FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 18 maart 2019

Bokser Spence houdt Garcia overtuigend van wereldtitel in vijfde gewichtsklasse

In het Texaanse Arlington stond in het weekeinde een boksgevecht van de buitencategorie op het programma. Errol Spence Jr (24-0, 21 KO's) nam het op tegen Mikey Garcia (39-0, 30 KO's), met als inzet Spence's IBF-wereldtitel in het weltergewicht (-66,7kg).

Bij winst zou Garcia, de regerend wereldkampioen in het lichtgewicht (-61,2), een wereldtitel in een vijfde gewichtsklasse pakken, nadat hij ook in de drie klassen onder het lichtgewicht al eens kampioen was. Al snel werd echter duidelijk dat thuisvechter Spence dat niet zomaar zou laten gebeuren: Garcia was wellicht wat stabieler, Spence deelde meer uit.

In de negende ronde wist Spence voor het eerst écht serieus door de verdediging van Garcia te komen, waarbij hij de meervoudig kampioen in de touwen drukte. In de elfde ronde bewerkte hij Garcia's lichaam flink, in de twaalfde maakte Spence het overtuigend af en dat vond de jury ook: alle drie juryleden wezen het gevecht met groot verschil aan Spence toe, waarmee Garcia zijn ongeslagen status kwijt is.

De hoogtepunten van Spence - Garcia (Bron: YouTube)

David Benavidez (20-0) nam het in het supermiddengewicht (-76,2kg) op tegen J'Leon Love (24-2) en dat werd niet spannend. De nog maar 22-jarige El Bandera Roja raakte zijn WBC-wereldtitel vorig jaar kwijt door een positieve test op cocaïne, maar hij is terug en sloeg Love vroeg in de tweede ronde hard knock-out.

Luis Nery is ook op de weg terug na allerhande problemen, in zijn geval vooral rondom zaken als doping, en daar werd McJoe Arroyo (18-2) het slachtoffer van. In het bantamgewicht wil Nery (28-0) weer om de titel vechten, Arroyo stond niet in de weg: keer op keer sloeg Nery hem tegen het canvas, waarna de Mexicaanse Pantera het vrij simpel afmaakte.

Benavidez maakte een overtuigende comeback (Bron: YouTube)

In het Japanse Gifu verdedigde Kosei Tanaka (12-0) voor het eerst zijn WBO-wereldtitel in het vlieggewicht (-50,8kg). Met succes, want Ryoichi Taguchi (27-3) was niet opgewassen tegen zijn 23-jarige landgenoot, die door de voltallige jury overtuigend aangewezen werd als winnaar.

Tot slot richten we de blik nog even op Zuid-Afrika, waar Kevin Lerena (21-1) voor de derde keer zijn IBO-wereldtitel in het cruisergewicht (-90,7kg) verdedigde. De Duitser Artur Thunderman Mann maakte zijn naam niet echt lekker waar, want al in de vierde ronde ging hij gestrekt en werd Lerena wederom uitgeroepen tot winnaar.

Nery maakte gehakt van Arroyo (Bron: YouTube)

Rus één overwinning verwijderd van hoofdtoernooi WTA Miami

Arantxa Rus heeft zich zonder bovenmatig in te spannen geplaatst voor tweede ronde in het kwalificatietoernooi in Miami. Haar Amerikaanse opponente Bernarda Pera gaf bij 6-3 en 3-0 stand in het voordeel van Rus op.

Pera is de nummer 85 van de wereldranglijst, wat een kleine vijftig plaatsen hoger is dan de Nederlandse. Het was echter Rus direct een break plaatste in de eerste game van de wedstrijd en gaf de voorsprong niet meer uit handen. Ook in de tweede set ging ze snel door de service van Pera, die even later de handdoek wierp.

Het WTA toernooi van Miami staat hoog aangeschreven. Het is namelijk één van de vier toernooien die behoren tot de Premier Mandatory-categorie van de WTA, de hoogste categorie onder de grand slams. In de laatste fase treft Rus weer een Amerikaanse, Ze speelt tegen de nummer negentig van de wereld Jessica Pegula.

Busch pakt 200e NASCAR-zege

Coureur Kyle Busch heeft zijn 200e zege binnen in de NASCAR National Series, de drie hoogste divisies van de NASCAR-racerij. Op de Auto Club Speedway in Fontana was Busch een week na zijn eerste seizoenszege ook gelijk al goed voor de tweede.

Austin Dillon vertrok vanaf poleposition, hoewel Cole Custer klaar stond om hem eventueel te vervangen: Dillon was ziek. Hij begon in elk geval prima en vocht met onder meer Aric Almirola en Denny Hamlin, maar het was Kyle Busch die in de eerste stage de macht in handen nam.

Busch leek simpel op weg naar de stagewinst, maar Dillon gooide roet in het eten: met motorproblemen veroorzaakte hij een caution, waarbij sommige coureurs wél en anderen níet naar binnen kwamen. Hamlin en Stenhouse vertrokken bij de herstart voorin, Busch zat er op zijn nieuwe banden vlak achter.

De eerste van de 200 zeges van Busch (Bron: YouTube)

Bij de herstart stak Stenhouse op de radio nog even een grote mond op - "I know what I'm doing!" - en dat had hij beter achterwege kunnen laten: hij kende een slechte herstart, viel terug en spinde de rondte in, waarbij het halve veld geluk had hem niet te raken. Het betekende weer een caution en door zijn goede herstart won Busch de eerste stage alsnog.

Stage twee begon met Joey Logano op kop, maar Busch nam het snel weer over. Dat was dan ook gelijk al het interessante uit stage twee, die door Busch gewonnen werd, ruim voor Brad Keselowski en de ook vrij eenzaam rijdende Ryan Blaney. In de caution ging het fout voor Busch: hij reed te hard in de pitstraat en moest aansluiten achter de laatste auto in de ronde van de leider.

Stenhouse spint, maar gelukkig weet hij waar hij mee bezig is... (Bron: YouTube)

Door de straf van Busch had Keselowski bij de herstart de leiding, voor Kevin Harvick, Chase Elliott en Blaney. Logano meldde zich daar ook bij, maar Keselowski sloeg een flink gat en zo kabbelde de race gestaag voort, met Kyle Busch inmiddels op de zesde plek, achter broer Kurt.

Met veertig ronden te gaan kwam iedereen naar binnen, maar Bubba Wallace kwam in de problemen en veroorzaakte een caution. Blaney besloot daarin geen stop te maken en ging zo aan de leiding bij de herstart, voor de verse banden van Busch, Harvick, Logano en Keselowski, die in no-time de leiding pakte. Hij knokte daar nog om met Logano en daar profiteerde Kyle Busch van door de leiding te pakken.

Busch stond de leiding ook niet meer af en kwam overtuigend als winnaar over de streep: zijn 200e zege in de NASCAR National Series, dus de Cup, Xfinity en Truck Series, uiteraard reden voor een feestje bij het team van Joe Gibbs Racing.

Busch viert zijn 200e zege (Bron: YouTube)

Ziyech meldt zich geblesseerd af bij Marokkaans elftal

Hakim Ziyech sluit niet aan bij het nationale team van Marokko. De Ajacied verliet gisteren al geblesseerd het veld tijdens het duel met AZ en heeft zich nu ook noodgedwongen afgemeld voor Marokko, zo meldt Arryadia TV.

Marokko neemt het in de interlandperiode op tegen Malawi en Argentinië. Vrijdag treft het Malawi, vier dagen later ontvangt het Lionel Messi. Noussair Mazraoui meldt zich wel in Marokko voor de duels. Het is nog onbekend hoe zwaar de blessure van Ziyech is.

Het duel tegen Malawi is het laatste duel in de kwalificatie voor de Afrika Cup. Marokko is echter al gekwalificeerd en Malawi is al uitgeschakeld. 

Tour de France 2020 trekt al snel de bergen in

Maandagochtend zijn in Nice de Grand Départ en de eerste twee ritten van de Tour de France 2020 voorgesteld. De eerste etappe is gemaakt voor de sprinters, maar in de tweede etappe zal er flink geklommen moeten worden.

Op zaterdag 27 juni 2020 gaat de eerste etappe van start in Nice. Volgens de organisatie een rit voor de sprinters, al moet er in de rit toch nog wat geklommen worden met drie keer de beklimming van de Aspremont. De laatste beklimming ligt wel op vijftig kilometer van de streep.

In de tweede rit, die ook van start gaat in Nice, liggen er al zwaardere beklimmingen in. Na 45 kilometer ligt al de klim van de Col de la Colmiane op het parcours, een klim van 16,3 km aan 6,2%. Daarna volgt al snel de klim de Col de Turini (14,9 km aan 7,3%). Die klim was zaterdag opgenomen in het Parijs-Nice en daar legde Egan Bernal de basis voor de eindzege in Parijs-Nice. In de finale ligt er dan ook nog de Col d’Èze (7,8 km aan 7%) en de Col de Quatre Chemins.

Tour-directeur Christian Prud'homme over de eerste twee etappes: "De renners worden meteen voor een uitdaging in de bergen geplaatst. We krijgen een open klimmersfestival na een veelbelovend begin voor sprinters. Het is 40 jaar geleden dat de Tour nog zo hoog ging bij de start."

KNVB over actie Tagliafico: "Rare actie, maar niet gewelddadig"

Ajax ging zondag met 1-0 onderuit op bezoek bij AZ en liep zo een knauw op in de strijd om de landstitel met PSV, dat nu vijf punten meer heeft. Na afloop van de wedstrijd ging het echter niet alleen over de nederlaag van Ajax, aangezien ook Nicolás Tagliafico onderwerp van gesprek was.

De Argentijn duwde na een kopduel met Jonas Svensson, waarbij de twee allebei op de grond terechtkwamen, zijn tegenstander met zijn voet van zich af en na afloop van het duel werd gesproken over een 'natrappende beweging' van Tagliafico. Oud-scheidsrechter Reinold Wiedemeijer laat namens de KNVB weten zich echter te kunnen vinden in het besluit van Serdar Gözübüyük om de linksback niet weg te sturen.

"Wij hebben dit uiteraard bekeken en wij zien dat het been van Tagliafico onder die jongen ligt", reageert Wiedemeijer bij FOX Sports. "Wij zien hem een wegduwende beweging maken en vinden dat een rare actie, maar niet gewelddadig. De VAR kan alleen ingrijpen als 'hij' het een rode kaart vindt. Dat vindt deze VAR niet en wij kunnen ons daar wel in vinden."

Dat besluit kwam als een geluk bij een ongeluk voor Tagliafico, daar Ajax de strijd om de landstitel na de nederlaag in Alkmaar niet meer in eigen hand heeft. Doordat PSV eerder op de zondag nipt won van VVV-Venlo is het gat nu vijf punten en de Amsterdammers moeten op zondag 31 maart in de eigen Johan Cruijff ArenA van de titelconcurrent winnen om de marge weer terug te brengen tot twee punten.

NHL: Canucks kloppen Stars in shoot-outs

De ijshockeyers van de Vancouver Canucks hebben op bezoek bij de Dallas Stars een felbevochten zege geboekt. Na shoot-outs gingen de Canucks er met een 2-3 zege vandoor.

