in Eindhoven. Een 54-jarige Eindhovenaar werd daar op klaarlichte dag op straat doodgeschoten.

Rond 9.30 uur kwam bij de politie een melding binnen dat er knallen op straat waren gehoord. Volgens getuigen lag een man bloedend bij zijn auto die geparkeerd stond aan de Beukenlaan. Toen agenten ter plaatse kwamen troffen ze het slachtoffer zwaar gewond aan. Hij is ter plaatse door de agenten gereanimeerd en uiteindelijk met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Daar is hij later op de ochtend aan zijn verwondingen overleden.

Onderzoek
Door de politie is een uitgebreid onderzoek opgestart. Het slachtoffer bleek een 54-jarige Eindhovenaar te zijn. Hij was op het moment van het schietincident op bezoek bij een een familielid. Toen hij de woning verliet en bij zijn auto kwam werden er meerdere schoten op hem gelost.

De politie is nog druk doende om duidelijkheid te krijgen over de aanleiding voor en de exacte toedracht van het schietincident. Zo is het nog onduidelijk of het om één of meerdere daders gaat en ook hun signalement of dat van een vluchtvoertuig is nog niet bekend.

TGO
Er is door de politie een zogenoemd Team Grootschalige Opsporing (TGO) ingericht. Er werken zo’n dertig mensen aan de zaak. Ter plaatse is technisch onderzoek verricht en er wordt gekeken of er mogelijk camerabeelden zijn die de politie kan gebruiken voor de opsporing. Ook is er buurtonderzoek gedaan en worden diverse getuigen gehoord op het politiebureau. Ook bij de woning van het slachtoffer aan de Edisonlaan is onderzoek verricht.

Getuigen kunnen zich melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Eventuele camerabeelden kunnen gedeeld worden via het tipformulier op de website. 

Politie zoekt getuigen liquidatie Eindhoven (Foto: politie)
Politie zoekt getuigen liquidatie Eindhoven (Foto: politie)

5 vrouwen opgepakt voor kindermisbruik in de Fillipijnen

Dankzij de gezamenlijke inspanningen van onder meer de Nederlandse en Filipijnse politie en mensenrechtenorganisatie International Justice Mission zijn de afgelopen dagen elf kinderen in het Aziatische land uit misbruiksituaties gehaald. Er werden vijf verdachten aangehouden.

De kinderen, in de leeftijd van 2 tot 17 jaar, werden aangeboden voor online seksueel misbruik. Kopers konden via chatgesprekken aangeven wat zij wilden zien, spraken een prijs af en konden het misbruik vervolgens via de webcam rechtstreeks bekijken. Alle beschikbare informatie over de kopers wordt gedeeld met de landen waar zij vandaan komen. De kinderen zijn opgevangen door de Filipijnse autoriteiten. De verdachten, allen vrouwen, zitten vast.

De Filipijnse politie werd bij in totaal drie verschillende onderzoeken begeleid door de Nederlandse politie-liaison in Manilla. Hij is speciaal voor de bestrijding van kindersekstoerisme naar de Filipijnen uitgezonden. Behalve de Nederlandse politieliaison speelden ook politiemensen uit andere landen een rol, evenals Justice Mission (IJM). Deze organisatie strijdt wereldwijd tegen slavernij, zoals misbruik van kinderen voor cyberseks, gedwongen arbeid en handel in kinderen voor de seksindustrie.

Het is de derde keer in een jaar tijd dat de Nederlandse en de Filipijnse politie en IJM gezamenlijk succes boeken in de strijd tegen kindersekstoerisme en online seksueel kindermisbruik. Dankzij informatie uit een Nederlands kinderporno-onderzoek konden in december twee kinderen uit een misbruiksituatie worden bevrijd. Een 34-jarige Filipijnse man, die de kinderen aanbood, werd aangehouden.

In juni vorig jaar begeleidde de Nederlandse politie-liaison vijf onderzoeken. Daardoor konden achttien kinderen in het Aziatische land uit misbruiksituaties worden gehaald. Ook deze kinderen, van wie de jongste 5 maanden oud, werden aangeboden voor online seksueel misbruik.

Klimaatspijbelaars boos over vertraging Klimaatakkoord

In een gesprek met minister-president Rutte hebben klimaatspijbelaars vanmiddag uitgehaald naar de premier en minister Wiebes van Klimaat. De scholieren zijn er boos over dat het Klimaatakkoord opnieuw is vertraagd. Op 24 mei gaan ze weer staken.

Waarom de scholieren hier zo boos over zijn valt te lezen in het volledige artikel (met een foto van de klimaatspijbelaars met Rutte en Wiebes) van het Algemeen Dagblad.

Voorzitter Barcelona over Messi: "Hij is nog jong en wordt steeds beter"

Barcelona wil dolgraag verlengen met Lionel Messi, zo verzekert voorzitter Josep Maria Bartomeu in gesprek met ESPN. De sterspeler van de Catalaanse grootmacht zette in 2017 voor het laatste zijn krabbel onder een contract, waardoor hij tot medio 2021 vastligt. Bartomeu hoopt dat Messi voor altijd verbonden blijft aan Barcelona.

"We hopen dat zijn carrière nog jaren duurt, zodat we nog lang van hem kunnen genieten", zegt de preses over de momenteel 31-jarige aanvaller. "Hij is nog jong, dat zie je aan wat hij op het veld nog allemaal verricht. Hij wordt nog altijd beter en blijft zichzelf vernieuwen. Ik denk dat hij nog jaren door kan", aldus Bartomeu, die in de komende maanden om de tafel gaat met de Argentijn.

"Messi is een one-club man. Het is meer dan alleen zijn prestaties op het veld. We willen dat Messi voor altijd bij Barcelona blijft. Als speler en ook als hij met pensioen is", vervolgt de sportbestuurder, die Messi als leider ziet. "We moeten ons gereed maken voor een toekomst zonder Messi. We willen ook dan bij de wereldtop horen."

Bartomeu zegt dat men blijft investeren in de jeugdopleiding, maar dat buitenkansjes op de transfermarkt niet zullen worden genegeerd. "We willen voorkomen dat we in een gat vallen als Messi stopt. Spelers als Ousmane Dembélé, Arthur en Frenkie de Jong hebben veel talent en zijn nog erg jong. Zij zullen hier ook na het tijdperk van Messi spelen."

Speedboten botsen in Antwerpen

Op de Schelde in Antwerpen zijn vanavond twee speedboten tegen elkaar gebotst. Meerdere mensen belandden in het water. Ongeveer twintig mensen raakten gewond, twee opvarenden liepen zware verwondingen op. De slachtoffers zijn werknemers van een Nederlands bedrijf die een bedrijfsfeestje hadden.

In het volledige artikel op de site van het Algemeen Dagblad is ondermeer te lezen dat de kapitein van de in de buurt varende watertaxi "Waterbus" alert reageerde waardoor waarschijnlijk levens zijn gered.

'Clubloze Mourinho praat met twee clubs over terugkeer in Serie A'

José Mourinho werd in december op straat gezet door Manchester United en de Portugees heeft sindsdien nog geen nieuwe werkgever gevonden. De kans is echter aanwezig dat de oefenmeester aankomend seizoen weer ergens in de dug-out plaats gaat nemen en naast geruchten over een mogelijk dienstverband bij Bayern München, lijkt hij ook terug te kunnen keren in de Serie A.

Mourinho had in het verleden al twee seizoenen de touwtjes in handen bij Internazionale en beleefde met de winst van twee landstitels, de Champions League, de Coppa Italia en een Supercoppa bijzonder succesvolle jaren in het Giuseppe Meazza. De coach krijgt nu echter mogelijk de kans om die prijzenkast verder uit te breiden, daar Sky Italia donderdag weet te melden dat Inter in de afgelopen tijd contact heeft gezocht met zijn voormalige trainer.

Luciano Spalletti zit nu nog op de bank bij i Nerazzurri, maar niet iedereen is even tevreden over de prestaties van de Italiaan. Mourinho zou binnen de club de steun genieten van icoon, en vicevoorzitter, Javier Zanetti, terwijl algemeen directeur Giuseppe Marotta Antonio Conte liever ziet komen. Volgens verdere geruchten uit Italië is Mourinho zelfs bereid om zijn salariseis van tien miljoen euro per jaar te laten zakken naar acht miljoen euro voor een terugkeer in Milaan.

