Verspreider anti-homo-flyer: 'ik ben niet strafbaar'

Drie mannen, die in 2016 anti-homo-flyers zouden hebben verspreid in Amsterdam-West en Nieuw-West, moeten zich vandaag verantwoorden voor de rechter, zo meldt AT5.

Het OM vervolgt de mannen voor groepsbelediging, aanzetten tot discriminatie en het verspreiden van discriminerende uitingen.

Op het pamflet stond een oproep voor gelovigen om in actie te komen tegen homoseksualiteit. 'Volgens het jodendom, christendom en de islam is homoseksualiteit verboden!', stond met grote letters op het pamflet geschreven. Dankzij camerabeelden kwam de politie de verspreiders op het spoor.

Het gaat om een 41-jarige man uit Rotterdam en twee mannen van 31 jaar uit Den Haag. Naar eigen zeggen was het hun bedoeling om met de flyer een 'discussie aan te slingeren'. De mannen worden nu pas vervolgd, omdat het OM eerst moest onderzoeken of de mannen een strafbaar feit hadden gepleegd.

De 41-jarige Erdal A. die in 2016 anti-homo-flyers verspreidde vindt dat hij zijn doel heeft bereikt met de pamfletten. "Ik vind dat ik het goed heb gedaan. Ik wilde aandacht en dat is gelukt." Op de vraag van de rechter of hij het nog een keer zou doen, antwoordt A.: "Ik vind niet dat ik strafbaar ben".

De andere verdachte, Selahattin Y., zegt dat hij niet dacht dat hij met de flyer homo's discrimineerde. "Ik kan mij nu wel voorstellen wat een homo denkt als hij deze tekst leest. Dat snap ik achteraf, maar van te voren had ik dat niet verwacht", aldus Y..

De verdachten besloten de flyers te verspreiden nadat ze op Facebook lazen over de familie Barbu, een zaak in Engeland waarbij een Roemeense vader de identiteit van een homo-echtpaar openbaarde, nadat zij zijn kinderen wilden adopteren.

"Ik werd erdoor geraakt", vertelt Y. "Maar waarom de flyer in Nederland verspreiden als die zaak speelde in Engeland?", wil de rechter vervolgens weten. "Het gezin Barbu is een voorbeeld van wat er zich ook in Nederland afspeelt. En daarom wilde ik mijn kant van het verhaal laten horen", aldus Y.

Hij zegt geen mensen te willen beledigen. "Ik wilde dat religieuze mensen wakker werden en in actie kwamen en nadachten over de vraag: ''Is het nou gerechtvaardigd om een kind bij een gezin te plaatsen, die niet dezelfde normen en waarden heeft?'"

'Waarom is de anti-homo-flyer dan verspreid in Amsterdam?', vraagt de rechter zich af. "Omdat het de hoofdstad is", aldus Y. Waarom specifiek Nieuw-West? "Geen idee. Gewoon de navigatie volgen en daar stonden veel flats."

Update 17:00
Vandaag heeft de officier van justitie tegen de drie verdachten taakstraffen van 40 uur geëist wegens groepsbelediging, het aanzetten tot discriminatie en het verspreiden van dat gedachtengoed. 

De officier in haar requisitoir: “Hetgeen het meest raakt is dat homoseksuele mannen in verband worden gebracht met misbruik van kinderen op grote schaal. Ze worden weggezet als een groep die geen kinderen zou mogen en kunnen opvoeden omdat ze kinderen zouden misbruiken. (-) Door dergelijke stellingen te verspreiden en de stellingen als zijnde waar te presenteren wordt niet alleen de integriteit van de groep aangetast, het maakt de groep ook kwetsbaar. Ze kunnen dan worden beoordeeld en worden uitgesloten van deelname aan onze samenleving op grond van onwaarheden. En dat mag in een democratische rechtsstaat nooit gebeuren.”