Tim Schaller opende de score al na 52 seconden, tien minuten - en één seconde - later verdubbelde hij de score namens de Canucks. Jamie Benn deed in de tweede periode wat terug, Taylor Fedun trok de stand een kleine vier minuten voor tijd weer gelijk.

In overtime schoot Troy Stecher de Canucks naar de winst...daar leek het althans op, maar Stars-goalie Anton Khudobin trok een geweldige redding uit de hoge hoed. Het was niet genoeg, want in shoot-outs wonnen de Canucks alsnog.

Uitslagen NHL zondag
Colorado Avalanche - New Jersey Devils 3-0
Buffalo Sabres - St. Louis Blues 4-3 SO
Minnesota Wild - New York Islanders 2-3 OT
Dallas Stars - Vancouver Canucks 2-3 SO
Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers 1-2 OT
Anaheim Ducks - Florida Panthers 3-2
Vegas Golden Knights - Edmonton Oilers 6-3

Stars - Canucks (Bron: YouTube)

NBA: 76ers naar play-offs na winst in kraker tegen Bucks

De basketballers van de Philadelphia 76ers hebben op bezoek bij de Milwaukee Bucks een belangrijke zege geboekt. In de kraker gingen de Sixers er met een 125-130 zege vandoor, waardoor de ploeg zich - net als de Bucks, Toronto Raptors en Golden State Warriors - voor de play-offs plaatste.

Het was een vrij spannend duel, maar de 76ers hadden wel constant een kleine voorsprong. Bij de Bucks was Giannis Antetokounmpo goed voor 52 punten, een record voor The Greek Freak, maar dat was niet voldoende. Zijn Kameroense tegenhanger Joel Embiid tekende voor 40 punten en 15 rebounds, waarmee hij Philadelphia naar de play-offs hielp.

Uitslagen NBA zondag
New York Knicks - Los Angeles Lakers 124-123
Miami Heat - Charlotte Hornets 93-75
Milwaukee Bucks - Philadelphia 76ers 125-130
Detroit Pistons - Toronto Raptors 110-107
Orlando Magic - Atlanta Hawks 101-91
Sacramento Kings - Chicago Bulls 129-102
Houston Rockets - Minnesota Timberwolves 117-102
Los Angeles Clippers - Brooklyn Nets 119-116

Antetokounmpo vs Embiid (Bron: YouTube)

Oud-politieman veroordeeld voor omkoping

Een 63 jarige man is door de rechtbank Den Haag veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf met aftrek van voorarrest omdat hij zich als politiefunctionaris heeft laten omkopen. Ook mag hij voor een periode van 5 jaar geen publiek ambt bekleden. Een 51-jarige medeverdachte kreeg 12 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk opgelegd.

Oneervol ontslag
Ruim tweeënhalf jaar heeft de 63-jarige man veelvuldig voor hem toegankelijke, vertrouwelijke informatie gedeeld met onder andere zijn medeverdachte. Ook heeft hij zijn geheimhoudingsplicht geschonden. De man is door de politie oneervol ontslagen.

De 51 jarige medeverdachte is veroordeeld omdat hij de politieman heeft omgekocht en samen met hem de geheimhoudingsplicht heeft geschonden. De rechtbank tilt er zwaar aan dat beide mannen de integriteit van de politie in diskrediet hebben gebracht.

Jonk lijkt nieuwe trainer van FC Volendam te worden

Wim Jonk lijkt vanaf volgend seizoen de nieuwe trainer van FC Volendam te worden, zo stelt Voetbalzone begrepen te hebben. De 52-jarige oud-middenvelder zou dan komende zomer Hans de Koning opvolgen, wiens contract bij de club uit de Keuken Kampioen Divisie afloopt. Jonk zat sinds december 2015 zonder club, nadat hij vertrok als hoofd jeugdopleidingen bij Ajax. FC Volendam benadrukt dat er voorlopig nog niets rond is met een nieuwe trainer.

Na een 'onoverbrugbaar meningsverschil' met de directie liet Jonk Ajax ruim drie jaar geleden achter zich. De 49-voudig international werkte vier jaar lang als hoofd jeugdopleidingen in Amsterdam, waar hij voor die tijd werkzaam was als techniektrainer. Na zijn vertrek bij Ajax ging Jonk aan de slag bij Cruyff Football, de officiële uitdrager van het voetbalgedachtegoed van Johan Cruijff. Daar had hij vanaf september 2016 samen met Jordi Cruijff de leiding over.

Jonk werkte eerder tussen 2004 en 2007 als bestuurslid technische zaken bij FC Volendam. Na drie jaar in die functie te hebben gewerkt, liet hij zijn jeugdliefde achter zich. Jonk, geboren in Volendam, begon zijn loopbaan als speler in het vissersdorp. In 1988 haalde Ajax hem weg bij FC Volendam, waarna hij voor achtereenvolgens Internazionale, PSV en Sheffield Wednesday speelde. In 2001 zette Jonk wegens een liesblessure een punt achter zijn loopbaan.

FC Volendam bezet momenteel de vijftiende plaats in de Keuken Kampioen Divisie, met 37 punten uit 29 wedstrijden. De club staat sinds oktober onder leiding van De Koning, die het stokje overnam van Misha Salden en een contract tot de zomer van 2019 tekende. "Alles wat loopt, is gericht op het nieuwe jaar. In die organisatie zal wat gaan veranderen, om te professionaliseren. Als iedereen zijn handen daarin vrij heeft, is dat best wel makkelijk", zei De Koning daarover in november in gesprek met Voetbalzone.

Thiem klopt Federer en pakt eerste Masters-titel, tiener Andreescu stunt

Tennisser Dominic Thiem heeft zijn eerste Masters-titel te pakken. De Oostenrijker was in de finale van het BNP Paribas Open in het Californische Indian Wells te sterk voor Roger Federer.

Beide spelers kwamen via onder meer een walkover in de finale: Gaël Monfils trok zich voor de kwartfinale tegen Thiem terug, Federer zag Rafael Nadal in de halve finales verstek laten gaan. In de eindstrijd begon Federer prima, maar Thiem knokte zich terug en sloeg op 5-5 in de beslissende set toe: 3-6, 6-3, 7-5. Er zijn nu negentien ATP-toernooien geweest in 2019, met een opvallend aantal verschillende winnaars: negentien.

Bij de vrouwen ging de winst naar de pas 18-jarige Canadese Bianca Andreescu, die haar eerste WTA-titel veroverde. In de finale tegen Angelique Kerber kreeg ze het halverwege even moeilijk, maar de tiener herpakte zich en won met 6-4, 3-6, 6-4. Ook bij de vrouwen is de diversiteit dit jaar groot: dertien WTA-toernooien leverden dertien verschillende winnaressen op.

Van der Gaag stapt op bij NAC Breda

Mitchell van der Gaag wil niet langer aan een dood paard trekken en heeft zijn ontslag bij NAC Breda ingediend, zo meldt Voetbal International. Zondagavond maakte de trainer zijn besluit al kenbaar aan interim-directeur Nicole Edelenbos en aandeelhouder Wim van Aalst.

"Het is klaar, meer dan dit kan ik niet doen", aldus Van der Gaag, die afgelopen zomer als opvolger van Stijn Vreven werd aangesteld. Toch ging het onder het bewind van de in Portugal opgegroeide coach meteen bergafwaarts. De voorbereiding op het seizoen verliep rommelig, de beloofde hulp van Manchester City bleef uit en in sportief opzicht staan de Bredanaars al het hele voetbalseizoen in de onderste regionen. Afgelopen weekend werd een nieuw dieptepunt bereikt; FC Utrecht was in Breda met 4-0 veel te sterk voor NAC Breda.

Desondanks overleefde Van der Gaag ook een aantal stormen. Technisch directeur Hans Smulders werd ontslagen, algemeen directeur Justin Goetzee hield de eer aan zichzelf en andere medewerkers liepen weg. Op die manier stond hij er als trainer echter helemaal alleen voor, aangezien hij geen klankbord had en ook de klik had met het overige deel van de technische staf ontbrak.

Uiteraard had Van der Gaag ook zijn twijfels; de kwaliteit van de selectie bleek simpelweg niet genoeg om degradatiezorgen te voorkomen. "Ik heb het niet voor elkaar gekregen, dat neem ik mezelf kwalijk. Ik ben verantwoordelijk", is zijn uitleg. "Misschien zullen mensen het zien als weglopen, ik zie het als de enige uitweg. Voor mij en voor de club. Ik had het seizoen af kunnen maken, maar ik zie geen verbetering. Na Utrecht kon ik niks positiefs bedenken. Dan moet je eerlijk zijn."
 
Van der Gaag hoopt dat zijn vertrek voor een ommekeer bij NAC Breda kan zorgen. "Het wordt moeilijk, dat is duidelijk, een nieuwe man voor de groep kan een nieuw elan teweeg brengen. NAC heeft behoefte aan positiviteit, onder een nieuwe trainer zien spelers wellicht nieuwe mogelijkheden. Er moet iets gebeuren. Het gaat om de club. Ik zie opstappen als een nederlaag, het zal slecht staan op mijn cv, maar als ik twijfel of het me nog lukt moet ik wegwezen."

Assistent-trainers Maurice Verberne, Rob Penders en Jelle ten Rouwelaar zullen de taken van Van der Gaag voorlopig overnemen. De verwachting is dat een nieuwe oefenmeester op korte termijn aangesteld zal worden. De eerstvolgende wedstrijd voor NAC Breda staat voor 31 maart op de rol; thuis tegen VVV-Venlo.

Schietpartij Utrecht: Tanis opgepakt, morgen vlaggen halfstok

In Utrecht heeft zich maandagochtend rond kwart voor elf een schietincident voorgedaan. In een tram richting Utrecht Centraal Station opende een man het vuur, met zeker drie doden en vijf gewonden - waarvan enkelen ernstig - als gevolg. De 37-jarige Gökmen Tanis, door de politie aangemerkt als hoofdverdachte, is vroeg in de avond aangehouden in Utrecht.

In dit bericht staan de laatste update's. In ons dossier kun je de volledige berichtgeving terugvinden. 

Update 19:02 uur
Premier Rutte geeft nu een tweede persconferentie. Het dreigingsniveau is teruggeschaald naar 4 nu de politie Gökmen Tanis heeft opgepakt.  Rutte heeft een vlaginstructie afgegeven. Morgen zullen alle vlaggen op overheidsgebouwen halfstok worden gehesen.

Volgens Rutte gaat het hoe dan ook om een aanslag, ongeacht wat de motieven erachter zijn. Volgens terrorismedeskundige Beatrice de Graaf is de aanslag in Utrecht onder meer een reactie op de aanslag in Christchurch. Dat zou blijken uit de inhoud van ‘het briefje’ dat werd gevonden in of op de rode Renault Clio.

Update 18:53
Beelden van de arrestatie

Update 18:30
De dader is aangehouden, werd zojuist na de persconferentie bekendgemaakt. 

Lees de volledige berichtgeving terug in het dossier. 

Dossier: Schietpartij Utrecht 18-03-2019

In Utrecht heeft zich maandagochtend rond kwart voor elf een schietincident voorgedaan. Naar verluidt is geschoten in een tram richting Utrecht Centraal Station, waarbij meerdere gewonden zijn gevallen.