Naast Inter heeft Mourinho volgens Sky Italia in de afgelopen tijd ook een belletje ontvangen van AS Roma. I Giallorossi namen onlangs afscheid van Eusebio Di Francesco en Claudio Ranieri maakt op interim-basis het seizoen af in het Stadio Olimpico. De Romeinen zouden in Mourinho eveneens een geschikte kandidaat zien om aankomend seizoen het stokje over te nemen, maar eventuele onderhandelingen zouden zich nog wel in de absolute beginfase bevinden.

Bossche basketballers verslaan Donar

In de Dutch Basketball League heeft Donar Groningen alweer de tiende nederlaag geleden. De ploeg ging in Brabant met 69-63 onderuit bij New Heroes Den Bosch.

Donar begon helemaal niet verkeerd aan het duel en halverwege stonden ze met 26-28 zelfs op voorsprong. In het derde kwart walsten de Bosschenaren echter over de bezoekers heen (50-38), waarna Donar tot op 59-57 terug wist te komen. Keshun Sherrill en Jonathon Williams hielden New Heroes op de been en de thuisploeg pakte zo de winst.

Het Zwolse Landstede had thuis bijzonder weinig moeite met de Den Helder Suns, die alleen in het eerste kwart een beetje bij konden blijven: 92-57. De hekkensluiters van Basketball Academie Limburg wisten in Weert ietwat verrassend te winnen van Aris Leeuwarden, die daardoor behoorlijk op moeten gaan passen in de strijd om plaatsing voor de play-offs: Feyenoord hijgt de Friezen in de nek.

Sexy flipperen met Senran Kagura Peach Ball

Marvelous Europe heeft Senran Kagura Peach Ball aangekondigd. Deze flipperkastgame is al uit in Japan, maar aankomende zomer komt de digitale versie uit op Nintendo Switch.

Het is een Japanse game, dus zelfs een flipperkastgame krijgt een verhaal. Haruka, de wetenschapper van Crimura Squadron van Homura, is weer bezig met haar gebruikelijke experimenten. Dit keer heeft ze de arcadespeelhal gekozen waar ze haar nieuwste drankje ergens in het damestoilet laat liggen. Door een ongeluk raken vijf van haar shinobi-vrienden besmet en veranderen ze in dieren. Haruka heeft een manier bedacht om deze shinobi weer terug te veranderen met de mystieke Peach Ball. Als het herhaaldelijk op het lichaam van een persoon wordt geflipped, met de juiste vibratiekracht, kan het de effecten van haar experiment ongedaan maken. Aan ons om de meiden weer tot normaal te flipperen.

Pitspoezen met borstomtrek van 95 centimeter gezocht

Tietentopic! Pitspoezen maakten bij vrijwel elk auto- en motorsportevenement jarenlang deel uit van het beeld, met name voor de start. Dat hoort allemaal niet meer, want niet modern enzo, maar in het Spaanse Navarro hebben ze daar maling aan.

Dit weekeinde wordt op het Circuito de Navarro geracet en men zoekt nog pitspoezen. De twee dames die men zoekt hoeven niet aan allerlei moeilijke eisen te voldoen, eigenlijk is er maar één echte eis: de borstomtrek moet zo'n 95 á 100 centimeter zijn.

Uiteraard kwamen er boze reacties binnen, want discriminatie, maar genoeg vrouwen vonden het ook prima en lieten duidelijk weten dat het een ieders eigen keus is om al dan niet op de advertentie te reageren. Of men nou iemand gevonden heeft - en belangrijker, pics - is helaas niet bekend.

Kelderman mist Giro d'Italia door breuk in nekwervel

Wilco Kelderman komt niet aan de start van de Giro d’Italia. De wielrenner van team Sunweb heeft nog te veel last van de gevolgen van zijn valpartij in de Ronde van Catalonië.

Kelderman liep een gebroken sleutelbeen en een fractuur in een nekwervel op. De breuk in het sleutelbeen geneest goed, maar de 28-jarige renner heeft te veel last van zijn nekwervel. Afgelopen week is hij daarvoor onder het mes gegaan en moet minstens vijf weken een nekbrace dragen.

"Ik ben uiteraard erg teleurgesteld dat ik een groot deel van mijn seizoen moet missen, maar ik moet me beetje bij beetje richten op mijn herstel. Ik wil niet te ver vooruit kijken op dit moment", aldus Kelderman.

Normaal gesproken was Kelderman de meesterknecht voor Tom Dumoulin in de Ronde van Italië. Het is nog niet bekend wie de vervanger voor Kelderman zal worden.

VOC Café de Schreierstoren laat VOC vallen

Op de Prins Hendrikkade in Amsterdam zit sinds 1995 VOC Café de Schreierstoren gevestigd. Echter, een paar malloten waren van mening dat ze de eigenaren, met name via email maar ook op de Facebookpagina van het bedrijf, vanwege de verwijzing naar de VOC, moesten bedreigen. Zo werd er onder meer geschreven: "Burn the place down". Daar zijn de eigenaren behoorlijk van geschrokken. 

Geschiedenis Schreierstoren
De toren werd gebouwd rond 1487 op de hoek van het IJ en de oostkant van de stad, en is de enige bewaard gebleven verdedigingstoren van Amsterdam. 

De toren heette vroeger de Schrayershoucktoren omdat de stadsmuur hier een scherpe hoek maakte (van schray = "scherp"). De huidige naam zou de toren hebben gekregen omdat hij op de plaats stond waar in de tijd van de VOC vrouwen afscheid namen van hun mannen voordat die op reis gingen.

In de noordoostelijke muur werd in september 1927 een plaquette aangebracht ter herinnering aan het feit dat Henry Hudson op 4 april 1609 hiervandaan naar de Nieuwe Wereld vertrok om in opdracht van de VOC een westelijke doorvaart naar Indië te vinden. De plaquette was een initiatief van The Greenwich Village Historical Society uit New York.

(tekst gaat verder onder de foto)
VOC Café de Schreierstoren laat VOC vallen  (Foto: FOK!)
VOC Café de Schreierstoren laat VOC vallen (Foto: FOK!)

Slavernij
Eigenaar Sebastiaan Povsé verwijst naar deze Henry Hudson tegenover het Parool: "Onze zaak  heet VOC Café omdat van hier Henry Hudson naar Manhattan reisde. Die reis van Hudson was heel vroeg in de zeventiende eeuw, van slavernij was nog geen sprake."

Sebastiaan en Amber willen weer rustig kunnen slapen, zo vertellen ze tegenover het Parool. Daarom hebben ze besloten om het voorvoegsel VOC te laten vallen in de bedrijfsnaam. Daarvoor moet wel alle marketing en reclame worden aangepast, en dat kost enige tijd zo laat Sebastiaan weten. 

Zo zullen er flink wat bierglazen vervangen moeten worden, daar die speciaal voor de Schreierstoren zijn ontworpen. Ook de menukaarten moeten opnieuw gedrukt worden, en er zal een nieuw raam moeten worden geplaatst, aangezien het VOC logo ook in één van de ramen is verwerkt. 

Wisselende reacties
Het personeel krijgt wisselende reacties van de klandizie. Over het algemeen zijn die wel positief, al zijn er ook geluiden te horen dat men de naamsverandering 'belachelijk' vindt. 

VOC Café de Schreierstoren laat VOC vallen  (Foto: FOK!)
VOC Café de Schreierstoren laat VOC vallen (Foto: FOK!)

ADO Den Haag versterkt zich met begeerde amateur

Milan van Ewijk mag zich speler van ADO Den Haag noemen, zo maakt de club vrijdagmiddag bekend via de officiële kanalen. De achttienjarige rechtsback komt over van Excelsior Maassluis en heeft bij zijn nieuwe werkgever een contract tot medio 2022 getekend. Van Ewijk zal zich in de aanloop naar het volgende seizoen aansluiten bij ADO.

Van Ewijk maakt dit seizoen indruk in Maassluis en werd al in verband gebracht met clubs als PEC Zwolle, Go Ahead Eagles, Sparta Rotterdam en Excelsior. ADO is er dus echter in geslaagd om de concurrentie af te troeven: "Milan had meerdere opties en het is mooi dat zijn keuze op ADO Den Haag is gevallen", vertelt manager voetbalzaken Jeffrey van As.

"Milan is een moderne en felle rechtsachter, die aanvallend ingesteld is. Zijn drive naar voren past bij onze club. Zijn aanvalslust gaat overigens niet ten koste van het verdedigende werk. We zien veel potentie in Milan, maar hij krijgt wel rustig de tijd om zich te ontwikkelen", weidt de sportbestuurder verder uit over de nieuwste aanwinst van zijn club.

