Trump: die muur komt er

De Amerikaanse president Donald Trump kon gisteravond plaatselijke tijd alsnog zijn State of the Union-toespraak voor het Huis van Afgevaardigden houden. Dat mocht eerder niet van de voorzitter omdat hij de overheid gesloten hield. Trumps opvallendste uitspraak ging over de reden waarom de overheid gesloten was, namelijk de door hem gewenste muur bij de grens met Mexico.

"In het verleden hebben de meeste mensen in deze kamer voor een muur gestemd", zei de president, verwijzend naar een eerdere samenstelling van het Congres. "Maar de muur zoals die hoort te zijn is nooit gebouwd. Ik laat hem bouwen!", aldus Trump, wat werd gevolgd door gejuich en gefluit.

Voor die muur heeft hij echter de steun nodig van de Democraten, die sinds kort een meerderheid in het Huis hebben. "Miljoenen mensen kijken nu naar ons, hopend dat we niet als twee partijen zullen regeren maar als één natie", zei Trump dan ook aan het begin van zijn toespraak. "Muren werken en redden levens. Dus laten we samenwerken en een compromis sluiten."

Democraten praten over shutdownDe patstelling over de grensmuur leidde onlangs tot de langste shutdown van de Amerikaanse overheid ooit: 35 dagen. Dat gebeurt automatisch als er geen geld komt om het budgetplafond te verhogen. De Democraten wilden geen begroting tekenen met de door Trump geëiste 5,7 miljard dollar voor die muur, en Trump weigerde een begroting goed te keuren zonder dat geld. Daardoor zaten honderdduizenden overheidswerknemers noodgedwongen thuis en/of werden niet uitbetaald.

Rijke tegenstanders
Trump pakte minutenlang uit over de gevaren van illegale immigratie, die volgens hem leidt tot criminaliteit en slechtere leefomstandigheden voor Amerikanen. Hij vroeg zich hardop af waarom rijke tegenstanders van de grensmuur in huizen wonen achter muren en hekken.

Verder stelde de president zich volgens de NOS verzoenend op jegens de Democraten. Zo kondigde hij een campagne aan om de prijzen van geneesmiddelen te verlagen en een plan om de VS binnen tien jaar aidsvrij te krijgen.

Maar hij prees zichzelf en zijn regering ook voor economische successen die ze zouden hebben behaald, en wees op de lage werkloosheid en gedaalde armoedecijfers. Die successen lopen volgens Trump gevaar door "belachelijke en partijdige onderzoeken", waarmee hij op speciaal aanklager Robert Mueller doelt. Die onderzoekt onder meer of Trumps campagneteam in 2016 met Moskou heeft samengewerkt.

Ten slotte kondigde de president een nieuwe ontmoeting aan met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.