Sylvana wil dat college verantwoording aflegt voor 'suicide by cop' incident

Raadslid Sylvana Simons van BIJ1 vindt het politieoptreden waarbij Michael Fudge op de stoep van De Nederlandsche Bank in Amsterdam werd gedood, 'onnodig en buitensporig'. Volgens haar creëert het juist een gevoel van onveiligheid. Ze wil dat het college met spoed verantwoording aflegt over de schietpartij.

Volgens Simons maken Amsterdamse inwoners zich ernstig zorgen over het 'bovenmatige aantal kogels' dat is gebruikt om Fudge neer te schieten. Getuigen lieten weten dat er ongeveer twintig schoten klonken. Bij het schietincident werd een voorbijkomende fietser geraakt in het been.

Suicide by cop
De politie greep in toen Fudge met een vuurwapen op een agent af kwam rennen. Later bleek dat het om een nepwapen ging, dat volgens de politie niet van echt te onderscheiden was. De politie doet nog onderzoek en houdt er rekening mee dat Fudge mogelijk zichzelf wilde laten doden door een agent, ook wel bekend als suicide by cop.

Fudge werd in Amsterdam geboren, maar heeft een Britse vader. Hij kwam eerder met jusitie en politie in aanraking voor kleine vergrijpen zoals vernieling en overlast. Hij was de laatste tijd verward.

'Onveiligheid'
Simons meent dat de stad juist onveiliger wordt door het optreden van de politie. 'De Amsterdamse burgers verdienen dan ook een spoedige verantwoording van het college over het toepassen van dit buitensporige en onnodige politiegeweld', schrijft ze.