Van Ewijk maakte in het verleden jaren deel uit van de jeugdopleiding van Feyenoord en stapte in 2016 over naar Excelsior Maassluis. In mei 2018 werd hij met zeventien jaar en 253 dagen de jongste speler ooit in de Tweede Divisie namens zijn club. Dit seizoen speelde hij vooralsnog 25 wedstrijden, waarin hij goed was voor zes assists.

Twee nederlagen curlers op WK

De Nederlandse curlers hebben op het WK in het Canadese Lethbridge twee nederlagen moeten incasseren. Skip Jaap van Dorp, Wouter Gösgens, Laurens Hoekman en Carlo Glasbergen waren niet opgewassen tegen Rusland en verloren ook van Italië.

Tegen het Rusland van skip Sergei Glukhov moest het Zoetermeerse team al in het eerste end drie punten incasseren, waarna de achterstand niet meer goed werd gemaakt: 4-7.

Het Italië van Joël Retornaz, die curling dertien jaar geleden op de Italiaanse kaart zette tijdens de Spelen in Turijn, bleek een gelijkwaardige opponent. In de laatste ends moesten Van Dorp en zijn teamgenoten zich echter toch gewonnen geven: 4-6.

Met alleen vrijdag nog twee wedstrijden te gaan - tegen Zuid-Korea en curlingrootmacht Canada - staat Nederland op een keurige achtste plek in het toernooi met dertien teams.

MLB: Torres helpt Yankees met twee homeruns, Fried schittert

De honkballers van de New York Yankees hebben hun derde zege van het MLB-seizoen te pakken. Op bezoek bij de Baltimore Orioles, die hun eerste thuiswedstrijd speelden, won de ploeg met 4-8, onder meer dankzij twee homeruns van Gleyber Torres.

Bij de Atlanta Braves schitterde pitcher Max Fried. Zes innings lang was hij op weg naar een perfect game, waarna de Chicago Cubs toch een paar runs wisten te scoren. Het was bij lange na niet genoeg voor de bezoekers, want dankzij onder meer vijf binnengeslagen runs van Nick Markakis wonnen de Braves met 9-4.

Uitslagen MLB donderdag
Detroit Tigers - Kansas City Royals 5-4
New York Mets - Washington Nationals 0-4
Baltimore Orioles - New York Yankees 4-8
Oakland Athletics - Boston Red Sox 7-3
Cleveland Indians - Toronto Blue Jays 4-1
Pittsburgh Pirates - Cincinnati Reds 2-0
Atlanta Braves - Chicago Cubs 9-4
Los Angeles Angels - Texas Rangers 4-11

Markakis was lekker bezig (Bron: YouTube)

In 2017 vooral meer dierproeven met zebravissen en muizen

In 2017 zijn in Nederland 530.568 dierproeven uitgevoerd. Dat zijn er 80.694 (17,9%) meer dan in 2016. Dat staat in het in het jaarverslag dierproeven 2017 van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het aantal dierproeven verschilt van jaar tot jaar. Het aantal dierproeven in 2017 is vergelijkbaar met het aantal in 2013 en 2015. Er zijn in 2017 vooral meer dierproeven gedaan met genetisch gemodificeerde zebravissen en muizen.

De zebravissen worden ingezet voor onderzoek naar geneesmiddelen tegen kanker en voor een onderzoek naar hormoon-verstorende stoffen in het kader van een groter EU-project. Muizen worden voor verschillende onderzoeken ingezet, met name voor onderzoek naar kanker.

Hoge naleving
De NVWA heeft in 2017 211 inspecties uitgevoerd bij de in totaal 80 universiteiten, academische ziekenhuizen, onderzoeksinstellingen en farmaceutische bedrijven die een vergunning hebben voor het uitvoeren van dierproeven. Hierbij werd één keer een schriftelijke waarschuwing gegeven. Bij de andere inspecties bleek dat de vergunninghouders de regels voor het uitvoeren van dierproeven goed naleven.

Naast aantallen dierproeven en inspecties bij vergunninghouders publiceert de NVWA ook jaarlijks hoeveel dieren worden gefokt voor dierproeven, maar daar vervolgens niet voor worden ingezet. Het aantal proefdieren dat is gedood of is doodgegaan zonder dat zij onderdeel waren van een dierproef is ten opzichte van 2016 minimaal gestegen met 1,7% tot 448.252 dieren. Hiervan zijn 104.166 dieren wel ingezet als fokdier.

Tong's voetbal anekdote #11

De 17-jarige Willy Dullens maakt in het seizoen 1963/1964 zijn debuut bij Sittardia. Met 19 doelpunten was ie onmiddellijk belangrijk en promoveerde met Sittardia. In 1966 wordt ie als Eerste-Divisie speler zelfs Nederlands voetballer van het jaar. Hij wordt opgeroepen voor Oranje. Cruijff zegt dat de Limburger misschien wel een betere techniek heeft dan hijzelf. Hij zal maar 4 interlands spelen. Het noodlot slaat toe tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tegen Vitesse.

Pro League-conflict: de sluimerende vulkaan komt tot eruptie

De onvrede bij Hoofdklasse-clubs over de impact van de nieuwe FIH Pro League is deze weken tot een climax gekomen in Eindhoven: Oranje-Rood weigerde om internationals af te staan voor het duel tegen Spanje. Door tussenkomst van bondscoach Max Caldas leek het conflict van tafel, maar de Pro League-vulkaan smeult nog na. Wat is er gebeurd en hoe moet het verder? Een analyse.

‘Chantage’ tegen internationals Oranje-Rood, kopte het Eindhovens Dagblad (ED) donderdag boven een artikel waarin Harry van Hout, voorzitter van de Stichting Tophockey Oranje-Rood, zijn versie van de Pro League-affaire toelichtte. Van Hout vindt dat zijn internationals door bondscoach Max Caldas onder druk zijn gezet en het conflict tussen bond en club over de rug van zijn spelers is uitgevochten.

Het artikel is met verbijstering ontvangen bij de KNHB. Het bondsbureau is onaangenaam verrast door de uitlatingen van Van Hout, omdat er was afgesproken geen mededelingen in de pers te doen en de stichtingsvoorzitter in de ogen van de KNHB een eenzijdig (en onjuist) beeld schetst. Maar officieel wil niemand reageren. De bond niet, de spelers niet en bij Oranje-Rood verwijzen ze naar het artikel in het ED. "Dat kunnen jullie een op een op hockey.nl zetten", aldus Van Hout.

Off the record zijn betrokkenen spraakzamer en willen ze wel hun kant van het verhaal vertellen. Iedereen maakt duidelijk dat het nooit de bedoeling is geweest om de spelers de dupe te laten zijn, maar ondertussen worstelen de betrokken internationals wel met een enorm loyaliteitsconflict.

Moord en brand
Maar eerst even terug naar vorig jaar: het moment dat het speelschema van de nieuwe FIH Pro League-competitie naar buiten kwam. Zestien wedstrijden voor de Oranje Heren en zestien wedstrijden voor de Oranje Dames, kriskras over de wereld, in een tijdsbestek van zes maanden. De Hoofdklasse-clubs schreeuwden moord en brand. Ze vonden dat hun competitie – de beste van de wereld – veel te veel te lijden had onder het geweld van de nationale ploegen. De HHcv, het vertegenwoordigende orgaan van de Hoofdklasse, liet weten dat de clubs geen speelsters gingen afstaan voor de Champions Trophy voor vrouwen in China, in oktober 2018. Een conflict was een feit.

De KNHB herschikte vervolgens het programma, waarna de Hoofdklasse-clubs toch akkoord gingen met het speelschema. Maar achter de schermen sluimerde de onvrede nog steeds, met name bij de hofleveranciers van de Oranje-teams. Zij vinden de Pro League een gedrocht dat hun competitie dwarsboomt. Ze balen er ook van dat zij de spelers betalen, die meer en meer worden opgeëist door de bond.

De KNHB, onder leiding van de nieuwe technisch directeur Jeroen Bijl, ging daarom in de maanden daarna opnieuw in overleg met de hofleveranciers om afspraken te maken over het oproepen van internationals tijdens de Pro League. Hoe zouden de 32-koppige Oranje-selecties worden samengesteld, hoe zagen de reisschema’s eruit en wanneer speelden en trainen de internationals bij Oranje? Een lastige legpuzzel, maar eind september gaven alle betrokkenen zwart op wit hun akkoord. De vrede leek getekend.

Maar de Pro League op papier blijkt toch wat anders in de praktijk. Die is weerbarstiger. De Oranje Heren vlogen in januari en februari naar Nieuw-Zeeland en Australië. Gingen via Spanje naar Argentinië en sloten de eerste fase van de Pro League af met een thuisduel tegen Duitsland. Slechts een paar dagen voor de herstart van de competitie. Enkele hoofdcoaches, waaronder Alexander Cox van Kampong, lieten hun onvrede blijken. Zij vonden dat veel internationals vermoeid waren en ze amper tijd hadden om hun teams voor te bereiden op het tweede deel van het seizoen.

