Japan eerste finalist Azië Cup na zege op Iran

Japan is de eerste finalist van de Azië Cup. Het land won in de Verenigde Arabische Emiraten met 3-0 van Iran. Japan speelt in de finale tegen de Emiraten of Qatar, die halve finale is dinsdag.

FC Groningen-middenvelder Ritsu Doan en voormalig VVV-Venlo-verdediger Maya Yoshida hadden opnieuw een basisplaats bij Japan, terwijl voormalig AZ-aanvaller Alireza Jahanbakhsh 71 minuten meespeelde bij Iran. Het was echter Yuya Osako die de hoofdrol opeiste.

Hij was in de 56e en 67e minuut trefzeker. Bij zijn eerste treffer profiteerde hij van het feit dat de Iraanse defensie dacht dat er voor een overtreding was gefloten. Takumi Minamino bleef echter op de been en legde de bal op het hoofd van Osako. Ruim tien minuten later mocht Osako vanaf de strafschopstip aanleggen na een Iraanse handsbal.

In de 91e minuut bepaalde Genki Haraguchi de eindstand ook nog op 3-0. Japan plaatste zich zo voor de eindstrijd, die komende vrijdag op het programma staat. De Japanners kunnen voor de vijfde keer het Aziatische voetbaltoernooi winnen na winst in 1992, 2000, 2004 en 2011.

Samenvatting Japan - Iran. (Bron: YouTube)