Agent schiet agressieve winkeldief neer

Maandagmiddag is na een achtervolging een man met een mes neergeschoten door een politieagent. De verdachte had kort daarvoor een winkeldiefstal met geweld gepleegd en zorgde vervolgens voor een dreigende situatie voor omstanders. Het incident gebeurde rond 14.35 uur op de Harriët Freezerstraat in Amsterdam.

Agenten kwamen ter plaatse na een melding van een winkeldiefstal met geweld. Ze troffen de verdachte op straat aan met een mes. Hij werd gevorderd te blijven staan, maar gaf hieraan geen gehoor. De agenten gebruikten pepperspray en losten een waarschuwingsschot, maar ook dit had geen effect.

Omdat er vanwege het mes een acuut dreigende situatie ontstond voor omstanders, zagen de agenten zich genoodzaakt een schot op de verdachte te lossen. Hij raakte hierbij gewond aan zijn been, kon worden aangehouden en is overgebracht naar een ziekenhuis. Om de objectiviteit van het onderzoek te waarborgen, wordt het onderzoek uitgevoerd door de Rijksrecherche.

Tijdens de achtervolging raakte helaas ook een andere onschuldige omstander gewond nadat zij per abuis werd gebeten door een politiehond.