FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 11 februari 2019

Eerste Nederlandse medaille op Europese Jeugdspelen voor Velzeboer

Op het Europees Jeugd Olympisch Winter Festival (EYOF) in het Bosnische Sarajevo heeft Nederland op de openingsdag gelijk een eerste medaille gepakt. Shorttrackster Michelle Velzeboer, een nicht van oud-wereldtopper Monique Velzeboer, was op de 1500 meter goed voor brons.

In een fraaie finale streden Elisa Confortola en Petra Rusnakova om het goud, waarbij de Italiaanse nipt de zege pakte. Velzeboer wist Anna Mazalova en Anastasia Konstantinova uit Rusland achter zich te houden en won het brons. Yael Prenger schopte het tot de B-finale en eindigde daarin na een val als zevende en laatste.

Bij de heren stond Zeno de Boer in de A-finale, maar een medaille zat er voor hem net niet in: hij kwam tekort om zich écht in de strijd te mengen en eindigde als vijfde. Attila Talabos uit Hongarije pakte het goud door de Rus Vladimir Balbekov nipt te kloppen. Furkan Akar won een knappe bronzen medaille voor Turkije, hij bleef de Hongaar Balazs Bontovics nipt voor.

Jesse Speijers eindigde in de B-finale als tweede en kwam vervolgens met Velzeboer, Prenger en De Boer in actie op de aflossing, waar het Nederlandse kwartet zich plaatste voor de halve finales van dinsdag.

Het shorttrack op dag één, met vanaf grofweg 2:30 uur de A-finale op de 1500 meter bij de dames (Bron: YouTube)

Het alpineskiën wordt gehouden in Jahorina en dat begon maandag met de slalom bij de dames. De Oostenrijkse Magdalena Egger vocht er een mooi duel uit met Marie Lamure en klopte de Française met 0,40 seconden. Marion Chevrier pakte met brons een tweede Franse medaille, maar het verschil was groot: 2,73 seconden. Kiara Derks eindigde namens Nederland op de 22e stek in het veld van bijna honderd deelneemsters, waarvan 51 beide runs finishten.

Het langlaufen bij de dames, die 7,5 kilometer in klassieke stijl afwerkten, werd een Zwitsers feestje: Anja Weber pakte het goud, een halve minuut voor landgenote Nadja Kälin. De talentvolle Poolse Monika Skinder, onlangs nog goed voor zilver op het WK junioren, pakte op 48 seconden het brons.

Overheersing was er pas echt bij de heren en wel voor Frankrijk. Op de 10 kilometer klassieke stijl werd het een heuse sweep: goud voor Florian Perez, zilver voor Julien Arnaud op 18 seconden en brons voor de meest ervaren van de drie, Gaspard Rousset, die maar liefst 1:49 toe moest geven op zijn winnende landgenoot.

SkiŽr Pinturault wereldkampioen op combinatie

Alpineskiër Alexis Pinturault heeft op het wereldkampioenschap in het Zweedse Åre het goud gepakt op de alpinecombinatie. Voor de Fransman, goed voor olympisch zilver in Pyeongchang, is het zijn eerste mondiale individuele titel.

De dag begon met een matige afdaling, die amper een minuut duurde. Dominik Paris uit Italië was er de snelste, slechts 0,03 seconden voor de verrassende Amerikaan Ryan Cochran-Siegle en 0,38 tellen voor de Noor Aleksandr Aamodt Kilde. Luca Ärni was op 1,23 seconden en de twintigste plek de eerste rappe slalommer, Marco Schwarz (21e op 1,25), Victor Muffat-Jeandet (23e op 1,49) en Pinturault (24e op 1,52) waren ook nog uiterst gevaarlijk.

De Sloveen Stefan Hadalin was met plek dertig (+1,88) de eerste die de slalom af mocht werken en dat deed hij uitstekend. Pinturault dook 0,24 seconden onder zijn tijd door...maar daar bleef het bij, en dus pakte Hadalin nogal verrassend het zilver. Schwarz kwam tekort voor het goud, maar pakte op 0,46 tellen van Pinturault wel brons. Paris deed het van de afdalers nog het beste: hij viel terug naar de negende stek, ondanks het feit dat de slalom zelfs nauwelijks 40 seconden duurde.

Let op wat je koopt voor valentijnsdag

Wil je voor valentijn je partner blij maken met een leuk lingeriesetje? Kijk dan wel goed uit dat je niet de verkeerde maat koopt en dat je het niet te pikant maakt. Online winkelcentrum beslist.nl analyseerde het zoekgedrag van ruim 100.000 bezoekers in de categorie ‘ondermode’, waaruit blijkt dat er een duidelijk verschil zit tussen wat een man voor zijn vrouw shopt en wat een vrouw voor zichzelf koopt.

Man maakt foute lingerie-keuzes
Uit het onderzoek blijkt dat mannen serieuze steken laten vallen bij het uitkiezen van de juiste lingerie. Mannen kopen voor hun vrouwelijke wederhelft het vaakst spannend ondergoed, zoals een string of tanga. Dit terwijl vrouwen zelf de voorkeur geven aan comfortabeler ondergoed, zoals de hipster en de slip.

Het is opmerkelijk dat mannen bij het uitzoeken van lingerie vooral kiezen voor stoffen, modellen en kleuren die minder populair zijn onder vrouwen. Zo komt de populairste kleur onder de mannen (rood), alsmede de populairste stof (kant), helemaal niet voor in de populairste kleuren en stoffen onder vrouwelijke shoppers.

Waar mannen regelmatig de plank misslaan bij het geven van ondermode, maken vrouwen vaak de juiste keuzes. De vrouwen geven voornamelijk strakke, zwarte of multicolor boxershorts cadeau; hetzelfde wat de mannen veelal shoppen.

Verkeerde maat grootste afknapper
De grootste ergernis van vrouwen die lingerie cadeau krijgen is namelijk een lingerieset in de verkeerde maat.

Het is echter geen reden om lingerie van de cadeaulijst te schrappen. De tweede grootste irritatie bij vrouwen is namelijk dat er niet vaak genoeg lingerie cadeau wordt gedaan. Ook lijken de vrouwen niet gecharmeerd te zijn van lingerie die te pikant is, niet de juiste kleur is, of niet van één van hun favoriete merken is.

Mannen schatten cupmaat partner groter in
Met name het verschil in bh-maten die mannen en vrouwen kopen is opmerkelijk te noemen. De bh-maten die het meeste worden verkocht onder Nederlandse vrouwen zijn 75B, 80C en en 80B. Mannen die lingerie voor hun vrouw willen kopen zoeken echter het vaakst op de maten 75C, 80D en 80C; een volle cupmaat verschil ten opzichte van de vrouwen.

Met de aanname dat vrouwen weten welke cupmaat ze hebben, lijken de mannen hun partners’ cupmaat een stuk optimistischer in te schatten.

Meer informatie over dit onderzoek is hier te vinden.

Enig beeldmateriaal ter illustratie
Enig beeldmateriaal ter illustratie

Enig beeldmateriaal ter illustratie (Foto: Stockfoto PXhere)
Enig beeldmateriaal ter illustratie (Foto: Stockfoto PXhere)

Enig beeldmateriaal ter illustratie (Foto: Stockfoto PXhere)
Enig beeldmateriaal ter illustratie (Foto: Stockfoto PXhere)

Enig beeldmateriaal ter illustratie (Foto: Stockfoto PXhere)
Enig beeldmateriaal ter illustratie (Foto: Stockfoto PXhere)

Enig beeldmateriaal ter illustratie (Foto: Stockfoto PXhere)
Enig beeldmateriaal ter illustratie (Foto: Stockfoto PXhere)

KNVB deelt beelden van VAR en Van Boekel: "Ik vind het te weinig"

De KNVB heeft de beelden gedeeld van een discussie tussen videoscheidsrechter Danny Makkelie en scheidsrechter Pol van Boekel tijdens FC Utrecht- PSV.

Nadat Denzel Dumfries in zijn val Simon Gustafson ten val brengt, adviseert de VAR aan Van Boekel om de beelden langs de lijn te bestuderen. Van Boekel geeft na het zien van de beelden aan dat hij de actie niet wil bestraffen met een strafschop voor Utrecht.

In de eerste helft van de wedstrijd in Utrecht wilden de bezoekers een strafschop. Bij een corner trekt Timo Letschert aan het shirt van PSV-aanvoerder Luuk de Jong, die naar de grond gaat. De VAR laat weten dat het een 'discutabel moment' is en geeft ook aan dat de beelden door FOX Sports herhaald worden. Van Boekel vertelt dat hij het moment heeft beoordeeld en laat het erbij.

Zwaargewonde man gevonden na schietpartij Oss

In het onderzoek naar het schietincident, waarbij vanmorgen de 43-jarige Hakan Zatsan uit Oss om het leven kwam, heeft de politie in een woning in Oss een zwaargewonde man gevonden. Het gaat om een 59-jarige man uit Oss.

Lees ook: Dodelijk slachtoffer bij schietparij in Oss

Deze man kwam in de loop van maandag als verdachte naar voren in het onderzoek naar het schietincident aan de Anna Bijnsstraat. Hij zou al langer een zakelijk conflict hebben met het slachtoffer en mogelijk betrokken zijn bij de dood van de Ossenaar.

