Winnend Qatar bekogeld met schoenen in halve finale Azië Cup

Qatar staat voor het eerst in de geschiedenis in de de finale van de Azië Cup. De ploeg won met 4-0 van de Verenigde Arabische Emiraten. De Qatarezen moesten hun overwinning bekopen met een schoenenregen, gegooid door de 'fans' van het gastland. 

Boualem Khoukhi, Almoez Ali, Hasan Al Haydos en Hamid Ismeil maakten in Abu Dhabi de doelpunten in het duel tussen de twee golfstaten. Bij het tweede Qatarese doelpunt, gemaakt door Ali (topscorer van de Azië Cup met acht treffers), gooiden fans van de Emiraten schoenen richting de juichende voetballers van Qatar. Het werpen van schoeisel wordt in de islamitische wereld gezien als een grove belediging.

De Qatarezen bleven er rustig onder en scoorden nog twee keer. De Emiraten eindigden de wedstrijd ook nog met een man minder. Ismail Ahmed was zo gefrustreerd dat hij toen de scheidsrechter niet keek een elleboogstoot uitdeelde aan zijn tegenstander. Hij vergat echter dat er ook bij de Azië Cup gebruik wordt gemaakt van videobeelden.

Qatar, 93ste op FIFA-ranking, stond voor het eerst in de halve finale en dan ook nog tegen de overzeese buren. De Emiraten, 79ste op de wereldranglijst, verloren in 1996 de finale en haalden bij het vorige toernooi vier jaar geleden de halve finales. Qatar treft vijdag in de finale Japan. De Japanners, met FC Groningen-speler Ritsu Doan in de basis, wonnen maandag van Iran met 3-0.

De doelpunten. (Bron: YouTube)

Vliegende schoenen. (Bron: YouTube)