Een en ander vond plaats op het 24 oktoberplein in het westen van Utrecht, in de wijk Kanaleneiland. Uiteraard zijn hulpdiensten volop aanwezig en is de omgeving van het plein afgezet. Traumahelikopters zijn onderweg en volgens ooggetuigen worden gewonden afgevoerd per ambulance.

Update 19:02 uur
Premier Rutte geeft nu een tweede persconferentie. Het dreigingsniveau is teruggeschaald naar 4 nu de politie Gökmen Tanis heeft opgepakt.  Rutte heeft een vlaginstructie afgegeven. Morgen zullen alle vlaggen op overheidsgebouwen halfstok worden gehesen.

Volgens Rutte gaat het hoe dan ook om een aanslag, ongeacht wat de motieven erachter zijn. Volgens terrorismedeskundige Beatrice de Graaf is de aanslag in Utrecht onder meer een reactie op de aanslag in Christchurch. Dat zou blijken uit de inhoud van ‘het briefje’ dat werd gevonden in of op de rode Renault Clio.

Update 18:53
Beelden van de arrestatie

Update 18:30
De dader is aangehouden, werd zojuist na de persconferentie bekendgemaakt. 

Update 18:22 
Facebook heeft de veiligheidscheck aangezet. Daar kunnen mensen aangeven of ze zich in het getroffen gebied bevinden en of ze veilig zijn. 

Update 17:30
De dader is nog steeds voortvluchtig. De NOS is een nieuwe livestream begonnen. Kijk hieronder mee. De NCTV laat weten dat het dreigingsniveau tot vanavond 22:00 uur op 5 blijft staan. 

Update 16:45 uur
Rond 18:00 uur wordt er een persconferentie verwacht, zowel vanuit Den Haag als uit Utrecht door Jan van Zanen.

Update 16:30 uur
Aan de Tichelaarslaan zou een persoon zijn aangehouden. Het is niet duidelijk hoe of wat. Er gaan nu twee scenario's rond op internet: volgens een Turkse website zou de schietpartij een gevolg zijn van een oproep die de Turkse Premier Erdogan afgelopen week deed naar aanleiding van de aanslag in Christchurch. 

Een ander verhaal dat de ronde doet is dat het een uit de hand gelopen gevalletje eerwraak betreft. Volgens onbevestigde geruchten zou hij zijn schoonzus hebben willen doden. De poliitie is op de hoogte van de speculaties en wil voorlopig nog niets uitsluiten. De politie stelt daarnaast zojuist op Twitter het aantal gewonden bij naar 5. 

Update 16:20 uur
Het advies om binnen te blijven is niet langer van kracht. Burgemeester Jan van Zanen roept wel op tot voorzichtigheid en vraagt om direct de politie te bellen als men de verdachte ziet lopen. 

Alle politiebureaus in Nederland zijn extra beveiligd. Dit betekent dat er een bewapende politieagent in de publieksruimte van het bureau aanwezig is. Alle politiemensen die in de publieksruimte aanwezig zijn dragen zware vesten. Ook de politiemensen die op straat zijn ingezet op strategische posities dragen een zwaar vest.

Het Parool meldt dat de dader Alluha Akbar zou hebben geroepen. Dat zou voor de politie reden zijn geweest om uit te gaan van een terroristisch motief. 

Update 15.15 uur
Het heeft er alle schijn van dat de betreffende Renault Clio gejat is. De politie heeft namelijk laten weten dat kort voor de schietpartij een Clio buit is gemaakt bij een carjacking, waarna deze auto is aangetroffen op de eerdergenoemde Tichelaarlaan. 

Update 15.10 uur
Voor het eerst is een officieel bericht naar buiten gebracht over het aantal slachtoffers. De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen heeft laten weten dat er bij de schietpartij drie doden zijn gevallen. Ook zijn negen anderen gewond geraakt, drie van hen zijn er ernstig aan toe. De gemeente versterkt daarnaast nog het advies om in Utrecht even binnen te blijven en je vooral niet richting Kanaleneiland te begeven.

Update 14.45 uur
Premier Rutte liet weten dat het land 'getroffen is door een aanslag', waarbij 'een terroristisch motief niet uitgesloten wordt', wat betekent dat hij dus weinig nieuws te melden had met betrekking tot de afgelopen uren. Het crisisberaad komt rond vijf uur weer bijeen en kort daarop wordt mogelijk meer informatie verwacht. De prioriteit ligt, logischerwijze, bij het oppakken van de dader, zo meldde Rutte.

Volgens een getuige zou de man het vuur geopend hebben op een vrouw in de tram, waarna hij pas op anderen begon te schieten op het moment dat anderen de vrouw probeerden te helpen.

Update 14.35 uur
Aan de Tichelaarlaan zou de vluchtauto mogelijk gevonden zijn. Ook is daar mogelijk explosiegevaar - ongetwijfeld in verband met de auto - maar vanuit officiële bronnen is het nog altijd stil rondom deze situatie.

Update 14.20 uur
Voor het eerst is een naam genoemd in verband met de zaak: de politie heeft laten weten op zoek te zijn naar een 37-jarige man, ene Gökmen Tanis, geboren in Turkije. Mocht je meneer Tanis toevallig tegen het lijf lopen, bel dan met 0800-6070 en benader hem niet zelf, maar dat spreekt voor zich.

Update 13.45 uur
Theo van de NOS heeft enkele uren bij het Trumanplein verslag gedaan van een op hande zijnde inval. Die is naar verluidt inmiddels achter de rug, met als resultaat helemaal niks: "We hebben niks aangetroffen."

Om 14.30 uur staat de volgende persconferentie gepland, onder meer met premier Rutte.

Update 13.25 uur
Volgens NCTV Pieter-Jaap Aalbersberg is men nog volop op zoek naar in elk geval één dader. Ook meldde hij dat er maandagochtend 'op meerdere locaties' geschoten is, zonder daarbij verder in detail te treden. Er zijn slachtoffers, zo vertelde Aalbersberg, maar hij liet zich niet uit over een aantal. Terreur en meerdere daders worden niet uitgesloten.

Aalbersberg ging er na de persconferentie rap weer vandoor om in overleg te gaan met onder meer minister Fred Grapperhaus en premier Rutte.

Op de lokale kinderdagverblijven worden kinderen binnenshuis gehouden, terwijl de autoriteiten íedereen in Utrecht het advies geven om binnen te blijven. De Utrechtse politie vraagt mensen om eventueel beeldmateriaal wat iets met de zaak te maken kan hebben op te sturen.

Update 13.00 uur
Alle politieke figuren als fractievoorzitters en kamervoorzitter Arib hebben min of meer hetzelfde gereageerd en vinden het hele gebeuren uiteraard zorgwekkend, schokkend en verdrietig. Het debat van maandagavond gaat niet door, in Utrecht zijn basisscholen en de Universiteit op slot gegaan.

Om 13.15 uur wordt een grote persconferentie verwacht, aan de Trumanlaan is de potentiële inval naar verluidt nog aan de gang of in voorbereiding. Ook is ikbenveilig.nl weer in werking gesteld.

Update 12.45 uur
De politieke partijen hebben laten weten dat de campagnes voor de verkiezingen van woensdag stil zijn gelegd. Verder is de waakzaamheid en beveiliging op plaatsen als Schiphol, het Binnenhof en Rotterdam Centraal opgeschroefd. Bij de NOS is ondertussen opmerkelijk genoeg een rode Renault Clio gespot...

Alle moskeeën in de omgeving van Utrecht hebben van de overkoepelende organisatie het advies gekregen de deuren te sluiten.

Update 12.30 uur
Er valt niet heel veel nieuws te melden, behalve dat het dreigingsniveau voor de hele provincie Utrecht door de NCTV op niveau vijf gezet is, het maximale dreigingsniveau wat terreur betreft. Niveau vijf staat voor het op handen zijn van een aanslag of kans op een vervolgaanslag en is in Nederland tot maandag nog nooit afgekondigd. Niveau vier is overigens de huidige situatie in Nederland. Een uitleg over de niveau's is hier te vinden.

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen heeft inmiddels ook gereageerd. Hij noemt het een 'afschuwelijk en ingrijpend incident'. Zijn volledige reactie lees je hier. De gemeente heeft een telefoonlijn ingericht voor publieksvragen: 030 - 286 00 00. De politie waarschuwt mensen om niet in de buurt van het gebeuren te komen, een voor enig weldenkend mens ietwat overbodige waarschuwing.

Update 12.20 uur
Wat korte feitjes en geruchten: politie zou zich opmaken voor een inval aan het Trumanplein, waar in elk geval een woning onder schot gehouden wordt. Er is nog niemand gearresteerd en een rode Renault Clio zou gezocht worden.

Onder meer de NOS is live, dat is onder anderen hier te volgen, of via onderstaande stream.

NOS-stream (Bron: YouTube)

Update 12.10 uur
Een terroristisch motief wordt door de politie nog niet uitgesloten, wat uiteraard niet betekent dat men er van uit gaat dat het wél om terreur gaat. Tegenover NRC heeft een ooggetuige, die naar eigen zeggen achterin de tram zat, laten weten dat één schutter om zich heen schoot. "Hij richtte op de mensen op de bankjes, iedereen dook weg."

Premier Mark Rutte heeft niet geheel verrassend laten weten 'zich zorgen te maken'. Het Utrechtse calimiteitenhospitaal is geopend, zoals het geval is als slachtoffers onder bijzondere omstandigheden - denk aan een aanslag of een massaal ongeval - met spoed opgenomen moeten worden.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft eveneens laten weten dat terreur nog niet uitgesloten wordt en men heeft het bij terreur passende protocol dan ook alvast opgestart. Ook dit betekent niet dat men er van uit gaat dat het om een terroristische aanslag gaat.

Update 12.00 uur
Precieze details zijn uiteraard nog bijzonder schaars, vooralsnog moeten we het met geruchten doen. Zo zou zeker één verdachte per auto ontsnapt zijn, terwijl er in elk geval één dode gevallen zou zijn. Er circuleert beeld van een wit doek met daaronder vermoedelijk een lichaam, naast een tram. Dat zou naar alle waarschijnlijkheid betekenen dat er inderdaad zeker één dode is gevallen.

Volgens een ooggetuige zouden vier mannen een vrouw aangevallen hebben en is er ook op de betreffende vrouw geschoten. "Ik zag een vrouw liggen, vier man liepen hard naar haar toe, probeerden haar weg te slepen en toen hoorde ik weer schoten. Daarna lieten ze die vrouw weer los, een hele chaos", zegt hij tegenover RTV Utrecht, waar een meer uitgebreide reactie van de man te lezen is.

Hockeyers Amsterdam likken wonden na grootste thuisnederlaag ooit

Het pak slaag dat de hockeymannen van Amsterdam zondag kregen van HGC gaat de boeken in. De pijnlijke 2-8 is de grootste thuisnederlaag ooit in de Hoofdklasse-historie van de 21-voudig landskampioen.

Niet eerder sinds de officiële start van de Hoofdklasse in 1973 incasseerde Amsterdam op eigen veld acht doelpunten in een competitiewedstrijd. Het grootste thuisverlies tot aan het duel met HGC was de 1-7 nederlaag tegen Bloemendaal op 21 oktober 2005.