Omdat de man mogelijk in het bezit was van een vuurwapen deed een arrestatieteam maandag even voor 17.00 uur een inval bij zijn woning aan de Molenweg in Oss. In het huis vonden agenten de verdachte. Hij was zwaargewond, waarschijnlijk als gevolg van een poging om zichzelf van het leven te beroven. Hij is in zeer zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis gebracht.

OM eist tien maanden tegen ex-werknemer Huawei vanwege corruptie

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Den Bosch een gevangenisstraf van tien maanden geëist tegen een voormalig salesmanager van Huawei Technologies (Huawei). Hij zou zichzelf hebben laten betalen in ruil voor het ‘gunnen’ van opdrachten door Huawei aan vier bedrijven. De salesmanager had volgens het OM via een verhullende constructie een belang in deze bedrijven. Hij zou zichzelf zo voor bijna 150.000 euro aan steekpenningen hebben laten betalen.

De aanleiding van het onderzoek was een aangifte van Huawei. Het door de FIOD verrichte onderzoek leidde tot verdenkingen van niet-ambtelijke corruptie, valsheid in geschrift en verduistering in dienstbetrekking. De verdachte was vanaf 15 oktober 2012 tot en met 31 maart 2014 als werknemer in dienst bij Huawei Nederland in de functie van salesmanager. De verdachte had een indirect belang in vier ondernemingen, aan welke Huawei via hem opdrachten verstrekte.

Die ondernemingen maakten facturen op, die via tussenpersonen van Huawei aan die ondernemingen werden uitbetaald. Vervolgens ontving de verdachte vergoedingen vanuit die ondernemingen. Verschillende van die facturen zijn met betrokkenheid van de verdachte valselijk opgemaakt. Ook heeft verdachte zich door het goedkeuren van een bepaalde betaling namens Huawei schuldig gemaakt aan verduistering van gelden van Huawei. De verdachte handelde in strijd met de interne regels van de onderneming door niet kenbaar te maken dat hij een belang in die ondernemingen had.

Ernst van de feiten
“Verdachte vervulde als het ware een verborgen dubbele rol. Dit schendt de interne arbeidsrechtelijke verhouding tussen werkgever en werknemer en beschadigt het vertrouwen dat een werkgever moet kunnen stellen in zijn werknemer” zei de officier van justitie op zitting. En dat niet alleen: “De schade is breder dan dat, ook de integriteit van de betreffende economische sector en de integere dienstverlening in deze sector komt door dergelijke gedragingen onder druk te staan. Verdachte heeft door zijn niet-integer gedrag giften tot een totaalbedrag van EUR 145.254 ontvangen.”

In het kader van bedoelde heimelijke constructie werden door toedoen van verdachte valse facturen opgemaakt en gebruikt, betoogde de officier: “De verdachte heeft hierdoor het vertrouwen dat in het maatschappelijk verkeer moet kunnen worden gesteld in de echtheid van dergelijke documenten ernstig beschaamd. “ Ook heeft verdachte zich nog schuldig gemaakt aan verduistering van een geldbedrag toebehorend aan Huawei: “Hierdoor heeft verdachte ernstig misbruik gemaakt van het in hem als werknemer gestelde vertrouwen.” Het gaat om een verduisterd bedrag van EUR 21.780. “Het betreft ernstige strafbare feiten, waarbij verdachte een heel kwalijke rol heeft gespeeld. Verdachte had een verantwoordelijke functie bij Huawei. Hij had beter moeten weten en niet zijn financieel gewin voorop moeten stellen.” De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 10 maanden. Ook eiste de officier een toewijzing van een schadeclaim van Huawei van in totaal 380.645,85 euro.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Division 2-ontwikkelaar verklapt komst open bŤta

Eigenlijk is het geen verrassing, maar tijdens een Twitch-stream van The Division 2 verklapte een medewerker van Ubisoft de komst van een open bèta voor de game. Een voor iedereen toegankelijke bèta-periode verscheen voor het eerste deel eveneens, vlak voor de release in 2016.

In het fragment wordt terloops medegedeeld dat bepaalde oneffenheden 'in de open bèta weggewerkt zijn', terwijl het het bestaan hiervan nooit is aangekondigd. De kans is dan ook groot dat we een open bèta pas vlak voor release gaan zien, waarschijnlijk rond het einde van deze maand of begin maart. The Division 2 verschijnt op 15 maart voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Dubbelslag ijscrosser Naasz bij historische Crashed Ice in Fenway Park

IJscrosser Cameron Naasz heeft tijdens Red Bull Crashed Ice in Boston een dubbelslag geslagen. De Amerikaanse tweevoudig wereldkampioen won de wedstrijd en pakte daarmee de leiding over in het wereldkampioenschap.

In het historische honkbalstadion Fenway Park werd geschiedenis geschreven: voor het eerst vond Crashed Ice plaats in een stadion en dat beviel goed. Naasz was de hele dag al overtuigend en maakte dat in de finale af. Luca Dallago uit Oostenrijk werd na een fraaie strijd met de Canadees Scott Croxall tweede, de Fransman Tristan Dugerdil kon zijn verrassende finaleplek niet bekronen met iets beters dan een ook al knappe vierde plek.

Een week eerder in Jyväskylä ging Naasz er al vroeg uit, dit keer profiteerde hij juist: WK-leider Kyle Croxall ging in de achtste finales onderuit, nummer twee Mirko Lahti schopte het niet voorbij de kwartfinales en dus is Naasz de nieuwe leider in het WK, voor de gebroeders Scott en Kyle Croxall, Luca Dallago, Lahti en Marco Dallago.

Bij de vrouwen ging de winst naar de dominante wereldkampioene Amanda Trunzo. Voor eigen publiek klopte ze de Canadese Myriam Trepanier en de eveneens Amerikaanse Tamara Meuwissen, terwijl Anaïs Morand uit Zwitserland vierde werd.

Crashed Ice in Boston, met de vrouwenfinale vanaf 1:03 uur en de mannenfinale vanaf 1:13 uur (Bron: YouTube)

'Juve maakt van Ramsey met bizar salaris bestbetaalde Brit ooit'

Aaron Ramsey wordt bij Juventus de best betaalde Britse voetballer aller tijden. De Arsenal-speler heeft maandag een voorcontract getekend. Volgens BBC Sport gaat de middenvelder uit Wales bij de Italiaanse topclub circa 456.000 euro bruto per week verdienen. Met zijn salaris wordt hij een van de grootverdieners bij la Vecchia Signora .

De overstap van Ramsey van Arsenal naar Juventus hangt al maanden in de lucht. Hij sprak meerdere keren met the Gunners over een nieuw contract, maar beide partijen wisten nooit tot een akkoord te komen. Met een aflopend contract op zak kan Ramsey aan het einde van dit seizoen transfervrij de overstap maken naar de regerend Italiaans kampioen. Zowel Arsenal als Juventus heeft de overstap nog niet bevestigd.

Ramsey werd eerder al met succes medisch gekeurd bij Juventus en maandag heeft hij getekend bij zijn toekomstige werkgever. De 58-voudig international van Wales maakte in de zomer van 2008 voor een bedrag van ruim zes miljoen euro de overstap van Cardiff City naar Arsenal.

Onder manager Unai Emery komt Ramsey dit seizoen regelmatig in actie, maar hij kan zich geen vaste basisspeler noemen. Volgens diverse Italiaanse media zou Juventus-trainer Massimiliano Allegri hem wel zien als een basisspeler. Hij moet een middenveld gaan vormen met Miralem Pjanic en Blaise Matuidi.

Wilfred Genee start online VI Sportquiz

Vanavond lanceert Wilfred Genee in zijn programma Veronica Inside de online VI Sportquiz. In deze mobiele quiz test Wilfred wekelijks in elf vragen de sportkennis van de kijker. Iedereen kan live op zijn smartphone meespelen via de Gameroom app. De regels zijn simpel: wie alle vragen goed heeft deelt mee in de wekelijkse prijzenpot van 1000 euro! De ideale mogelijkheid voor sportfanatici om hun kennis aan te scherpen en ook nog eens cash geld te winnen. Wilfred Genee: ‘De online VI Sportquiz biedt de mogelijkheid om de echte kenners eens aan het woord te laten’.

De eerste vraag van de quiz wordt gesteld in het TV-programma Veronica Inside en de resterende tien vragen worden in de app verder uitgezonden. Alle elf de vragen gaan uiteraard over sport en variëren van actuele feiten uit het afgelopen voetbalweekend tot belangrijke sportmomenten uit het verleden.

Meedoen is eenvoudig: deelnemers hoeven alleen maar de gratis Gameroom-app te installeren op hun smartphone of tablet. De link naar deze app is te vinden op veronicainside.nl. Gameroom is het nieuwe mobiele gameplatform van Talpa Network. Binnen Gameroom worden er verschillende spellen gespeeld, waaronder LUCKY13. Alle spellen staan in het teken van kennis; soms algemene kennis en soms kennis over een specifiek onderwerp zoals sport of games. Het is snel, simpel en altijd binnen handbereik. Iedereen kan overal meespelen en prijzen winnen: of je nu staat te wachten op de trein, door de supermarkt loopt of thuis op de bank zit.

Iedere werkdag worden er in Gameroom prijzen verdeeld. Het gewonnen geldbedrag wordt binnen enkele werkdagen op je PayPal-rekening of op je bankrekening gezet.

