Consument opnieuw minder positief

De stemming onder consumenten is in september 2018 voor de tweede maand op rij iets minder positief dan een maand eerder, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen daalt 2 punten en komt uit op 19. Het oordeel over het economisch klimaat is minder positief. Ook daalt de koopbereidheid een fractie.

Met 19 ligt het consumentenvertrouwen in september echter ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (- 3). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36). Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 (-41).

Economisch klimaat
Consumenten oordelen in september minder positief over de economie dan in augustus. De deelindicator Economisch klimaat daalt van 40 naar 34. Zowel het oordeel over de afgelopen als dat over de komende twaalf maanden was minder positief dan in augustus.

De koopbereidheid neemt een fractie af in september. Deze deelindicator komt uit op 8, tegen 9 in augustus. Consumenten zijn iets minder positief over hun financiële situatie en zij vinden de tijd wat minder gunstig voor het doen van grote aankopen.