HGC deed de Amsterdammers in het seizoen 2015/16 ook al eens flink pijn op eigen veld. Op 6 maart 2016 boekte de ploeg uit Wassenaar eveneens een ruime zege: na zeventig minuten stond er 1-6 op het scorebord.

Na veertien van de 22 speelronden staan er nu vijf nederlagen op de balans van Amsterdam. Dat is nu al meer dan in de voorgaande drie seizoenen, toen de ploeg telkens maximaal vier keer verloor in de reguliere competitie.

Amsterdam bleef door het verlies tegen HGC voor de vijfde keer op rij zonder winst in de Hoofdklasse en is inmiddels afgezakt naar de zesde plaats. Als daar de komende weken geen verbetering in komt, dan dreigt voor Amsterdam de laagste eindklassering sinds het seizoen 1998/99, toen de ploeg voor het laatst buiten de top vijf viel in de Hoofdklasse.

HGC bevestigde tegen Amsterdam andermaal zijn status als spektakelclub van de Hoofdklasse. Sinds de hervatting van de competitie maakte HGC al zeventien doelpunten: vijf tegen Oranje-Rood (3-5), vier tegen Tilburg (4-0) en dus acht tegen Amsterdam (2-8). Dat zijn er meer dan de productie van koploper Bloemendaal (zeven) en naaste belager Kampong (negen) bij elkaar.

Met het totaal van 57 goals van dit seizoen heeft HGC nu al de productie van de hele vorige jaargang overtroffen. Toen stopte de teller na 22 speelronden op vijftig treffers. Het doelpuntengemiddelde van 4,07 goals per duel is momenteel het op één na hoogste moyenne in de clubhistorie. Alleen in de jaargang 1996/97 lag het gemiddelde nóg hoger: 4,50 (99 goals in 22 wedstrijden).

Overige uitslagen Hoofdklasse
Pinoké - SCHC 1-0
Oranje-Rood - Klein Zwitserland 4-1
Tilburg - Almere 4-3
Amsterdam - HGC 2-8
Rotterdam - Den Bosch 2-3
Bloemendaal - Kampong 1-2

Koeman over Ihattaren: "Ik sprak al met hem voordat de Marokkaanse bond dat deed"

Ronald Koeman hoopt dat Mohammed Ihattaren voor Oranje zal kiezen, zo bekende hij in de aanloop naar de komende EK-kwalificatieduels. Oranje speelt donderdag tegen Wit-Rusland en zondag komt Duitsland op bezoek. Ihattaren breekt dit seizoen door bij PSV en ook in Zeist is de naam van de jongeling al gevallen. De middenvelder moet echter nog kiezen of hij interlands wil spelen voor Nederland of Marokko.

De Marokkaanse voetbalbond zocht vorige week al contact met de PSV'er, maar ook Koeman sprak met Ihattaren. "Ik heb al met Ihattaren gesproken, nog voordat de Marokkaanse bond dat deed", tekende het Algemeen Dagblad tijdens een persconferentie op uit de mond van de bondscoach. "Hij was met Oranje Onder-19 in Zeist en toen hebben we een gesprek gehad. Hij moet uiteindelijk zelf beslissen, samen met zijn omgeving. We hebben laten merken dat we hem een groot talent vinden, maar het heeft geen zin om druk te gaan uitoefenen."

Een verrassende naam in de selectie van Koeman is die van Steven Berghuis. De rechtsbuiten kent een lastig seizoen bij Feyenoord, maar de bondscoach verwacht dat hij wat toe kan voegen aan Oranje. "Berghuis is iemand met een actie en met veel kwaliteiten aan de bal. Steven weet echter ook hoe ik over hem denk op het gebied van andere aspecten, waaronder discipline. Hij krijgt veel kaarten en sommige overtredingen die hij maakt, passen niet in het voetbal."

Oranje gaat zich voorbereiden op de interlands met Wit-Rusland en Duitsland. De laatste keer dat de ploeg samenkwam, is alweer vier maanden geleden. Koeman vindt dat niet optimaal, maar hij zag frisse spelers aankomen in Zeist. "De spelers waren blij om hier te zijn, dat zag je gelijk. Het gevoel is na de afgelopen interlands ook goed, al gaat het nu pas echt gebeuren. We moeten ons zien te kwalificeren voor het EK."

Alaphilippe sprint verrassend naar zege in massasprint

Julian Alaphilippe heeft verrassend de voorlaatste rit in de Tirreno-Adriatico gewonnen. In een lichtjes oplopende massasprint was de Fransman de Italianen Davide Cimolai en Elia Viviani te snel af. Het was voor Alaphilippe de tweede ritzege deze Tirreno-Adriatico.

Nadat het in het weekend voor de klassementsmannen was mochten vandaag de sprinters hun kans grijpen. Na een rit van 195 kilometer was de aankomst in Jusi, de geboorteplaats van Michele Scarponi. Het was een eerbetoon aan de Italiaan, die in 2017 bij een fietsongeluk om het leven kwam en tien jaar geleden de Tirreno-Adriatico won.

De start werd gegeven in Matelica en meteen vanuit de start vormde er zich een kopgroep van zeven renners. De voorsprong werd nooit groter dan drie minuten, maar de kopgroep hield goed stand tegen een jagend peloton. Met nog twintig kilometer was de voorsprong nog steeds anderhalve minuut. Het zorgde voor wat nerveuze gezichten in het peloton, maar uiteindelijk kwam alles goed toen Davide Ballerini als laatste vluchter werd gegrepen.

De sprinters konden zich gaan opmaken voor de sprint. Net zoals vaak had Deceuninck Quick-Step het beste voor elkaar. De Belgische ploeg had de trein perfect op de rails staan, maar in de slotkilometer liet Viviani zich wegdrukken, waarna Maximiliano Richeze de sprint aantrok voor Alaphilippe. De Fransman liet zien dat hij niet alleen sterk is op de steile heuvels, maar ook aan de meet snel is. Cimolai kwam als tweede over de streep, voor Viviani.

In het klassement heeft Adam Yates nog steeds de leiding. Dinsdag met alleen de tijdrit te gaan heeft hij 25 seconden voorsprong op Primo¸ Roglič.

Nindies Showcase wordt woensdag uitgezonden

Nintendo of America zendt woensdag een nieuwe Nindies Showcase uit. Dit is een speciale uitzending waarin specifieke aandacht gaat naar indie-titels voor Nintendo Switch. De Showcase gaat ongeveer dertig minuten duren.

Nintendo of Europe heeft de aankondiging ook op Twitter vermeldt, wat aanduidt dat de aankondigingen ook relevant zijn voor Switch-eigenaren in Europa. Wat de aankondigingen zijn is nog even afwachten. De Nindies Showcase begint woensdag 20 maart om 17:00 uur Nederlandse tijd.

Ajax langer door met Overmars

Marc Overmars gaat zijn contract bij Ajax verlengen, zo maken de Amsterdammers maandagmiddag bekend via de officiële kanalen.

De twee partijen willen de samenwerking verlengen tot medio 2024 en dat is goed nieuws voor de supporters van de club. De directeur voetbalzaken werd in de afgelopen dagen namelijk nadrukkelijk in verband gebracht met een overstap naar Arsenal, maar lijkt nu voorlopig in de Johan Cruijff ArenA actief te blijven.

Overmars werd in 2012 aangesteld als directeur voetbalzaken en heeft het nog altijd prima naar zijn zin in Amsterdam. "We maken stappen met zowel de jeugdopleiding als met het eerste elftal. Sportief gezien willen we nog veel laten zien. Wat voor mij ook belangrijk is, is dat het prettig werken is met de mensen om mij heen. Daar haal ik plezier en voldoening uit. Er zijn bij Ajax nog genoeg uitdagingen en ik heb het hier naar mijn zin", vertelt de 45-jarige Overmars in het persbericht.

De oud-prof werd de laatste tijd steeds vaker gelinkt aan een terugkeer bij Arsenal, waar hij als speler drie seizoenen actief was. "Overmars liet ons weten sterk het gevoel te hebben nog niet klaar te zijn bij Ajax. Hij weet dat wij erg tevreden zijn over zijn functioneren. Hij heeft een enorme bijdrage geleverd aan de ontwikkelingen die Ajax zowel sportief als financieel heeft doorgemaakt in de jaren waarin hij deel uitmaakt van de directie. We zijn blij dat Marc Overmars zich voor een langere periode aan Ajax wil verbinden", voegt president-commissaris Leen Meijaard toe.

Een rentree bij The Gunners lijkt voorlopig dus niet op de planning te staan voor Overmars. De Engelse topclub wilde hem graag naar Londen halen, maar Overmars kiest voor een langer verblijf in Amsterdam. Diverse Engelse media waren er zeker van dat de voormalig vleugelaanvaller zijn handtekening ging zetten in het Emirates Stadium. Ook Monchi stond op het verlanglijstje van Arsenal, maar hij koos na zijn vertrek bij AS Roma voor een terugkeer bij Sevilla.

CoolCat vraagt faillissement aan

Kledingwinkelketen CoolCat vraag voor zijn Nederlandse onderdelen faillissement aan. Bij CoolCat werken in totaal 1450 mensen, waarvan 1180 in Nederland.

Het faillissement wordt naar verwachting dinsdag door de rechter uitgesproken en geldt voor de vennootschappen CoolCat Fashion en CoolCat Nederland

Splatoon 2-demo nu beschikbaar

Nintendo heeft een demo beschikbaar gemaakt voor Splatoon 2. In de demo zijn de online-modi van de game uit te proberen. De demo is beschikbaar tot 25 maart.

Om de demo te spelen heb je een Nintendo Switch Online-lidmaatschap nodig, maar gelukkig is Nintendo zo vriendelijk geweest om iedereen die de demo downloadt een code te spelen voor zeven dagen lidmaatschap. Dit lidmaatschap is ook geldig als je de trial-versie hebt gebruikt.

Splatoon 2 is exclusief beschikbaar voor Nintendo Switch.

De gameplay van Sekiro: Shadows Die Twice

Deze week lanceert na lang wachten Sekiro: Shadows Die Twice, de nieuwste game van From Software. Een nieuwe trailer toont uitgebreid de gameplay van de game, voor wie even een warmhoudertje wil voor we zelf met de game aan de slag kunnen.

De beelden kun je uiteraard hieronder bekijken, maar wil je zo kaal mogelijk de game ingaan is het aan te raden deze niet te bekijken. Sekiro: Shadows Die Twice komt uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Wildcardrijder Warokorn zwaargewond; Camier aangeslagen

De Superpolerace op het Thaise circuit Chang International circuit kreeg een bittere nasmaak toen wildcardrijder Thitipong Warokorn zondag roerloos bleef liggen na een crash. De Thai werd na een botsing met Tati Mercado overreden door Leon Camier.

In de zevende ronde van de sprintrace - een nieuw onderdeel in het World Superbikeweekend - ging het mis: Warokorn raakte de achterkant van de machine van de Argentijnse Mercado en crashte. Camier kon niet meer uitwijken en reed naar eigen zeggen 'vol' in op het hoofd en de borst van de gevallen coureur. Meteen werd de rode vlag gezwaaid toen de Brit daarna gebaarde dat de race stilgelegd moest worden. De 34-jarige in Chonburi geboren Thai werd ter plaatse gestabiliseerd en rechtstreeks naar het Buriram Hospital overgebracht.