Wilfred Genee start online VI Sportquiz (Foto: Talpa)
Wilfred Genee start online VI Sportquiz (Foto: Talpa)

14 jaar en TBS geŽist voor moord op GraciŽla

In de vroege ochtend van vrijdag 22 september 2017 werd het levenloze lichaam van een vrouw aangetroffen in natuurgebied de Krabbeplas in Vlaardingen. Het bleek de 21-jarige Graciëla Gomes Rodriques te zijn, een jonge vrouw die nog haar hele leven voor zich had. Vandaag stond haar ex-vriend, een 33-jarige man uit Schiedam terecht voor, wat voor het Openbaar Ministerie vast staat: de moord op Graciëla.

Het slachtoffer werd sinds het verbreken van hun relatie lastig gevallen door de verdachte. Hij kon het feit dat zij een nieuwe relatie had, niet verkroppen. De vrouw heeft dit met haar leven moeten bekopen. Zij was met 16 messteken om het leven gebracht en daarna achtergelaten in een sloot.

SOS
In de uren voorafgaand aan haar dood heeft de vrouw 12 SOS-berichten verzonden waaruit bleek dat ze zich in een levensbedreigende situatie bevond. Uit de geluidsfragmenten die zijn meegestuurd met de noodberichten komt duidelijk naar voren dat het slachtoffer bang was.

Volgens de verdachte heeft Graciëla op die bewuste avond in september 2017 hem eerst in zijn been gestoken met een mes waarna hij zichzelf wel moest verdedigen. Volgens het Openbaar Ministerie is dit onwaarschijnlijk en ongeloofwaardig en wordt het ook niet ondersteund door de onderzoeksresultaten.

In deze zaak is veel onderzoek gedaan, zowel technisch onderzoek alsook de inzet van opsporingsprogramma’s zoals Bureau Rijnmond en Opsporing Verzocht. Op die manier is de hulp van het publiek ingeroepen om zodoende getuigen te spreken in deze zaak. Dat is gelukt, met als resultaat dat de verdachte in juli 2018 bekend heeft dat hij de vrouw om het leven heeft gebracht.

Uit onderzoek door het Pieter Baan Centrum is gebleken dat verdachte kampt met verschillende psychische problemen. Hierdoor bestaat er een groot risico op herhaling. Om deze redenen adviseren zij dan ook TBS op te leggen aan de verdachte.

Verlies
“Ik heb de nabestaanden het afgelopen jaar meerdere malen gesproken. De woede en het verdriet om het verlies van Graciëla is er nog elke dag. Een lieve jonge vrouw is uit het leven van zo veel dierbaren verdwenen. Iedereen zit met onbeantwoorde vragen en een groot gemis. De verdachte heeft dit leed met zijn gedrag veroorzaakt,” aldus de officier van justitie in zijn requisitoir. Hij vervolgt: “Door deze moord zullen vrienden en familie Graciëla voor altijd moeten missen. Er is een gat gevallen, dat nooit meer gevuld kan worden. Ik kan mij niet voorstellen wat het voor een ouder betekent om op een dergelijke manier een kind te moeten verliezen.”

Gezien de ernst en aard van het feit en de enorme gevolgen die dit voor de nabestaanden heeft gehad, is een gevangenisstraf van lange duur de enige passende sanctie. De officier van justitie heeft vandaag dan ook een gevangenisstraf van 14 jaar en TBS met dwangverpleging geëist.

Boetes voor bezetting P.C. Hoofthuis in Amsterdam

30 personen, waarvan het merendeel studenten, zijn veroordeeld voor hun rol bij de bezetting van het universiteitsgebouw Het PC Hoofthuis op 28 september 2018 in Amsterdam. Zij krijgen een boete van 150 euro. Eén persoon is ook nog veroordeeld voor wederspannigheid (verzet bij de aanhouding) en krijgt een boete van 300 euro. Het verweer van de studenten dat ze niet vervolgd of gestraft mogen worden in verband met de vrijheid van meningsuiting en demonstratie is door de politierechter verworpen.

Passief verzet
De groep was het universiteitsgebouw binnengedrongen terwijl zij daar niet mochten verblijven. Ook weigerden zij het pand te verlaten toen hen dat werd gevorderd. Hierna heeft de politie het universiteitsgebouw ontruimd. De meeste verdachten pleegden passief verzet toen de politie hen verzocht te vertrekken: zij haakten de armen in elkaar en hielden zich slap, waardoor het lastiger werd om ze het gebouw uit te krijgen. Slechts één persoon verzette zich, waarbij ze ook meerdere agenten in hun handen heeft gebeten.

Sylvana wil dat college verantwoording aflegt voor 'suicide by cop' incident

Raadslid Sylvana Simons van BIJ1 vindt het politieoptreden waarbij Michael Fudge op de stoep van De Nederlandsche Bank in Amsterdam werd gedood, 'onnodig en buitensporig'. Volgens haar creëert het juist een gevoel van onveiligheid. Ze wil dat het college met spoed verantwoording aflegt over de schietpartij.

Volgens Simons maken Amsterdamse inwoners zich ernstig zorgen over het 'bovenmatige aantal kogels' dat is gebruikt om Fudge neer te schieten. Getuigen lieten weten dat er ongeveer twintig schoten klonken. Bij het schietincident werd een voorbijkomende fietser geraakt in het been.

Suicide by cop
De politie greep in toen Fudge met een vuurwapen op een agent af kwam rennen. Later bleek dat het om een nepwapen ging, dat volgens de politie niet van echt te onderscheiden was. De politie doet nog onderzoek en houdt er rekening mee dat Fudge mogelijk zichzelf wilde laten doden door een agent, ook wel bekend als suicide by cop.

Fudge werd in Amsterdam geboren, maar heeft een Britse vader. Hij kwam eerder met jusitie en politie in aanraking voor kleine vergrijpen zoals vernieling en overlast. Hij was de laatste tijd verward.

'Onveiligheid'
Simons meent dat de stad juist onveiliger wordt door het optreden van de politie. 'De Amsterdamse burgers verdienen dan ook een spoedige verantwoording van het college over het toepassen van dit buitensporige en onnodige politiegeweld', schrijft ze.

78-jarige vrouw omgekomen bij verkeersongeval

Bij een verkeersongeval op de Vijf Eikenweg in Oosterhout is maandagmiddag 11 februari een 78-jarige vrouw omgekomen. De automobiliste kwam op de kruising met de Ketenbaan met haar personenauto in aanraking met een vrachtwagen.

De politie ontving rond 13:30 uur een melding van het verkeersongeval. Direct werden er verschillende hulpdiensten naar de locatie gestuurd, waaronder een traumahelikopter. De bestuurster van de personenauto kreeg ter plaatste medische hulp, maar bezweek even later aan haar verwondingen. De kruising werd in zijn geheel afgesloten voor onderzoek.

De vrachtwagenchauffeur is overgebracht naar het politiebureau om een verklaring af te leggen. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Haase onderuit tegen Kukushkin in eerste ronde ABN AMRO-toernooi

Robin Haase is maandag op het ABN AMRO World Tennis Tournament uitgeschakeld in de eerste ronde. In Rotterdam verloor de 31-jarige Hagenaar in twee sets van Mikhail Kukushkin: 2-6 en 6-7 (4).

Haase begon slecht aan de wedstrijd Kazach. Hij verloor meteen zijn eerste servicegame en in de vijfde game van de eerste set verloor de nummer 55 van de wereld opnieuw zijn service. Kukushkin, die twee plaatsen hoger staat op de wereldranglijst won eenvoudig de eerste set met 2-6.

In de tweede set ging het tussen de Nederlander en de Kazach gelijk op. In de zesde game van de tweede set kreeg Haase zijn eerste breakpunt van de wedstrijd, maar die wist Kukushkin weg te werken. Bij een 5-5 stand kreeg Kukushkin kansen om de Nederlander te breaken, maar dit maal slaagde Haase om de breakpunten weg te werken. In de tiebreak die zou volgen was Kukushkin net iets sterker dan Haase.

Vorig jaar bereikte Haase nog de kwartfinales in Rotterdam. In de strijd om een plek in de halve eindstrijd verloor hij toen van Roger Federer. Dat voor Haase toen het beste resultaat in Rotterdam.

Jump Force launchtrailer toont veel populaire personages

Het Shonen Jump mangablad heeft in de loop der jaren veel bekende series ontwikkeld. Veel personages van die series zitten in Jump Force, een aankomende 3D-vechtgame. In de onderstaande launchtrailer zien we personages voorbijkomen uit Dragon Ball, One Piece, Naruto, My Hero Academia en zelfs Death Note.

Een plotselinge samenvoeging van de Jump World en de Real World heeft chaos veroorzaakt over de aarde, met binnenvallende schurken die een spoor van vernietiging achterlaten. Om deze nieuwe dreiging aan te pakken, wordt een nieuw team van helden, genaamd de Jump Force, gevormd door Glover met de sterkste helden uit het hele manga-universum.

Jump Force komt 15 februari 2019 uit op PlayStation 4, Xbox One en pc via Steam.

Real mist man in vorm in aanloop naar eerste wedstrijd tegen Ajax

Karim Benzema heeft vandaag niet meegetraind met Real Madrid, dat zich voorbereidt op de Champions League-ontmoeting met Ajax van komende woensdag. De Franse spits zou nekklachten hebben en uit voorzorg binnen zijn gebleven, zo weet L'Équipe te melden.

