Hongaren belastingvrij na 4e kind

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft tijdens de jaarlijkse Staat van Hongarije-toespraak vergaande financiële tegemoetkomingen beloofd aan gezinnen met veel kinderen. Daarmee moet de bevolkingskrimp een halt worden toegeroepen. Een opvallend voorstel is het levenslang schrappen van inkomstenbelasting voor vrouwen die tenminste vier kinderen baren en opvoeden.

Daarnaast kondigde Orbán subsidie aan van omgerekend bijna achtduizend euro om een zevenzits-auto aan te schaffen voor gezinnen met drie of meer kinderen, aldus The Journal. Tevens kunnen vrouwen onder de veertig die voor het eerst trouwen tegen gunstige voorwaarden een lening krijgen van omgerekend ruim dertigduizend euro.

Volgens de premier is dit "het antwoord van de Hongaren" om "de overleving van de Hongaarse natie te verzekeren". Orbán stelt dit expliciet tegenover immigratie, wat volgens hem het antwoord van de Europese Unie zou zijn, met name van linkse groeperingen.

Stevige boetes
Na de toespraak waren er protesten van Hongaarse oppositiepartijen. Enkele van hen hebben stevige boetes van de staatstoezichthouder op de verkiezingscampagnes gekregen, die niet bij de rechtbank kunnen worden aangevochten. Volgens de partijen zijn de boetes politiek gemotiveerd en bedoeld om hun campagnes voor de gemeentelijke verkiezingen en het Europees Parlement dwars te zitten.

De grootste partij van Hongarije is het nationalitische Fidesz van premier Orbán. Jobbik, de tweede partij, kreeg de afgelopen jaren boetes van omgerekend bijna drie miljoen euro, omdat het niet afdoende zou hebben kunnen aangeven waar campagnegelden vandaan kwamen. Het zou echter deels om overgebleven geld uit eerdere campagnes zijn.

Jobbik stond vroeger bekend als antisemitische hardlinerbeweging maar werd later een middenpartij. Enkele dagen geleden zei de partij volgens Reuters dat het voortbestaan door de miljoenenboetes onzeker is geworden.