‘Bij Oranje-Rood groeide de onvrede’
Bij de teams die desondanks goed draaiden, zoals Kampong en Bloemendaal, verdween het gemopper naar de achtergrond. Maar bij Oranje-Rood groeide de onvrede. De ploeg van Roger van Gent, als tweede de winterstop in gegaan, kende een dramatische herstart met slechts twee overwinningen in zes duels. Met de 5-0 zeperd tegen Bloemendaal van afgelopen zondag als dieptepunt. Het zeker lijkende playoff-ticket is plots in groot gevaar.

En dan staat ook nog eens het prestigieuze EHL-toernooi op Oranje-Rood voor de deur. Van 17 tot en met 24 april wordt in Eindhoven zes dagen tophockey worden gespeeld om de Europese clubtitel. Voor volle tribunes en het liefst met een hoofdrol voor de thuisploeg, juist om die tribunes vol te krijgen. Het toernooi is belangrijk voor het prestige van de Eindhovense club, maar zeker ook voor de clubkas. Oranje-Rood moet fors investeren om de EHL te mogen hosten. Dat geld moet worden terugverdiend en daarnaast wil de club graag wat extra overhouden. Want zoveel mogelijkheden in een seizoen heeft een tophoofdklasser niet om de dure huishouding van een extra injectie te voorzien. Omdat gewone competitiewedstrijden gratis toegankelijk zijn, brengen alleen de play-offs in eigen huis wat extra geld in het laatje.

In Eindhoven is er daarom stress. Dat is begrijpelijk. Van Gent en zijn staf staan voor cruciale weken, waarbij de focus en aanwezigheid van iedereen wordt gevraagd. Maar de Pro League dreigt dat te verstoren. Na de competitiewedstrijd van komende zondag is er een Pro League-week. Voor de Oranje Heren stond er eerst zelfs een dubbel met Pakistan en Spanje op het programma. Maar door de schorsing van Pakistan resteert alleen het duel tegen Spanje, op zaterdag 13 april op Kampong.

Met zes internationals in de Pro League-selectie (Pirmin Blaak, Joep de Mol, Mink van der Weerden, Teun Beins, Max Kuijpers en Bob de Voogd) bestond de kans dat Oranje-Rood zijn belangrijkste spelers, pas een paar dagen voor de start van de cruciale EHL terug in Eindhoven zou hebben. Een angstbeeld.

Voor clubman Harry van Hout reden in te grijpen. Hij kon niet laten gebeuren dat zijn club met lege handen zou staan, alleen vanwege die door hem zo verfoeide Pro League. Als Van Hout vindt dat zijn club onrecht wordt aangedaan, verandert hij in een straatvechter. De mail die hij vervolgens aan de bond stuurde, was helder en duidelijk: Oranje-Rood stelt zijn internationals niet beschikbaar voor het Pro League-duel met Spanje.

Een voor de KNHB onbespreekbare stellingname. De Pro League is het hoogste hockeypodium, daarop moet Oranje zich in een zo sterk mogelijke samenstelling meten met de wereldtop. Daarnaast is de Pro League bepalend voor de plek op de wereldranglijst en onderdeel van de route naar olympische kwalificatie en in de toekomst waarschijnlijk ook naar het WK, zo stelde KNHB-directeur Erik Gerritsen onlangs.

Het tegenbericht vanuit het bondskantoor aan Oranje-Rood was daarom duidelijk: het niet beschikbaar stellen van spelers is tegen de gemaakte afspraken in september, daarmee gaan wij niet akkoord. Een nieuw conflict was geboren.

Oranje-Rood zocht steun bij de andere hofleveranciers van Oranje
Van Hout zocht vervolgens steun bij de andere hofleveranciers van Oranje: Amsterdam, Bloemendaal en Kampong. Kampong toonde zich in eerste instantie wel solidair, zo wordt van verschillende kanten bevestigd. Bij de andere twee ving Van Hout bot. Bestuurslid Pepijn Post van Bloemendaal: "Wat we allemaal vinden van de Pro League, staat in onze ogen los van deze discussie. In september is de beschikbaarheid van de internationals vastgelegd, daar was iedereen bij. Afspraak is afspraak. Wij hebben ons daarom niet solidair verklaard aan Oranje-Rood."

Van Hout, die al heel wat jaren meeloopt, beriep zich vervolgens nog op een afspraak van circa vijf jaar geleden. Daarin hadden de Hoofdklasse-clubs met de KNHB vastgelegd dat een week voor de EHL geen spelers voor Oranje zouden worden opgeroepen. Maar dat was voor het Pro League-tijdperk en Van Hout repte daarover met geen woord tijdens de bijeenkomst in september, zo zeggen aanwezigen.

Op het bondskantoor groeide de irritatie over de houding van Oranje-Rood, waarmee afgelopen seizoen al onenigheid was. Op de voor hoofdsponsor Rabobank belangrijke Fandag ontbraken de spelers van Oranje-Rood op het laatste moment. Als enige club. "De belasting is met een dubbel op vrijdag en zondag in hetzelfde weekend te groot", vond men in Eindhoven.

Ondertussen begon bondscoach Max Caldas zich zorgen te maken. Hij had al eerder laten weten in verband met de EHL de spelers van deelnemers Amsterdam, Kampong en Oranje-Rood zoveel mogelijk te ontzien in de selectie voor het duel tegen Spanje. Maar een team samenstellen zonder spelers uit die teams, was niet mogelijk. Al was het maar omdat Oranje een overwinning op Spanje keihard nodig heeft om zicht te houden op de eerste vier plekken die toegang geven tot de Grand Final in Amsterdam.

Caldas toog daarop met zijn manager Joof Verhees naar Eindhoven waar zij in een hotel een gesprek hadden met de zes internationals van Oranje-Rood. De spelers kregen daar uitleg over de ontstane situatie, omdat de bondscoach vond dat zij daar recht op hadden. Caldas gaf ook aan dat hij ze ‘tot nader orde’ niet ging selecteren. Op die manier hoefden de spelers ook niet te kiezen tussen Oranje en Oranje-Rood, was zijn uitleg. Op de vraag tot wanneer het ‘tot nader orde’ was, kregen de spelers volgens het Eindhovens Dablad het antwoord: "Reken maar tot en met het EK deze zomer". Dat toernooi wordt in augustus in België gespeeld.

Met die harde boodschap wilde de technische staf van Oranje een grens trekken en een duidelijk signaal naar alle clubs afgeven. De woorden van Caldas en Verhees misten hun uitwerking niet. Oranje-Rood stelde de internationals alsnog beschikbaar voor het duel tegen Spanje. Tot opluchting van de spelers. Zij hebben begrip voor de belangen van zowel Oranje als Oranje-Rood, maar zitten ongevraagd wel in de mangel. Caldas selecteerde daarop alleen aanvoerder Mink van der Weerden en aanvaller Bob de Voogd en alle partijen spraken af over de kwestie niet meer naar buiten te treden.

Daarmee leek de kou uit de lucht, maar binnen Oranje-Rood kookten ze van woede over de handelwijze van Caldas en Verhees. In het Eindhovens Dagblad kwam de vulkaan alsnog tot uitbarsting. "Het is te gek voor woorden wat er is gebeurd. Pure chantage, een dreigement. Gewoon schandalig", fulmineerde Van Hout. De KNHB geeft geen commentaar. "Het conflict is opgelost. Er is afgesproken dat er na de EHL op bestuurlijk niveau contact is tussen betrokken partijen", zegt een woordvoerder.

Oplossing moet komen uit Lausanne
Na deze uitbarsting zal het voorlopig wel even stil zijn, maar de onrust blijft zolang de Nederlandse Hoofdklasse-clubs het idee hebben dat ze in een wurggreep worden gehouden door de Pro League. Een echte oplossing moet komen uit Lausanne, waar de FIH zich, na een internationale bijeenkomst afgelopen week in Amerika, op haar hoofdkantoor buigt over het nieuwe speelschema voor komend jaar. KNHB-directeur Gerritsen pleitte in Amerika voor aanpassing van het Pro League-schema, zodat er meer ruimte is voor het spelen van een Hoofdklasse-competitie. In de wandelgangen heeft hij laten weten ‘positief verrast te zijn over de opstelling van de andere landen’.

Met een positieve verrassing kan Gerritsen de Pro League-vulkaan in Nederland misschien tot rust brengen. Maar het gevaar van een uitbarsting blijft.