De eerste berichten spraken over ernstig hoofd-, nek- en borstletsel. Volgens recentere nog onbevestigde geruchteren zou het gaan om twee gebroken borstwervels, diverse zware kneuzingen en een hersenschudding. Risico op verlamming zou er gelukkig niet zijn. Camier heeft 'slechts' knieletsel opgelopen. 

Gamers First gaat voor groter

In het eerste seizoen werd er door esporters vaak geklaagd over de krappe speelruimte bij Gamers First. Spelers zaten elkaar steeds in de weg en dat gaf frustraties. Gamers First heeft naar alle kritiek geluisterd en besloten de booths groter te maken.

Gamers First - booths

De originele booths hadden even veel speelruimte als in China. Daar is natuurlijk wat voor te zeggen. Bedenk wel dat de gemiddelde Nederlander 1,80 meter is en dat is een stuk langer dan de gemiddelde Chinees van 1,66 meter. De League of Legends en Dota-spelers konden nog enigszins uit de voeten met de beperkte ruimte, maar de Counter-Strike: Global Offensive (CSGO)-fanaten hebben meer ruimte nodig. De meeste spelers in shooters hebben namelijk de gevoeligheid van hun muis laag staan, zodat ze nauwkeuriger kunnen mikken. Dat betekent dus ook dat ze grote zwiepers met hun muishand moeten maken als ze zich in de game willen omdraaien.

Gamers First - booths

Gamers First - booths

De League of Legends eliminatiestrijd van gisteren in de Benelux Premier League werd nog in de oude booths gespeeld (de verf moest nog drogen), maar inmiddels zijn de nieuwe speelhokken al klaar om ingewijd te worden. (De twee wedstrijden van gisteren kende trouwens opmerkelijke uitslagen. Hieronder kun je ze even terugkijken.) Zoals jullie weten komen de beste CSGO-spelers uit de Benelux 22 maart naar Den Haag voor de Mijndomein Masters. Ongetwijfeld zijn ze blij dat hun feedback serieus is genomen.

Inter wint verhitte Milanese derby

Internazionale heeft zondagavond uitstekende zaken gedaan in de derby tegen AC Milan. De ploeg van Luciano Spalletti was net te sterk voor de rivaal. Inter stijgt zo weer over Milan heen naar de derde plek in de Serie A. Stefan de Vrij was met een rake kopbal een van de hoofdrolspelers bij de Nerazzurri, die nu twee punten meer hebben dan de stadgenoot en mogen blijven hopen op Champions League-deelname voor volgend seizoen.

Inter had zich geen betere start van de wedstrijd kunnen wensen, aangezien de bal binnen drie minuten al achter Gianluigi Donnarumma lag. Een lange bal van Ivan Perisic werd door Lautaro Martínez weer terug de doelmond in gekopt en Vecino kon van dichtbij raak schieten. Deze goal was een welkome opsteker voor i Nerazurri , die het nog altijd zonder Mauro Icardi moesten stellen en ook geen beroep konden doen op de geblesseerden Radja Nainggolan, João Mário en João Miranda. De Vrij stond wel in de basis en hij zag hoe Milan zich na de snelle openingstreffer terug probeerde te knokken.

Lucas Paquetá zette Samir Handanovic aan het werk met een pegel van afstand en een kopbal van de Braziliaan verdween even later langs het doel van de tegenstander. De Sloveense doelman had eveneens een antwoord op een gevaarlijke schuiver van Hakan Çalhanoglu, voordat de grootste kans na de openingstreffer voor de goal van Donnarumma plaatsvond. Vecino had het vizier na een half uur spelen echter niet opnieuw op scherp staan en schoot hoog over uit kansrijke positie. Terwijl verdere goals in de eerste helft uitbleven, stond het iets meer dan tien minuten na de rust opeens 1-2 voor Inter.

Een combinatie na een korte corner stelde Matteo Politano in staat om de bal voor het doel van Donnarumma te slingeren en De Vrij kegelde het leer vervolgens met het hoofd in het doel. Het duurde echter niet lang voordat Milan de marge weer terugbracht naar één doelpunt, daar een rake kopbal van Tiemoué Bakayoko zes minuten later de aansluitingstreffer betekende. I Rossoneri gingen daarna op zoek naar de gelijkmaker, maar kregen tien minuten na de 1-2 een nieuwe domper te verwerken. Een overtreding van de ingevallen Samu Castillejo leidde tot eens strafschop voor Inter en Martínez benutte het buitenkansje feilloos.

Net als na de vorige treffer reageerde Milan ook nu weer snel en nadat Inter een corner niet goed weg kreeg, gaf Matteo Musacchio zijn ploeg weer hoop. De thuisspelende ploeg slaagde er echter niet meer in om langszij te komen en kwam een paar minuten voor tijd nog goed weg. Invaller Andrea Conti kreeg in eerste instantie een rode prent van scheidsrechter Marco Guida na een forse charge op de enkels van Martínez, maar de arbiter besloot de kaart na raadpleging van de VAR om te zetten in geel. Spalletti werd vervolgens vanwege aanmerkingen op de leiding naar de tribune gestuurd en hij zag hoe zijn ploeg in de zes minuten durende blessuretijd, ondanks goede kansen voor Castillejo en Patrick Cutrone, het hoofd boven water wist te houden.

Uitslagen Serie A zondag
Genoa - Juventus 2-0
Atalanta - Chievo 1-1
Empoli - Frosinone 2-1
Lazio - Parma 4-1
Napoli - Udinese 4-2
AC Milan - Internazionale 2-3

Bayern spoelt CL-kater weg met hattrick Rodríguez

Met een ijzersterk optreden tegen 1.FSV Mainz 05 heeft Bayern München de kater van de Champions League-uitschakeling enigszins weggespoeld. Der Rekordmeister was in eigen stadion met 6-0 te sterk voor de laagvlieger. Grote man aan de zijde van Bayern was James Rodríguez, die voor het eerst sinds 2011 weer eens voor een hattrick wist te zorgen.

Bayern München kreeg afgelopen week een fikse teleurstelling te verwerken met de uitschakeling in de Champions League door Liverpool. Titelconcurrent Borussia Dortmund wist zaterdag al met 2-3 te winnen op bezoek bij Hertha BSC, waardoor de Beierse ploeg moest winnen om weer op de gedeelde eerste plaats terecht te komen. In de Allianz Arena kende Bayern een uitstekende start tegen Mainz, waar Jean-Paul Boëtius een basisplaats had. Na drie minuten spelen bracht Robert Lewandowski de thuisploeg al op voorsprong. De Poolse spits promoveerde een voorzet van David Alaba met een subtiele voetbeweging tot doelpunt.

De regerend kampioen van Duitsland denderde door in de eerste helft en verdubbelde na een half uur spelen de marge. Joshua Kimmich leverde de bal af in het strafschopgebied, waar Leon Goretzka het leer met de borst klaarlegde voor James Rodríguez. De Colombiaan maakte van dichtbij geen fout en liet Mainz-doelman Florian Müller kansloos: 2-0. Enkele minuten later tekende Bayern voor de derde treffer van de avond. Kingsley Coman kapte na een lange rush naar binnen en schoot in de lange hoek raak.

Na rust nam Bayern geen gas terug en al snel in de tweede helft was het opnieuw raak. Een afgeslagen corner kwam via verschillende schijven bij Rodríguez terecht, waarna de Colombiaanse middenvelder vanaf de rand van het strafschopgebied doeltreffend uithaalde. Vier minuten later maakte Rodríguez zijn derde van de avond. Dankzij defensief geklungel kwam hij vrij in het strafschopgebied, waar hij Müller kansloos liet met een stift. Twintig minuten voor tijd deed ook invaller Alphonso Davies zijn duit nog in het zakje met zijn eerste treffer in het shirt van Bayern, waarmee hij de eindstand op 6-0 bepaalde.

Uitslagen Bundesliga zondag
Bayer Leverkusen - Werder Bremen 1-3
Eintracht Frankfurt - 1. FC Nürnberg 1-0
Bayern München - FSV Mainz 6-0

'Dopingzwemster' Pollack (57) overleden

De voormalige Oost-Duitse zwemster Andrea Pollack is op 57-jarige leeftijd overleden. In haar tienerjaren boekte ze grote olympische successen, waarvan later bleek dat die met systematische doping behaald werden.

Op 15-jarige leeftijd won Pollack in Montreal in 1976 olympisch goud op de 200 meter vlinderslag, voor twee Oost-Duitse teamgenotes. Op de 4x100 meter wisselslag won Pollack ook goud, samen met mede-tieners Ulrike Richter, Hannelore Anke en Kornelia Ender, die zelf al als 13-jarige olympische medailles had gewonnen.

Met drie andere dames verdedigde Pollack die estafettetitel vier jaar later. Dit terwijl ze ook drie keer zilver won, twee in Montreal en één in Moskou 1980, naast het zwemmen van de nodige wereldrecords. Begin jaren negentig werd definitief duidelijk waar de Oost-Duitse jongedames hun successen vandaan haalden: doping.

De ene na de andere zwemster kwam naar buiten met verhalen over coaches die hen al vroeg in hun tienerjaren allerlei injecties met 'vitaminen' gaven. Als een zwemster het weigerde, zoals Ender in haar late tienerjaren besloot te doen, werd ze eenvoudigweg uit het programma getrapt en was de carrière voorbij.

Pollack stopte ook al vroeg met zwemmen en werkte inmiddels al bijna vier decennia lang als fysiotherapeute bij het olympisch trainingscentrum in Berlijn. Daar is kanker haar uiteindelijk fataal geworden.

Inkomsten waterschappen met 9 procent gestegen

In de afgelopen vier jaar zijn de opbrengsten van waterschappen uit heffingen ruim 9 procent gestegen. De verwachte opbrengst voor 2019 is 2,9 miljard euro. De waterschappen voorzien voor de komende vier jaar 5,8 miljard euro aan investeringen. Aan het begin van de vorige bestuursperiode was dat 5 miljard. Dit meldt het CBS op basis van de jaarlijkse analyse van heffingen en investeringen van de waterschappen.

Nederland telt 21 waterschappen. Ze hebben twee hoofdtaken: afvalwaterzuivering en de watersysteemtaak. Onder de tweede vallen het beheer en onderhoud van waterkeringen, zoals duinen en dijken, en de zorg voor het vasthouden, bergen en eventueel aan- of afvoeren van water. Deze hoofdtaken bekostigen ze grotendeels uit twee specifieke waterschapsheffingen: de zuiveringsheffing en de watersysteemheffing. 

De opbrengsten uit de watersysteemheffing zijn in de afgelopen vier jaar harder gestegen dan de opbrengsten uit de zuivering. De opbrengsten van de watersysteemheffing zijn voor alle waterschappen samen ruim 12 procent hoger dan in 2015, die van de zuiveringsheffing nog geen 6 procent. Dit beeld is echter voor elk waterschap anders.