Afgelopen zaterdag werd Benzema kort voor tijd gewisseld in de gewonnen stadsderby tegen Atlético Madrid (1-3). De 31-jarige aanvaller is dit seizoen op dreef bij de Madrilenen, met 18 doelpunten in 37 wedstrijden. Bovendien wist hij dit kalenderjaar al zeven keer te scoren.

Ook Marcos Llorente en Isco ontbraken vandaag op de training. Eerstgenoemde is er woensdag sowieso niet bij in de Johan Cruijff ArenA, Isco heeft rugproblemen. De return in het Santiago Bernabéu staat over ruim drie weken op dinsdag 5 maart op de agenda

Hongaren belastingvrij na 4e kind

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft tijdens de jaarlijkse Staat van Hongarije-toespraak vergaande financiële tegemoetkomingen beloofd aan gezinnen met veel kinderen. Daarmee moet de bevolkingskrimp een halt worden toegeroepen. Een opvallend voorstel is het levenslang schrappen van inkomstenbelasting voor vrouwen die tenminste vier kinderen baren en opvoeden.

Daarnaast kondigde Orbán subsidie aan van omgerekend bijna achtduizend euro om een zevenzits-auto aan te schaffen voor gezinnen met drie of meer kinderen, aldus The Journal. Tevens kunnen vrouwen onder de veertig die voor het eerst trouwen tegen gunstige voorwaarden een lening krijgen van omgerekend ruim dertigduizend euro.

Volgens de premier is dit "het antwoord van de Hongaren" om "de overleving van de Hongaarse natie te verzekeren". Orbán stelt dit expliciet tegenover immigratie, wat volgens hem het antwoord van de Europese Unie zou zijn, met name van linkse groeperingen.

Stevige boetes
Na de toespraak waren er protesten van Hongaarse oppositiepartijen. Enkele van hen hebben stevige boetes van de staatstoezichthouder op de verkiezingscampagnes gekregen, die niet bij de rechtbank kunnen worden aangevochten. Volgens de partijen zijn de boetes politiek gemotiveerd en bedoeld om hun campagnes voor de gemeentelijke verkiezingen en het Europees Parlement dwars te zitten.

De grootste partij van Hongarije is het nationalitische Fidesz van premier Orbán. Jobbik, de tweede partij, kreeg de afgelopen jaren boetes van omgerekend bijna drie miljoen euro, omdat het niet afdoende zou hebben kunnen aangeven waar campagnegelden vandaan kwamen. Het zou echter deels om overgebleven geld uit eerdere campagnes zijn.

Jobbik stond vroeger bekend als antisemitische hardlinerbeweging maar werd later een middenpartij. Enkele dagen geleden zei de partij volgens Reuters dat het voortbestaan door de miljoenenboetes onzeker is geworden.

Man overloopt inbrekers en wordt van de trap geduwd

Zondagavond wist een 35-jarige man uit Akersloot zelf inbrekers uit zijn woning aan de Buurtweg te verjagen. Toen de man de voordeur opendeed zag hij dat de tussendeur van de woning openstond en dat er in de woonkamer een vaas op de grond lag. Van boven hoorde hij geluiden komen, waarop hij de trap op liep en een inbreker tegen kwam. De man pakte de inbreker vast en terwijl hij dat deed kwam een tweede inbreker aangelopen. Deze inbreker duwde de man van de trap.

Door de duw belandde de man onder aan de trap en nam tijdens de val de inbreker met zich mee. Voordat de inbrekers uit de woning konden vluchten, gaf de man een van de twee nog een rake klap. Daarop reageerde een van de inbrekers door de man een schop tegen zijn been te geven. Toen de politie eenmaal te plaatse was, waren de verdachten al gevlucht. Mogelijk is er een pet van de inbrekers achtergebleven, deze zal op sporen worden onderzocht.

Een woordvoerder van de politie: "In dit geval is het kordate optreden van de man goed afgelopen en is hij verder niet gewond geraakt, maar de politie adviseert om bij dit soort situaties altijd direct 112 te bellen."

Moordenaar krijgt jaar strafvermindering vanwege vertraging

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch veroordeelde vandaag een inmiddels 38-jarige man tot een celstraf van 24 jaar voor mishandeling van en moord op een bejaarde man in Zeeland. De rechtbank legde de man eerder 25 jaar cel op. De handlanger waar de man mee samenwerkte kreeg van de rechtbank 15 jaar cel opgelegd en ging niet in hoger beroep.

Ernstige mishandeling
In de nacht van 23 oktober 2012 wachtten de 2 mannen de bejaarde man op in het park in Axel, waar hij zijn hond uitliet. Het slachtoffer is vervolgens op verschillende locaties ernstig mishandeld, waarbij ook een deel van zijn oor is afgesneden. Uiteindelijk is hij gedood met messteken door het hart en vitale organen, en achtergelaten in de berm. Daarna hebben de mannen ingebroken in het huis van de bejaarde man, op zoek naar zijn pincode. Het lukte uiteindelijk niet om geld op te nemen met de pas.

Voorbedachte raad
Het slachtoffer is op verschillende locaties ernstig mishandeld. Hij is telkens achter in de kofferbak van zijn eigen auto naar de volgende plaats gebracht. Dit alles heeft geruime tijd in beslag genomen. De verdachte heeft dan ook voldoende de gelegenheid gehad om na te denken over de betekenis en de gevolgen van zijn voorgenomen daad. Er is daarom sprake van voorbedachte raad en daarmee om moord.

Huiveringwekkende daad
Het gaat hier om een huiveringwekkende daad, aldus het hof. Het steeds terugkerende en nietsontziende geweld, gepleegd tegen het hoogbejaarde slachtoffer, dat tegenover de verdachten die in de kracht van hun leven verkeerden totaal weerloos en hulpeloos was, kan niet anders worden omschreven dan als weerzinwekkend.

Om voldoende recht te doen aan de aard en de buitengewone ernst van het bewezen verklaarde, vindt het hof net als eerder de rechtbank en het OM in hoger beroep in beginsel een gevangenisstraf van 25 jaar passend en geboden. Echter, nu de redelijke termijn waarbinnen een zaak moet worden behandeld is overschreden, verlaagt het hof de gevangenisstraf met een jaar tot 24 jaar.

'PatiŽnten moeten hun eigen huisarts kunnen kiezen'

Patiënten die een nieuwe huisarts zoeken worden regelmatig onterecht geweigerd. Dat blijkt uit signalen die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ontvangt en een enquête onder huisartsen. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en de Patiëntenfederatie Nederland gaan samen met de ACM de regels voor overstappen van huisarts beter onder de aandacht brengen.

Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM: ‘Patiënten moeten vrij zijn in hun keuze voor een huisarts. Onderlinge afspraken tussen huisartsen die overstappen belemmeren, zijn verboden. Ik ben blij dat alle partijen dat onderschrijven en we gezamenlijk de regels beter onder de aandacht brengen.

Patiënten zijn vrij in keuze huisarts
Patiënten moeten hun eigen huisarts kunnen kiezen. De LHV en de Patiëntenfederatie Nederland hebben hierover eerder de brochure ‘Wisselen van huisarts’ gepubliceerd. Hierin staat dat huisartsen patiënten alleen in een aantal gevallen kunnen weigeren. Bijvoorbeeld als de praktijk vol is of omdat er een te grote reisafstand tussen patiënt en huisarts zit. De Mededingingswet verbiedt huisartsen om patiënten of werkgebieden onderling te verdelen of met elkaar af te spreken om geen patiënten van elkaar over te nemen. Toch krijgt de ACM regelmatig signalen van patiënten die ten onterechte door een huisarts zijn geweigerd. Als patiënten eenvoudig kunnen overstappen, stimuleert dat huisartsen om hun dienstverlening af te stemmen op de behoeften van patiënten.

Huisartsen staan achter vrije artsenkeuze
De ACM wilde meer inzicht in de achtergronden van de signalen. De ACM heeft daarom een enquête onder huisartsen laten uitvoeren over hoe zij omgaan met patiënten die van huisarts willen wisselen. Hieruit volgt dat één op de vijf huisartsen wel eens patiënten weigert in strijd met de eigen regels óf in strijd met de mededingingsregels. Dit gebeurt vaker bij huisartsen die niet goed op de hoogte zijn van de regels. Ook vindt een deel van de huisartsen het niet netjes om patiënten van een andere huisarts in de omgeving over te nemen. Tegelijkertijd blijkt dat het overgrote deel van de huisartsen (94%) het belangrijk vindt dat patiënten hun eigen huisarts kunnen kiezen.

Bevorderen kennis over overstapregels
Een gebrek aan kennis lijkt mede oorzaak te zijn van het onterecht weigeren van patiënten. Daarom gaan de LHV en de Patiëntenfederatie Nederland met hulp van de ACM de voorlichting aan huisartsen en patiënten verbeteren. Zo komt er een nieuwe brochure ‘Wisselen van huisarts’ waarin ook aandacht wordt besteed aan de mededingingsregels. De regels zullen bij verschillende scholingsmomenten voor huisartsen worden behandeld. Daarnaast beantwoordt de ACM op haar website vragen over het overstappen van huisarts.

'Patiënten moeten hun eigen huisarts kunnen kiezen' (Foto ter illustratie: Pixabay)
'Patiënten moeten hun eigen huisarts kunnen kiezen' (Foto ter illustratie: Pixabay)

Kleptomane krijgt taakstraf voor bestelen ouderen

De rechtbank Gelderland heeft een 43-jarige vrouw uit Huissen veroordeeld voor het stelen van geld van diverse ouderen die in verzorgingshuizen in Huissen en Nijmegen woonden. Zij krijgt een taakstraf van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden opgelegd.

