Alaphilippe sprint verrassend naar zege in massasprint

Julian Alaphilippe heeft verrassend de voorlaatste rit in de Tirreno-Adriatico gewonnen. In een lichtjes oplopende massasprint was de Fransman de Italianen Davide Cimolai en Elia Viviani te snel af. Het was voor Alaphilippe de tweede ritzege deze Tirreno-Adriatico.

Nadat het in het weekend voor de klassementsmannen was mochten vandaag de sprinters hun kans grijpen. Na een rit van 195 kilometer was de aankomst in Jusi, de geboorteplaats van Michele Scarponi. Het was een eerbetoon aan de Italiaan, die in 2017 bij een fietsongeluk om het leven kwam en tien jaar geleden de Tirreno-Adriatico won.

De start werd gegeven in Matelica en meteen vanuit de start vormde er zich een kopgroep van zeven renners. De voorsprong werd nooit groter dan drie minuten, maar de kopgroep hield goed stand tegen een jagend peloton. Met nog twintig kilometer was de voorsprong nog steeds anderhalve minuut. Het zorgde voor wat nerveuze gezichten in het peloton, maar uiteindelijk kwam alles goed toen Davide Ballerini als laatste vluchter werd gegrepen.

De sprinters konden zich gaan opmaken voor de sprint. Net zoals vaak had Deceuninck Quick-Step het beste voor elkaar. De Belgische ploeg had de trein perfect op de rails staan, maar in de slotkilometer liet Viviani zich wegdrukken, waarna Maximiliano Richeze de sprint aantrok voor Alaphilippe. De Fransman liet zien dat hij niet alleen sterk is op de steile heuvels, maar ook aan de meet snel is. Cimolai kwam als tweede over de streep, voor Viviani.

In het klassement heeft Adam Yates nog steeds de leiding. Dinsdag met alleen de tijdrit te gaan heeft hij 25 seconden voorsprong op Primo¸ Roglič.