In het hoogheemraadschap van Rijnland (Zuid-Holland), dat investeerde in nieuwe en bestaande afvalwaterzuiveringsinstallaties, steeg het tarief voor de zuiveringsheffing. De verwachte opbrengsten voor de waterzuivering zijn ruim 28 procent hoger dan vier jaar eerder. Bij het waterschap Rivierenland (stroomgebied van Lek, Merwede en Waal) stegen de opbrengsten uit de watersysteemheffing. De verwachte opbrengst in 2019 is ruim 20 miljoen euro hoger dan de gerealiseerde opbrengst in 2015. De hogere tarieven komen voort uit de voorgenomen investeringen in dijkversterkingen.

Verwachte investeringen voor komende vier jaar 5,8 miljard euro
De stijging van de opbrengsten van de waterschapsheffingen hangt veelal samen met de investeringen die waterschappen doen voor hun taken. Als zich steeds vaker bijzondere omstandigheden voordoen, zoals verhoogde waterstanden of langdurige droogte, kan dat aanleiding zijn voor extra investeringen.

Aan het begin van de vierjarige bestuursperiode in maart 2015 verwachtten de waterschappen bijna 5 miljard euro te investeren. Hoeveel van die investeringen zijn gerealiseerd is nog niet bekend. Voor de komende bestuursperiode (2019–2022) bedragen de verwachte investeringen 5,8 miljard euro. Bijna 4 miljard euro is bedoeld voor waterkeringen, aquaducten, gemalen en sluizen.

Deze lasten hoeven de waterschappen in gebieden met intensief waterbeheer, tegen hogere kosten, niet alleen te dragen. De komende vier jaar dragen het Rijk en gezamenlijke waterschappen ruim 1,5 miljard euro bij aan de investeringen via het solidariteitsprogramma. Bovenop de bijna 4 miljard euro in watersystemen investeren waterschappen nog ruim 1,4 miljard euro in afvalwaterzuivering en 0,4 miljard euro in overige waterschapstaken.

Investeringen in dijkversterking en waterkeringen
De waterschappen Hollands Noorderkwartier (Noord-Holland), Rivierenland en Limburg, de grootste investeerders, verwachten samen in de jaren 2019–2022 ruim 1,5 miljard euro te investeren in waterkeringen. Het Noord-Hollandse waterschap investeert de komende jaren ruim 0,6 miljard euro in onder andere de hoogwaterkering Den Oever, de Waddenzeedijk op Texel en de Markermeerdijken. Het Limburgse waterschap investeert ruim 0,4 miljard euro in onder andere dijkversterkingen en -verleggingen langs de Maas. Waterschap Rivierenland investeert de komende jaren bijna 0,5 miljard euro in diverse dijkversterkingsprojecten langs de Merwede, de Lek en de Waal. Een voorbeeld is het dijkversterkingsproject langs de Lek bij Vianen.

Tarieven waterschapsheffingen lopen uiteen
De tarieven van waterschapsheffingen verschillen aanzienlijk tussen de waterschappen. De hoogte van de heffingen hangt samen met de specifieke kenmerken van het waterbeheer. Bepalend zijn de hoeveelheid water, ligging aan de kust of aan grote rivieren, bodemsoort, verstedelijking en ligging ten opzichte van de zeespiegel.

Voor woningeigenaren is de hoogte van de waterschapsheffing onder meer afhankelijk van de WOZ-waarde van de woning. Op grond van de tarieven van 2019 betaalt een gezin met een koophuis van 300 duizend euro in waterschap de Dommel (Noord-Brabant) 252 euro per jaar aan heffingen.

In een vergelijkbare situatie betaalt een gezin in hoogheemraadschap Noorderkwartier inclusief wegenheffing ruim 200 euro meer, namelijk 475 euro (inclusief 75 euro wegenheffing. Tot de waterschappen met hogere heffingen horen ook Scheldestromen (Zeeland), Delfland (Zuid-Holland) en Rivierenland (inclusief wegenheffing) in het rivierengebied van Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland.

Minder heffing voor huurders
Gezinnen zonder koopwoning betalen een lager bedrag aan heffingen. Het waterschap met de hoogste heffingen voor een gezin zonder koopwoning is in 2019 hoogheemraadschap Delfland met een heffing van 404 euro. De hoogte van de heffing is onder andere te verklaren doordat in de Haagse regio in het vorige decennium twee grote afvalwaterzuiveringsinstallaties zijn gebouwd. De bouw- en de exploitatiekosten worden doorberekend in de heffingen van de inwoners van het waterschap en de bedrijven die er zijn gevestigd.

Lage heffingen door zandgrond
Dat waterschap de Dommel de laagste heffingen heeft van alle waterschappen, heeft te maken met het feit dat het grotendeels op zandgrond ligt en niet aan de kust of in het stroomgebied van grote rivieren. Waterschappen als Rivierenland en Hollands Noorderkwartier zijn bijvoorbeeld betrokken bij dijkversterkingsprojecten van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Dit resulteert in relatief hoge heffingen voor onder andere de inwoners van die waterschappen. Ook het beheer van primaire waterkeringen, zoals bij waterschap Scheldestromen, heeft hogere heffingen tot gevolg.

Brownieruzie: tiener in oog gestoken en overleden

In het Texaanse Houston is een 14-jarige jongen overleden na een ruzie. Dat gebeurt helaas wel vaker, maar het was wel een lullig geval: de tiener kreeg het met een leeftijdsgenoot aan de stok over een brownie.

De jongemannen stonden buiten een supermarkt te bekvechten om een brownie, hoe en waarom is niet helemaal duidelijk. Het slachtoffer werd vervolgens aangevallen en in zijn oog gestoken, waar hij in het ziekenhuis uiteindelijk aan kwam te overlijden.

De andere tiener is inmiddels opgepakt en wordt aangeklaagd wegens een aanval met een dodelijk wapen.

Leden 'Parkstadbende' vanaf 26 maart voor de rechter

Vanaf 26 maart tot en met 5 april 2019 vindt bij de rechtbank Limburg, locatie Maastricht, de inhoudelijke behandeling plaats van de strafzaken tegen 14 verdachten uit Brunssum en omgeving. Zij worden ervan verdacht deel uit te maken van een groepering (in de media bekend geworden onder de naam “Parkstadbende”) die zich in 2015, 2016 en 2017 in wisselende samenstelling schuldig gemaakt zou hebben aan o.a. diverse vermogensdelicten (woninginbraken, diefstal van auto’s, heling e.d.)

Op dinsdag 26 en donderdag 28 maart worden getuigen gehoord en worden de feiten behandeld. Maandag 1 april is gereserveerd voor het bespreken van de vorderingen van de benadeelde partijen en het requisitoir. Dinsdag 2 en donderdag 4 april volgen de pleidooien van de verdediging. Vrijdag 5 april is uitgetrokken als uitloopdag. De uitspraken in deze zaken worden later in het jaar verwacht. 

Man wordt overreden door vrachtwagen en overlijdt

Bij een bedrijf aan de Veldweg in Herkenbosch heeft vanmorgen vroeg een bedrijfsongeval plaatsgevonden. Hierbij is een dodelijk slachtoffer gevallen. De hulpdiensten kregen rond 06:30 uur een melding van een bedrijfsongeval. Het slachtoffer werd overreden door een vrachtwagen.

Het slachtoffer werd nog gereanimeerd maar overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. De 48-jarige chauffeur van de betrokken vrachtwagen is aangehouden. De politie en de arbeidsinspectie stellen een onderzoek in naar de exacte toedracht van het ongeval.

Minder Nederlanders migreren naar VK

De afgelopen drie jaar vertrokken steeds minder Nederlanders naar het Verenigd Koninkrijk. Tot 2016 steeg het aantal Nederlanders dat naar het Verenigd Koninkrijk vertrok nog. Het aantal Britten dat vanuit het Verenigd Koninkrijk in Nederland immigreert neemt versneld toe. Deze versnelling was al zichtbaar in 2015, voordat de Britse bevolking op 23 juni 2016 in een referendum koos voor een vertrek uit de Europese Unie. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe bevolkingscijfers.

In 2018 emigreerden iets meer dan 3.000 Nederlanders (in Nederland geborenen) naar het Verenigd Koninkrijk. Dat is het laagste aantal sinds 2009. Tussen 2012 en 2015 nam het aantal emigrerende Nederlanders naar het overzeese buurland nog toe. Na 2015 slonk het aantal emigrerende Nederlanders met 29 procent (ten opzichte van 2018). Het aantal Nederlanders dat terugkeerde uit het Verenigd Koninkrijk steeg sinds 2015 met 17 procent. Deze stijging was overigens al eerder ingezet. Er vertrokken in 2018 nog wel meer Nederlanders naar het Verenigd Koninkrijk dan er terugkeerden, net als in voorgaande jaren.

Per saldo meer Britten naar Nederland
Terwijl de emigratie van Nederlanders naar het Verenigd Koninkrijk afneemt, blijken Britten (in het Verenigd Koninkrijk geborenen) steeds vaker het Verenigd Koninkrijk te verruilen voor Nederland. Zo vestigden 5.800 Britten zich hier in 2018. Dit is een toename van 40 procent ten opzichte van 2015. Het aantal Britten dat vanuit Nederland terugkeerde naar het Verenigd Koninkrijk nam eveneens toe, in lijn met eerdere stijgingen. In 2018 verhuisden per saldo ruim 3 duizend Britten van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland.

Ook meer buitenlanders van Verenigd Koninkrijk naar Nederland
In tegenstelling tot in eerdere jaren verhuisden in 2017 en 2018 meer niet-Nederlanders en niet-Britten vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland dan andersom. Al in 2016 nam het aantal buitenlanders dat vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland migreerde versneld toe, met 32 procent ten opzichte van 2015. Onder de mensen die vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland vertrekken, zitten veel Polen, Spanjaarden, Italianen en Fransen. De grootste groep emigranten vanuit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk zijn Somaliërs.

In zijn totaliteit was het migratiesaldo tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk de laatste drie jaar positief. In 2018 migreerden 3.600 personen méér van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland dan andersom. In de jaren 2010–2015 was het saldo negatief.

Negatief migratiesaldo voor EU-27 wordt kleiner
De EU-27 als geheel heeft een negatief migratiesaldo met het Verenigd Koninkrijk, maar dit saldo is wel sterk teruggelopen. Het aantal geboren Europeanen (EU-27) dat de EU-27 verliet om zich te vestigen in het Verenigd Koninkrijk bleef de afgelopen jaren onveranderd hoog. Het aantal Europeanen dat uit het Verenigd Koninkrijk terugkeerde naar de EU-27 nam daarentegen sterk toe. Deze stijging verklaart het slinkende migratiesaldo. Het aantal Britten dat vanuit het Verenigd Koninkrijk vertrok naar de EU-27 of vice versa bleef de afgelopen jaren vrijwel onveranderd.

Sterkste daling onder Nederlandse emigranten tot 20 jaar
Van alle Nederlanders die emigreerden naar het Verenigd Koninkrijk slonk het aandeel 0- tot 15-jarigen in drie jaar tijd het snelst (45 procent, 2015–2018). Een minder sterke daling is te zien onder 15- tot 40-jarigen en 40-plussers. De daling van het aantal migranten ten opzichte van 2015 bedroeg voor deze groepen 22 procent respectievelijk 15 procent. Ruim de helft van de Nederlanders die emigreerden naar het Verenigd Koninkrijk waren twintigers en dertigers.