Tussen 2015 en 2017 stal zij geld van diverse ouderen die zij verzorgde. Nadat de vrouw in een verzorgingshuis in Huissen was betrapt op diefstal, is zij ontslagen. Vervolgens ging zij in een verzorgingshuis in Nijmegen aan de slag. Daar stal zij opnieuw geld van enkele bewoners, het ging steeds om bedragen tussen de 10 en 50 euro.

Volgens de vrouw kwam dit door haar privésituatie. Zij heeft een autistische zoon en kreeg moeilijk vat op hem. Dit leidde vaak tot explosieve situaties thuis, waarbij zij zich eenzaam voelde. Ze verklaarde dat zij - ondanks de aandrang die zij voelde om te stelen - met hart en ziel heeft gewerkt en de bewoners geen pijn heeft willen doen.

Probleembesef
De rechtbank neemt het de vrouw aan de ene kant zeer kwalijk dat zij op grote wijze misbruik heeft gemaakt van de afhankelijkheid van de mensen die zij verzorgde. Bij het opleggen van de straf houdt de rechtbank aan de andere kant rekening met de omstandigheid dat de vrouw probleembesef toont. Ook is zij op eigen initiatief gestopt met werken in de zorg.

Omdat er vermoedens zijn dat de vrouw aan kleptomanie (steelzucht) leidt, vindt de rechtbank het belangrijk dat zij (psychologisch) wordt behandeld. De voorwaardelijke gevangenisstraf vormt hierbij een stok achter de deur voor de vrouw om daadwerkelijk een behandeling te ondergaan. Daarnaast staat de vrouw onder reclasseringstoezicht. Voor deze voorwaardelijke straf geldt een proeftijd van 3 jaar.

De rechtbank legt de vrouw geen verbod op om haar beroep uit te oefenen. Dit had de Officier van Justitie wel geëist. Maar de wet biedt niet de mogelijkheid om zo’n verbod op te leggen als het om diefstal gaat.

Dodelijk slachtoffer bij schietpartij in Oss

Bij een schietpartij in de Anna Bijnsstraat in Oss is vanochtend rond 07:45 uur een man om het leven gekomen. Het slachtoffer is de van oorsprong Turkse Hakan Zatsan zo bevestigen bronnen aan Boevennieuws. Hij was de eigenaar van Hakan Cleaning Systems, een bedrijf in reinigingssystemen, in Oss. Hij stond niet bekend bij de politie.

Wat er zich precies heeft afgespeeld en wat het motief is van de dodelijke schietpartij wordt nog door de politie onderzocht. Hakan Zatsan werd voor zijn woning in de Anna Bijnsstraat neergeschoten. Een ambulance kwam ter plaatse om medische hulp te verlenen en ook een traumahelikopter werd opgeroepen maar deze hoefde uiteindelijk niet meer te landen. Hakan Zatsan overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

Schietpartij
Volgens getuigen hoorden zij meerdere schoten en vervolgens een auto met daarin de dader of daders met hoge snelheid wegrijden. Voor zover bekend zijn er tot dusver echter nog geen aanhoudingen verricht. Hakan Zatsan wilde vermoedelijk in zijn auto stappen op het moment dat hij werd neergeschoten. Zijn lichaam lag tussen twee geparkeerde auto's in.

Mogelijk waren zijn kinderen getuigen van de dodelijke schietpartij. Hakan Zatsan was vader van twee jonge kinderen, buurtbewoners zeggen na de schoten het geschreeuw van kinderen te hebben gehoord. De politie is al de hele ochtend bezig met onderzoek, hierbij is ook een politiehelikopter ingezet.

Schansspringer Stoch oppermachtig in Lahti

Schansspringer Kamil Stoch heeft in het Finse Lahti met grote overmacht weer een World Cup-zege gepakt. De Pool pakte in de eerste ronde een grote voorsprong en gaf die niet meer weg.

Na één ronde was de winnaar al zo goed als zeker, alleen bij een val of een dramatisch slechte prestatie kon Stoch geklopt worden. Die kwam er niet en dus won de Pool voor de tweede keer op rij.

De tweede plek was voor de dit jaar zo indrukwekkende Japanse World Cup-leider Ryoyu Kobayashi, die in de finaleronde van de vijfde plek omhoog kwam. Robert Johansson hield de derde plek vast en dus mocht ook de besnorde Noor het podium op.

Halvor Egner Granerud en Karl Geiger maakten indruk in de finaleronde: de Noor steeg van de veertiende naar de zesde plek, de Duitser Geiger kwam van zestien naar zes.

Bejaarde vrouw aangereden, dader(s) spoorloos

Een 76-jarige vrouw raakte zondag 10 februari bij een verkeersongeval op de Dorpsstraat in Renswoude ernstig gewond toen ze bij het oversteken van het zebrapad werd aangereden. De bestuurder van de auto die haar aanreed ging er met hoge snelheid vandoor.

Het slachtoffer werd met spoed overgebracht naar een ziekenhuis, waar bleek dat ze meerdere botbreuken had opgelopen. Later die avond werden twee verdachten aangehouden in Scherpenzeel. Hun voertuig werd in beslag genomen. Uit onderzoek is gebleken dat deze twee mannen niets met het ongeluk te maken hadden. Ze zijn in vrijheid gesteld en hun voertuig is teruggegeven.

In het onderzoek zijn er meerdere getuigen gehoord. Volgens hen is de weggereden auto een klein model, donkerkleurig voertuig waar meerdere inzittenden in zaten. Het kenteken zou mogelijk beginnen met VP- 8… De auto moet schade hebben aan de voorzijde.

De politie vraagt getuigen van het ongeval zich te melden bij de politie via 0900-8844. Beeldmateriaal kan via het tipformulier naar de polite gestuurd worden. Ook anoniem bellen kan, via 0800-7000. Tot slot vraagt de politie om direct 112 te bellen als mensen de bewuste auto zien rijden of ergens aantreffen. 

Inbreker trekt hoogbejaarde vrouw uit bed

Een hoogbejaarde vrouw is maandagmorgen in haar woning in Belfeld overvallen. De vrouw lag in bed en werd door haar overvaller belaagd. Ze is door ambulancepersoneel medisch onderzocht.

Rond 04:40 uur kwam de overvaller bij de vrouw in de woning aan de Pronkhof binnen. Ze werd uit bed getrokken. Op dit moment is niet bekend wat er bij de overval is buitgemaakt. De politie is gestart met een onderzoek.

Update 12:10 uur
De politie laat weten dat de inbreker de woning binnen is gekomen door een sleutelkastje te forceren. Zo’n kluis hangt vaak aan de buitenmuur bij het huis van oudere of hulpbehoevende mensen. Een sleutelkluis is een kastje met een cijfercode, waar de huissleutel in ligt. Familie of bijvoorbeeld thuiszorg krijgen die code en kunnen dan makkelijk bij de sleutel.

De vrouw liep bij de overval enkele kneuzingen op. De politie vraagt getuigen om te bellen met de politie op 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Politievakbonden blokkeren panden Den Haag

De politievakbonden hebben het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geblokkeerd. Ook VNO-NCW moet er aan geloven. De deelnemende agenten eisen een beter pensioen.

De voornaamste eisen van de blokeerders zijn dat de AOW-leeftijd op 66 blijft, dat er een pensioenregeling komt voor zzp'ers en dat vervroegd uittreden wordt vergemakkelijkt.

Op de spandoeken die de demonstranten meevoeren staat onder meer: "Politie laten doorwerken tot 68 = ongezond, onveilig, ondankbaar".

Zowel Hans de Boer van VNO-NCW als minister Koolmees werd door de demonstranten de toegang tot hun pand ontzegd nadat ze hen hadden toegesproken.

Nieuw: de 'pop-up-wijkagent'

Woon je in de omgeving van De Bilt? Dan is de kans groot dat je in de toekomst een pop-up-wijkagent tegenkomt. De politie start in die gemeente namelijk een pilot waarbij de wijkagenten elke week een aantal uur letterlijk met een klaptafel ergens in de wijk neerstrijkt.  Bij de pop-up-wijkagent is het mogelijk om laagdrempelig kennis te maken met de wijkagent, een vraag te stellen of problemen voor te leggen. Aangifte doen is niet mogelijk, wel kan er een afspraak gemaakt worden om op een later tijdstip aangifte te doen. 

De pop-up-wijkagent zal voor het eerst proefdraaien op 12 februari tussen 15:30 en 16:30 uur op de Hessenweg in De Bilt. Tien dagen later, op 22 februari, zal er op dezelfde plek tussen 13:00 en 14:00 uur een agent aanwezig zijn. Bij succes wordt er gekeken of de pop-up-agent ook elders ingezet kan orden zoals bijvoorbeeld bij een evenement in het dorp. Nieuwe tijden en locaties van de pop-up-agent worden door gegeven via het Facebookaccount en het Twitteraccount van de politie in De Bilt.

