President Kazachstan stapt op, hoofdstad naar hem vernoemd

Een ieder die de Kazachse politiek een beetje volgt zal het weten, maar de ontwikkelingen volgen zich er in rap tempo op. Deze week hield de 78-jarige president Nursultan Nazarbayev het na zo'n dertig jaar plots voor gezien en inmiddels is duidelijk dat de 65-jarige Kassym-Jomart Tokayev hem vervangt.

Tokayev is iemand uit hetzelfde kamp van Nazarbayev, die aangaf het volste vertrouwen in zijn opvolger te hebben. Nou lijkt 'een beetje zelfpijperij hoort erbij' het motto te zijn van de gemiddelde Centraal-Aziatische autoritair leider, maar in Kazachstan gaat het wel weer een beetje ver. Tokayev heeft - uiteraard geheel spontaan - besloten om hoofdstad Astana een nieuwe naam te geven: Nursultan. Inderdaad, alsof we Amsterdam ineens 'Mark' gaan noemen.

Tokayev, die zelf lange tijd premier was, heeft al laten weten het beleid van Nazarbayev gewoon door te zullen zetten en daarbij de opvattingen van de oud-president 'zwaar mee te laten wegen'. Tokayev's rol als voorzitter van de Senaat wordt nu overgenomen door Dariga Nazarbayeva, de dochter van de welhaast goddelijke Nursultan Nazarbayev.