NHL: Avalanche, Hurricanes en Penguins naar play-offs

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie zijn vijftien van de zestien play-offtickets vergeven. Donderdagavond plaatsten nog eens drie teams zich voor het postseason, waardoor er nog één plaats over is. Die strijd gaat tussen de Montreal Canadiens en Columbus Blue Jackets, waarbij de Canadiens in hun enige resterende wedstrijd meer punten moeten pakken dan de Blue Jackets in hun twee resterende wedstrijden, een schier onmogelijke opgave.

Speciaal voor FOK!ker Drizzt_DoUrden beginnen we in Denver, waar de Colorado Avalanche het opnam tegen de Winnipeg Jets. De Avs kwamen in de eerste periode op 0-2 achterstand, maar Tyson Barrie en Carl Söderberg maakten het goed: 2-2. Er was overtime nodig en daarin was het Erik Johnson die de Avs na een kleine twee minuten naar de winst en dus een plekje in het postseason schoot. Ook goalie Philip Grubauer was weer lekker bezig: de Duitser was goed voor 34 reddingen.

Ook de Carolina Hurricanes zijn er bij en wel voor het eerst sinds 2009. In eigen huis werden de New Jersey Devils met 3-1 geklopt, nadat de bezoekers al vroeg op 0-1 kwamen. Warren Foegele, Justin Faulk en Nino Niederreiter draaiden die achterstand om en hielpen de Canes eindelijk weer eens de play-offs in.

De Pittsburgh Penguins zijn er juist al sinds 2007 elk jaar bij, hoewel het dit seizoen wat minder soepel gaat voor de ploeg die in die tijd drie keer de Stanley Cup won. Ook de Penguins begonnen met een achterstand en wel tegen de Detroit Red Wings, maar Jake Guentzel, twee goals van Phil Kessel en een beslissende powerplaygoal van Sidney Crosby - die ook al twee assists gaf - bezorgden de Penguins de 4-1 winst en een nieuwe plek in de play-offs.

Uitslagen NHL donderdag
Buffalo Sabres - Ottawa Senators 5-2
Carolina Hurricanes - New Jersey Devils 3-1
Florida Panthers - New York Islanders 1-2 SO
Pittsburgh Penguins - Detroit Red Wings 4-1
Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning 1-3
Washington Capitals - Montreal Canadiens 2-1
Minnesota Wild - Boston Bruins 0-3
Nashville Predators - Vancouver Canucks 3-2
St. Louis Blues - Philadelphia Flyers 7-3
Colorado Avalanche - Winnipeg Jets 3-2 OT
Edmonton Oilers - San Jose Sharks 2-3
Vegas Golden Knights - Arizona Coyotes 1-4

Avalanche - Jets (Bron: YouTube)

Doorzoekingen naar fraude met inburgeringsgelden

De FIOD en Recherche Inspectie SZW hebben op 5 april drie woningen doorzocht in Houten, Malden en Nijkerk en drie panden in Arnhem. Drie mannen van 39, 61 en 62 worden verdacht van verduistering, valsheid in geschrift en witwassen van overheidsgeld dat bedoeld was voor inburgeringsonderwijs. Er is beslag gelegd op administratie, een Range Rover, enkele tienduizenden euro’s contant geld en bankrekeningen met ruim één miljoen euro.

In het strafrechtelijk onderzoek is het vermoeden dat gefraudeerd wordt met gelden die uitsluitend bedoeld zijn voor het inburgeringsonderwijs en voor het examen. In Nederland is het verplicht om als immigrant binnen drie jaar na aankomst in Nederland inburgeringsexamen te doen. Taalscholen kunnen de immigrant helpen met onderwijs om dit examen te halen. Voor eventueel te volgen lessen krijgen de inburgeraars een lening van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) van maximaal € 10.000,- ter beschikking, onder de voorwaarde dat de taalschool een keurmerk heeft van Blik op Werk (BOW). De taalscholen dienen de facturen in bij DUO en deze betaalt vervolgens de scholen uit. Arbeidsmigranten hoeven als zij slagen voor het examen de lening niet terug te betalen.

Het vermoeden is dat er onder andere valse facturen en valse verklaringen over deelname aan cursussen zijn ingediend. Zo zouden er meer uren zijn gedeclareerd dan er daadwerkelijk les wordt gegeven. Verdachten hebben vermoedelijk het geld deels geïnvesteerd, waardoor sprake is van witwassen. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Celstraffen voor nepoverval op koerier en voorbereiden plofkraak

Drie mannen uit Utrecht zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld voor het verduisteren van tientallen pakketten met onder andere goud, sieraden en politiekleding. Zij hebben een overval op een koerier in scene gezet en de spullen weggenomen. Twee van de drie verdachten zijn daarnaast veroordeeld voor het voorbereiden van een plofkraak. De 21-jarige hoofdverdachte is ook veroordeeld voor bedreiging.

Doorzoekingen
Op 27 februari 2018 wordt een overval gepleegd op een koerier van Mikropakket op de Van Rensselaerlaan in Utrecht. De 19-jarige koerier reed die week voor het eerst alleen op de bestelbus. Uit de bus werden 54 pakketten overgeladen in een Audi die klaar stond. Volgens een getuige gebeurde dit zonder enige zichtbare spanning. Uit onderzoek blijkt dat enkele maanden daarvoor de koerier geappt heeft met de 21-jarige verdachte. In dat gesprek stemde hij in met het voorstel om hem te overvallen. De politie verrichtte meerdere doorzoekingen in het onderzoek naar de overval. In garageboxen die gebruikt werden door de 21-jarige verdachte en een, eveneens, 19-jarige medeverdachte zijn de gestolen spullen van Mikropakket en goederen die bestemd waren om een plofkraak mee te plegen gevonden. Ook zijn er (automatische)vuurwapens en munitie gevonden.

Gevoelens van onrust en onveiligheid
De drie mannen hebben zich schuldig gemaakt aan verduistering van de goederen uit de bestelbus. Dit levert niet alleen schade en overlast op voor de direct betrokkenen, maar ook gevoelens van onrust en onveiligheid in de samenleving. De rechtbank rekent het twee van de drie verdachten ook zwaar aan dat ze goederen in bezit hadden die bestemd waren voor het plegen van een plofkraak. Vuurwapenbezit leidt daarnaast niet zelden tot het (ondeskundig) gebruik ervan, met alle ernstige gevolgen van dien. De rechtbank is van oordeel dat alleen een forse gevangenisstraf recht doet aan de ernst van de feiten die gepleegd zijn.

Straffen
De hoofdverdachte, de kennelijke initiator van de ‘overval’ is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De koerier is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Deze man was naar het oordeel van de rechtbank niet betrokken bij de voorbereiding voor het plegen van een plofkraak. De derde verdachte, ook een 19-jarige man, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk.

Shazam DLC voor LEGO DC Super Villains beschikbaar

Warner Bros. Interactive Entertainment heeft vandaag levelpakket 1 van de LEGO DC Super-Villains: SHAZAM!-film uitgebracht. Het downloadbare pakket voegt een nieuw level en nieuwe DC-personages toe, geïnspireerd op de film Shazam! van Warner Bros. Pictures, die nu in de bioscopen draait

Voor houders van de Season Pass is levelpakket 1 van de film Shazam! vanaf 5 april verkrijgbaar en levelpakket 2 van Shazam!, met nog een nieuw level en nieuwe personages, vanaf 23 april 2019. De Season Pass voegt zes levelpakketten en vier personagepakketten toe en is inbegrepen in de LEGO DC Super-Villains Deluxe Edition, maar is ook afzonderlijk verkrijgbaar voor € 14,99. Voor spelers die de DLC-bundel van de Shazam!-film los willen kopen, is deze vanaf 23 april verkrijgbaar voor € 5,99.

LEGO DC Super-Villains is uit op PlayStation4, Xbox One, pc en Switch.

Tusk: 'flexibel' Brexit-uitstel

De Britse premier Theresa May vraagt opnieuw Brexit-uitstel aan. Europese Raadvoorzitter Donald Tusk heeft 12 maanden verlenging voorgesteld, waarbij de Britten eerder de EU uitkunnen zodra de exitdeal is goedgekeurd. Zo moet het risico van een no-deal Brexit worden teruggedrongen.

May overlegt momenteel met Labourleider Jeremy Corbyn om haar deal alsnog door het Lagerhuis te loodsen. Niemand verwacht dat ze het voor de huidige deadline van 12 april eens worden, of dat dit überhaupt lukt.