Martina: "Uiteindelijk sta ik hier dan toch met een Feyenoord-shirt, ik ben zeer trots"

Cuco Martina zag dit weekend via een lange omweg zijn Feyenoord-droom in vervulling gaan en dat vervult de Rotterdammer met trots. De 29-jarige van Everton gehuurde verdediger maakte in de thuiswedstrijd tegen De Graafschap (4-0) zijn debuut in het hoogste keurkorps van Feyenoord. Martina behoorde vijf jaar tot de jeugdopleiding van de Rotterdamse club, maar als eerstejaars A-junior strandde zijn ambitie om door te breken en vertrok hij op zeventienjarige leeftijd.

"Mijn eerste wedstrijd in De Kuip is een heel speciaal moment", vertelt Martina, die de clubkleuren van RBC Roosendaal, RKC Waalwijk, FC Twente, Southampton, Everton en Stoke City verdedigde, maandag in gesprek met De Telegraaf. De droom om ooit in het Rotterdamse stadion te spelen mét het tenue van Feyenoord om de schouders bleef bestaan. "Ik liep er vaak langs en ik ben er zelfs weleens ballenjongen geweest. Uiteindelijk sta ik hier dan toch met een Feyenoord-shirt. Ik ben zeer trots."

Feyenoord is voor Martina een deel van zijn leven. "Ik woon al 25 jaar in Rotterdam-Zuid en heb constant Feyenoord in mijn hoofd gehad. Mijn vrienden en familieleden zijn ook allemaal voor Feyenoord", verklaart de verdediger in het dagblad. "Ik had een stuk of twintig kaarten geregeld voor familie en vrienden. Het is geweldig dat ze zijn gekomen om mij te steunen."

Martina lijkt te profiteren van de manier waarop Giovanni van Bronckhorst probeert om vers bloed te willen toevoegen voor de belangrijke reeks die eraan komt. De verdediger hoopt de komende maanden hoe dan ook belangrijk te worden voor Feyenoord, nu zijn droom inmiddels is uitgekomen. "Het shirtje van deze wedstrijd ga ik inlijsten en krijgt een mooi plekje aan de muur."

Beslag op deuren zeesluis IJmuiden dreigt

De Zuid-Koreaanse fabrikant van de sluisdeuren voor de nieuwe zeesluis bij IJmuiden dreigt met beslag op de deuren.

De aanleiding is een geschil over de betaling met het bouwconsortium. De aannemers, BAM en VolkerWessels, hebben nadat de deuren acht maanden vertraagd waren de gehele aankoopsom, 22 miljoen euro, teruggevorderd bij bouwer Geosung.

De Koreanen op hun beurt weigeren die te betalen, de aannemers hebben daarop een bankgarantie van 7 miljoen te gelde gemaakt. Het kort geding daarover werd door Geosung verloren.

De Koreanen gaan daartegen in beroep. "OpenIJ (consortium van de aannemers, red.) kan niet en de deuren in ontvangst nemen en het geld terugvorderen", zegt de vicepresident van het bedrijf tegen het FD.

De Koreanen eisen ook geld van OpenIJ, er zou op verzoek van de Nederlanders meerwerk zijn uitgevoerd. Iets wat OpenIJ ontkent.

Bovendien wisten de Zuid-Koreanen dat er bij te late levering een vordering zou worden gedaan. "OpenIJ heeft Geosung daar tijdens de bouw nog op gewezen. Geosung wist dat er daarnaast nog andere geschilpunten waren en dat OpenIJ zich daarover nog zou uitlaten."

'Mahi laat FC Groningen achter zich voor Europa League-deelnemer'

Mimoun Mahi gaat zijn loopbaan vermoedelijk voortzetten bij FC Zürich. Zijn huidige werkgever FC Groningen lijkt de stap ook toe te juichen. Verschillende media, waaronder Voetbal International, melden dat de aanvaller op weg is naar de huidige nummer vier van de Zwitserse Super League. Mahi kan nu nog van club wisselen omdat de transfermarkt in Zwitserland pas op 15 februari op slot gaat.

De 24-jarige aanvaller beschikt bij FC Groningen over een aflopend contract, waardoor de Trots van het Noordentoch nog een transfersom aan hem overhoudt. De tweevoudig international van Marokko kan zich naast de Zwitserse competitie ook gaan voorbereiden op Europa League-voetbal, aangezien FC Zürich het in de knockout-fase van dat toernooi opneemt tegen Napoli.

Mahi ontbrak zondag al in de wedstrijdselectie voor het duel tussen FC Groningen en Vitesse, al gaf trainer Danny Buijs na die wedstrijd aan dat zijn speler ziek was. De geboren Hagenaar speelde in totaal vierenhalf jaar voor de Groningers en kwam in die periode tot 126 officiële optredens. Mahi was eerder actief bij Sparta Rotterdam.

Protest tegen schorsing pornodocent

Op dit moment protesteert een grote hoeveelheid leerlingen van het Staring College in Lochem tegen de schorsing van een van de docenten van de school.

De docent werd vorige week betrapt toen hij porno keek op zijn computer, de man was vergeten dat de beamer nog aanstond. Maar desondanks staan de leerlingen nog achter hem "Het hele land is in rep en roer. Hij wordt als viespeuk neergezet, terwijl school nog onderzoek doet. Eigenlijk had de school nog niks moeten zeggen", zegt Fatih Akbulut. Een andere leerling is van mening dat de zaak wordt opgeblazen. Hij vindt dat de docent terug moet keren op school.

Er gaat een gerucht rond in de school dat de man er in geluisd zou zijn door leerlingen. Maar de schoolleiding acht dat niet waarschijnlijk. Ze zijn dan ook niet blij met de actie "Volgens ons is het beter eerst het onderzoek af te wachten. Als je je mening kenbaar wilt maken, neem contact op met je mentor, afdelingsleider of met de directie. Wij zijn bereid om in gesprek te gaan."

Ondanks dat meldde bestuurder Woonink zich vanochtend wel bij de hoofdingang van de school, tussen de demonstranten. "Er circuleert een filmpje en dat is gewoon een feit. We zien dit niet als staking maar als steun voor een collega. Ze tonen sympathie."

Kleedkamerpact Ajax is 'opgeblazen': "Frenkie de Jong krijgt plots maniertjes"

Ajax verspeelde zaterdagavond ook uit tegen Heracles Almelo (1-0) dure punten in de strijd om de landstitel. Valentijn Driessen geeft zijn uitleg. In de optiek van de journalist van De Telegraaf werden de Almeloërs onderschat door Erik ten Hag en bleken dat dure inschattingsfouten, zoals eerder het verspelen van twee punten thuis tegen Heracles door vier basisspelers te sparen. De chef voetbal van de krant stelt dat de oefenmeester van de Amsterdamse club zijn spelers zelfs overschat heeft.

"Hij overschatte zijn spelers door ten onrechte te denken dat geen enkele Nederlandse ploeg het vermogen zou hebben Ajax zo onder druk te zetten, zoals Heracles durfde en deed. Omdat zijn Ajacieden, volgens Ten Hag, het vermogen bezitten daar onderuit te spelen", vertelt de journalist in een column in het dagblad.

Driessen zet vraagtekens bij de beslissing om een supersub als David Neres niet in te brengen en Donny van de Beek weer naar de kant te halen. "Hoewel hij met zijn inhoud, diepgang en scorend vermogen juist iemand is die in de slotfase het verschil kan maken als tegenstanders op hun tandvlees lopen."

Driessen stelt dat de spelers van Ajax net zo veel blaam treffen voor de sportieve malaise als Ten Hag. "Zij hadden een pact gesloten, gedogen hun trainer en zouden samen alles opzijzetten voor de landstitel, beker en in de Champions League. Het bracht Ajax in een flow gedurende de eerste seizoenshelft. Maar het gebrek aan bereidheid om voor elkaar het vuile werk op te knappen en het aan de laars lappen van afspraken, opdrachten en het gebrek aan discipline bewijzen dat het spelerspact is opgeblazen."

Ajax gaat gebukt onder een gebrek aan autoriteit bij de zogenaamde leiders als het niet goed gaat. "Dusan Tadic en Daley Blind, de dure aankopen met hun topsalarissen, geven niet thuis. Frenki de Jong maakt zijn recordtransfer tijdelijk niet waar en krijgt plots maniertjes, Hakim Ziyech is en blijft een Einzelgänger, behoudens z’n vrije trappen is Lasse Schöne volgens zijn ploeggenoten over the hill en Matthijs de Ligt heeft het te druk met zichzelf."

Driessen wijst er tot slot op dat de onevenwichtige opbouw van het salarishuis na het loslaten van het salarisplafond tot scheve gezichten leidt als de resultaten tegenvallen, net als het niet kunnen afdwingen van een mooie transfer. "De Jong heeft zijn toptransfer binnen en vertrekt naar Barcelona. Anderen willen ook weg, maar serieuze belangstelling ontbreekt of de vraagprijs wordt niet betaald. Dat leidt tot frictie en jaloezie en legt de focus op de eigen belangen en niet op de teamprestatie. Het is simpel de mores van de kleedkamer."

Flets Barcelona komt niet verder dan remise in lastig uitduel

Barcelona is in de traditioneel lastige uitwedstrijd tegen Athletic Club niet verder gekomen dan een 0-0 gelijkspel. De Catalanen hadden het in San Mamés moeilijk met de felle Basken, die de beste kansen hadden in het duel. Door de remise in Bilbao bedraagt de voorsprong van koploper Barcelona op naaste achtervolger Real Madrid nu zes punten, terwijl het gat met Atlético Madrid zeven punten bedraagt.