Valve kondigt Steam Link Anywhere aan

Valve heeft Steam Link Anywhere aangekondigd. Deze nieuwe functie voor Steam Link maakt het mogelijk om je games naar allerlei soorten apparaten te streamen. Op dit moment is dit alleen nog mogelijk naar toestellen die in hetzelfde netwerk zitten te doen. Op dit moment gaat het nog om een bèta-versie, maar iedereen kan hem bij Steam downloaden.

Valve geeft als enige voorwaarde dat er wel een goede internet connectie vereist is. Steam Link is als app te downloaden voor smartphone of tablet en is de app beschikbaar voor sommige tv’s.

Steam Link Anywhere

Het is Awkward Moments Day

We kennen het allemaal wel: het eerste oogcontact met je date, het vallen van iets te lange stiltes, een ongemakkelijke eerste ontmoeting met die leukerd door de gierende zenuwen of de eerste grote boodschap in het huis van je nieuwe vlam. Het gebeurt, maar bezorgt ons ook blosjes op de wangen. Soms loopt een date nu eenmaal anders dan gehoopt, maar singles laten zich hierdoor niet afschrikken blijkt uit onderzoek van Lexa.nl. Voor driekwart van de mannelijke singles en bijna tweederde (62%) van de singles ladies is een slechte ervaring geen reden om de zoektocht naar liefde te staken.

Ode aan alle date-ongemakken!
Vandaag is het Awkward Moments Day. Voor iedereen die zich ooit de ogen uit zijn hoofd heeft geschaamd, is vandaag de dag om al deze awkward moments te vieren. Ongemakkelijke situaties mogen op het moment zelf dan niet zo fijn zijn, maar zorgen achteraf vaak voor de beste verhalen. En daarnaast zegt een ongemakkelijke start niets over het verloop van de date, laat staan de liefdesrelatie. Lifestyle coach Kim vertelt dat na wat over en weer chatten met Rob via Lexa, het moment daar was om af te spreken: “Ik herinner me die eerste ontmoeting op Amsterdam Centraal nog goed, dat moment was zo ongemakkelijk.” Dat alles op zijn pootjes terecht komt -zo blijkt- inmiddels zijn Kim en Rob ouders van een zoontje.

Locatie, locatie, locatie!
Tijdens het daten zijn er nogal wat ‘first times’ die niet allemaal direct van een leien dakje gaan, vooral bij de eerste date. Het kiezen van de juiste locatie neemt al een hoop zorgen weg. Lianne en Saskia, inmiddels gelukkig samenwonend, planden hun date een eind van huis, waardoor ze een lange autorit voor de boeg hadden: “Het was een lange, ongemakkelijke rit waarin weinig werd gezegd.”

Zo kwamen Raymond en Noortje, die elkaar via Lexa ontmoetten, tijdens hun first date een familielid van Noortje tegen. Oeps...awkward! Wil je dit voorkomen en niet gelijk als nieuwtje van de dag op de familie-groepsapp staan? Ga dan niet voor jouw favoriete kroeg, maar kies voor ‘neutraal terrein’. Zo weet je zeker dat je alleen nog maar oog hoeft te hebben voor elkaar. Je date ontmoeten is immers al spannend genoeg!

Eveline’s advies aan jou luidt dan ook: “Een ongemakkelijke situatie hoeft niet altijd negatief te zijn. Schaam je vooral niet voor deze momenten, want het blijken achteraf vaak juist de beste anekdotes en biedt een uitgelezen kans om het ijs te breken.” Benoem het moment dus gewoon, lach er samen om et voilá, een mooie start van een nieuw liefdesverhaal is geboren. In het kader what doesn’t kill you... ;-)

Het is Awkward Moments Day (Afbeelding: Lea)
Het is Awkward Moments Day (Afbeelding: Lea)

ALDI inhuren om je kind af te knallen in Fornite

In het kader van een momentje WTF komt ALDI met iets aparts. Als ouder zijnde is het heel vervelend als het eten klaar is en je moet pogingen doen om je kind naar beneden te krijgen. Je kind zit net volop in zijn potje Fortnite en dan moet hij dat uitzetten midden in de game. ALDI zag dit steeds groter wordende probleem ook en besloot hier handig op in te spelen.

ALDI heeft namelijk een team van professionele gamers ingehuurd om jouw kind af te knallen als het etenstijd is. Toch wel handig als je als ouder niet in staat bent om je kind op te voeden of gewoon ze console uit te zetten toch? Team Takedown inhuren is helemaal gratis!


Nieuwe ambities voor aanpak laaggeletterdheid

Om laaggeletterdheid aan te pakken, trekt het kabinet € 425 miljoen uit in de periode 2020-2024. Dat is ruim € 35 miljoen méér dan in de periode 2015-2019. Onderdeel van de nieuwe aanpak is onder andere om meer mensen te bereiken die Nederlands als moedertaal hebben.

Ook komt er geld beschikbaar om mensen te leren omgaan met een computer of smartphone. Minister Van Engelshoven (OCW), minister De Jonge (VWS), staatssecretaris Van Ark (SZW) en staatssecretaris Knops (BZK) schrijven dat vandaag in een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer over de vervolgaanpak van het programma Tel mee met taal.

Minister Van Engelshoven: ‘Dit kabinet staat voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen: praktisch en theoretisch geschoold, jong en oud, met en zonder migratie-achtergrond. Taal, rekenen en digitale vaardigheden zijn hiervoor onmisbaar. Een tekort aan deze vaardigheden vormt een barrière om zelfstandig mee te doen in onze maatschappij, online én offline. Daarom investeren we flink om mensen hun basisvaardigheden te laten verhogen.’

Extra aandacht voor mensen met Nederlands als moedertaal en kinderen
Onderdeel van de nieuwe aanpak is om méér mensen te werven voor deelname aan cursussen, specifiek de groep met Nederlands als moedertaal. Er wordt extra geld uitgetrokken om ervaringsdeskundigen op te leiden die mensen in hun omgeving kunnen enthousiasmeren om een cursus te volgen. Kinderen en jongeren met een taalachterstand worden sneller geholpen.

Verbeteren digitale vaardigheden
De aanpak van laaggeletterdheid wordt verbreed met aandacht voor digitale vaardigheden. Zo kunnen mensen geholpen worden om te leren omgaan met websites en elektronische hulpmiddelen.

Staatssecretaris Knops: “We gaan ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen in de digitale samenleving. Ook de mensen die extra hulp nodig hebben. Door digitale vaardigheden op te nemen in dit programma vergroten we de kansen van mensen in hun dagelijks leven. Of het nu gaat om het vinden van een baan, contact met vrienden en familie of communicatie met de overheid: digitale vaardigheden maken het leven makkelijker.”

Kwaliteit aanbod vergroten
Gemeenten krijgen meer geld om het bereik en de kwaliteit van hun lesaanbod te vergroten. Per regio komt er een ambitieus plan voor de komende jaren. Het extra budget voor gemeenten loopt op tot € 7,3 miljoen per jaar in 2024. Voor werkgevers komt jaarlijks € 3 miljoen beschikbaar om werknemers cursussen taal, rekenen en digitale vaardigheden aan te bieden. Ook wordt een expertisepunt basisvaardigheden opgericht, dat gaat fungeren als vraagbaak voor wet- en regelgeving op het gebied van volwassenonderwijs, scholingsregelingen en subsidies. Onder andere gemeenten kunnen bij dit punt terecht met hun vragen.

Laaggeletterdheid
In Nederland hebben 1,3 miljoen mensen tussen de 16 en 65 jaar moeite met taal en rekenen. Een groot deel van deze groep heeft bovendien beperkte digitale vaardigheden. Volgens een schatting gaat het om 2,5 miljoen mensen wanneer ook 65-plussers en mensen met uitsluitend lage rekenvaardigheden worden meegeteld. Zij ervaren hier dagelijks de gevolgen van: bij het helpen van hun kinderen met schoolwerk, bij het vinden of behouden van werk, bij mobiel bankieren, bij het lezen van de bijsluiter van een medicijn of bij het communiceren met bijvoorbeeld een medewerker bij het gemeenteloket.

Voor de nadere vormgeving en uitvoering van de vervolgaanpak van Tel mee met taal wordt samengewerkt met onder andere de doelgroep zelf, gemeenten, werkgevers en werknemers, bibliotheken en tal van maatschappelijke organisaties.

Wakker Dier hekelt gestunt met lokkip bij Albert Heijn

Wakker Dier is het gestunt met keurmerkloos kippenvlees bij Albert Heijn meer dan zat. Daarom lanceert ze vandaag een nieuwe reclamespot en social mediacampagne om de supermarktketen op andere gedachten te brengen. “Albert Heijn lokt over de rug van kippen de klanten de winkel in. De prijs voor de kippen: een beroerd, kort leven met weinig bewegingsruimte”, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Afgelopen jaar werden door alle supermarkten meer aanbiedingen van kippenvlees zonder keurmerk gedaan dan ooit te voren. Albert Heijn spande de kroon met deze kip-kiloknallers. Twintig procent ervan was van het Zaanse bedrijf afkomstig. Hilhorst: “Door zoveel kiloknallers aan te bieden, houdt Albert Heijn de prijs van kippenvlees structureel laag. Door die focus op de laagste prijs, wordt er beknibbeld op dierenwelzijn.”

Geen daglicht
De lokkip van Albert Heijn groeit op met zestien andere kippen per vierkante meter. Bovendien komen ze nooit buiten en krijgen ze geen daglicht. Ze leven zeven weken op de uitwerpselen van zichzelf en de andere kippen. Wakker Dier wil dat alle supermarkten alleen nog kippenvlees aanbieden met minimaal één ster van het Beter Leven keurmerk.

Wakker Dier hekelt gestunt met lokkip bij Albert Heijn (Afbeelding: Wakker Dier)
Wakker Dier hekelt gestunt met lokkip bij Albert Heijn (Afbeelding: Wakker Dier)

Snoop Dogg komt met Gangsta Gaming League

Snoop Dogg is vooral bekend door zijn muziekcarrière, maar is ook een fanatiek gamer. De rapper vond dus dat het tijd werd om een eigen esport league op te gaan zetten samen met zijn collega rappers en vrienden Young Sagg, Tripo Loc, Lala, Red Grant en Waniac.

De winnaar van de Gangsta Gaming League zal bepaald worden met Madden NFL 2019 en zal live te zien zijn op onder andere Facebook en Twitch. De prijzenpot bevat 11.000 dollar.




FOK! Wat een weer: overgangsdag

Hallo!

Gisteren stond er duidelijk minder wind dan de dag ervoor, en voor veel mensen was dat ook een opluchting. Droog bleef het echter nog niet. In de ochtend vielen er veel buien in het binnenland, maar later op de dag vielen ze vooral in het zuiden. De meeste en zwaarste zaten echter boven Belgie. Daar kwam ook onweer en hagel bij voor. In de rest van het land klaarde het steeds verder op.

Vannacht passeerde er nog een laatste buiengebied van west naar oost over het land. De minima liggen tussen de 3 en 6 graden.

