Drones leggen Britse luchthaven plat

Vluchten vanaf de drukke Britse luchthaven Gatwick, dichtbij Londen, zijn stilgelegd vanwege rondvliegende drones, meldt de BBC. Voor vele tienduizenden passagiers betekent dit een verstoring, of wellicht het einde, van hun kerstvakantieplannen.

Vanaf woensdagavond werden de rondvliegende objecten al bij het vliegveld gesignaleerd, en om die reden werd het vliegverkeer toen al stilgelegd. Donderdag slaagden de autoriteiten er vervolgens niet in om de verstoring te verhelpen, en dus ligt Gatwick al een etmaal plat.

Volgens de politie gaat het niet om terrorisme, maar zijn de drones wel "van industriële kwaliteit." De luchthaven had donderdag meer dan honderdduizend passagiers moeten vervoeren, en volgens Gatwick kan het verkeer mogelijk verscheidene dagen ontwricht blijven.

Het is in het Britse luchtruim verboden om met een drone op een afstand van minder dan een kilometer van luchthavens te vliegen. Ook mogen drones zich sowieso niet hoger dan 120 meter bevinden. De regering zegt dat de hulp van het leger is ingeroepen om de situatie het hoofd te bieden.