Lionel Messi had in Bilbao weer een basisplaats in het elftal van trainer Ernesto Valverde, nadat hij midweeks nog op de bank begon in het bekerduel met Real Madrid (1-1). In de eerste helft had Barça het echter lastig met de Basken. De eerste mogelijkheid in het treffen was voor Yuri Berchiche, waarna Barcelona-doelman Marc-André Ter Stegen reddend moest optreden bij een inzet van Raúl García. De middenvelder was later in de eerste helft andermaal gevaarlijk, maar wist voor rust nog niet de openingstreffer op het scorebord te brengen. Aan de andere kant zorgden Luis Suárez en Messi voor gevaar namens de Catalanen. Zeven minuten na rust nam de Argentijn vanuit een vrije trap andermaal het doel van Athletic-doelman Iago Herrerín onder vuur, al ging zijn poging over de lat.

In de tweede helft voerde Barcelona het tempo op, waardoor Athletic Club het moeilijker kreeg dan in de eerste helft. Toch was de beste kans in de eerste fase na rust voor de thuisploeg, toen een schot van Mikel San José maar net langs het doel van Ter Stegen scheerde. In het laatste kwartier bracht Valverde Ousmane Dembélé in het veld voor Philippe Coutinho. Tien minuten voor tijd was Iñaki Williams tot drie keer toe gevaarlijk en met zijn tweede kans was hij zeer dicht bij de openingstreffer, maar Ter Stegen had een antwoord op de inzet. Athletic Club besloot het duel met tien man, omdat Oscar De Marcos in de absolute slotfase een tweede gele kaart kreeg.

Melk gemorst? Niet huilen!

Het is vandaag 11 februari en dat is natuurlijk de internationale Huil-Niet-Om-Gemorste-Melk-Dag! Nee, het gaat niet alleen om gemorste melk, het gaat erom dat je probeert je niet al te druk te maken om relatief kleine dingen.

Je melk morsen is an sich geen drama, tenzij het bijvoorbeeld over je laptop druipt, maar dat is dan weer een ander verhaal. Mensen schieten soms nogal snel in de stress om allerlei kleine dingen, maar dat is natuurlijk niet altijd nodig en dus kun je daar vandaag eens bij stil gaan staan.

Je kunt het ook gewoon negeren, daar maken we ons - zeker vandaag - niet druk om. Toch een vraag van de dag: waar heb jij je recentelijk gigantisch druk om zitten maken, waarvan je je nu realiseert dat het eigenlijk niet zo ernstig was?

Team Sonic Racing ook voor mobiel

In de categorie vage geruchten verscheen vandaag het nieuws dat Team Sonic Racing ook naar mobiel komt. De game was al bevestigd voor de drie grote consoles en pc, maar nu lijkt er dus ook een mobiele variant te komen.

In de gevonden advertentie op Facebook wordt er op dit moment alleen gesproken over een iOS versie. Nintendo gaf eerder ook al aan aan met een mobiele versie te komen van Mario Kart.

Team Sonic Racing

Zeg het met bloemen: pleur op!

Relaties zijn er om uit te maken, maar leuk is het nooit. Het initiatief Pleurop is dan ook nieuw leven ingeblazen om jouw relatie gemakkelijker uit te maken. Naast het sturen van het welbekende pakket dode bloemen, kunnen toekomstige vrijgezellen vanaf dit jaar o.a. een workshop uitmaken volgen, een stinkend luchtje sturen of een pechvogel in het buitenland dumpen.

Pleurop helpt om het uitmaken soepeler te laten verlopen. En welke dag is daar nou meer geschikt voor dan de droevigste dag van het jaar: Valentijnsdag. “Wij geloven dat het uitmaken van een (slechte) relatie een stap dichterbij de juiste liefde is,” aldus Max Pater van Tosti Creative, het initiatiefnemende bureau achter Pleurop. Vanaf dit jaar is Pleurop dan ook in heel Nederland beschikbaar.

Tot voor kort was het mogelijk om via Pleurop enkel dode bloemen of een stomme brief te versturen om er een punt achter te zetten. Vanaf dit jaar zijn er nieuwe mogelijkheden. Maak bijvoorbeeld duidelijk wat je van je partner vindt met een stinkend luchtje (in de geuren visolie en azijn).

Voor wie het persoonlijk wil maken is er een workshop ‘uitmaken’. Deelnemers aan de workshop krijgen alle do’s and dont’s te horen als het gaat om het dumpen van je vriend of vriendin. En ‘s avonds wordt op 14 februari gevierd dat het uit is tijdens het Pleurop Singles Feest in Amsterdam.

Sinds dit jaar maken ook de Duitsers dankbaar gebruik van de uitmaakdienst. In Duitsland is het deze week ook mogelijk je toekomstige (ex)geliefde te dumpen met een verlept boeket of een stomme brief.

Ben je klaar om er een punt achter te zetten? Ga naar pleuropbloemen.com en stel je pakket samen. Bestellen kan t/m woensdag 13 februari 14.00 uur. Dan weet je zeker dat jij kan genieten van een vrijgezellige Valentijnsdag.

Zeg het met bloemen: pleur op! (Foto: Pleurop)
Zeg het met bloemen: pleur op! (Foto: Pleurop)

Donderdag eerste blik op Hollow Knight-DLC 'Hornet'

Hollow Knight is inmiddels beschikbaar op alle huidige consoles en pc, maar dat betekent niet dat Team Cherry klaar is met de game. Al langere tijd wordt gewerkt aan DLC waarin het personage Hornet in de hoofdrol springt.

Het wachten op informatie is bijna voorbij. In een tweet maakt Team Cherry bekend dat we donderdag 14 februari een eerste blik krijgen op de DLC. Wat ze precies gaan tonen is afwachten, maar het biedt hoop dat de DLC richting afronding gaat.

38-jarige man gewond bij woningoverval, kind ongedeerd

Bij een (vermoedelijke) woningoverval zondagavond is een 38-jarige man dusdanig gewond geraakt dat hij naar het ziekenhuis gebracht moest worden. Een minderjarig kind dat ook in de woning aanwezig was bleef ongedeerd.

De overval vond rond 23.00 uur plaats in een woning aan de Zuideind in Drouwenerveen. Er werd veel geweld gebruikt volgens de politie. De man werd met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Voor het kind is opvang geregeld. Het is onbekend of er iets is buitgemaakt. De overvallers zijn gevlucht. Er is nog niemand aangehouden.

Een woordvoerder van de politie: "Wat er precies in de woning is gebeurd zijn we aan het uitzoeken. Er is nog een hoop onduidelijk. Daarom hebben we gisteravond niet direct iets gemeld over deze zaak. Wij doen onderzoek en moeten onder andere nog spreken met het slachtoffer."

Rode Kruis: 'Nederland, teken het VN-kernwapenverbod'

Het Rode Kruis start vandaag met een bewustwordingsactie rondom de gevolgen van de inzet van kernwapens. Via sociale media deelt het Rode Kruis een campagnefilm met één centrale vraag: als hier een kernbom zou vallen, wil jij de ramp overleven, of liever niet? Als er een kernwapen ingezet zou worden, is hulpverlening na de ramp vrijwel onmogelijk en zijn de gevolgen niet te overzien. Daarom roepen het Rode Kruis en PAX de Nederlandse regering op om de rol van kernwapens te verkleinen en het VN-kernwapenverbod te ondertekenen.

Wil je doorleven in een wereld waar vrienden en familie het misschien niet hebben overleefd, gebouwen en infrastructuur zijn weggevaagd en mensen kampen met levenslange aandoeningen door de straling? De hulporganisatie vraagt aandacht voor deze nijpende situatie. Want de inzet van kernwapens, bedoeld of onbedoeld, heeft catastrofale gevolgen voor mens, dier en milieu.

Rapport rol kernwapens
De Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) kwam afgelopen week met een nieuw rapport over de toekomstige rol van kernwapens. "In het rapport worden de verschrikkelijke humanitaire gevolgen van kernwapens erkend, maar het rapport biedt tegelijkertijd geen nieuwe ideeën om de oorzaken van het probleem aan te pakken en draagt alleen oude en gedeeltelijke oplossingen aan”, zegt Arjen Vermeer, expert humanitair oorlogsrecht van het Rode Kruis. "Ook bouwt het niet voort op initiatieven die er al zijn, zoals het VN-kernwapenverdrag. Een vernieuwende aanpak is dringend nodig.”

De organisaties vinden dat de aanwezigheid van Amerikaanse tactische kernwapens in Europa geen nut heeft, terwijl het wel het risico op een ramp in de regio verhoogt. Nederland moet naar aanleiding van het AIV-rapport de Nederlandse kernwapentaak binnen de NAVO herzien. Dit heeft de hulporganisatie samen met PAX in een reactie op het rapport gestuurd aan de regering.

Gevolgen kernexplosie
Bij een kernexplosie komt er zoveel hitte, schokgolven en straling vrij dat mensen in de wijde omgeving geraakt worden. Daarnaast is hulpverlening vrijwel onmogelijk na een kernaanval. De explosie verwoest de infrastructuur en door de straling kunnen hulpverleners niet dichtbij komen. De gevolgen van een aanval blijven jarenlang merkbaar, want het treft ook toekomstige generaties. Zij krijgen kanker en hun kinderen worden geboren met genetische mutaties.