Vanmorgen kan er zo her en der nog een losse bui vallen. In de middag is het dan op de meeste plaatsen droog, en dat droge weer houden we een groot deel van de week vast. In het midden van de week is het vrij zacht, maar tegen het weekend koelt het weer iets af. De wind gaat nu ook eindelijk aan de ketting. Langs de kust nog hooguit matig, kracht 3 tot 4 uit een westelijke richting. 

Tot snel!  

Qltel in de lucht (Foto: qltel)
Collega qltel in volle vlucht op weg naar Portugal. (Foto:qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

R. Kelly neukte zijn vrouw níet de moeder

Zanger R. Kelly heeft zijn schoonmoeder niet alle hoeken van de kamer laten zien. Ene Lisa van Allen, die zegt door R. Kelly misbruikt te zijn, zegt dat de zanger haar vertelde het uitgebreid met zijn schoonmoeder gedaan te hebben, maar dat ontkent hij.

Kelly trouwde in 1994 met de destijds 15-jarige Aaliyah, waarna hij bij haar en haar moeder kwam wonen. Volgens Van Allen wachtte hij tot zijn jonge vrouw sliep, om vervolgens haar moeder een flinke veeg te geven.

Volgens R. Kelly en zijn kant klopt er niks van het hele verhaal en heeft hij zijn vrouw niet de moeder geneukt. Van enig seksueel contact was volgens hen geen sprake, de relatie was puur vriendschappelijk.

Lyon wint ook zonder Depay, Di María blinkt uit tegen Marseille

Olympique Lyon heeft zich zondag goed hersteld van de eliminatie door Barcelona in de Champions League. Vier dagen na de 5-1 nederlaag in het Camp Nou zegevierde het team van trainer Bruno Génésio met 3-1 over Montpellier. Kenny Tete speelde centraal achterin, terwijl Memphis Depay negentig minuten op de bank bleef.

Na dik tien minuten spelen verscheen de 1-0 op het scorebord. Na een pass van Rafael vanaf rechts schoot Martin Terrier in een keer op het doel. Doelman Benjamin Lecomte kon het leer maar half keren, waarna Terrier de rebound benutte. Tien minuten voor de onderbreking kwam het bezoek op gelijke hoogte. De vrije trap van Florian Mollet in de bovenhoek was te hard voor keeper Mathieu Gorgelin om er zijn hand tegen te zetten: 1-1.

In de tweede helft trok Lyon het duel naar zich toe. Tanguy Ndombélé zag tien minuten na rust een gaatje in de defensie van Montpellier, waarna Moussa Dembélé de bal diagonaal achter Lecomte schoot. Twintig minuten had Nabil Fekir een uitgelezen mogelijkheid om het duel in het slot te gooien. Nadat Bertrand Traoré in het strafschopgebied klungelig onderuit was gehaald, mikte Fekir het leer vanaf elf meter over het doel van Montpellier.

Vier minuten voor tijd verscheen alsnog de 3-1 van les Gones op het scorebord. Na een scherpe voorzet vanaf rechts van Léo Dubois kopte Houssem Aouar het leer al vallend door de benen van Lecomte. Een belangrijke treffer, daar Souleymane Camara daarna nog de eindstand van 3-2 bepaalde. Door de zege verstevigt Lyon de derde plaats in de Ligue 1.

Paris Saint-Germain - Olympique Marseille 3-1
Paris Saint-Germain heeft zondagavond Le Classique tegen Olympique Marseille gewonnen: 3-1. Ángel Di María was met twee goals de grote uitblinker.
PSG heeft nu een voorsprong van twintig punten op nummer twee Lille OSC. Marseille ziet Olympique Lyon door de nederlaag verder weglopen en heeft nu zes punten minder dan de nummer drie van de Ligue 1.

Mario Balotelli was voor aanvang van de kraker wegens ziekte een twijfelgeval, maar de Italiaan begon wel gewoon in de spits bij de bezoekers. Dit gold niet voor Kevin Strootman en hij zag vanaf de bank hoe PSG al na een kwartier spelen via Di María op voorsprong dacht te komen. De VAR wees echter uit dat de Argentijn zich op het moment van scoren in buitenspelpositie bevond, waarna scheidsrechter Anthony Gautier een streep door het doelpunt zette.

De twee ploegen leken vervolgens met een gelijke stand aan de thee te gaan, maar op slag van rust was het toch nog raak voor de thuisploeg. Di María vond een helemaal vrij staande Kylian Mbappé aan de linkerkant van het strafschopgebied en de Fransman schoof de bal beheerst langs de kansloze Steve Mandanda. Marseille moest zich na deze domper zien te herpakken en had daar weinig tijd voor nodig. 27 seconden na de hervatting van de wedstrijd was het namelijk al raak toen Lucas Ocampos Valère Germain bediende en hij de bal in de verre hoek langs Alphonse Areola schoot.

In een tijdsbestek van dik een kwartier ging het daarna echter helemaal mis voor les Olympiens. Di María maakte er in eerste instantie op aangeven van Thilo Kehrer 2-1 van en even later moest Mandanda inrukken nadat hij de bal buiten zijn zestien met de hand had beroerd. Yohann Pele kwam daarna binnen de lijnen voor Balotelli en hij kreeg al snel een fraaie vrije trap van Di María om de oren.

Strootman kwam twintig minuten voor tijd nog binnen de lijnen voor Maxime López, maar er viel weinig eer meer te behalen voor de voor het Nederlands elftal geselecteerde middenvelder. Mbappé kreeg diep in de blessuretijd vanaf de penaltystip de kans om de marge zelfs nog verder uit te breiden, maar hij stuitte op Pele.

Uitslagen Ligue 1 weekeinde
Nice - Toulouse 1-1
Lille - AS Monaco 0-1
Angers - Amiens 0-0
Caen - Saint-Étienne 0-5
Guingamp - Dijon 1-0
Nimes - Strasbourg 2-2
Olympique Lyon - Montpellier 3-2
Reims - Nantes 1-0
Girondins de Bordeaux - Stade Rennes 1-1
Paris Saint-Germain - Olympique Marseille 3-1

Van Dijk komt met de schrik vrij, nieuwe dreun Chelsea

Liverpool mag zich voorlopig weer koploper van Engeland noemen. The Reds wonnen zondagmiddag met 1-2 op bezoek bij laagvlieger Fulham en zijn Manchester City daardoor gepasseerd op de ranglijst.

Virgil van Dijk zal opgelucht ademhalen: de Nederlandse verdediger ging in de fout bij de gelijkmaker van Ryan Babel, maar zag hoe James Milner Liverpool in de absolute slotfase toch nog de zege bezorgde. Het elftal van Jürgen Klopp komt na 31 speelrondes op 76 punten; Manchester City heeft na 30 wedstrijden 74 punten.

Aanvankelijk leek er geen vuiltje aan de lucht voor Liverpool. Het team van manager Jürgen Klopp begon prima aan de wedstrijd op Craven Cottage en sloeg na een klein half uur voetballen direct toe bij de eerste de beste kans. Sadio Mané, midweeks in de Champions League tegen Bayern München (1-3) ook al belangrijk met twee doelpunten, werd op links bereikt door Andy Robertson, waarna hij Roberto Firmino de diepte stuurde. Mané bewoog direct door naar de zestien en rondde vervolgens van dichtbij simpel af: 0-1.

Fulham beperkte zich in de eerste helft tot verdedigen en ontsnapte kort na de openingstreffer aan een tweede tegendoelpunt: Sergio Rico redde op een poging van Robertson. Kort na de onderbreking was de Spaanse doelman opnieuw belangrijk voor de thuisploeg, ditmaal door een doelpunt van Van Dijk te voorkomen. De Nederlandse verdediger werd bij de tweede paal bereikt door Fabinho, maar kopte vervolgens op Sergio Rico.

Fulham hield daardoor zicht op een resultaat. Timothy Fosu-Mensah was bij de Londenaren in de basis begonnen, maar de geboren Amsterdammer werd zeventien minuten voor tijd naar de kant gehaald ten faveure van Cyrus Christie. Amper een minuut na diens rentree wist Fulham uit het niets op gelijke hoogte te komen. Milner raakte de bal totaal verkeerd, waarna Van Dijk het leder met Babel in zijn rug terug kopte richting Alisson Becker. De kopbal van Van Dijk was echter te kort, waardoor Babel tussen beiden kon komen en de bal uiteindelijk in een leeg doel schoof.

Fulham leek zo een kostbaar punt te gaan pakken in de strijd tegen degradatie, maar negen minuten voor tijd ging het toch nog mis voor het team van interim-manager Scott Parker. Sergio Rico beging een onhandige overtreding op Mané, waarna scheidsrechter Craig Pawson een strafschop toekende aan Liverpool. Milner ontfermde zich over het buitenkansje en schoot Liverpool vervolgens weer op voorsprong. In de slotfase lieten Georginio Wijnaldum en Mohamed Salah nog goede kansen liggen, maar de overwinning kwam uiteindelijk niet meer in gevaar voor Liverpool.

Everton - Chelsea 2-0
Het wisselvallig presterende Chelsea is er andermaal niet in geslaagd om een overwinning te boeken. De Londenaren stelden teleur tegen Everton. The Blues gingen op bezoek bij The Toffees, die de afgelopen weken niet in een grootse vorm staken, met 2-0 onderuit, door doelpunten van Richarlison en Gylfi Sigurdsson. Door de nederlaag blijft de ploeg van manager Maurizio Sarri de nummer zes van de Premier League.

Chelsea bereikte afgelopen week ten koste van Dynamo Kiev de kwartfinales van de Europa League en hoopte die zege een goed vervolg te kunnen geven op Goodison Park. Everton kent een enigszins moeizaam seizoen en wist slechts één van de laatste zes wedstrijden te winnen. De bezoekers begonnen sterk in Liverpool en kregen via Eden Hazard direct goede kansen. Everton-doelman Jordan Pickford en de paal stonden een openingstreffer van de Belgische aanvaller in de weg. Chelsea kon het goede begin geen vervolg geven in een weinig spectaculaire eerste helft.

Everton kwam na rust sterk uit de kleedkamer en deel via Dominic Calvert-Lewin eerst nog een waarschuwing uit, alvorens het voor het eerst raak was. Chelsea-doelman Kepa Arrizabalaga kon een kopbal van Calvert-Lewin nog keren, maar had geen antwoord op de rebound van Richarlison. Via Marcos Alonso en Gonzalo Higuaín kreeg Chelsea mogelijkheden op de gelijkmaker. Desondanks had Everton in het tweede bedrijf het betere van het spel en dat resulteerde na 72 minuten spelen in de 2-0.

Alonso vloerde Richarlison in het strafschopgebied, waarna scheidsrechter Anthony Taylor de bal op de stip legde. Kepa hield Gylfi Sigurdsson in eerste instantie nog van scoren af, maar de IJslander maakte zijn fout direct goed door de rebound tegen de touwen te werken. Via invaller Theo Walcott kregen the Toffees nog een mogelijkheid om de score verder uit te bouwen, maar het bleef uiteindelijk bij 2-0 op Goodison Park. Voor Chelsea wacht nu over twee weken, na de interlandperiode, een uitwedstrijd tegen Cardiff City.

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.