Op 10 april is er een speciaal ingelaste EU-top. Dan moeten de regeringsleiders het eens worden over de voorwaarden voor het uitstel. Er was al afgesproken dat het ditmaal een stuk langer wordt, maar May wil voorkomen dat het land mee moet doen aan de Europese verkiezingen van 22 mei. Op 12 april moet de kiescommissie weten of dit het geval is.

Mays Conservatieve Partij ziet meedoen aan die verkiezingen echter als een vernedering, bijna drie jaar na het referendum. Vandaar dat ze - alweer - aanstuurt op uitstel tot 30 juni, vlak voordat het nieuwe europarlement zitting neemt.

Onmogelijk
Maar juristen zeggen dat die datum onmogelijk is zonder dat er aan de verkiezingen wordt deelgenomen. Stel immers dat Londen ergens tussen 22 mei en 30 juni de Brexit annuleert, dan is er een lidstaat zonder parlementsleden en komen beslissingen van de EU op de helling te staan.

De 'flextensie' die Tusk voorstelt moet Londen toestaan zich voorwaardelijk voor de Europese verkiezingen in te schrijven. Mocht er voor 22 mei een deal zijn goedgekeurd zou de regering deelname vervolgens kunnen annuleren. En als ze wel meedoen hebben de Britse europarlementariërs slechts kort zitting, of mogelijk helemaal niet.

De hamvraag is of de regeringsleiders akkoord gaan met zo'n voorstel. Met name Frankrijk zal bedenkingen hebben, helemaal als er opnieuw geen duidelijk plan ligt van de Britten. President Emmanuel Macron ging vorige keer al met moeite akkoord; de huidige deadline van 12 april noemde hij toen "la guillotine".

Update 13.00 uur
Oerbrexiteer Jacob Rees-Mogg heeft via Twitter op het uitstelvoorstel van de premier gereageerd met zijn eigen voorstel dat Londen zich in dat geval zo moeilijk mogelijk moet opstellen. "We zouden ons veto uit kunnen spreken over budgetverhoging, ideeën over een Europees leger dwarsbomen en Macrons integratieplannen blokkeren."

Anderen waren er als de kippen bij om het Lagerhuislid erop te wijzen dat hij nu openlijk toegeeft dat het Verenigd Koninkrijk wel degelijk invloed heeft binnen de EU. User 'Brexitshambles' lardeerde dit met een heus campagnefilmpje van Vote Leave uit 2016, wat we jullie uiteraard niet willen onthouden.

'700 euro voor ontmaagding 12-jarig meisje'

Kinderprostitutie in de Filipijnen, het zal voor niemand een verrassing zijn dat het bestaat en dat het treurig grote vormen aanneemt. BNR-journalist Roelof Hemmen dook voor hulporganisatie Terre des Hommes undercover in het wereldje in hoofdstad Manila en dat maakte flink veel indruk op hem.

Via een lokale pooier, ene mevrouw Lynn, kreeg hij de kans om te kiezen met welk meisje hij seks wilde hebben. Hemmen, die zich voordeed als 'Jack', wilde zogenaamd graag een jong meisje ontmaagden, omdat het kan. Het is een vies wereldje en dus was dat geen enkel probleem, zo liet mevrouw Lynn weten. De 12-jarige Charm werd uiteindelijk uitgekozen, voor 40.000 Filipijnse peso - amper 700 euro - zou het meisje ontmaagd gaan worden door 'Jack'.

Charm wachtte op hem in zijn appartement, maar nadat hij had bevestigd dat ze inderdaad op bed zat te wachten ging Hemmen er natuurlijk vandoor. Zogenaamd omdat het verkeerde meisje klaar zat, maar de echte reden moge duidelijk zijn. Hij droeg de in het geheim gemaakte beelden over aan de Filipijnse politie, die een nicht van mevrouw Lynn arresteerde, maar de pooier zelf (nog?) niet. Ook werden tien meisjes gered, Charm zat daar niet bij.

Het meer gedetailleerde verhaal is hier te lezen bij het AD.

NBA: Antetokounmpo wint duel met Embiid, Bucks pakken 1e plek

De basketballers van de Milwaukee Bucks hebben in de NBA op bezoek bij de Philadelphia 76ers een belangrijke zege geboekt. De ploeg won met 122-128 en gaat daardoor als nummer één van de Eastern Conference de play-offs in.

Het werd een fraai duel tussen de twee sterren van de beide ploegen: Joel Embiid van de 76ers en Giannis Antetokounmpo van de Bucks. De favoriet voor de MVP-titel was Embiid de baas en leidde zijn ploeg in een spannend duel naar de winst. Embiid was goed voor 34 punten, Antetokounmpo tekende voor 45 punten en 13 rebounds.

Buddy Hield hielp de Sacramento Kings met 23 punten naar een 117-104 zege tegen de Cleveland Cavaliers, de Golden State Warriors wonnen onder meer dankzij 21 punten van DeMarcus Cousins met 90-108 van de Los Angeles Lakers.

Antetokounmpo vs Embiid (Bron: YouTube)

Man krijgt klappen met vuurwapen

Klappen op het hoofd met een vuurwapen en bloedend achtergelaten in een portiek aan de Sjanghailaan in Rotterdam. De politie zoekt dringend getuigen van een gewelddadige beroving van een 56-jarige man. Hij werd belaagd door twee mannen voor de deur van zijn huis. Die gingen er met de telefoon en enkele persoonlijke spullen van de man vandoor.

Het slachtoffer kwam dinsdagavond rond 22:15 uur thuis, maar was zijn sleutel vergeten. Hij belde aan, zodat zijn zoon open kon doen. Op dat moment verscheen er een man achter hem, die hem direct op zijn lichaam en hoofd sloeg. Een tweede man kwam erbij en schreeuwde om geld, terwijl de ander het slachtoffer vast hield. Het slachtoffer gilde, wat de zoon kon horen door de intercom.

De mannen trokken het slachtoffer ondertussen naar een donker deel van het portiek, waarbij het slachtoffer zag dat een van de daders een vuurwapen had. Die begon ermee op het hoofd van het slachtoffer te slaan. Op dat moment kwam de zoon naar beneden en vluchtten de daders weg in de richting van de Kobelaan, het slachtoffer bloedend achterlatend. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht.

De daders zijn rond de 1.75 en 1.80 meter lang, eentje was slank, de ander nogal fors. Ze hebben een donkere huidskleur, spreken goed Nederlands, en droegen beiden een donkere jas met capuchon en iets voor hun gezicht. De politie vraagt geuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook is de politie op zoek naar camerabeelden. Deze kunnen worden geupload via het tipformulier op de website.

Trump post photoshopfilmpje Joe Biden

De Amerikaanse president Donald Trump heeft geen belangrijke zaken meer aan zijn hoofd, alles loopt op rolletjes - zaken als een muur bij Mexico, aantijgingen van samenwerking met Rusland, gedoe over gezondheidszorg en gedoe met Noord-Korea even daargelaten.

Voor Trump was het dan ook hoog tijd om eens met wat anders bezig te zijn, namelijk Joe Biden. De voormalig vicepresident blijkt mogelijk redelijk Trumpesque trekjes te hebben, want ook hij wordt beschuldigd van ongewenste intimiteiten. Gelukkig heeft Trump nu alle tijd van de wereld en dus kwam hij met een hartstikke scherpe reactie op het hele gebeuren.

Leer overleven in Ancestors: The Humankind Odyssey

Panache Digital Games en Private Division brengen een nieuwe video serie uit, die dieper ingaat op de belangrijkste game facetten van Ancestors: The Humankind Odyssey.

In deze eerste video, vertelt Patrice Désilets, Creative Director en co-founder van Panache Digital Games, ons alles over de belangrijkste overleving skills en de gevaren die je tegen kan komen in de game. Nieuwe gameplaybeelden laten zien hoe je als speler het Neogene Afrika van 10 miljoen jaar geleden ontdekt om de menselijke evolutie te overleven.

Ancestors: The Humankind Odyssey is een ‘third-person’ open wereld survival game waarin je ‘Ontdekt, Uitbreidt en Evolueert’ om je clan naar de volgende generatie te loodsen in het nieuwe avontuur van de bedenker van Assassin’s Creed.

Ancestors: The Humankind Odyssey komt in 2019 naar PlayStation 4, Xbox One en pc.

Gameplay van de archer in Warhammer: Chaosbane

Bigben en EKO Software laten meer van de archer Elessa zien, een van de vier speelbare personages in Warhammer: Chaosbane.

