Sneijder dankbaar: "Ook ik word hier stil van"

Wesley Sneijder is direct na zijn afscheidsinterland tegen Peru uitgeroepen tot bondsridder, wat de hoogste onderscheiding is binnen de bond.

Na 61 minuten werd hij gewisseld en vervolgens zag hij hoe Memphis Depay de winnende treffer aantekende, nadat de aanvaller van Olympique Lyon ook al voor de 1-1 had gezorgd. Dat deed de hoofdpersoon van de avond deugd. "Gelukkig winnen we hem nog. De gelijkmaker was al prettig, maar dat we 'm ook nog winnen maakt de avond compleet. Het was een mooie wedstrijd", blikte Sneijder terug in gesprek met de NOS.

"Het is een bijzondere avond geweest. Ik heb genoten, van elke seconde", aldus de nuchter ogende middenvelder. Tal van prominenten bedankten hem in een afscheidsvideo en André Hazes Junior begeleidde hem met zijn favoriete nummers tijdens zijn afscheidsronde. Daarna was het echt klaar voor Sneijder. "Ik voel het wel hoor. Het is klaar. Het is gedaan. Aan alles komt een eind en dat voelde ik vanochtend al toen ik opstond. Het is mijn laatste wedstrijd in de Arena en in het Oranje-shirt. Ik heb een fantastische periode gehad."

Onder meer Dirk Kuyt, Arjen Robben, Louis van Gaal, Rafael van der Vaart, José Mourinho en broers Jeffrey en Rodney spraken hem toe in een video, tot vreugde van Sneijder zelf. "Ook ik word hier stil van. Ik heb altijd een grote mond gehad, maar dit doet me wel wat. Ik heb een fantastische tijd gehad met alle spelers met wie ik samenwerkte. Die wedstrijden richting een eindtoernooi, dat ga ik wel missen."

Het Oranje-publiek wordt in het bijzonder bedankt door Sneijder. Hij doet een beroep op de fans om de ploeg te blijven steunen. "Jullie waren er altijd, waar we ook moesten spelen. Daar genieten we van, dat krijgen we mee. Dan gaan we nog iets harder. Ik beloof jullie: bij het volgende toernooi sta ik bij jullie op het Oranje-plein, dan gaan we genieten van deze jongens. Blijf achter Oranje staan, want we hebben jullie keihard nodig."

Directeur Eric Gudde van de KNVB roemde na de wedstrijd de winnaarsmentaliteit van Sneijder. "Iedere keer in dat oranje shirt heb je alles laten zien. Je hebt voor zoveel beslissende momenten gezorgd en daarmee stadions en huiskamers uit hun dak laten gaan. Het is nu tijd om daarbij stil te staan."