Stralend weer bij intocht Sinterklaas

Wie zaterdag de Sint verwelkomt in Zaanstad heeft geluk. Het is namelijk prachtig weer met veel zon en een enkel vriendelijk stapelwolkje. De paraplu kan thuisblijven, want het blijft de hele dag droog. Wel staat er een stevige oostenwind en daarmee wordt frisse lucht vanuit Rusland naar Nederland geblazen. Een warme jas en sjaal zijn dan ook geen overbodige luxe.

Wanneer de goedheiligman zich zaterdagochtend vroeg klaarstoomt om met de stoomboot Nederland binnen te varen, moet hij rekening houden met slecht zicht. Regionaal kan de dag namelijk mistig starten. Gelukkig trekt het ochtendgrijs waarschijnlijk snel op en werpt de zon een gouden gloed op het Noord-Hollandse polderlandschap.

Bij de aankomst van Sinterklaas in Zaandijk om 12:00 uur is het volop zonnig met slechts een enkele vriendelijke stapelwolk. Het is circa 7 graden bij de start van de tocht door het dorp. In de loop van de middag loopt het kwik op naar maximaal 9 graden. Er staat een matige oostenwind (4 Bft.). Hierdoor is het voor het gevoel behoorlijk fris langs de route. De gevoelstemperatuur komt rond 5 graden uit. Een extra laag kleding onder de pietenpakjes is dan ook geen overbodige luxe.

Frisser voor hulpsinterklazen
Ook in de rest van het land is het zaterdag uitstekend weer om de verschillende intochten te bekijken. In het hele land maakt de novemberzon namelijk overuren en is het zonovergoten. De maxima komen uit op 7 graden in het noordoosten tot 9 graden in het zuidwesten.

Zondag wordt het met 5-8 graden nog wat kouder dan zaterdag. Bovendien trekt de oostenwind aan naar matig tot vrij krachtig. De gevoelstemperatuur ligt daardoor maar net boven nul. Hulpsinterklazen houden hun mijter dan ook maar beter vast en de thermotoga mag weer uit de kast.

Nat en guur
Vorig jaar verliep de intocht van Sinterklaas totaal anders dan dit jaar. In Dokkum was het nat en guur herfstweer met talrijke buien. Daarbij kwamen windstoten tot 60 km/uur voor en viel zo nu en dan hagel. De zon scheen slechts 2 uur in Friesland. De maximumtemperatuur kwam uit op een graad of 9 en dat is vergelijkbaar met dit jaar.

In 2016 kwam Sinterklaas aan in Maassluis. Daarbij was het slechts een graad of 5 en veroorzaakte een gure zuidoostenwind gevoelstemperaturen rond of zelfs iets onder het vriespunt. Wel bleef het droog.

Stralend weer bij intocht Sinterklaas
Stralend weer bij intocht Sinterklaas