Mazepin wint laatste GP3-race ooit, Verschoor 7e

Nikita Mazepin heeft de allerlaatste race in de GP3 gewonnen. Op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi was de Rus de beste in de slotrace van de sinds 2010 bestaande klasse, die volgend jaar overgaat in de nieuwe Formule 3.

Juan Manuel Correa mocht van poleposition vertrekken en de Ecuadoriaan nam dan ook gelijk de leiding. Het duurde niet lang voor de boel even geneutraliseerd werd: kersvers kampioen Anthoine Hubert en David Beckmann kwamen stevig met elkaar in aanraking, niet veel later kwamen ook Jannes Fittje en Pedro Piquet tot een fysieke ontmoeting.

Na een paar ronden achter de virtuele safety car kon het veld dan eindelijk op weg, met Correa, Giuliano Alesi en Mazepin voorop. De Rus pakte de tweede plek van Alesi over en voor de zoon van voormalig F1-coureur Jean Alesi sloeg het noodlot niet veel later toe: hij kreeg vijf seconden tijdstraf omdat hij te hard reed tijdens de virtual safety car.

Gelijk daarna kwam de melding dat ook leider Correa vijf seconden tijdstraf kreeg, om dezelfde reden, en dus reed Mazepin - die zaterdag zelf tien seconden straf kreeg - ineens virtueel aan de leiding, voor Jake Hughes en Callum Ilott. Correa hield de leiding op de baan nog wel een tijd vast, maar in de laatste ronde ging Mazepin er voorbij, waarna de Rus dan ook daadwerkelijk als eerste over de streep kwam.

Mazepin won zo, Hughes eindigde na het wegvallen van Correa als tweede en de Fin Simo Laaksonen zag zijn vierde plek omgezet worden in zijn eerste podiumplaats ooit in de GP3. Richard Verschoor reed een keurige race en sloot het seizoen af met een achtste plek, wat door de tijdstraf van Alesi een zevende plek werd.

Het winnen van de titel, wat zaterdag al definitief werd, lijkt in elk geval veelbelovend voor Hubert: Esteban Gutierrez (2010), Valtteri Bottas (2011), Daniil Kvyat (2013), Esteban Ocon (2015), Charles Leclerc (2016) en George Russell (2017) schopten het als GP3-kampioenen allemaal tot de Formule 1, alleen Mitch Evans (2012) en Alex Lynn (2014) slaagden daar niet in.