Elessa is een wood elf die met haar afstandsaanvallen en mobiliteit haar nut in Magnus’ leger ruimschoots heeft bewezen. Het arsenaal aan skills van Elessa is gebaseerd op aanhoudende damage, zo is ze bijvoorbeeld in staat om een grote groep vijanden te verwonden en vergiftigen. Ook kan ze bosgeesten oproepen die Dryads worden genoemd en haar tijdens gevechten helpen. Zelfs wanneer ze is omsingeld kunnen haar vaardigheden uitkomst bieden om de situatie in haar voordeel te keren, bijvoorbeeld met spreuken om de vijandelijke hordes te vertragen, ontwijken of verstrikken.

Warhammer: Chaosbane is vanaf 4 juni 2019 verkrijgbaar op PlayStation 4, Xbox One en pc. Bezitters van de Magnus Edition en Digital Deluxe Edition kunnen 31 mei al aan de gang.

Episode 3 teaser voor Life is Strange 2

De teasertrailer voor Life is Strange 2 - Episode 3 is onthuld. Het nieuwe hoofdstuk kom 9 mei uit op PlayStation4, Xbox One en pc. Daarnaast zijn alle afleveringen van Life is Strange 2 vanaf nu ook los van de seizoensbundel aan te schaffen. Episode 2 is nu apart verkrijgbaar.

In Episode 3 vervolgen Sean en Daniel Diaz hun reis naar Mexico, een paar maanden na de gebeurtenissen in Episode 2. Na hun ontsnapping uit Beaver Creek maken ze het leven aan de rand van de samenleving mee. Tussen de torenhoge redwoodbossen van Californië raken ze bevriend met een gemeenschap van zwervers en runaways. Maar ze raken er ook betrokken bij de illegale handel in cannabis.

De plannen van Sean en Daniel worden opnieuw op de proef gesteld. Nieuwe relaties zorgen voor frictie tussen de twee broers en ze leren beiden veel over zichzelf. Onzeker over het doel dat ze eerder voor ogen hadden, gaat het erom spannen: blijven ze bij elkaar, of zullen ze elk hun eigen weg gaan?

"Het Life is Strange-team leest altijd de feedback van spelers, en na de lancering van Episode 2 van Life is Strange 2 merkten we dat de behoefte groot was om afleveringen apart aan te kunnen schaffen", zegt Jon Brooke, co-studiohoofd van Square Enix External Studios. "Het kostte wat tijd om dat voor elkaar te krijgen, omdat we ervoor moesten zorgen dat alle afleveringen afzonderlijk en zelfs in de verkeerde volgorde konden worden gespeeld, wat we oorspronkelijk niet zo hadden ontworpen. Maar we zijn blij dat we eindelijk kunnen aankondigen dat fans elke Life is Strange 2-aflevering nu vanaf de lanceringsdag apart kunnen aanschaffen."

Politie zoekt getuigen dumpen drugsafval

Aan de Pompstationweg in Tilburg is donderdag drugsafval gedumpt. Agenten troffen rond 15.55 uur in het natuurgebied een tiental vuilniszakken en jerrycans aan. Ook lagen er productiematerialen van een drugslab. De politie doet verder onderzoek en is op zoek naar getuigen.

De brandweer heeft vastgesteld dat het vermoedelijk om afval afkomstig van de productie van synthetische drugs ging. Agenten hebben de vindplek afgezet voor onderzoek. Omdat er een kleine hoeveelheid afval had gelekt, heeft de gemeente de bovenste laag van de grond laten afgraven. Een gespecialiseerd bedrijf heeft de vaten opgeruimd. Het team Milieu van de politie doet verder onderzoek.

Mensen die iets gehoord of gezien hebben wordt verzocht om contact op te nemen met de politie. Dat kan via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Politie zoekt getuigen dumpen drugsafval (Foto: Politie)
Politie zoekt getuigen dumpen drugsafval (Foto: Politie)

Tidal Basin beschikbaar voor The Division 2

Invasion: Battle for D.C., de eerste post-launch update van Tom Clancy’s The Division 2, gaat nu van start met Tidal Basin op Xbox One, PlayStation 4 en pc. Naast Tidal Basin bevat Invasion: Battle for D.C. een nieuwe Raid genaamd Operation Dark Hours en een nieuwe Specialization die in latere updates zullen verschijnen.

Met de focus op de Endgame biedt Invasion: Battle for D.C. nieuwe uitdagingen en content:

  • Tidal Basin, een nieuwe Stronghold van de Black Tusk factie, bevat enorme sterke vijanden die niet zonder slag of stoot neergaan
  • Na het overnemen van de Stronghold Tidal Basin start World Tier 5 waardoor spelers de mogelijkheid krijgen om hun gear scores naar 450-500 te brengen
  • World Tier 5 introduceert wekelijkse invasies, waarbij je gebieden die in handen zijn van de Black Tusk moet heroveren
  • De geheel nieuwe ‘Heroic’ moeilijkheidsgraad wordt geïntroduceerd
  • Toegang tot twee nieuwe wapens, drie gear sets, outfits, maskers en weapon skins
  • Toegang tot een nieuwe PVP map, Fort McNair
  • Operation Dark Hours, de eerste Raid voor 8 spelers ooit in de serie, is vanaf 25 april beschikbaar

Verder staat spelers nog meer gratis content te wachten. In een komende update wordt een nieuwe Specialization geïntroduceerd. In de zomer van 2019 verschijnt Episode 1, D.C. Outskirts: Expeditions, in de herfst van 2019 volgt Episode 2: Pentagon: The Last Castle en het eerst jaar post-launch content wordt in de winter van 2019 afgesloten met Episode 3.

Tom Clancy’s The Division 2 is reeds verkrijgbaar voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Water en golven in Man of Medan

Bandai Namco heeft een nieuwe video online gezet voor de aankomende horrorgame Man of Medan. In de video zien we hoe de makers het weer en het feit dat je op een boot bent verwerkt hebben in het spel.

Supermassive Games, bekend van Until Dawn, wil met The Dark Pictures een serie stand-alone, cinematische horror games maken. Deze games worden ontworpen om op een regelmatige basis een nieuwe horror-ervaring te bieden. Elke game staat op zich en omvat een nieuw verhaal en een nieuwe cast personages. In de eerste deel van de serie, Man of Medan, varen vier jonge Amerikanen uit voor een duiktrip na een gerucht over een WOII wrak. Wanneer er storm opsteekt krijgt hun vakantie een sinistere wending... wie zal overleven en wie zal sterven

Man of Medan verschijnt deze zomer voor Xbox One, pc en PlayStation 4.

Atalanta na fenomenale start langs Bologna

In de Serie A heeft Atalanta een indrukwekkende zege geboekt. Bologna werd met 4-1 verslagen, maar het was vooral de start van de thuisploeg die voor reuring zorgde.

Josip Ilicic opende de score al in de derde minuut, goed twee minuten later stelde Marten de Roon hem in staat ook de 2-0 binnen te schieten. Hans Hateboer was een minuut of vijf later goed voor de 3-0 en Duvan Zapata bracht nog voor het eerste kwartier goed en wel voorbij was de 4-0 op de borden. Een goal van Riccardo Orsolini vroeg in de tweede helft bracht Bologna tenminste nog wat eer, verder bleef het na de furieuze start teleurstellend stil bij de goals.

Sassuolo won ondertussen met 4-0 van Chievo, onder meer door twee goals van aanwinst Merih Demiral.

Kurt Cobain 25 jaar dood

Precies een kwart eeuw geleden maakte Nirvana-zanger Kurt Cobain een einde aan zijn leven door zichzelf door het hoofd te schieten. Het gebeurde slechts tweeëneenhalf jaar nadat hij met Nirvana het album Nevermind uitbracht, waarmee de band wereldwijd doorbrak.

De rauwe sound van de grungegroep luidde een breuk in met de plastic pop van de jaren tachtig en vroege jaren negentig, maar ook met de gepolijste rock van destijds. Critici prezen de band dan ook als 'redders van de rock & roll'.

Naar verluidt kon de Nirvana-voorman niet omgaan met het succes, maar drummer Dave Grohl zei dat hij eerder al het gevoel had gehad dat Cobain niet oud zou worden. "Soms kun je iemand gewoon niet van zichzelf redden", aldus Grohl tegen muziekblad NME.

Cobain werd 27, een schijnbaar riskante leeftijd voor muzikanten, gezien ook onder meer Jim Morrison, Jimi Hendrix, Janis Joplin en Amy Winehouse op die leeftijd het leven lieten. In Cobains lichaam werden sporen van heroïne en kalmeringsmiddelen aangetroffen.