Ook heeft een kernexplosie effect op het milieu: gigantische hoeveelheden roet komen in de dampkring terecht. Daardoor komt minder zonlicht aan op aarde. Dat betekent dat temperaturen flink dalen, oogsten mislukken, mensen massaal op de vlucht slaan of omkomen van de honger.

Geen politiek standpunt
Het Rode Kruis bendrukt dat ze altijd een neutrale en onpartijdige hulporganisatie is. Het standpunt over kernwapens is dan ook geen politiek standpunt. Met dit standpunt neemt het Rode Kruis het nadrukkelijk op voor de mogelijke slachtoffers als gevolg van de, bedoelde of onbedoelde, inzet van een kernwapen. De gevolgen voor hen zijn zó groot dat een verbod op deze nucleaire wapens echt nodig is.

UMC krijgt vijf miljoen om zelf medicijnen te produceren

Het UMC krijgt vijf miljoen euro van de Vriendenloterij om zelf medicijnen te ontwikkelen tegen zeldzame ziekten. De medicijnen kosten normaal gesproken tonnen per patiënt per jaar.

Het UMC is al langer bezig met het zelf produceren van geneesmiddelen. Vorig jaar nog had het ziekenhuis een wereldprimeur. Van een medicijn tegen een erfelijke stofwisselingsziekte werd een veel goedkopere variant geproduceerd. Bij de ziekenhuisapotheek kost het medicijn zo'n 20.000 euro, terwijl de fabrikant de prijs had verhoogd naar 200.000 euro.

Het ziekenhuis verwacht de prijs van meer medicijnen nu te kunnen verlagen. "Het is zo dat sommige geneesmiddelen ongelooflijk duur zijn, waardoor ook de beschikbaarheid in het gedrang kan komen. We kunnen met eigen bereidingen de prijs naar beneden krijgen en zo de beschikbaarheid verbeteren. Dat we geld krijgen om dit soort projecten vanuit de academie van de grond te trekken, is uniek", zegt hoogleraar Carla Hollak, gespecialiseerd in erfelijke stofwisselingsziekten.

Met het geld van de Vriendenloterij wil UMC meer geneesmiddelen ontwikkelen en onderzoeken waarom bepaalde geneesmiddelen niet beschikbaar zijn voor patiënten.

FOK! Wat een weer: morgen droger

Het is wisselend bewolkt. Een gebied met enkele buien trekt vanochtend van noord naar zuid over het land. Vanmiddag wordt het op de meeste plaatsen droog en wisselen wolkenvelden en zonnige perioden elkaar af. De maximumtemperatuur ligt rond 8°C. De wind is west- tot noordwest en is matig, in de kustgebieden en boven het IJsselmeer vrij krachtig. In het noordelijk kustgebied blijft de wind enige tijd krachtig, 6 Bft. 

Komende nacht wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af en valt er lokaal wat lichte regen. De noordwestenwind neemt geleidelijk af en wordt zwak tot matig, in het noordwestelijk kustgebied is de wind eerst nog vrij krachtig. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 5°C langs de kust tot 1 à 2°C in het (zuid)oosten. Tijdens langdurige opklaringen kan de temperatuur landinwaarts plaatselijk dalen tot rond het vriespunt. 

Morgen overdag is het wisselend bewolkt en kan landinwaarts in de ochtend wat lichte regen vallen. De westelijke wind is zwak tot matig en de maximumtemperatuur ligt rond 8°C. Later in de week zou het wel eens lenteachtig kunnen worden met zon en hogere temperaturen.  (Bron: KNMI/Weeronline)

Uitzicht vanaf de Elterberg bij het Duitse dorp Elten
Uitzicht vanaf de Elterberg bij het Duitse dorp Elten

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Johnson wint opening NASCAR-seizoen na massacrash

NASCAR-coureur Jimmie Johnson heeft op de Daytona International Speedway de Advance Auto Parts Clash gewonnen, de openingsrace van het seizoen in de NASCAR Cup Series. Die telt nog niet mee voor het kampioenschap: het is een soort all-star race voor oud-winnaars en coureurs die vorig jaar minstens één keer een poleposition pakten.

De race werd twee keer onderbroken door de regen, de ene keer wat langer dan de andere, maar verder verliep een en ander allemaal vrij rustig, met vooral Paul Menard die de touwtjes voorin stevig in handen had. Dat ging echter fout: twintig ronden voor het einde probeerde veteraan Jimmie Johnson de leiding over te nemen van Menard, waarbij ze met elkaar in aanraking kwamen. Johnson ontsnapte, Menard ging de muur in en ontketende zo een massale crash.

Johnson gaf na afloop toe dat hij hoorde dat er regen aan zat te komen en dat de race dus elk moment voorbij kon zijn. Het bleek een goed moment om de aanval te kiezen, want na de massacrash begon het inderdaad te regenen: einde race en Johnson won eindelijk weer eens een race, ook al telt de Clash niet mee voor het kampioenschap.

Zondagavond gaat het seizoen écht van start. De eerste race in de titelstrijd is dan de Daytona 500, gelijk de voornaamste race in de NASCAR-wereld.

De Big One (Bron: YouTube)

Record aantal bedrijven opgericht in 2018

In 2018 zijn ruim 191.000 bedrijven opgericht, voor het overgrote deel eenmansbedrijven. In 2018 zijn ook veel bedrijven (bijna 107.000) opgeheven, maar het saldo van oprichtingen en opheffingen is met bijna 85.000 het hoogste na 2007. Dat meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers over bedrijfsoprichtingen en -opheffingen.

Maar liefst 94 procent van alle bedrijfsoprichtingen in 2018 betreft eenmansbedrijven, tegen 82 procent in 2007. Bij de opheffingen is dat 90 procent (72 procent in 2007). Van het saldo van oprichtingen en opheffingen is 98 procent een eenmansbedrijf. Dat was 92 procent in 2007.

In de afgelopen tien jaar is het aantal bedrijven met 52 procent toegenomen tot ruim 1,75 miljoen op 1 januari 2019, waarvan 80 procent eenmansbedrijven.

Grootste toename in bedrijven die onderwijs aanbieden
Onderwijs dat buiten scholen en universiteiten wordt gegeven is in opkomst. Per saldo kwamen er 6.980 bedrijven bij die onderwijs aanbieden. Het gaat dan met name om eenmansbedrijfjes op het gebied van studiebegeleiding, sportonderwijs en bedrijfsopleiding. Per saldo nam het aantal managementadviesbureaus toe met 6.415. In deze sector was zowel het aantal starters als het aantal stoppers het grootst.

Bedrijven in de algemene bouw zoals klusjesbedrijven kenden ook een flinke netto groei (plus 4.955). In 2018 nam ook het aantal kunstbedrijven (vooral eenpersoonsbedrijfjes in de podiumkunsten) sterk toe, net als het aantal webwinkels.

Turken lijken Turkije zat, vluchten massaal Europa in

Het aantal asielverzoeken is in 2018 weer toegenomen, na dalende aantallen asielverzoeken in 2016 en 2017. Opkomende nationaliteiten van de eerste asielverzoeken zijn Jemen en Moldavië. Opmerkelijk is de toename van het aantal Turken dat in ons land asiel aanvraagt. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

In 2018 kwamen 20.500 asielzoekers naar ons land en 6.500 nareizigers. Het aantal eerste asielverzoeken was een kwart hoger dan in 2017, het aantal nareizigers is met de helft afgenomen.

Er is een aantal opvallende ontwikkelingen te zien in de nationaliteit van de asielzoekers. Sinds 2016 zijn er enkele opkomende herkomstlanden van de asielzoekers, zoals Jemen en Moldavië. In Jemen is al jaren een burgeroorlog aan de gang en er heerst hongersnood. De toename van Moldaviërs heeft mogelijk te maken met de politieke situatie in de regio Transnistrië.

Meer Turkse asielzoekers in Europa
Opvallend is de blijvende toename van asielzoekers uit Turkije. Sinds de mislukte staatsgreep in juli 2016 komen meer Turkse asielzoekers naar Nederland. Ook het aantal Nigeriaanse en Iraanse asielzoekers neemt toe. Na een piek in 2016 is het aantal Albanese asielzoekers in 2017 gedaald, maar in 2018 weer licht toegenomen. Vrij stabiel op een hoog niveau blijft het aantal asielzoekers met de Syrische nationaliteit. Afnemend zijn de aantallen asielzoekers uit Irak en Eritrea. Onder de nareizigers vormen de Eritrese en Syrische nationaliteit verreweg de grootste groep, met respectievelijk 2.600 en 2.100 personen.

In Europa zijn in 2018 verreweg de meeste eerste asielverzoeken in Duitsland, hierna volgen Frankrijk, Griekenland, Spanje en Italië. De top tien van opvanglanden wordt aangevuld door het Verenigd Koninkrijk, Nederland, België, Zweden en Zwitserland. In 2017 was Italië nog het een na grootste opvangland van asielzoekers.

In heel Europa neemt het aantal Turkse asielzoekers toe. Asielzoekers met de Turkse nationaliteit vroegen in 2018 asiel aan in Duitsland, Griekenland, Frankrijk, Nederland en Zwitserland. De laatste twee jaar neemt ook het aantal asielzoekers uit Jemen en Moldavië toe in Europa.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #109
special
Random Pics van de Dag #847
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #142
special
Weekend gifdump #103
special
VrijMiBabes #142 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #846
©FOK.nl e.a.