Moslims willen meer transparantie halalkeurmerken

Moslims blijken verschillend te denken over wanneer een stuk vlees halal genoemd mag worden. De een vindt dat alleen vlees dat ritueel en onverdoofd geslacht het predikaat halal verdient, de ander staat verdoving voor de slacht wel toe aldus de NOS.

Om het allemaal nog wat moeilijker te maken voor de moslims, bestaan er tientallen keurmerken voor halalproducten, waarvan het kennelijk onduidelijk is waar ze voor staan. Koepelorganisatie Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) wil dat er meer transparantie komt over hoe vlees wordt geslacht.

Halil Karaaslan, voorzitter van het CMO: "Halalkeurmerken zijn niet transparant over de manier waarop het vlees is geslacht. Moslims storen zich eraan dat in de winkels meerdere keurmerken te zien zijn, zonder dat zij weten waar deze voor staan."

Volgens hem moet de moslimgemeenschap opstaan en van de instanties transparantie eisen: “Niet alleen met een sticker, maar ook met bijvoorbeeld een lijst op een website, zodat de consument zelf kan controleren hoe het dier is geslacht."