Omdat 25 jaar best lang geleden is, staat hieronder het nummer In Bloom, want de video ziet er ook uit alsof die van lang geleden is. Maar ook omdat de song gaat over het doorsnee publiek dat plotseling op de alternatieve plekken verscheen waar de band optrad. Volgens Cobain begrepen die mensen de muziek helemaal niet.

In 2015 kwam de goed ontvangen documentairefilm Kurt Cobain: Montage of Heck uit, samengesteld uit materiaal uit het familiearchief. Deze ontstond uit een idee van Cobains weduwe Courtney Love, en werd geproduceerd door zijn dochter Frances Bean.

VR-ondersteuning voor Super Mario Odyssey en Breath of the Wild

Nintendo komt 12 april met hun Nintendo Labo VR-kit. Deze game bevat zelf genoeg games om mee aan de slag te gaan, maar net als de vorige Labo-kits worden er updates uitgebracht voor andere games.

De games zijn ook zeker niet de minste. Super Mario Odyssey en The Legend of Zelda: Breath of the Wild krijgen een update, zodat ze compatibel zijn met Nintendo Labo VR. Voor Super Mario Odyssey worden er drie nieuwe bonussen toegevoegd, waarin je enkele missies moet uitvoeren in VR. The Legend of Zelda wordt compleet speelbaar in VR, hiervoor hoef je geen nieuwe game te beginnen. Je kunt op elk moment wisselen tussen VR en de normale manier van spelen, alleen cutscènes zijn niet compatibel.

De updates voor deze twee games worden 25 april beschikbaar gemaakt.

Extra geld en maatregelen in voorbereiding op drogere zomers

De droge zomer van 2018 heeft het Nederlandse waterbeheer flink op de proef gesteld. De door minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) ingestelde Beleidstafel Droogte komt nu met haar eerste bevindingen. Conclusie is dat de droogtemaatregelen vorig jaar goed hebben uitgepakt en de waterbeheerders hard hebben gewerkt. Tegelijk komen er knelpunten in beeld, zoals het sterk gedaalde grondwaterpeil in de hoge zandgronden in het oosten en zuiden van Nederland en het binnendringende zoute zeewater dat een probleem vormde voor het drinkwater en de landbouw.

Om snel met oplossingen te komen stelt de minister nu al €7 miljoen beschikbaar voor maatregelen om in de zandgebieden water op te slaan om daarmee het grondwater tijdig aan te vullen. Ook vanuit de regio’s wordt hiervoor fors aanvullend geïnvesteerd. ‘We moeten van kampioen dijken bouwen tegen hoogwater nu ook kampioen wateropslag worden als remedie tegen droge zomers,’ aldus minister Van Nieuwenhuizen. ‘Ons watermanagement gaan we nog meer inrichten op het vasthouden van water zodat we in komende zomers over grotere buffers beschikken. Ook alle waterpartners willen stevig hun schouders eronder zetten om snel met oplossingen te komen.’

Voorbereidingen
Ook komende zomer staan de waterbeheerders voor een fikse opgave. Hoewel er afgelopen maanden een gemiddelde hoeveelheid regen is gevallen, is in sommige gebieden het grondwater nog steeds onvoldoende aangevuld om eenzelfde lange droogteperiode door te komen. Het afgelopen half jaar is er daarom ook niet stilgezeten. Zo houden waterschappen bijvoorbeeld het waterpeil van sloten op een hoger peil om het grondwater aan te vullen. Rijkswaterstaat zorgt dat het waterpeil van het IJsselmeer op zijn hoogst is bij de start van de zomer, zodat een grotere zoetwaterbuffer ontstaat.

Drinkwater
Het IJsselmeer is onze nationale regenton. Een derde van Nederland is afhankelijk van deze zoetwater buffer voor bijvoorbeeld drinkwater en de landbouw. Afgelopen zomer daalde het peil door het neerslaggebrek waardoor het indringende zout steeds problematischer werd voor de drinkwaterproductie. Noodmaatregelen zoals de inzet van schepen voor zoetwater waren uiteindelijk niet nodig. RWS gaat nu verkennen welke maatregelen genomen kunnen worden om verzilting zoveel mogelijk te voorkomen. De drinkwaterbedrijven gaan investeren in grotere voorraden water. Dit moet soelaas bieden in een extreme situatie van twee langdurende droge zomers achter elkaar.

Hinder
De scheepvaart had in de late zomer ook steeds meer last van de droogte, door de alsmaar dalende waterstanden in de rivieren en kanalen. Om schippers te gaan informeren gaat RWS onderzoeken of zij zes tot acht weken verwachtingen kunnen afgeven voor verwachte waterstanden. Op langere termijn wordt gekeken naar het wegnemen van knelpunten zodat de rivieren bevaarbaar blijven tijdens droge zomers, zoals uitbaggeren van rivierbodems en het beter monitoren van de vaardiepte.

Maatregelen
Van de €7 miljoen gaat €4 miljoen naar maatregelen voor het vasthouden van water op de hoge zandgronden in het oosten en zuiden van Nederland. De regio investeert hier bovenop nog een veelvoud. €2 miljoen wordt gestoken in oplossingen tegen verzilting en het monitoren van de verdamping, €1 miljoen gaat naar onderzoek en kennisontwikkeling. De Beleidstafel Droogte heeft een voorlopige inschatting laten maken van de economische schade van de droogte in 2018, die neerkomt tussen 0,5 en 2 miljard.

Tot drie jaar cel geëist tegen zeven verdachten vanwege oplichting

Zeven mannen, waarvan vier uit Amsterdam, staan deze weken voor de rechtbank op verdenking van onder meer oplichting en flessentrekkerij. Volgens het Openbaar Ministerie hebben zij verscheidene bedrijven voor honderdduizenden euro's opgelicht. De officier van justitie heeft gisteren taakstraffen en celstraffen tot 36 maanden geëist.

De mannen, tussen de 23 en 50 jaar, gebruikten namen van bestaande bedrijven en pasten die een klein beetje aan, bouwden een website voor dat nepbedrijf en deden zich voor als medewerker van dat bedrijf. Vervolgens bestelden ze op naam van dat nepbedrijf goederen, die niet werden betaald. 

'De mannen worden verdacht van verschillende vormen van fraude, telkens zijn anderen daarvan het slachtoffer geworden. Uit eigen winstbejag is op grootschalige wijze fraude gepleegd, er is op geraffineerde wijze misbruik gemaakt', zegt de officier in zijn betoog. 

Zeventien strafbare feiten
In totaal worden de zeven mannen die nu terecht staan verdacht van zeventien strafbare feiten, waaronder oplichting, flessentrekkerij, poging tot oplichting, witwassen, verduistering, identiteitsfraude en afpersing. In verband met het grote aantal verdachten en de grootte van het dossier zijn voor deze strafzaak meerdere zittingsdagen gepland.

De rechter doet op 28 mei uitspraak.

Pizzabezorger overvallen in Maastricht

Donderdagavond rond 23.00 uur is een pizzabezorger overvallen. Dit gebeurde op de Kasteel Terwormstraat in Maastricht. Onder dreiging van een wapen werd het slachtoffer gedwongen een onbekend geldbedrag af te staan. Hierbij raakte niemand gewond.

Signalement
De verdachte is vervolgens te voet op de vlucht geslagen in de richting van de spoorlijn. Het signalement van de verdachte luidt als volgt: Man, ongeveer 1.70 meter lang, droeg een grijsbeige jas met capuchon en een zonnebril.

Getuigenoproep
De politie is onderzoek opgestart en komt in het kader daarvan graag in contact met mogelijke getuigen die de overval zagen gebeuren. Heb je iets gezien? Neem contact op met de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem).

FOK! Wat een weer: noordoosten somber

Hallo!  

Het weer kent momenteel twee gezichten. In het noordoosten en oosten was het gisteren somber met af en toe een klein beetje regen, maar verder naar het zuidwesten toe was het een stukje vriendelijker. Zeker in Zeeland deed de zon goede zaken. Oorzaak was een front dat net ten noordoosten van ons land heen en weer zwabbert.

Vannacht hielden we deze tweedeling vast en vandaag zien we eigenlijk hetzelfde. Dat front verplaatst zich nauwelijks, maar levert wel aan eventuele activiteit in. In de ochtend kan er nog een beetje regen vallen, maar 's middags wordt het ook daar droog. De zon krijgt er echter weinig kans. Meer naar het zuidwesten toe breekt de zon vaker door en ziet het er een stukje vriendelijker uit. Gemiddeld over het land gezien wordt het een graad of 12. Er staat een zwakke tot matige wind uit het noordoosten.

Tot ziens!  

Avondlucht in Purmerend (Foto: spylacopa_68)
Mooie avondlucht in Purmerend. (Foto: Spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.